Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Οι 6 εστίες μικροβίων στην κουζίνα

thehomeissue_clean_kitchen

Ενώ το ανοσοποιητικό μας σύστημα δίνει το δικό του αγώνα για να μας προστατεύσει, κάποια βακτήρια, πιο πονηρά και πιο ανθεκτικά, έχουν μάθει να κρύβονται εκεί που δεν το περιμένουμε. Σας παρουσιάζουμε έξι ασυνήθιστα μέρη τα οποία αγαπούν τα μικρόβια και πώς μπορείτε να τα διατηρείτε καθαρά.
1. Αλατοπίπερο Το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερα από 200 άτομα για το πού κατοικούν πιο συχνά τα μικρόβια μέσα στα σπίτια μας. Σε 20 περίπου άτομα ανιχνεύτηκε το μικρόβιο ρινοϊός (το κρυολόγημα) και όταν τους ζητήθηκε να πουν ποιες είναι οι 10 επιφάνειες που ακουμπάνε πιο συχνά από τις 160 που υπήρχαν στο δειγματολόγιο σχεδόν το 100% αποδείχθηκε θετικό στο αλατοπίπερο.
2. Σιφόνι νεροχύτη Και ενώ πρόκειται για το μέρος όπου θεωρητικά τρέχει διαρκώς ζεστό νερό και σαπουνάδα και όλοι νομίζουμε ότι είναι το πιο καθαρό μέσα στην κουζίνα, το σιφόνι είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη. Η υγρασία και τα υπολείμματα των τροφών δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια. Για να αφαιρείτε τις μυρωδιές από το σιφόνι και να διασπάτε τις λιπαρές ουσίες, ώστε να μη γίνονται πηγή μικροβίων, ρίχνετε συχνά ένα διάλυμα από μισό φλιτζάνι σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι. Θα απολυμάνετε όλη την αποχεύτευση οικονομικά και οικολογικά.
3. Πλυντήριο πιάτων Ποιος να το περίμενε ότι το μέρος όπου πλένουμε τα πιάτα είναι και το πιο συνηθισμένο μέρος για μούχλα και μύκητες. Δείτε αν υπάρχει μούχλα γύρω από τις άκρες της πόρτας και περιμετρικά του κάδου. Αν δεν τα απομακρύνετε έγκαιρα, κάθε φορά που εσείς νομίζετε ότι πλένετε τα πιάτα σας αυτά θα κολλάνε επάνω τους και θα πολλαπλασιάζονται. Το ίδιο διάλυμα μαγειρικής σόδας με ξίδι είναι ιδανικό και για το πλυντήριο πιάτων. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και πανί για να καθαρίσετε τα λάστιχα και ένα ίδιο διάλυμα για να απολυμάνετε τις σωληνώσεις του αποχετευτικού.
4. Πόρτα και λάστιχα ψυγείου Καθαρίζετε συχνά τις θήκες και τις επιφάνειες του ψυγείου σας, αλλά πόσο συχνά παρατηρείτε και καθαρίζετε περιμετρικά την πόρτα του ψυγείου και τα λάστιχά του; Είναι η τέλεια κρυψώνα για μούχλα και μύκητες και έρχεστε σε επαφή μαζί τους κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του για να πάρετε οτιδήποτε.
5. Χαλιά Σκεφτείτε τα χαλιά σας σαν ένα φίλτρο σκόνης. Ακόμα κι αν τα σκούπιζετε πολύ τακτικά, μικροσκοπικά σωματίδια και νεκρά κύτταρα κάθονται επάνω τους. Μπορεί κανείς να τα περιγράψει σαν τον... μπουφέ των μικροβίων. Γι’ αυτό μην περιμένετε να δείτε τη σκόνη να κάθεται επάνω τους για να τα καθαρίσετε. Έτσι κι αλλιώς, τα περισσότερα από όλα αυτά τα μικρόβια βρίσκονται παγιδευμένα βαθιά μέσα στο πέλος τους.
Εκτός από την ηλεκτρική σκούπα λοιπόν, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και ξίδι και με μια απαλή βούρτα σκουπίστε την επιφάνειά τους για να απομάκρυνετε όσο περισσότερα μικρόβια μπορείτε.
6. Πλυντήριο ρούχων Τα μικρόβια και η μούχλα αγαπούν την υγρασία των πλυντηρίων, γι’ αυτό φροντίζετε να βγάζετε γρήγορα τα νωπά ρούχα από μέσα και αφήνετε την πόρτα ανοιχτή για να στεγνώνει καλά ο κάδος. Είναι σημαντικό δύο περίπου φορές (ανάλογα τη χρήση, μπορεί και μία) τον χρόνο να κάνετε μια πλύση χωρίς ρούχα και χωρίς απορρυπαντικά, ρίχνοντας μόνο ένα φλιτζάνι ξίδι στη θήκη του απορρυπαντικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...