Τρίτη 1 Απριλίου 2014

7 λάθη που κάνουν όλοι οι νέοι γονείς!

7 λάθη που κάνουν όλοι οι νέοι γονείς!

Το να είσαι γονιός σαφώς και αποτελεί την πιο δύσκολη δουλειά και βέβαια το αρχικό της στάδιο είναι και το δυσκολότερο. Ωστόσο επειδή γονιός δε γεννιέσαι αλλά γίνεσαι, πρακτικά όλοι στην αρχή την καριέρας τους πέφτουν σε κάποια λάθη. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα, ώστε να τα αποφύγετε.
1. Δεν κοιμόμαστε
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τα μωρά «κλέβουν» δύο μήνες ύπνου από τους γονείς τους στη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής τους. Ένα μωρό θα ξυπνήσει κατά μέσον όρο τρεις φορές μέσα στη νύχτα και θα χρειαστεί 33 λεπτά για να ξαναηρεμήσει. Και σχεδόν οι μισοί από τους νέους γονείς θα τσακωθούν στη συνέχεια για το ποιος έχει κοιμηθεί περισσότερη ώρα, με τις μητέρες να δηλώνουν ότι εκείνες μένουν άυπνες περισσότερο. Αυτό το «σύνδρομο στέρησης ύπνου» και «ανταγωνιστικό σύνδρομο» μαζί, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα ζευγάρια. Σχεδόν οι μισοί από τους νέους γονείς λένε πως η βασική αιτία για τις διαφωνίες τους είναι ποιος ξεκουράζεται λιγότερο. Το 42% των μητέρων υποστηρίζουν ότι αν το μωρό τους κλάψει μέσα στη νύχτα, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά του μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ενώ το 68% τονίζει ότι ο σύντροφός τους θα χρειαστεί πέντε λεπτά, αν όχι παραπάνω, να σηκωθεί –αν σηκωθεί ποτέ– από το κρεβάτι του. Οι ειδικοί λένε πως εκείνο που βοηθάει πολύ σε αυτή τη φάση είναι η συνεργασία των δύο γονέων σαν ομάδα. Μαζί και η διαμόρφωση μιας ρουτίνας για το μωρό, όπως η ώρα του μπάνιου για χαλάρωση και η αφήγηση μιας ιστορίας την ίδια ώρα κάθε μέρα.


2. Εκτιμάμε λάθος τον χρόνο μας
.
Πολλοί νέοι γονείς  πιστεύουν πως θα έχουν άπειρο χρόνο να κάνουν τα πάντα ενώ το μωρό θα κοιμάται. Λάθος, λάθος και λάθος. Γιατί ενώ το μωρό κοιμάται, εσείς θα πρέπει να ζεστάνετε το γάλα να φροντίσετε το ζεστό νερό, να πλύνετε τα ρούχα του, να απολυμάνετε τα μπιμπερό, να μιλήσετε με τον παιδίατρο για εκείνα τα εξανθήματα που έβγαλε και να μαγειρέψετε για εσάς και για εκείνον τον επίσης ταλαιπωρημένο και άυπνο άνθρωπο που λέγεται σύντροφός σας Εντάξει μην τρομάζετε! Απλά οι έξοδοι, οι συναντήσεις με φίλους και το μαγείρεμα για δείπνο μπορεί να μην ταιριάζει με το πρόγραμμα του μωρού σας. Προγραμματίστε μια εργασία ή δραστηριότητα για κάθε ημέρα που να είναι ρεαλιστική και εφικτή. Στο τέλος της ημέρας θα δείτε πως θα είστε ικανοποιημένη που προλάβατε να κάνετε έστω και κάποια από τα πράγματα από αυτά που είχατε προγραμματίσει

3. Πιστεύουμε οποιαδήποτε συμβουλή μας δίνουν

Φίλοι, γονείς, πεθεροί, παιδοψυχολόγοι, γνωστοί και συγγενείς, όλοι έχουν μια γνώμη και ακόμη χειρότερα μια συμβουλή για το νέο σας γονεικό ρόλο. Και εσείς όπως κάθε νεοσύλλεκτος την ακούτε. Ακόμη κι αν δεν την ζητήσατε. Ζυγίστε αυτά που ακούτε, μην σας τρομάζουν και ειδικά μην πανικοβάλλεστε. Όλοι αυτοί που αυτοονομάζονται ειδικοί σε θέματα μητρότητας ή πατρότητας δεν έχουν πάντα δίκιο. Πολλές μάλιστα φορές δεν έχουν καν πτυχίο. Γι’ αυτό περιοριστείτε στο να ακούτε μόνον τις συμβουλές του παιδίατρου σας που σαφώς και εμπιστεύεστε.
4. Παραμελούμε τον σύντροφό μας
Ναι, η αλήθεια είναι πως το μωρό ειδικά τον πρώτο καιρό αποτελεί το κέντρο του κόσμου, ειδικά για τη μανούλα του. Θυμηθείτε όμως. Ο σύντροφός σας όση κατανόηση κι αν δείχνει σίγουρα νιώθει παραμελημένος. Εντάξει το μωρό είναι προτεραιότητα αλλά και μια ρομαντική έξοδος μαζί του είναι απαραίτητη για να νιώσετε και πάλι ερωτευμένοι!

5. Ανησυχούμε υπερβολικά
Τι μπορεί να πάει στραβά με τη νέα  νταντά; Μήπως το μωρό πνιγεί από λόξιγκα; Μήπως το καζανάκι το ξυπνήσει και δεν ξανακοιμηθεί; Ναι πολλές φορές η γέννηση ενός μωρού σου βάζει σκέψεις που σχεδόν αγγίζουν τα όρια της παράνοια; Χαλαρώστε! Κάθε μέρα στον κόσμο γεννιούνται εκατομμύρια μωρά και κάτω μάλιστα από δύσκολες συνθήκες, μεγαλώνουν και αναπτύσσονται απόλυτα φυσιολογικά. Χαλαρώστε λοιπόν, αλλιώς απλώς θα τρελαθείτε!

6. Ξοδεύουμε πολλά
Το μωρό σας αλλάζει τη ζωή μας αλλά φέρνει και μεγάλες αλλαγές στο πορτοφόλι μας μια που οι περισσότεροι γονείς πέφτουν στην παγίδα και αγοράζουν δεκάδες εκατοντάδες μικρο-πράγματα που θα το προστατεύσουν, θα το κάνουν να νιώσει πιο όμορφα και θα το ομορφύνουν! Ε τώρα που γίνατε γονείς θα πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσατε πως «τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα».
 7. Η ζωή μπορεί να έχει αλλάξει για εμάς αλλά ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει
Ναι το μωρό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα της ζωής σας, αλλά  προσπαθήστε να θυμάστε ότι η ζωή είναι και πολλά άλλα πράγματα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...