Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Μουτζούρες και γραμμούλες!Τι αποκαλύπτουν για την «ευφυΐα» του παιδιού!

baby_painting-1600x1200
Μουτζούρες και γραμμούλες. Αυτά είναι τα πρώτα σχέδια που μπορεί να κάνει ,ένα μικρό παιδί μόλις πρωτοπάθεια στο χέρι του μολύβι για να “ζωγραφίσει” στο χαρτί. Καθώς εξοικειώνεται με τις μπογιές του, βάζει χρώμα και έπειτα αναπαριστά όλο και πιο «αληθινά» μια εικόνα. Ποια ανάγκη σπρώχνει τα παιδιά παγκοσμίως ανεξαρτήτως φύλου, , κουλτούρας και πολιτισμού να ζωγραφίζουν; Υπάρχουν κάποια  «κρυφά»,μηνύματα που θέλουν να μας δώσουν;
Φαίνεται όμως ότι οι επιστήμονες μπορούν να δουν σ’ αυτές τις ζωγραφιές πολύ περισσότερα από ένα ουράνιο τόξο, ένα σπιτάκι, μια εικόνα που να περιγράφει την οικογένεια του!
Ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο της Μ. Βρετανίας διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο ζωγραφίζει το παιδί στη νηπιακή ηλικία μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για το ποιος θα είναι ο δείκτης ευφυΐας του όταν μετέπειτα φτάσει στην εφηβεία.
Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, ζήτησαν από 7.753 ζευγάρια από δίδυμα παιδιά να ζωγραφίσουν ένα παιδάκι. Στη συνέχεια, τα έργα τους βαθμολογήθηκαν με βάση τον αριθμό των χαρακτηριστικών που διέθεταν (πόδια, χεράκια, κεφάλι κ.α). Τα ίδια παιδιά κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα τεστ ευφυΐας στην ηλικία των 4 και των 14 ετών. Αυτό που έδειξε η μελέτη είναι, πως όσο καλύτερο «βαθμό» είχαν πάρει οι ζωγραφιές τόσο μεγαλύτερο ήταν η βαθμολογία στο IQ τεστ που έκαναν δέκα χρόνια αργότερα.
Όπως σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ψυχιατρικής Ρόζαλιντ Άρντεν, η δοκιμασία «Ζωγράφισε ένα παιδάκι» είναι κάτι που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’20 και οι συσχετισμοί ανάμεσα σ’ αυτή και την εξυπνάδα του παιδιού έχουν γίνει εδώ και χρόνια. «Η ικανότητα να αναπαράγουμε φιγούρες είναι κάτι που διαθέτει μόνο ο άνθρωπος και αποτελεί έκφραση των γνωστικών δεξιοτήτων μας -ακριβώς όπως η γραφή- που επέτρεψε στο ανθρώπινο είδος να αποθηκεύσει πληροφορίες και να χτίσει πολιτισμό», λέει η ίδια. Το ενδιαφέρον σημείο πάντως της συγκεκριμένης έρευνας, σύμφωνα πάντα με την Άρντεν είναι πως αποδείχτηκε ότι ο συσχετισμός μεταξύ της καλλιτεχνικής δεξιότητας και της ευφυΐας ισχύει ακόμα και δέκα χρόνια μετά.
Τα ευρήματα μπορεί να είναι ενδιαφέροντα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος να αρχίσουν να ανησυχούν οι γονείς εάν το παιδί τους δεν ζωγραφίζει καλά», καταγράφει η ίδια.
Η ικανότητα αυτή δεν καθορίζει απόλυτα την ευφυΐα του, η οποία επηρεάζεται από ένα σωρό άλλους παράγοντες, γενετικούς και του περιβάλλον που αναπτύσσεται, οι οποίοι θα διαμορφώσουν την ευφυΐα του αργότερα στη ζωή του.
Ν.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...