Αυτή η απώλεια ακοής προέρχεται από κυτταρική βλάβη, η οποία σχετίζεται με περίσσεια ψευδαργύρου που “επιπλέει” ελεύθερα στο εσωτερικό αυτί, λένε οι ερευνητές.

Εργαστηριακά πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι φάρμακα που απορροφούν την περίσσεια ψευδάργυρου μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χαμένης ακοής ή ακόμα και στην προστασία του αυτιού από δυνατούς θορύβους.

“Η απώλεια ακοής που προκαλείται από τον θόρυβο βλάπτει εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά, επειδή η βιολογία της απώλειας ακοής δεν είναι πλήρως κατανοητή, η πρόληψη της απώλειας ακοής είναι μια συνεχής πρόκληση”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Θάνος Τζουνόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ακοής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη σωστή κυτταρική λειτουργία και την ακοή, αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας. Διαπίστωσαν, όμως, ότι τα επίπεδα ψευδάργυρου στο εσωτερικό αυτί αυξήθηκαν τις ώρες αφότου τα ποντίκια εκτέθηκαν σε δυνατό θόρυβο.

Αυτή η περίσσεια ψευδάργυρου προκαλεί κυτταρική βλάβη και διαταράσσει την κανονική επικοινωνία κυττάρου με κύτταρο. Το αποτέλεσμα είναι η προσωρινή και μερικές φορές μόνιμη απώλεια ακοής.

Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με μια ένωση βραδείας απελευθέρωσης που “παγίδευε” αυτήν την περίσσεια ελεύθερου ψευδαργύρου ήταν λιγότερο επιρρεπή σε απώλεια ακοής και προστατεύονταν από βλάβες που προκαλούνται από τον θόρυβο.

Οι ερευνητές αναπτύσσουν τώρα ένα απλό, χωρίς ανάγκη ιατρικής συνταγογράφησης φάρμακο, που θα μπορούσε να πάρει κάποιος για να προστατεύσει τα αυτιά του από τον δυνατό θόρυβο πριν από δραστηριότητες όπως μια ροκ συναυλία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγές: pitt.eduhealthday.com

https://www.onmed.gr/