Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014

Τι καταλαβαίνεις για τη γυναίκα από την τσάντα της


Γραφει ο ψυχολόγος John Gray.
Το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουν τον κόσμο οι άντρες και οι γυναίκες, το βλέπουμε αν συγκρίνουμε μια γυναικεία τσάντα με το πορτοφόλι ενός άντρα. Οι γυναίκες έχουν μεγάλες και βαριές τσάντες με ωραίες γαρνιτούρες και γυαλιστερά χρώματα ενώ οι άντρες ελαφρά μονόχρωμα μαύρα ή καφέ πορτοφόλια που ο προορισμός τους είναι να χωράνε τα απαραίτητα: ταυτότητα, άδειες, χρήματα. Κανείς ποτέ δεν μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να βρει σε μια γυναικεία τσάντα. Ούτε η ίδια η γυναίκα ίσως να μην ξέρει τι περιέχει η τσάντα της. Ένα όμως είναι βέβαιο πως θα έχει μαζί της οτιδήποτε μπορεί να της χρειαστεί, μαζί με ό,τι άλλο ίσως χρειαστεί στους άλλους.

Ψάχνοντας σε μια γυναικεία τσάντα το πρώτο πράγμα που θα βρείτε είναι μια ποικιλία από άλλα μικρότερα τσαντάκια και πορτοφολάκια. €ivat σαν να κουβαλάει μαζί της το προσωπικό της φαρμακείο και γραφείο. Ίσως υπάρχει μέσα στην τσάντα ένα πορτοφόλι, ένα πορτοφολάκι για κέρματα, ένα σετ για μα­κιγιάζ, ένας καθρέφτης, μια ημερολογιακή ατζέντα, ένα μικρό κομπιουτεράκι τσέπης, ένα άλλο μικρότερο κουτί μέικ-απ με καθρεφτάκι, βούρτσα και χτένα μαλλιών, μια ατζέντα, μια παλαιότερη ατζέντα για τους πολύ παλιούς φίλους, μια θήκη γυα­λιών, γυαλιά ηλίου σε μια άλλη θήκη, ένα πακέτο χαρτομάντηλα, ελαφρά χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα, ταμπόν, ένα πακέ­το
πρoφυλακτικά ή ένα διάφραγμα, κλειδιά, κι άλλο ένα σετ κλειδιών, τα κλειδιά του άντρα της, μια οδοντόβουρτσα, οδο­ντόκρεμα, ένα σπρέυ αρωματικό για το στόμα, μονόχρωμο οδο­ντικό νήμα, καραμέλες σε διάφορες γεύσεις (στα παιδιά αρέσει η μέντα), ένα μικρό κουτάκι ασπιρίνες, άλλο ένα κουτάκι με βι­ταμίνες και διάφορα χαπάκια, δυο-τρεις λίμες για τα νύχια, τέσσερα-πέντε στυλό και μολύβια, διάφορα μικρά μπλοκάκια, ένα καινούργιο φιλμ κι ένα άδειο κουτί από φιλμ, μια θήκη με επαγγελματικές κάρτες φίλων και ειδικών για κάθε τομέα, ένα μίνι άλμπουμ με τις φωτογραφίες των αγαπημένων της προσώ­πων, βούτυρο κακάο για τα χείλια, φακελάκια τσαγιού, άλλο ένα κουτί παυσίπονα, ένας φάκελος με αποδείξεις, διάφορα γράμματα και κάρτες από τους αγαπημένους της, γραμματόση­μα, ένα μικρό πακέτο με λογαριασμούς που πρέπει να πληρω­θούν κι ένα σωρό από άλλα μικροπράγματα, όπως συνδετήρες, λαστιχάκια, παραμάνες, μπαρέτες για τα μαλλιά, καρφίτσες, τα ειδικά χαρτάκια για να μπορέσει να κολλήσει ένα νύχι, αν της σπάσει, χαρτιά αλληλλογραφίας με τους ανάλογους φακέλους, γόμα, διάφορα διαφημιστικά και κουπόνια εκπτώσεων, μέντες για το στόμα και διάφορα σκουπιδάκια που πρέπει να πετάξει (ίσως σε κανένα χρόνο). Κοντολογής, έχει μαζί της ό,τι θα μπορούσε να της χρειαστεί. Και τα κουβαλάει όπου πάει.
Για τη γυναίκα, η τσάντα της είναι σαν σωσίβιο, σαν ένας έμπιστος φίλος, ένα σημαντικό μέρος του εαυτού της. Μπορείτε να κρίνετε πόσο πλατιά αντίληψη έχει, από το μέγεθος της τσάντας της. βίναι έτοιμη για κάθε έκτατη ανάγκη, όπου κι αν βρεθεί.
Η ειρωνεία είναι ότι, όταν έχει να πάει με συνοδό ο’ ένα μεγάλο χορό αφήνει στο σπίτι της τη μεγάλη τσάντα και παίρ­νει μαζί της ένα μικρό γυαλιστερό τσαντάκι μόνο με τ’ απαραί­τητα. Στην περίπτωση αυτή, αισθάνεται ότι η βραδιά είναι δική της: τη φροντίδα της την έχει αναλάβει ο συνοδός της και δεν χρειάζεται να νιώθει υπεύθυνη για κανένα. Νιώθει τέτοια μονα­δικότητα και υποστήριξη που δεν της χρειάζεται η ασφάλεια που της παρέχει η τσάντα της.
boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου