Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Η σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής

vaginal-hair-removal
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τις γυναίκες να μην ξεχνάμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και τη χρήση προϊόντων περιποίησης για την ευαίσθητη περιοχή. Η καθημερινή και σωστή ατομική υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, συντελεί στη διατήρηση της υγείας της.
Η σωστή περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής με τα κατάλληλα προϊόντα, δε γίνεται μόνο για λόγους υγιεινής (π.χ. δυσοσμία) αλλά και για να προφυλάξουμε τη χλωρίδα και την επιδερμίδα της περιοχής – που αποτελούν ασπίδα προστασίας του βλεννογόνου κόλπου- από το να καταστραφεί. Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιείται η άμυνα της περιγεννητικής περιοχής και προστατεύει από τυχόν ερεθισμούς, ευαισθησίες ή μολύνσεις (π.χ. κολπίτιδες, μυκητιάσεις, κ. ά).
Είναι βασικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε κάποιους «κανόνες» και το σωστό τρόπο με τον οποίο όλες οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουμε και να προστατεύουμε την ευαίσθητη περιοχή.
Συμβουλές για την υγιεινή και φροντίδα ευαίσθητης περιοχής
1. Καθαριότητα: Το πιο βασικό, όπως ξέρουμε, για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής δεν είναι άλλο από τη σωστή καθαριότητα. Για να γίνει λοιπόν αυτό, αρχικά πρέπει να επιλέξεις -κυρίως αφού συμβουλευτείς γυναικολόγο ή και δερματολόγο-, το κατάλληλο για τις ανάγκες σου προϊόν καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή. Σε αυτό θα ληφθεί υπόψη τόσο η ηλικία σου όσο και η φάση στην οποία βρίσκεσαι (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, κ.λ.π.). Τα κοινά σαπούνια και τα αφρόλουτρα σώματος είναι καλό να αποφεύγονται.
Από κει και πέρα, καλό είναι να ακολουθείς έναν σχολαστικό καθαρισμό καθημερινά αλλά χωρίς υπερβολές (μία φορά την ημέρα είναι αρκετή). Αν ο καθαρισμός της περιοχής καθημερινά γίνει υπερβολικά τακτικός θα οδηγηθούμε σε καταστροφή της φυσικής χλωρίδας της περιοχής. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι ο σωστός καθαρισμός πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τα πίσω και όχι το ανάποδο, για την αποφυγή μολύνσεων.
Τελειώνοντας με το θέμα του καθαρισμού, να πούμε ότι καλύτερο είναι να προτιμάς το όρθιο μπάνιο (ντους) και να αποφεύγεις το αφρόλουτρο μουλιάζοντας μες στη μπανιέρα, γιατί υπάρχει πιθανότητα διάφοροι ρύποι και βακτήρια από το σώμα να προκαλέσουν διαταραχές στην ευαίσθητη περιοχή ή και να εισχωρήσουν στον κόλπο.
2. Αποφυγή υγρασίας: Κάθε φορά που καθαρίζεις την ευαίσθητη περιοχή, είναι βασικό μετά τον καθαρισμό να σκουπίζεις πολύ καλά την περιοχή με βαμβακερή πετσέτα, γιατί αν παραμένει υγρασία επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα δεν πρέπει να μένουμε με βρεγμένο μαγιό που στεγνώνει πάνω μας αλλά είναι βασικό να αλλάζουμε με κάτι στεγνό και να σκουπίζουμε την υγρασία.
3. Εσώρουχα-ρούχα: Είναι σημαντικό για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής να προσέχουμε το εσώρουχο αλλά και τα ρούχα που φοράμε. Γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάς τα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και συνήθως πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και να αποφεύγεις τα άλλα υφάσματα. Επίσης, είναι καλύτερο να αποφεύγεις τα πολύ στενά και σφιχτά ρούχα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη ζέστη που ιδρώνουμε περισσότερο.
4. Περίοδος: Κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι καλό να αλλάζεις σε τακτά χρονικά διαστήματα τη σερβιέτα ή το ταμπόν σου (ανά 3-4 ώρες περίπου ) και μετά το τέλος της περιόδου μπορείς να κάνεις μια κολπική πλύση για την απομάκρυνση υπολειμμάτων.
5. Θάλασσα: Τους καλοκαιρινούς μήνες όταν επισκέπτεσαι τις παραλίες πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτική και να μην έρχεσαι σε άμεση επαφή με την άμμο, την ψάθα ή την ξαπλώστρα. Είναι βασικό να χρησιμοποιείς πετσέτα όχι μόνο για την αποφυγή υγρασίας όπως αναφέραμε και παραπάνω αλλά και για να κάθεσαι πάνω σε αυτή, εφόσον είναι καθαρή και στεγνή, και να μην κάθεσαι απευθείας στην άμμο ή σε άλλα σημεία που μπορεί να σε γεμίσουν μικρόβια και να προκαλέσουν μολύνσεις, κ.ά.
6. Ερωτική επαφή: Στη διάρκεια της ερωτικής επαφής μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς κάθε φορά προφυλακτικό (πέρα από τους σοβαρούς και γνωστούς λόγους) για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων και μετά την επαφή φρόντισε πάντα να ακολουθεί καθαρισμός της περιοχής.
7. Ιατρικός έλεγχος-πρόληψη: Τέλος, για να είσαι σίγουρη για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, φρόντισε να επισκέπτεσαι τακτικά το γυναικολόγο σου όχι μόνο αν έχεις κάποια ενόχληση και κάποιο πρόβλημα αλλά προληπτικά και για έναν γενικό έλεγχο. Μην αμελείς τις επισκέψεις σου και μην τις αναβάλλεις επειδή τρέχεις με την καθημερινότητα ή επειδή νιώθεις άβολα!
Πηγή:govastileto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου