Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Οι 10 σωστές και λάθος επιλογές στην παιδική διατροφή!

paidiki-diatrofi
Όσο πληθαίνει η ενημέρωσή μας για τη διατροφή τόσο πληθαίνουν και οι απορίες μας για τα οφέλη κάποιων τροφών, όπως η επιλογή ανάμεσα σε μέλι ή ζάχαρη, ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο, τυρί ή αβγά κ.ά. Επιλογές που μας ενδιαφέρουν πρωτίστως για τα παιδιά μας. Η κυρία Ειρήνη Μαραζιώτη, διατροφολόγος – εκπαιδευτικός και Γενική Διευθύντρια των Κέντρων Μεσογειακής Δίαιτας, μάς λύνει όλες τις απορίες.
1. Φρούτο ή χυμός φρούτων;
Και στις δύο περιπτώσεις θα συγκρίνουμε φρέσκα φρούτα με φρεσκοστυμμένους χυμούς. Το φρούτο αποδίδει τις ίδιες βιταμίνες με τον χυμό του και ο οργανισμός με την κατανάλωση του φρούτου παίρνει όλες τις φυτικές ίνες που περιέχει. Είναι καλό να τρώμε το φρούτο καλά πλυμένο και με τη φλούδα του. Ο χυμός έχει άμεση απορρόφηση από τον οργανισμό, εξισορροπεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αλλά δεν παρέχει το αίσθημα του κορεσμού που προσδίδει ένα ολόκληρο φρούτο. Προτείνουμε η διατροφή μας να περιλαμβάνει και ολόκληρα φρούτα και φρεσκοστυμμένους χυμούς. Μάλιστα, η κατανάλωση των χυμών να γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ των φρούτων ενδιάμεσα στα γεύματα, για να μειώνεται το αίσθημα του κορεσμού και να μένει ενεργός ο μεταβολισμός σε κυτταρικό επίπεδο.
2. Λεμόνι ή ξίδι;
Το λεμόνι είναι πηγή βιταμίνης C, που προστατεύει τον οργανισμό από τις λοιμώξεις και είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του σιδήρου στις τροφές. Το ξίδι, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη του φαγητού όταν το προσθέτουμε σε αυτό ή όταν το χρησιμοποιούμε στη σαλάτα μας. Έτσι, βοηθά τόσο στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα όσο και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
3. Σαλάτα ψιλοκομμένη ή χοντροκομμένη;
Κατά τον τεμαχισμό τα λαχανικά εκτίθενται στον αέρα, οξειδώνονται και χάνουν τις βιταμίνες τους. Προτιμήστε, λοιπόν, να φτιάχνετε τις σαλάτες σας με λαχανικά χοντροκομμένα στο χέρι.
4. Φρεσκοτριμμένη ντομάτα ή ντοματοχυμός;
Η φρεσκοτριμμένη ντομάτα περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα, καθώς τρίβεται και ο φλοιός τους. Η όψη του φαγητού δένει καλύτερα από πλευράς χρώματος με όλα τα συστατικά των υπόλοιπων στοιχείων του φαγητού. Αντίθετα, ο ντοματοχυμός αποτελεί ένα τυποποιημένο, κονσερβοποιημένο προϊόν, εύκολο μεν κατά τη χρήση του αλλά με περισσότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη για τη συντήρησή του. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση του ντοματοχυμού συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες μετά από έντονη άσκηση και έτσι φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό ρόφημα για τους αθλητές.
5. Σπιτικό κέικ ή σπιτικό γλυκό του κουταλιού;
Και το δύο είδη γλυκισμάτων φτιάχνονται στο σπίτι κι έτσι η ποιότητα καθώς και οι ποσότητές τους είναι ελεγχόμενα. Το κέικ είναι πιο πολυσύνθετο γλυκό γιατί περιέχει αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, αβγό και πολλές φορές σοκολάτα ή κακάο. Το γλυκό του κουταλιού θεωρείται πιο αγνό από το κέικ γιατί περιέχει μόνο το φρούτο με ζάχαρη ή γλυκόζη. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη όμως είναι μεγάλη, γι’ αυτό όταν καταναλώνεται πρέπει να στραγγίζεται ή να συνδυάζεται με γιαουρτάκι. Και τα δύο σπιτικά γλυκά προσδίδουν θερμίδες, γι’ αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.
6. Ζάχαρη ή μέλι;
Τόσο η ζάχαρη όσο και το μέλι είναι υδατάνθρακες. Το αγνό μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο δεν υπόκειται σε καμία επεξεργασία. Και ως φυσικό προϊόν περιέχει βιταμίνες και μέταλλα. Η ζάχαρη ως υδατάνθρακας παρέχει στον οργανισμό θερμίδες, χωρίς να αποτελεί θρεπτική πηγή από την οποία ωφελείται ο οργανισμός.
7. Άσπρη ή μαύρη ζάχαρη;
Δεν υπάρχει διαφορά όσον αφορά τις θερμίδες και των δύο τύπων ζάχαρης. Ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 20 θερμίδες. Η άσπρη έχει υποστεί επεξεργασία για να φύγει το μελαμψό χρώμα που προσδίδει η μελάσα.
8. Πόσα αβγά την εβδομάδα;
Για τα παιδιά τα αβγά είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, απαραίτητων για την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου τους. Τα αβγά είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου. Οι βιταμίνες που συναντάμε στο αβγό περιλαμβάνουν τις οικογένειες Α, D και E και όλες από την οικογένεια Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος. Η μόνη βιταμίνη που λείπει είναι η C, που τη συναντάμε στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα αβγά είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης Β12, μια βιταμίνη που λείπει από τους φυτοφάγους. Βιταμίνες Α, D και E τις συναντάμε μόνο στον κρόκο του αβγού. Τις περισσότερες βιταμίνες από την οικογένεια Β τις συναντάμε και στο ασπράδι και στον κρόκο. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η χοληστερίνη στα τρόφιμα δεν δημιουργεί πρόβλημα αν η διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά. Αν προσέχουμε, λοιπόν, τη διατροφή μας, λογική κατανάλωση αβγών (2-4 την εβδομάδα) δεν δημιουργεί πρόβλημα ούτε στους μικρούς αλλά ούτε και στους μεγάλους.
9. Γάλα ή γιαούρτι;
Τα γαλακτοκομικά αποτελούν την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου στην καλύτερα απορροφήσιμη μορφή του. Με 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 1.000mg ασβεστίου, π.χ. 1 ποτήρι γάλα, 1 γιαούρτι και 40γρ. τυρί. Το ασβέστιο έχει δύο τρόπους απορρόφησης από τον εντερικό μας σωλήνα. Στην πρώτη περίπτωση η βιταμίνη D φαίνεται ότι διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί από τα εντεροκύτταρα με παθητική διάχυση. Η λακτόζη που αποτελεί το σάκχαρο του γάλακτος φαίνεται ότι ενισχύει την παθητική απορρόφηση του ασβεστίου ανεξάρτητα από τη βιταμίνη D. Παρ’ όλα αυτά, το ασβέστιο που βρίσκεται στο γιαούρτι και το τυρί, στα οποία δεν περιέχεται λακτόζη με τη μορφή που περιέχεται στο γάλα, έχει αποδειχτεί ότι απορροφάται εξίσου καλά.
10. Ποιες όμως είναι οι λάθος επιλογές που κάνουμε και μειώνουμε την απορρόφηση του ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά;
Παγωτό σοκολάτα: Το κακάο μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, αντίθετα το παγωτό βανίλια αποτελεί πλούσια πηγή του, καθώς η σκόνη γάλακτος που χρησιμοποιείται περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου.
Γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά ολικής άλεσης επίσης μειώνουν σε ένα βαθμό την απορρόφηση του ασβεστίου. Καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση αποτελεί το γάλα, καθώς η λακτόζη που περιέχει αντισταθμίζει το αποτέλεσμα.
Γάλα με 0% λιπαρά: Τo γάλα με 0% δεν περιέχει βιταμίνη D, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από το γαστρεντερικό σύστημα. Καλύτερη επιλογή αποτελεί το γάλα με 1,5% λιπαρά, καθώς περιέχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D αλλά και ασβεστίου σε συνδυασμό με χαμηλά λιπαρά.
olivemagazine.gr

Οι γυναίκες που τρώνε μήλα (ή ακόμη και αχλάδια) καθημερινά για όσο διάστημα κάνουν δίαιτα, τείνουν να χάσουν πιο γρήγορα βάρος, σε σχέση πάντα με εκείνες που δεν τρώνε φρούτα στη δίαιτά τους. “Στις θρεπτικές ιδιότητές του, διακρίνεται η θετική συμβολή στη πέψη και στην καύση του λίπους. Επίσης, ρυθμίζει ευεργετικώς την αρτηριακή πίεση του αίματος, την γλυκόζη και την όρεξη” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς στο ΤLIFE. Με λίγα λόγια, το μήλο επιταχύνει τις διαδικασίες. Σε οδηγεί στο ποθητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα. Σημαντικό tip: Μετά από κάθε γεύμα, μην βουρτσίζεις αμέσως τα δόντια σου γιατί το αλκαλικό της οδοντόπαστας σε συνδυασμό με το όξινο περιεχόμενο του φαγητού κάνουν κακό στα δόντια. Αμέσως μετά το γεύμα σου φάε ένα μήλο. Λόγω της έντονης παρουσίας φυτικών ινών, το μήλο δρα θετικά στην υγεία των δοντιών, κάνοντας «μασάζ» στα ούλα. O διαιτολόγος όμως σου δίνει πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες των μήλων και στην υγεία… Προστατεύει τα οστά: Μια συγκεκριμένη ουσία που εντοπίζεται στο μήλο, η φλοριδζίνη, προστατεύει από την οστεορπόσωση μετά την εμμηνόπαυση και φέρεται να αυξάνει την οστική πυκνότητα. Βοηθά στην καταπολέμηση του άσθματος: Ένας χυμός μήλου σε καθημερινή βάση, μειώνει τις κρίσεις άσθματος σε σχέση πάντα με ανθρώπους που πίνουν χυμό μια φορά το μήνα. Μειώνει την χοληστερίνη: Η πηκτίνη που βρίσκεται στα μήλα βοηθά στην μείωση της τιμής της κακής χοληστερίνης. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν 2 μήλα την ημέρα, μπορούν να μειώσουν εως και 16% την χοληστερίνη. Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου: Η κατανάλωση μήλων φαίνεται πως έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, αλλά και του καρκίνου στο συκώτι κτλ. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η πηκτίνη προμηθεύει τον οργανισμό με τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να μειώνονται οι ανάγκες του για ινσουλίνη. Κόκκινο μήλο: Η παρουσία της ανθοκυανινης είναι ισχυρή και δρα προστατευτικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της οξείδωσης των ελεύθερων ριζών. Πράσινο μήλο: Λόγω της παρουσίας της ζεαξανθινης και της λουτεινης προστατευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Κίτρινο μήλο: Ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών, προλαμβάνει το καρκίνο του παχέος εντέρου, διατηρεί σε υγιές επίπεδο το δέρμα, προστατεύει έναντι των φλεγμονών και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

paidiki-diatrofi
Όσο πληθαίνει η ενημέρωσή μας για τη διατροφή τόσο πληθαίνουν και οι απορίες μας για τα οφέλη κάποιων τροφών, όπως η επιλογή ανάμεσα σε μέλι ή ζάχαρη, ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο, τυρί ή αβγά κ.ά. Επιλογές που μας ενδιαφέρουν πρωτίστως για τα παιδιά μας. Η κυρία Ειρήνη Μαραζιώτη, διατροφολόγος – εκπαιδευτικός και Γενική Διευθύντρια των Κέντρων Μεσογειακής Δίαιτας, μάς λύνει όλες τις απορίες.
1. Φρούτο ή χυμός φρούτων;
Και στις δύο περιπτώσεις θα συγκρίνουμε φρέσκα φρούτα με φρεσκοστυμμένους χυμούς. Το φρούτο αποδίδει τις ίδιες βιταμίνες με τον χυμό του και ο οργανισμός με την κατανάλωση του φρούτου παίρνει όλες τις φυτικές ίνες που περιέχει. Είναι καλό να τρώμε το φρούτο καλά πλυμένο και με τη φλούδα του. Ο χυμός έχει άμεση απορρόφηση από τον οργανισμό, εξισορροπεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αλλά δεν παρέχει το αίσθημα του κορεσμού που προσδίδει ένα ολόκληρο φρούτο. Προτείνουμε η διατροφή μας να περιλαμβάνει και ολόκληρα φρούτα και φρεσκοστυμμένους χυμούς. Μάλιστα, η κατανάλωση των χυμών να γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ των φρούτων ενδιάμεσα στα γεύματα, για να μειώνεται το αίσθημα του κορεσμού και να μένει ενεργός ο μεταβολισμός σε κυτταρικό επίπεδο.
2. Λεμόνι ή ξίδι;
Το λεμόνι είναι πηγή βιταμίνης C, που προστατεύει τον οργανισμό από τις λοιμώξεις και είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του σιδήρου στις τροφές. Το ξίδι, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη του φαγητού όταν το προσθέτουμε σε αυτό ή όταν το χρησιμοποιούμε στη σαλάτα μας. Έτσι, βοηθά τόσο στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα όσο και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
3. Σαλάτα ψιλοκομμένη ή χοντροκομμένη;
Κατά τον τεμαχισμό τα λαχανικά εκτίθενται στον αέρα, οξειδώνονται και χάνουν τις βιταμίνες τους. Προτιμήστε, λοιπόν, να φτιάχνετε τις σαλάτες σας με λαχανικά χοντροκομμένα στο χέρι.
4. Φρεσκοτριμμένη ντομάτα ή ντοματοχυμός;
Η φρεσκοτριμμένη ντομάτα περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα, καθώς τρίβεται και ο φλοιός τους. Η όψη του φαγητού δένει καλύτερα από πλευράς χρώματος με όλα τα συστατικά των υπόλοιπων στοιχείων του φαγητού. Αντίθετα, ο ντοματοχυμός αποτελεί ένα τυποποιημένο, κονσερβοποιημένο προϊόν, εύκολο μεν κατά τη χρήση του αλλά με περισσότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη για τη συντήρησή του. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση του ντοματοχυμού συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες μετά από έντονη άσκηση και έτσι φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό ρόφημα για τους αθλητές.
5. Σπιτικό κέικ ή σπιτικό γλυκό του κουταλιού;
Και το δύο είδη γλυκισμάτων φτιάχνονται στο σπίτι κι έτσι η ποιότητα καθώς και οι ποσότητές τους είναι ελεγχόμενα. Το κέικ είναι πιο πολυσύνθετο γλυκό γιατί περιέχει αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, αβγό και πολλές φορές σοκολάτα ή κακάο. Το γλυκό του κουταλιού θεωρείται πιο αγνό από το κέικ γιατί περιέχει μόνο το φρούτο με ζάχαρη ή γλυκόζη. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη όμως είναι μεγάλη, γι’ αυτό όταν καταναλώνεται πρέπει να στραγγίζεται ή να συνδυάζεται με γιαουρτάκι. Και τα δύο σπιτικά γλυκά προσδίδουν θερμίδες, γι’ αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.
6. Ζάχαρη ή μέλι;
Τόσο η ζάχαρη όσο και το μέλι είναι υδατάνθρακες. Το αγνό μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο δεν υπόκειται σε καμία επεξεργασία. Και ως φυσικό προϊόν περιέχει βιταμίνες και μέταλλα. Η ζάχαρη ως υδατάνθρακας παρέχει στον οργανισμό θερμίδες, χωρίς να αποτελεί θρεπτική πηγή από την οποία ωφελείται ο οργανισμός.
7. Άσπρη ή μαύρη ζάχαρη;
Δεν υπάρχει διαφορά όσον αφορά τις θερμίδες και των δύο τύπων ζάχαρης. Ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 20 θερμίδες. Η άσπρη έχει υποστεί επεξεργασία για να φύγει το μελαμψό χρώμα που προσδίδει η μελάσα.
8. Πόσα αβγά την εβδομάδα;
Για τα παιδιά τα αβγά είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, απαραίτητων για την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου τους. Τα αβγά είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου. Οι βιταμίνες που συναντάμε στο αβγό περιλαμβάνουν τις οικογένειες Α, D και E και όλες από την οικογένεια Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος. Η μόνη βιταμίνη που λείπει είναι η C, που τη συναντάμε στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα αβγά είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης Β12, μια βιταμίνη που λείπει από τους φυτοφάγους. Βιταμίνες Α, D και E τις συναντάμε μόνο στον κρόκο του αβγού. Τις περισσότερες βιταμίνες από την οικογένεια Β τις συναντάμε και στο ασπράδι και στον κρόκο. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η χοληστερίνη στα τρόφιμα δεν δημιουργεί πρόβλημα αν η διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά. Αν προσέχουμε, λοιπόν, τη διατροφή μας, λογική κατανάλωση αβγών (2-4 την εβδομάδα) δεν δημιουργεί πρόβλημα ούτε στους μικρούς αλλά ούτε και στους μεγάλους.
9. Γάλα ή γιαούρτι;
Τα γαλακτοκομικά αποτελούν την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου στην καλύτερα απορροφήσιμη μορφή του. Με 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 1.000mg ασβεστίου, π.χ. 1 ποτήρι γάλα, 1 γιαούρτι και 40γρ. τυρί. Το ασβέστιο έχει δύο τρόπους απορρόφησης από τον εντερικό μας σωλήνα. Στην πρώτη περίπτωση η βιταμίνη D φαίνεται ότι διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί από τα εντεροκύτταρα με παθητική διάχυση. Η λακτόζη που αποτελεί το σάκχαρο του γάλακτος φαίνεται ότι ενισχύει την παθητική απορρόφηση του ασβεστίου ανεξάρτητα από τη βιταμίνη D. Παρ’ όλα αυτά, το ασβέστιο που βρίσκεται στο γιαούρτι και το τυρί, στα οποία δεν περιέχεται λακτόζη με τη μορφή που περιέχεται στο γάλα, έχει αποδειχτεί ότι απορροφάται εξίσου καλά.
10. Ποιες όμως είναι οι λάθος επιλογές που κάνουμε και μειώνουμε την απορρόφηση του ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά;
Παγωτό σοκολάτα: Το κακάο μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, αντίθετα το παγωτό βανίλια αποτελεί πλούσια πηγή του, καθώς η σκόνη γάλακτος που χρησιμοποιείται περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου.
Γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά ολικής άλεσης επίσης μειώνουν σε ένα βαθμό την απορρόφηση του ασβεστίου. Καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση αποτελεί το γάλα, καθώς η λακτόζη που περιέχει αντισταθμίζει το αποτέλεσμα.
Γάλα με 0% λιπαρά: Τo γάλα με 0% δεν περιέχει βιταμίνη D, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από το γαστρεντερικό σύστημα. Καλύτερη επιλογή αποτελεί το γάλα με 1,5% λιπαρά, καθώς περιέχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D αλλά και ασβεστίου σε συνδυασμό με χαμηλά λιπαρά.
olivemagazine.gr

Το ξέρεις πως αν τρως μήλα… χάνεις πιο γρήγορα βάρος και όχι «μόνο»;

a-angelina-jolie-actress-womanΟι γυναίκες που τρώνε μήλα (ή ακόμη και αχλάδια) καθημερινά για όσο διάστημα κάνουν δίαιτα, τείνουν να χάσουν πιο γρήγορα βάρος, σε σχέση πάντα με εκείνες που δεν τρώνε φρούτα στη δίαιτά τους. “Στις θρεπτικές ιδιότητές του, διακρίνεται η θετική συμβολή στη πέψη και στην καύση του λίπους. Επίσης, ρυθμίζει ευεργετικώς την αρτηριακή πίεση του αίματος, την γλυκόζη και την όρεξη” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς στο ΤLIFE.
Με λίγα λόγια, το μήλο επιταχύνει τις διαδικασίες. Σε οδηγεί στο ποθητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα.
Σημαντικό tip: Μετά από κάθε γεύμα, μην βουρτσίζεις αμέσως τα δόντια σου γιατί το αλκαλικό της οδοντόπαστας σε συνδυασμό με το όξινο περιεχόμενο του φαγητού κάνουν κακό στα δόντια. Αμέσως μετά το γεύμα σου φάε ένα μήλο. Λόγω της έντονης παρουσίας φυτικών ινών, το μήλο δρα θετικά στην υγεία των δοντιών, κάνοντας «μασάζ» στα ούλα.
O διαιτολόγος όμως σου δίνει πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες των μήλων και στην υγεία…
Προστατεύει τα οστά: Μια συγκεκριμένη ουσία που εντοπίζεται στο μήλο, η φλοριδζίνη, προστατεύει από την οστεορπόσωση μετά την εμμηνόπαυση και φέρεται να αυξάνει την οστική πυκνότητα.
Βοηθά στην καταπολέμηση του άσθματος: Ένας χυμός μήλου σε καθημερινή βάση, μειώνει τις κρίσεις άσθματος σε σχέση πάντα με ανθρώπους που πίνουν χυμό μια φορά το μήνα.
Μειώνει την χοληστερίνη: Η πηκτίνη που βρίσκεται στα μήλα βοηθά στην μείωση της τιμής της κακής χοληστερίνης. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν 2 μήλα την ημέρα, μπορούν να μειώσουν εως και 16% την χοληστερίνη.
Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου: Η κατανάλωση μήλων φαίνεται πως έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, αλλά και του καρκίνου στο συκώτι κτλ.
Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η πηκτίνη προμηθεύει τον οργανισμό με τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να μειώνονται οι ανάγκες του για ινσουλίνη.
Κόκκινο μήλο: Η παρουσία της ανθοκυανινης είναι ισχυρή και δρα προστατευτικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της οξείδωσης των ελεύθερων ριζών.
Πράσινο μήλο: Λόγω της παρουσίας της ζεαξανθινης και της λουτεινης προστατευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κίτρινο μήλο: Ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών, προλαμβάνει το καρκίνο του παχέος εντέρου, διατηρεί σε υγιές επίπεδο το δέρμα, προστατεύει έναντι των φλεγμονών και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Οι χυμοί της ομορφιάς και της αναζωογόνησης !

Κάνετε αποτοξίνωση τώρα επιλέγοντας να πίνετε χυμούς που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε τις βλαβερές ουσίες και θα προσφέρετε άμεσα στον οργανισμό σας αναζωογόνηση. Διαβάστε παρακάτω τους χυμούς που θα σας βοηθήσουν να αποτοξινωθείτε.
Νερό
Το νερό είναι ο πιο φυσικός τρόπος να κάνετε detox, επειδή βοηθάει στην πέψη και διαλύει τις τοξίνες στην πεπτική οδό. 
Πράσινο Τσάι
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, τις πολυφαινόλες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απελευθέρωσητου σώματος από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες ευθύνονται για καρκίνο και άλλες ασθένειες. Επίσης, όταν ο οργανισμός σας ενυδατώνεται και αποτοξινώνεται απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, τις βιταμίνες και τα μέταλλα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας και της εμφάνισης της επιδερμίδας σας .
Νερό με λεμόνι
Για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τις ιδιότητες του νερού, ρίξτε λίγο φυσικό χυμό λεμονιού στο ποτήρι σας. Περιέχει d-λεμονίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στη διάσπαση των τοξινών στο συκώτι.
Χυμός μοσχολέμονου (lime)
Όπως τα λεμόνια, έτσι και το lime (μοσχολέμονο) περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο βοηθά στην απορρόφηση υδροξείδιου του αργιλίου. Επίσης έχει διαπιστωθεί πως διεγείρει ένα ένζυμο στο ήπαρ που πιστεύεται ότι απενεργοποιεί τις καρκινογόνες τοξίνες.
Πορτοκαλάδα
Ο χυμός πορτοκαλιού έχει τεράστια διατροφική αξία και detox ιδιότητες για τον οργανισμό σας. Οι πολλές βιταμίνες που περιέχει και τα ανόργανα συστατικά στοιχεία του βοηθούν στην απελευθέρωση βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό σας και ταυτόχρονα σας ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. 
Χυμός παντζάρι
Το νέο superfood καθώς αποτελεί τεράστια πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνετε χυμό παντζαριού, επειδή περιέχει αντιοξειδωτικά που καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες. 
Smoothie λαχανικών
Τα λαχανικά είναι γνωστά σε εσάς για την τεράστια θρεπτική τους αξία, οπότε μπορείτε να επιλέξετε πολλά πράσινα λαχανικά τις αρεσκείας σας αλλά και να προσθέσετε ό, τι άλλο θέλετε φτιάχνοντας απολαυστικά και χορταστικά smoothieς λαχανικών. Τα λαχανικά θα κάνουν αποτοξίνωση αλλά παράλληλα θα βελτιώσουν και την καλή εικόνα της υγείας του οργανισμού σας.

Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές πρωινού για τα παιδιά σας !

girlΤο πρωινό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεύμα για τα παιδιά, γιατί τους παρέχει τα καύσιμα για όλη την ημέρα. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ό,τι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν μεγαλύτερη γνωστική λειτουργία και τακτικά έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.Όμως, το είδος των τροφίμων που περιλαμβάνουν το πρωινό γεύμα είναι πολύ σημαντικό. Εάν, τα παιδιά σας καταναλώνουν τροφές με πολύ ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά οξέα, τότε αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα της ενέργειας τους και στην ικανότητά τους να μάθουν.Παρακάτω θα δείτε τις χειρότερες τροφές που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας για πρωινό.
Γλυκά, όπως σφολιάτες, κρουασάν και ντόνατς, είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Και όταν τα παιδιά τα καταναλώνουν, παίρνουν μεγάλες δόσεις ζάχαρης και ενώ στην αρχή η διάθεση τους ανεβαίνει, στη συνέχεια τα επίπεδα της ενέργειας θα πέσουν απότομα. Με αποτέλεσμα να νυστάξουν πολύ γρήγορα κατά η διάρκεια της σχολικής μέρας. Η καλύτερη επιλογή πρωινού είναι ένα τοστ ολικής άλεσης με λίγο βούτυρο και μαρμελάδα και ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Τα κατεψυγμένα σάντουιτς. Μπορεί το έτοιμο φαγητό να είναι βολικό και γρήγορο για όσα παιδιά δεν έχουν χρόνο το πρωί, όμως είναι μια βόμβα κορεσμένων λιπαρών οξέων και θερμίδων. Και εάν τα παιδιά τα τρώνε κάθε πρωί, θα επηρεάσουν αρνητικά τόσο την απόδοση τους στο σχολείο, όσο και την υγεία τους. Καλύτερη επιλογή είναι να κάνετε ένα burrito με αυγά ή μερικά μαύρα φασόλια και ρύζι από το προηγούμενο βράδυ και να το ζεστάνετε το πρωί. Ή ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, αυγό και τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη με πλήρες γάλα. Αυτό είναι ένα πρωινό που πρέπει να αποφευχθεί, διότι δεν είναι καθόλου υγιεινό για τα παιδιά σας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε τα δημητριακά που αναφέρουν ό,τι είναι αποκλειστικά για παιδιά. Γιατί μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ό,τι αυτά τα δημητριακά περιέχουν 40 τοις εκατό περισσότερη ζάχαρη, από τα δημητριακά για ενήλικες. Καλύτερη επιλογή πρωινού είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι χαμηλά σε ζάχαρη και το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αντί για το πλήρες, ώστε να μειώσετε τη ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών οξέων. Εάν το παιδί σας θέλει κάτι γλυκό, μπορείτε πάντα να προσθέσετε μερικά μούρα ή μερικά φέτες μπανάνας μαζί με τα δημητριακά.
Έτοιμοι χυμοί φρούτων. Πρέπει να προσέχετε πάντα τι χυμούς αγοράζετε και να διαβάζετε τα συστικά που περιέχουν. Ακριβώς επειδή ένας χυμός έχει τη λέξη «φρούτο»,  αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά περιέχει πολύ – ή οποιοδήποτε – χυμό φρούτων. Ψάξτε για τις ετικέτες που λένε χυμός φρούτων 100 τοις εκατό και διαλέξτε όσους δεν έχουν προσθήκη ζάχαρης. Καλύτερη επιλογή πρωινού είναι να δώσετε ολόκληρα φρούτα στα παιδιά σας, για να έχουν την συναίσθηση τι τρώνε. Εάν θέλουν οπωσδήποτε χυμό, στύψτε τον στο σπίτι.
Μπάρες δημητριακών ή σνακ δημητριακών. Ενώ αυτή η επιλογή μπορεί να ακούγεται υγιεινή για πρωινό, μπορεί να είναι εξαιρετικά φορτωμένη με απλούς υδατάνθρακες, ζάχαρη και λιπαρά.Καλύτερη επιλογή πρωινού είναι να ψάξετε για μπάρες που να περιέχουν ολόκληρους ξηρούς καρπούς, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.  
Κατά γενικό κανόνα, όταν σχεδιάζετε ένα πρωινό, προσπαθήστε να δίνετε στα παιδιά σας όλες τις ομάδες τροφίμων- δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, τα φρούτα – λαχανικά και καλά λιπαρά. Βρείτε συνταγές που μπορείτε να κάνετε από το προηγούμενο βράδυ, για να εξοικονομήσετε χρόνο το πρωί, και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν ζάχαρη, κορεσμένα λίπη και συντηρητικά. Και δεδομένου ό,τι πολλές από αυτές τις υγιεινές επιλογές πρωινού μπορεί να γίνουν και γεύμα, μια καλή λύση είναι να πάρουν και ένα κουτί φαγητού στο σχολείο για το διάλειμμα.
πηγή:jenny.gr

Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών…ή αλλιώς E.Q. (από 3μηνών έως 12 ετών και άνω)

a0071-000339
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗE.Q. (emotional intelligence)
Μέχρι τώρα ο πιο διαδεδομένος όρος για την νοημοσύνη του ανθρώπου ήταν αυτός που αφορούσε το διανοητικό μέρος της, γνωστό και ως I. Q. Ωστόσο, τελευταία γίνεται συχνά λόγος για μία άλλη πλευρά της νοημοσύνης του ανθρώπου κι αυτή είναι η συναισθηματική νοημοσύνη ή αλλιώς E. Q. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να γνωρίζουμε αλλά και να εφαρμόζουμε τα στοιχεία αυτά είτε ως παιδιά είτε ως ενήλικες για μας και τα παιδιά μας.
   Ο Dr. Goleman, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ βρήκε μέσα από πολυετείς έρευνες ότι η Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ) σε σύγκριση με τεχνικές γνώσεις και με το δείκτη νοημοσύνης (IQ) είναι δύο φορές πιο σημαντικός παράγοντας στην επαγγελματική επιτυχία των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον Dr. Goleman, ένα άτομο με μέτριο IQ και υψηλό ΕQ μπορεί να είναι περισσότερο πετυχημένο από ένα ιδιαίτερα ευφυές άτομο, αρκεί να καλλιεργήσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη!
ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟ «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ»
Αριστοτέλης- Το να είσαι οργισμένος είναι εύκολο. Το να εξοργιστείς όμως με το σωστό άτομο, για το σωστό λόγο, στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή, για το σωστό σκοπό και με το σωστό τρόπο, αυτό είναι δύσκολο.
Goleman (1995) – Είναι η ικανότητα της αντίληψης του εαυτού μας αλλά και των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων. Είναι η ενσυναίσθηση, η κοινωνικότητα, η ικανότητα επίλυσης των προβλημάτων, αλλά και η υγιής μαχητικότητα. Όχι όμως και η συνεχής επιθυμία να αρέσουμε σε όλους. Βάζουμε όρια στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας, και κρίνουμε θετικά αντί να δεχόμαστε τους άλλους όπως είναι. Αντιμετωπίζουμε ειρηνικά τις συγκρούσεις κα σε πνεύμα συνεργασίας, αποδοχής και σεβασμού τόσο της προσωπικότητας, όσο και των ιδιαιτεροτήτων των άλλων.
   Μέσα από συνεχείς έρευνες, έχει αποδειχτεί ότι το 80% της αποτελεσματικότητας των διοικητικών στελεχών οφείλεται στην ικανότητα συναισθηματικής νοημοσύνης που διαθέτουν. Με άλλα λόγια το επίπεδο του IQ συνεισφέρει όχι περισσότερο από 20% στην ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά και επιτυχημένα στο πλαίσιο της επιχείρησης. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το EQ ελέγχει τα συναισθήματά μας τόσο απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό όσο και απέναντι στους άλλους και παίζει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις μας μαζί τους.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Τα συναισθήματα δεν γεννιούνται από το μηδέν, αλλά εκδηλώνονται αργότερα. Τα πρώτα στάδια της ζωής είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη των συναισθηματικών ικανοτήτων. Η εντονότερη ανάπτυξη παρατηρείται κατά την παιδική ηλικία, όπου μέσω της εμπειρίας και της μάθησης, το παιδί αποκτά σταδιακά περισσότερα συναισθηματικά εργαλεία. Ας δούμε αναλυτικότερα πώς αναπτύσσεται η συναισθηματική κατάσταση κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ(3-6ΜΗΝΩΝ)
Η συναισθηματική αλληλεπίδραση ξεκινά από την περίοδο της κύησης. Το βρέφος εμφανίζει μια τάση ανταπόκρισης στα εξωτερικά ερεθίσματα. Τα συναισθήματά του αποτυπώνονται στο πρόσωπο και επηρεάζονται από το περιβάλλον και την συναισθηματική κοινωνικοποίηση που επικρατεί.
Τέλος, υιοθετεί την τάση της μίμησης, αν και αργότερα τείνει να αποκρύπτει τα συναισθήματά του.
ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ(6-9ΜΗΝΩΝ)
Το βρέφος εισέρχεται σε μία φάση εξερευνήσεων και ανακαλύψεων. Ενισχύεται η κοινωνική αφύπνιση και ασχολείται ενεργά με τον περίγυρο, όπου εμφανίζει επιφυλακτικότητα και δισταγμό σε καινούρια πράγματα. Την περίοδο αυτή αρχίζουν και οι πρώτοι «διάλογοι» μητέρας- παιδιού.
ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ(9-12ΜΗΝΩΝ)
Εδώ αρχίζει να καταλαβαίνει τα συναισθήματα των άλλων. Είναι η περίοδος της προσκόλλησης, όπου το βρέφος αντιλαμβάνεται το άτομο που το φροντίζει ως πηγή ασφάλειας.
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ(1-3ΕΤΩΝ)
Τα συναισθήματα που εμφανίζονται στη νηπιακή ηλικία χαρακτηρίζονται ως «δευτερεύοντα συναισθήματα» ή «συναισθήματα αυτογνωσίας». Το νήπιο διαμορφώνει σταδιακά το «εγώ» του, γεγονός που οδηγεί σε συγκρούσεις και συναισθηματικές εξάρσεις. Μία από τις κρισιμότερες μεταβατικές φάσεις στην ζωή του νηπίου είναι η ψυχολογική προσαρμογή του στο νηπιαγωγείο λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος.
ΠΡΩΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ(4-7ΕΤΩΝ)
Στην προσχολική ηλικία, το φανταστικό παιχνίδι λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για την έκφραση συναισθημάτων, όπου συχνά αποκαλύπτουν και τα πιο βαθιά τους συναισθήματα. Δρουν και συμπεριφέρονται με βάση τους κοινωνικούς κανόνες κι εκφράζουν πιο σύνθετες συναισθηματικές έννοιες.
ΜΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ(8-12ΕΤΩΝ)
Κατανοούν την πολυπλοκότητα και τις αιτίες των συναισθημάτων που τους προκαλούνται. Η ενσυναίσθηση βιώνεται πλήρως. Εμφανής είναι επίσης, και η διαφορά των δύο φύλων ως προς την έκφραση των συναισθημάτων τους. Η σχέση γονιού-παιδιού γίνεται πιο ουσιαστική και παρατηρείται μεγαλύτερη αλληλεπίδραση. Το παιδί αλλά και ο γονιός προσδοκούν πολλά ο ένας από τον άλλον.
ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ(ΑΝΩ ΤΩΝ 12ΕΤΩΝ)
Τα συναισθήματα λόγω των ορμονικών αλλαγών και της σεξουαλικότητας είναι ασταθή καθώς παρουσιάζονται αντιφάσεις και μεταπτώσεις. Η στενή σχέση με τους γονείς παύει να υπάρχει, αφού η επικοινωνία του παιδιού στρέφεται προς τους συνομηλίκους του. Πριν το τέλος της εφηβικής ηλικίας, ο έφηβος οδηγείται σε συναισθηματική ωρίμανση.
Η οικογενειακή ζωή είναι το πρώτο σχολείο της συναισθηματικής μάθησης. Σε αυτό το οικείο και πολύ προσωπικό χωνευτήρι, μαθαίνουμε τι αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και πώς οι άλλοι θα αντιδράσουν στα δικά μας συναισθήματα. Τι επιλογές έχουμε να αντιδράσουμε, πώς να κατανοούμε και να εκφράζουμε τις ελπίδες και τους φόβους μας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους.
Έτσι λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη ενθαρρύνοντας τα να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να προσπαθήσουν να τα ονομάσουν ή αν δεν μπορούν να εκφραστούν λεκτικά να τα ζωγραφίσουν ή να τα περιγράψουν. Υπενθυμίζουμε πως οι δικές μας συναισθηματικές ανάγκες δεν είναι απαραίτητα και των άλλων και τα ισχυρά συναισθήματα μπορούν να εκφραστούν αλλά και να ελεγχθούν.
Όταν εκφράζουμε το πώς νιώθουμε, τότε βοηθάμε τον άλλο να μας καταλάβει αλλά ερχόμαστε και πιο κοντά του. Έτσι, λοιπόν μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το πώς νιώθουμε, ποια συμπεριφορά τους δεν μας αρέσει και πώς νιώθουμε μετά από αυτήν. Το παιδί μας θα μιμηθεί αμέσως τον τρόπο αυτό και θα κάνει το ίδιο για τα δικά του συναισθήματα. Επίσης, τα αρνητικά συναισθήματα υποχωρούν μόνο όταν τα παιδιά μπορέσουν να μιλήσουν γι’ αυτά, όταν μπορέσουν να τα κατονομάσουν και να νιώσουν ότι τα καταλαβαίνουμε.
Πώς μπορούμε εμείς να αντιληφθούμε τα συναισθήματα των παιδιών αλλά και να τα βοηθήσουμε να τα αναγνωρίσουν και τα ίδια;
Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε για να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά τους και να τα βοηθήσουμε είναι να χρησιμοποιούμε τα μάτια για να δούμε τις σωματικές ενδείξεις των συναισθημάτων που βιώνουν, να επιστρατεύουμε τη φαντασία μας για να δούμε την κατάσταση από την οπτική γωνία του παιδιού, να επαναδιατυπώνουμε με ήρεμο, μη επικριτικό λόγο αυτό που ακούμε, να αφήνουμε την καρδιά μας ελεύθερη και ανοιχτή για να νιώσει αυτό που νιώθει το παιδί. Την ίδια στιγμή και το παιδί διαβάζει τη δική μας γλώσσα του σώματος και νιώθει ασφαλές να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Έτσι λοιπόν αφήνουμε τα παιδιά να βρουν τις δικές τους απαντήσεις και αποφεύγουμε να κάνουμε ερωτήσεις των οποίων ξέρουμε τις απαντήσεις.
Ο ρόλος των γονιών παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της συναισθηματικής κατάστασης των παιδιών. Οι γονείς που προσφέρουν στα παιδιά τους καθοδήγηση στον κόσμο των συναισθημάτων μεγαλώνουν συναισθηματικά υγιέστερα παιδιά. Παιδιά πιο ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα. Παιδιά που σαφώς λυπούνται ή φοβούνται ή θυμώνουν όπως όλα τα παιδιά, αλλά είναι πιο ικανά να χαλαρώνουν, να βγαίνουν από την δύσκολη θέση και να συνεχίζουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, παιδιά που διαθέτουν περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη.
   Αναλυτικότερα:
  • Βλέπουν τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών τους ως μια ευκαιρία για επικοινωνία και τρυφερότητα και το βοηθούν να εκφράσει τα συναισθήματά του. Με τον ίδιο τρόπο αντιδρούν σε κάθε συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.
  • Μιλούν καθησυχαστικά στο παιδί. Το βοηθούν να κατονομάσει το συναίσθημα που νιώθει, ενώ θέτουν όρια ως προς την έκφραση του συναισθήματος(π. χ. εξηγούν στο παιδί ότι το να σπάσει όλα του τα παιχνίδια δεν αποτελεί λύση στον θυμό του. Το να το συζητήσει, όμως, μαζί τους γιατί είναι θυμωμένο μπορεί να βοηθήσει να νιώσει καλύτερα).
  • Έχουν επίγνωση κι εκτιμούν τα δικά τους συναισθήματα. Έτσι, δεν συγχύζονται ή αγχώνονται όταν τα παιδιά τους εκφράζουν τα συναισθήματα τους, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.
  • Παίρνουν σοβαρά τα συναισθήματα των παιδιών τους, χωρίς να τους λένε πώς πρέπει να αισθάνονται ούτε αναλαμβάνουν εκείνοι να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα του παιδιού. Αντίθετα, του δείχνουν τον τρόπο να το κάνει εκείνο.
  • Αν το παιδί δεν μπορεί να εκφράσει λεκτικά τα συναισθήματά του το βοηθάμε χρησιμοποιώντας πολλούς χαρακτηρισμούς έτσι ώστε κάτι τρομακτικό και άβολο να μετατραπεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο, έχοντας κατά νου ότι τα συναισθήματα είναι συνήθως ανάμεικτα.
Για να κατανοήσουμε τα παραπάνω ας δούμε ένα παράδειγμα σχετικού προβλήματος με την προτεινόμενη λύση του.
Ο Γιώργος, 8 χρονών, έρχεται λυπημένος από το σχολείο γιατί τσακώθηκε με τον αγαπημένο του φίλο, τον Γιάννη. Υποθέτουμε εδώ ότι ο Γιώργος έχει αναφέρει την αιτία της λύπης του στη μαμά του.
   Η προτεινόμενη λύση;
Θα δείξει κατανόηση για τη λύπη του Γιώργου, προσπαθώντας παράλληλα να τον ανακουφίσει και να του διδάξει τρόπους διαχείρισης της λύπης του. Πιθανή στιχομυθία : «Έλα εδώ Γιωργάκη μου..(σφίγγοντάς τον στην αγκαλιά της). Πρέπει να είσαι πολύ λυπημένος που τσακώθηκες με τον καλύτερό σου φίλο… Ξέρεις και εγώ είχα τσακωθεί με τη Μαρία, μια πολύ καλή μου φίλη, όταν ήμουν στην ηλικία σου….» Εδώ η μαμά αφηγείται μια ανάλογη, δύσκολη, κατάσταση που είχε αντιμετωπίσει η ίδια στην ηλικία του γιου της και πως το είχε εκείνη αντιμετωπίσει. Τελειώνοντας την αφήγηση λέει: «Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να νιώσεις καλύτερα;» O διάλογος συνεχίζεται λίγο ακόμη, ίσως και να κάνουν μια από κοινού δραστηριότητα, μέχρι ο Γιώργος να ηρεμήσει.
Αντίθετα, οι περιπτώσεις που θα έπρεπε να αποφευχθούν είναι ο γονιός να φανεί αποστασιοποιημένος, αποδοκιμαστικός, και παραχωρητικός αντίστοιχα.
   Ειδικότερα:
Θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τον Γιώργο και να τον στρέψει σε κάποια ευχάριστη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να ξεχάσει τη λύπη του. Πιθανή στιχομυθία: « Τσακωθήκατε με τον Γιάννη ε; Κρίμα, συμβαίνουν όμως αυτά! Πάω στοίχημα ότι αύριο θα τα ξαναβρείτε! Έλα να σου βάλω τώρα το αγαπημένο σου φαγητό…»
Θα αποδοκιμάσει τον Γιώργο για τον τσακωμό και θα τον κατηγορήσει για τον κακό του χαρακτήρα. Πολύ πιθανόν και να τον τιμωρήσει. Πιθανή στιχομυθία: «Πάλι τσακώθηκες; Δε μπορώ να καταλάβω πώς μπλέκεις συνέχεια σε καυγάδες… Είμαι σίγουρη ότι εσύ ξεκίνησες τη φασαρία. Αλίμονο, αν μου πει αύριο η Κα Ρούλα (μαμά Γιάννη) ότι εσύ έφταιγες!»
Θα κατανοήσει τη λύπη του Γιώργου αλλά δε θα τον βοηθήσει να την αντιμετωπίσει. Πιθανή στιχομυθία : «Ξέρω πως νιώθεις γιατί έχω νιώσει και εγώ έτσι…» Και απομακρύνεται.
Υπάρχουν διάφορα τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης που μπορούμε να βρούμε στο internet μέχρι και ερευνητικές προσεγγίσεις από το Χάρβαρντ για να δούμε σε τι επίπεδο βρίσκεται το παιδί μας αλλά και εμείς οι ίδιοι!

Η συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων ή το E. Q. τους αναπτύσσεται από την περίοδο της κύησης με την εντονότερη ανάπτυξή της στην παιδική ηλικία. Είναι καλό να γνωρίζουμε πώς να την διαχειριστούμε για εμάς τους ίδιους και για τα παιδιά μας, θέτοντας στον συναισθηματικό μας κόσμο ισχυρές αρμονικές βάσεις!

babyradio.gr – ΤΣΑΝΤΗΛΑ ΒΟΥΛΑ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ

ΤΟ ΙΩΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΝΕΙ ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το ιώδιο μεγαλώνει έξυπνα παιδιά

Η επαρκής ποσότητα ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα βοηθάει στον υψηλό δείκτη νοημοσύνης του βρέφους 
Αν είστε έγκυος, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε άφθονα ψάρια και γαλακτομικά. Αποτελούν μια καλή πηγή ιωδίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Σάρεϊ, τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Lancet».

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσες έγκυες κατανάλωναν λιγότεροιώδιο με τη διατροφή τους ήταν πιθανότερο να γεννήσουν παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μικρότερες μαθησιακές ικανότητες.

Το ιώδιο θεωρείται ζωτικό για την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς αδένα, οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των εγκύων εμφάνιζαν έλλειψη ιωδίου, με συνέπεια να κινδυνεύουν να αποκτήσουν παιδιά μειωμένης νοημοσύνης.

Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη χρειάζονται περίπου 50% περισσότερο ιώδιο από ό,τι συνήθως λάμβαναν πριν μείνουν έγκυες. 

Παιδί και όρια!(Aπό 0 έως 11 ετών)

limits 0 11

10 τρόποι συμπεριφοράς που πρέπει οπωσδήποτε να μάθω στο παιδί μου

psemata_gonionΑν ένα μωρό 18 μηνών φωνάζει για να μας τραβήξει την προσοχή μπορεί να μην μας ενοχλεί αλλάένα παιδάκι 4 ετών που μας τραβάει τα ρούχα για να σταματήσουμε να μιλάμε με τη μαμά του και να του δώσουμε προσοχή είναι τουλάχιστον «αγενές».
  1. Όταν ζητάει κάτι πρέπει να λέει «παρακαλώ» και όταν λαμβάνει κάτι «ευχαριστώ».
  2. Να μην διακόπτει τους μεγαλύτερους όταν μιλάνε μεταξύ τους εκτός αν πρόκειται για κάτι επείγον. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τραβήξει την προσοχή τους μπορεί να πει «με συγχωρείτε».
  3. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο τι δεν του αρέσει. Πρέπει να μάθει να κρατάει την αρνητική άποψη για τον εαυτό του και τους φίλους του!
  4. Να μην σχολιάζει ποτέ τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου εκτός βέβαια αν πρόκειται να τα εκθειάσει
  5. Όταν περνάει από μια πόρτα, να φροντίζει πάντα να την κρατάει ανοιχτή εφόσον ακολουθεί κάποιος άλλος.
  6. Όταν περνάει χρόνο στο σπίτι φίλων του, να θυμάται να ευχαριστεί τους γονείς τους.
  7. Να χτυπάει πάντα την πόρτα πριν μπει σε ένα χώρο και να περιμένει να του απαντήσουν πριν την ανοίξει.
  8. Να μην κοροϊδεύει ποτέ και κανέναν.
  9. Να καλύπτει το στόμα του όταν βήχει ή φτερνίζεται και μην σκαλίζει τη μύτη του.
  10. Όταν σκοντάφτει πάνω σε κάποιον να λέει αμέσως «συγγνώμη».
πηγή:motherblog.gr

Κάντε έξυπνα μωρά, τρώγοντας σωστά

Κάντε έξυπνα μωρά, τρώγοντας σωστά

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η ανεπάρκεια ιωδίου κατά τη διάρκεια της κύησης συνδέεται με χαμηλές επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο.
Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», η περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριώνσυμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των μαθησιακών επιδόσεων του παιδιού μελλοντικά.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ σε περισσότερες από 1.000 εγκυμονούσες, στα 2/3 των περιπτώσεων παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα ιωδίου στον οργανισμό τους, γεγονός που αύξανε τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης.
«Σε κατάσταση εγκυμοσύνης, οι ανάγκες του οργανισμού σε ιώδιο είναιαυξημένες κατά 50%», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης δρ. Μάργκαρετ Ρέιμαν. «Το γεγονός ότι το ιώδιο αποτελεί το βασικό συστατικό για τηνπαραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, το καθιστά απαραίτητο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων», προσθέτει.  
Οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες που κυοφορούν να συμπεριλαμβάνουν στο διατροφολόγιό τους τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα και 3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά (γάλα, γιαούρτι και φέτα). Βέβαια, δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν ότι δεν ισχύει το ίδιο με τα συμπληρώματα ιωδίου, τα οποία συχνά ξεπερνούν τις προβλεπόμενες ανάγκες, φτάνοντας στην υπερδοσολογία.
Προς αποφυγή, λοιπόν, υπερβολών, οι έγκυοι καλό είναι να γνωρίζουν ότι η συνιστώμενη δόση πρόσληψης ιωδίου προσδιορίζεται σε 250 mg ημερησίως, ενώ για τους ενηλίκους είναι 150 mg και για τα παιδιά 90-120 mg. Σε περίπτωση κατάχρησης, δηλαδή και ενισχυμένη διατροφή και συμπληρώματα που μαζί θα ξεπερνούν τα 600 mg καθημερινά, το αποτέλεσμα είναι εξίσου βλαβερό, αφού και πάλι με τον τρόπο αυτό θα απορρυθμιστεί ο θυρεοειδής αδένας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην εγκεφαλική ανάπτυξη των εμβρύων.  

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...