Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Γιατί λένε πρώτα τα μωρά «μπαμπά»;

Η κυτταρική βιολόγος και επιστημονική συντάκτρια του περιοδικού «New Scientist» Λίντα Γκιντς, αρχίσε μία έρευνα για την επιστήμη της κυήσεως, του τοκετού και των νεογέννητων βρεφών, η οποία 18 μήνες αργότερα οδήγησε στην συγγραφή ενός βιβλίου. Τιτλοφορείται «Bumpology» (εκδ. Bantam Press) και αρχές του έτους κυκλοφόρησε στη Βρετανία.
Στο βιβλίο αυτό, το οποίο προορίζεται «για τους περίεργους μέλλοντες γονείς», η κυρία Γκιντς διαλύει μύθους για την εγκυμοσύνη και τα έμβρυα, και καταγράφει όσα έχει βρει η επιστήμη έως σήμερα. Να μερικά από τα θαυμαστά που αποτυπώνει:

     Γιατί μιλάμε στα μωρά «μωρουδίστικα». Οι γονείς σε όλο τον κόσμο έχουν την κοινή τάση να μιλούν τραγουδιστά στα μωρά και με λέξεις που περισσότερο μοιάζουν με άναρθρους ήχους (όπως τα «αγκού», «μπου» κ.τ.λ. που χρησιμοποιούμε στην χώρα μας). Αυτό δεν γίνεται τυχαία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μπράουν.

Όπως έδειξε, η επιμήκυνση των φωνηέντων εντείνει την ικανότητα των βρεφών να αναγνωρίζουν τις λέξεις, ενώ ο τραγουδιστός τρόπος ομιλίας προσελκύει την προσοχή τους.

     Γιατί μυρίζουν τόσο όμορφα τα μωρά. Η μυρωδιά των μωρών έχει κάτι εθιστικό και πολλές μαμάδες παραδέχονται ότι περνούν ώρες μυρίζοντας το μωρό τους. Και δικαίως, καθώς αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μέσα σε μία-δύο μέρες από τον τοκετό, οι γυναίκες μπορούν να αναγνωρίσουν το μωρό τους με κλειστά μάτια μόνο και μόνο από την μυρωδιά του.

Αν και δεν είναι επακριβώς γνωστόν που οφείλεται η χαρακτηριστική, υπέροχη μυρωδιά του κεφαλιού των βρεφών, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο οι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως ενεργοί στα νεογέννητα μωρά, ιδίως στο κεφάλι και στο προσωπάκι τους.

   Μπορούν να «γευθούν» τα έμβρυα τα πικάντικα φαγητά που τρώει η μητέρα; Οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα των εμβρύων αναπτύσσονται την 13η-15η εβδομάδα της κυήσεως, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αντιληφθούν απλές γεύσεις, όπως το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό.
Οι μυρωδιές και οι γεύσεις από το φαγητό της εγκύου περνάνε στο αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό και στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως, όταν πια το μωρό καταπίνει σχεδόν ένα λίτρο αμνιακού υγρού την ημέρα, «γεύεται» ό,τι έχει φάει η μαμά του. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει πως οι διατροφικές προτιμήσεις της εγκύου επηρεάζουν εκείνες του μωρού της.

Σε μία από αυτές, λ.χ., τα μωρά γυναικών οι οποίες έπιναν ένα ποτήρι καροτοχυμό τέσσερις φορές την εβδομάδα στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κυήσεως, εύρισκαν ιδιαίτερα γευστικά τα δημητριακά με χυμό καρώτου όταν μεγάλωσαν.
Σε κάποιες άλλες διαπιστώθηκε πως όταν οι έγκυοι έτρωγαν πολλά φρούτα, τα μωρά τους λάτρευαν τα φρούτα μετά τον απογαλακτισμό.

   Μπορούν τα έμβρυα να καταλάβουν το στρες της εγκύου; Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχική διάθεση της μητέρας επηρεάζει το έμβρυο – και οι πιο χαρακτηριστικές είναι αυτές που δείχνουν πώς αλλάζει η κινητικότητά του στη μήτρα..

Επιστήμονες από το ιαπωνικό Πανεπιστήμιο του Ναγκασάκι, λ.χ., σε πείραμα διαπίστωσαν πως όταν οι έγκυοι άκουγαν χαρούμενη μουσική με ακουστικά, τα έμβρυα διεγείρονταν και κουνούσαν τα χεράκια τους, ενώ όταν άκουγαν λυπημένη μουσική οι κινήσεις τους περιορίζονταν.

Η αιτία γι’ αυτές τις επιρροές πιστεύεται ότι είναι οι ορμονικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται αναλόγως με την ψυχική διάθεση της εγκύου.

     Γιατί αλλάζουν χρώμα τα μάτια τους. Το χρώμα των ματιών είναι κληρονομούμενο χαρακτηριστικό, το οποίο καθορίζεται από την ποσότητα της χρωστικής ουσίας μελανίνη που παράγει ο οργανισμός κάθε ανθρώπου.
Τα μωρά εκ φύσεως έχουν πολύ μικρή παραγωγή μελανίνης κατά τη γέννηση, γι’ αυτό και τα περισσότερα γεννιούνται με μπλε ή μπλε-γκρι μάτια.
Καθώς όμως τα ματάκια τους εκτίθενται στο φως, η παραγωγή της μελανίνης αυξάνεται και έτσι αλλάζουν τα μάτια τους χρώμα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Μετά από αυτήν, δύσκολα θα αλλάξει δραματικά.

     Γιατί λένε πρώτα «μπαμπά». Η ομιλία απαιτεί τον συντονισμό σχεδόν 70 διαφορετικών μυών και τμημάτων του σώματος, γι’ αυτό και τα μωρά συνήθως αρχίζουν να βγάζουν τις πρώτες ακατάληπτες «λέξεις» στην ηλικία των επτά ή οκτώ μηνών.

Διεθνείς μελέτες της δρος Μπάρμπρα Λ. Ντέιβις, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, έχουν δείξει ότι σε όλο τον πλανήτη τα μωρά κατορθώνουν πιο εύκολα να συνδυάζουν πρώτα το «μπ», το «ντ», το «μ», το «γκ» και το «α».

Οι πρώτες λέξεις τους, λοιπόν, είναι «μπαμπά» και «μαμά» όχι επειδή είμαστε τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους, αλλά γιατί τους είναι πιο εύκολο.
Το «μπα», όμως, είναι ακόμα πιο εύκολο από το «μα», διότι για να το πουν χρησιμοποιούν τα χείλη, τη γνάθο και την μαλακή υπερώα (το «κρεατάκι» που κρέμεται στο πίσω μέρος του στόματος), ενώ για να πουν το «μα» πρέπει να ακινητοποιηθεί η μαλακή υπερώα, κάτι που είναι σαφώς πιο πολύπλοκη διεργασία.

Έτσι συχνά λένε πρώτα «μπαμπά».

Μεγαλώνοντας fit παιδιά !

   Είναι απαραίτητο το παιδί σας να τρώει καθημερινά πρωινό, το οποίο θα του παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ξεκινήσει με ενέργεια την ημέρα του. Καλές επιλογές για πρωινό είναι οι ακόλουθες: 1 φλιτζάνι γάλα ελαφρύ με δημητριακά ολικής άλεσης, 1 φλιτζάνι γάλα ελαφρύ με ψωμί ολικής άλεσης + μέλι/μαρμελάδα (χωρίς βούτυρο ή μαργαρίνη!!), 1 φλιτζάνι γάλα ελαφρύ με 1 αβγό βραστό και ψωμί ολικής άλεσης, τοστ ολικής άλεσης με γαλοπούλα βραστή + τυρί χαμηλό σε λιπαρά, 1 μικρό κομμάτι σπιτική τυρόπιτα/σπανακόπιτα.

   Θα πρέπει να τρώει πάντα ένα υγιεινό δεκατιανό στο σχολείο το (πχ τοστ ολικής άλεσης ή αραβική πίτα με γαλοπούλα βραστή + τυρί χαμηλό σε λιπαρά, κουλούρι Θεσσαλονίκης + 1 μέτριο φρούτο εποχής, μπάρα δημητριακών + 1 μέτριο φρούτο εποχής, 3 κρακεράκια ολικής άλεσης + τυρί χαμηλό σε λιπαρά ). Αν το παιδί σας θέλει να αγοράσει κάτι από το κυλικείο, το οποίο πιθανότατα να είναι πιο επιβαρυμένο σε θερμίδες και λίπος πχ. τυρόπιτα, πίτσα, κρουασάν, τότε να συμφωνήσετε μαζί του να το αγοράζει 1 φορά στις 2 εβδομάδες ή και ακόμα καλύτερα 1 φορά/μήνα.

   Καλό θα είναι να μάθετε το παιδί σας να καταναλώνει το μεσημεριανό του γεύμα στο τραπέζι της κουζίνας, να αφοσιώνεται σε αυτό και σε καμία περίπτωση να μην τρώει μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Επιπλέον, να μην ξαναγεμίζει το πιάτο του, αφού τελειώσει το γεύμα του.

   Όταν τρώει το μεσημεριανό του φαγητό, να μην τρώει επιπλέον τρόφιμα (π.χ. γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς του εμπορίου, κέικ κτλ.).

   Να προτιμώνται οι πρωτεϊνικές πηγές κρέατος, οι οποίες είναι χαμηλές σε λίπος όπως ψητό στήθος κοτόπουλου/γαλοπούλας (και όχι μπούτι!!), ψητό/βραστό ή ψάρι στο φούρνο (όχι τηγανητό!!), μοσχαρίσιο φιλέτο ή ψαρονέφρι. Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας λιπαρά κρέατα και αλλαντικά όπως, παϊδάκια, αρνί, εξοχικό, λουκάνικα, μπέικον, μορταδέλα κλπ.

   Καλό είναι να αποφεύγονται όσο περισσότερο γίνεται τα τηγανητά φαγητά (πατάτες τηγανητές, αυγό τηγανητό, κοκολυθάκια τηγανητά) και αυτά να προσφέρονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις πχ γενέθλια, οικογενειακή έξοδος, τσικνοπέμπτη.

   Να τρώει τουλάχιστον 1 φλιτζάνι σαλάτα με ωμά ή βραστά λαχανικά σε κάθε μεσημεριανό γεύμα. Καλό θα είναι, να μην καταναλώνει μόνο 1,2 λαχανικά συστηματικά, αλλά να υπάρχει μια ποικιλία στα λαχανικά που θα καταναλώνει, έτσι ώστε να προσλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.


Πηγή: iatronet .gr

Δείτε γιατί τα παιδιά σας πρέπει να τρώνε οπωσδήποτε κοτόπουλο:

Το κοτόπουλο παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και αμινοξέα στον οργανισμό χάρη, που είναι απαραίτητα για την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος και την παιδική ανάπτυξη.

Σχετικές πληροφορίες μας δίνει η Γεωργία Καπώλη – 
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας
.

Τονώνει τον οργανισμό: ο συνδυασμός μπαγκέτα – κοτόπουλο λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος, αυξάνοντας την πνευματική διαύγεια και μνήμη.

Το στήθος περιέχει λιγότερες θερμίδες από το μπούτι, που οφείλει τη νοστιμιά του στα λιπαρά των μυών. Τα λιπαρά του κοτόπουλου είναι πολύ πιο «φιλικά» και χρήσιμα από ό,τι του μοσχαριού. Το κοτόπουλο έχει περισσότερα απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά οξέα από ό,τι το μοσχάρι, στο οποίο αυτά είναι κορεσμένα (ανθυγιεινά). Το μοσχαρίσιο -ίσου βάρους- κρέας έχει τριπλάσια ποσότητα λιπαρών.
Πότε μπορεί το παιδί μου να φάει κοτόπουλο; 
Μετά τον 6ο μήνα, σε συνδυασμό με λαχανικά (καρότο σέλινο, κολοκύθι) και χωρίς πέτσα.

Εναλλακτικοί τρόποι κατανάλωση κοτόπουλου:
• Σούπα: Η σούπα αποτελεί συχνή επιλογή γεύματος για παιδιά, διότι είναι εύκολη η κατάποση τους αλλά και εύπεπτες
.
• Μπιφτέκια από κιμά κοτόπουλο: ιδίως αν προσθέσετε πολλά λαχανικά (καρότο, ντομάτα, μαϊντανό, κρεμμύδι), έτσι ώστε να καλυφθεί η γεύση κρέατος, που δεν είναι ιδιαίτερα αρεστή στα παιδιά.
• Πανέ στο φούρνο: αφήστε σε μαρινάδα από πορτοκάλι, μέλι, μουστάρδα και λίγη μαγιονέζα λάιτ. το αφήνετε στο ψυγείο να κάνει κρούστα και μετά το πανάρετε με φρυγανιά και το ψήνετε στο φούρνο για 30′.
• Σουβλάκι με πολύχρωμες πιπεριές και ντομάτα: τα λαχανικά δίνουν τη γεύση τους στο κοτόπουλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος και καμουφλάρουν τη γεύση του. Επίσης η βιταμίνη C που περιέχουν αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου που περιέχεται στο κοτόπουλο.
life2day.gr

Έξυπνες ιδέες για κολατσιό στο σχολείο

school-lunch-box-ideas-kid-eat-like-popular-health
Καθώς τα παιδιά περνάνε πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στο σχολείο, το τι τρώνε τις συγκεκριμένες ώρες είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξή τους, αλλά και για τη διαμόρφωση της διατροφικής τους συμπεριφοράς.
Ιδού μερικές επιλογές για το κολατσιό που μπορείτε να ετοιμάσετε από το σπίτι:
  • Τοστ ή σάντουιτς με τυρί και λαχανικά, όπως ντομάτα και μαρούλι (αποφύγετε τα αλλαντικά, λόγω του ότι αλλοιώνονται από τη ζέστη). Αυτό το κολατσιό αποτελεί ιδανική επιλογή, αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάζετε καθημερινά κάτι για το σχολείο. Απλούστατα, την Κυριακή ή οποιαδήποτε άλλη μέρα έχετε ελεύθερο χρόνο, ετοιμάστε μερικά σάντουιτς, τα οποία θα τυλίξετε με διάφανο σελοφάν ή θα τα βάλετε σ’ ένα τάπερ, και αφήστε τα μέσα στο ψυγείο. Έτσι, κάθε πρωί, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να βγάλετε το σάντουιτς από το ψυγείο και να το βάλετε στην τσάντα του παιδιού σας.
  • Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, που θα έχετε φτιάξει με φρέσκα και υγιεινά υλικά, όπως ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης, φέτα. Αυτή η επιλογή μπορεί επίσης να σας διευκολύνει, καθώς η πίτα που θα φτιάξετε μπορεί να διατηρηθεί 2-3 μέρες στο ψυγείο, οπότε κάθε μέρα θα δίνετε στο παιδί σας 1-2 κομμάτια, και δεν θα χρειάζεται να ετοιμάσετε κάτι καινούργιο.
  • Σπιτικό κέικ, το οποίο θα ετοιμάσετε κατά προτίμηση με αλεύρι ολικής άλεσης, και στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε ό,τι αρέσει στο παιδί σας, όπως κακάο, κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, κομμάτια φρούτων (εξαιρετική επιλογή το κέικ με μπανάνα!). Κι αυτό το κολατσιό μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές μέρες.
  • Αραβική πίτα με τυρί και λαχανικά. Αυτή η πίτα μπορεί να είναι και ψημένη, και δεν πρόκειται να μαλακώσει, όπως συμβαίνει με το ψημένο τοστ. Επιπλέον, μπορείτε, όπως και με τα σάντουιτς, να φτιάξετε αρκετές πίτες και να τις έχετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
  • Συχνά, τα παιδιά ντρέπονται να κουβαλάνε το σάντουιτς από το σπίτι. Μπορείτε, όμως, να τους ετοιμάσετε κάτι πιο «μοντέρνο», όπως χάμπουργκερ ή πίτσα, τα οποία θα ετοιμάσετε μόνοι σας. Για το χάμπουργκερ, αγοράστε μερικά ψωμάκια χάμπουργκερ και προσθέστε τυρί, λαχανικά, ακόμα και ψητό μπιφτέκι ή κοτόπουλο, που μπορεί να έχει περισσέψει από το προηγούμενο γεύμα σας. Για την πίτσα, φτιάξτε ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης, και προσθέστε φρέσκια ντομάτα και τριμμένο τυρί (η πίτσα δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα!). Αν, μάλιστα, το παιδί δεν θέλει να φαίνεται ότι πήρε το κολατσιό του από το σπίτι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, αγοράστε από το σούπερ μάρκετ τα σακουλάκια που χρησιμοποιούν και στα σαντουιτσάδικα ή στα φαστ φουντ, για να το τυλίξετε!
  • Αν το παιδί σας θέλει να τρώει κάτι πιο ελαφρύ στο σχολείο, μπορεί να πάρει 1-2 μπάρες δημητριακών, οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά με διάφορες γεύσεις. Μία ακόμα καλύτερη επιλογή είναι το παστέλι, το οποίο είναι χορταστικό, αλλά και πάρα πολύ θρεπτικό. Επίσης, μπορείτε να του αγοράσετε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ή να του δώσετε μερικά σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα που θα έχετε φτιάξει με αλεύρι ολικής και ξηρούς καρπούς.
  • Σε μερικά παιδιά αρέσει το «τσιμπολόγημα», και γι’ αυτό συνηθίζουν να αγοράζουν ένα σακουλάκι πατατάκια και να μασουλάνε σε όλο το διάλειμμα. Μια υγιεινή επιλογή γι’ αυτά τα παιδιά είναι οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί με φρούτα. Ανακατέψτε σ’ ένα σακουλάκι ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κ.λπ.), και μικρά τεμάχια φρούτων (ρώγες σταφυλιού, σταφίδες, φέτες από μανταρίνι, ρώγες ροδιού). Αυτό το σνακ είναι εξαιρετικό τονωτικό για το μυαλό, και βοηθάει στη μνήμη και τη μάθηση.
  • Όποια από τις παραπάνω επιλογές κολατσιού και να επιλέξετε, θα πρέπει  οπωσδήποτε να συνοδεύεται από κάποιο φρούτο ή χυμό. Αν δεν διατίθενται αυτά στο σχολείο, μπορείτε να αγοράσετε μια συσκευασία με ατομικά (250 ml) κουτάκια χυμού φρούτων χωρίς ζάχαρη (θα πρέπει να αναγράφεται 100% φυσικός χυμός, και όχι νέκταρ ή φρουτοποτό, τα οποία περιέχουν κυρίως ζάχαρη), και να δίνετε κάθε μέρα και από ένα στο παιδί σας. Επίσης, το παιδί σας μπορεί να έχει στην τσάντα του κάποιο φρούτο το οποίο δεν κινδυνεύει να λιώσει. Η καλύτερη επιλογή είναι το μήλο.
Η προετοιμασία του κολατσιού στο σπίτι αποτελεί εξαιρετικό μάθημα διατροφής για τα παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ετοιμάζουν και εντελώς μόνα τους το κολατσιό τους, ιδιαίτερα αν είναι κάποιο σάντουιτς ή τοστ.
πηγή:familylife.gr

Όταν το παιδί τρώει πολύ!




paiditroi-49848
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία μάστιγα παγκοσμίως, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών το ποσοστό στα παιδιά έχει υπερδιπλασιαστεί και στους εφήβους έχει τετραπλασιαστεί. 
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα κατέχει την απογοητευτική πρωτιά με περίπου ένα στα τρία ελληνόπουλα να είναι παχύσαρκα αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ. 
Από τι κινδυνεύουν τα παχύσαρκα παιδιά; Πως μπορούν οι γονείς να τα  βοηθήσουν ώστε να μην καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού;
Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία μάστιγα παγκοσμίως, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών το ποσοστό στα παιδιά έχει υπερδιπλασιαστεί και στους εφήβους έχει τετραπλασιαστεί.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα κατέχει την απογοητευτική πρωτιά με περίπου ένα στα τρία ελληνόπουλα να είναι παχύσαρκα αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ.
Σε ποιες ηλικίες είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί η παιδική παχυσαρκία;
Η διατροφή της μητέρας πριν από τη σύλληψη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το βάρος του νεογνού και το αυξημένο βάρος γέννησης (πάνω από 4,5 κιλά) προδιαθέτει για εμφάνιση παχυσαρκίας στο απώτερο μέλλον.
Στην ηλικία των 6-7 χρόνων παρατηρείται απότομη αύξηση των λιποκυττάρων και είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί αύξηση του σωματικού βάρους.
Τελος, στην περίοδο της εφηβείας οι ορμονικές μεταβολές συμβάλλουν στην αύξηση των λιποκυττάρων και στην ανακατανομή του λίπους.
Γιατί είναι τόσο ανησυχητική η παιδική παχυσαρκία;
Η παιδική παχυσαρκία έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Οι παχύσαρκοι έφηβοι είναι πιο πιθανό να έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.
Επίσης είναι πιο πιθανό να έχουν προδιαβήτη, δηλαδή αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα, οι οποίες μπορεί να μην είναι παθολογικές, αλλά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τα επόμενα χρόνια.
Τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις, άπνοια ύπνου, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως στιγματισμός, σχολικός εκφοβισμός (bullying), κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός οτι είναι πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οστεοαρθρίτιδα και διάφορους τύπους καρκίνου.
Η παχυραρκία συνδέεται με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου, των νεφρών, του παγκρέατος, της χοληδόχου κύστης, του θυρεοειδούς, των ωοθηκών και του προστάτη, καθώς και με το πολλαπλό μυέλωμα και το λέμφωμα Hodgkin.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
iatropedia.gr

Όταν το παιδί τρώει πολύ!




paiditroi-49848
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία μάστιγα παγκοσμίως, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών το ποσοστό στα παιδιά έχει υπερδιπλασιαστεί και στους εφήβους έχει τετραπλασιαστεί. 
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα κατέχει την απογοητευτική πρωτιά με περίπου ένα στα τρία ελληνόπουλα να είναι παχύσαρκα αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ. 
Από τι κινδυνεύουν τα παχύσαρκα παιδιά; Πως μπορούν οι γονείς να τα  βοηθήσουν ώστε να μην καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού;
Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη 
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία μάστιγα παγκοσμίως, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών το ποσοστό στα παιδιά έχει υπερδιπλασιαστεί και στους εφήβους έχει τετραπλασιαστεί.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα κατέχει την απογοητευτική πρωτιά με περίπου ένα στα τρία ελληνόπουλα να είναι παχύσαρκα αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ.
Σε ποιες ηλικίες είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί η παιδική παχυσαρκία;
Η διατροφή της μητέρας πριν από τη σύλληψη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το βάρος του νεογνού και το αυξημένο βάρος γέννησης (πάνω από 4,5 κιλά) προδιαθέτει για εμφάνιση παχυσαρκίας στο απώτερο μέλλον.
Στην ηλικία των 6-7 χρόνων παρατηρείται απότομη αύξηση των λιποκυττάρων και είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί αύξηση του σωματικού βάρους.
Τελος, στην περίοδο της εφηβείας οι ορμονικές μεταβολές συμβάλλουν στην αύξηση των λιποκυττάρων και στην ανακατανομή του λίπους.
Γιατί είναι τόσο ανησυχητική η παιδική παχυσαρκία;
Η παιδική παχυσαρκία έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Οι παχύσαρκοι έφηβοι είναι πιο πιθανό να έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.
Επίσης είναι πιο πιθανό να έχουν προδιαβήτη, δηλαδή αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα, οι οποίες μπορεί να μην είναι παθολογικές, αλλά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τα επόμενα χρόνια.
Τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις, άπνοια ύπνου, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως στιγματισμός, σχολικός εκφοβισμός (bullying), κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός οτι είναι πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οστεοαρθρίτιδα και διάφορους τύπους καρκίνου.
Η παχυραρκία συνδέεται με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου, των νεφρών, του παγκρέατος, της χοληδόχου κύστης, του θυρεοειδούς, των ωοθηκών και του προστάτη, καθώς και με το πολλαπλό μυέλωμα και το λέμφωμα Hodgkin.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
iatropedia.gr

Η καρδιά υποφέρει κάθε φορά που τρώτε ποπ-κορν .Νέα έρευνα


popcorn

Αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το «Center of Science and Public Interest» (CSPI)καταδεικνύει ότι η κατανάλωση ποπ- κορν σε συνδυασμό με κάποιο αναψυκτικό, θέτει, επί της ουσίας, και όχι καθ” υπερβολή, το σώμα μας σε μία επικίνδυνη και άκρως ανθυγιεινή δοκιμασία σύμφωνα με τοonmed.gr.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποπ- κορν πολλών κινηματογραφικών αιθουσών και θεάτρων.
Τι διαπιστώθηκε
Όπως διαπιστώθηκε, ένα και μόνο ποπ- κορν μεσαίου μεγέθους και ένα αναψυκτικό περιέχουν 1.200 θερμίδες και κορεσμένο λίπος περισσότερο των 60 γραμμαρίων, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με φυσιολογική κατανάλωση τροφής τριών ημερών.
Ένα και μόνο σνακ, δηλαδή, συγκεντρώνει, επί της ουσίας, όλα τα ανθυγιεινά στοιχεία που περιέχονται σε τρία μεγάλα χάμπουργκερ.
«Ποιος θα περίμενε 1.200 θερμίδες και, επιπλέον, επιβαρυντικό λίπος για την καρδιά τριών ημερών μέσα σε ένα σακουλάκι ποπ- κορν και ένα κουτάκι αναψυκτικού; Το λίπος που περιέχεται στην εν λόγω τροφή είναι ίσο με μια ράβδο βουτύρου και οι θερμίδες ισοδυναμούν με δύο ράβδους βουτύρου», δήλωσε διατροφολόγος του CSPI, υπενθυμίζοντας ότι το κορεσμένο λίπος καταλήξει τελικά στις αρτηρίες, φράσσοντάς τις, κάτι που αποτελεί τον Νο1 παράγοντα για την πρόκληση καρδιοπάθειας.
«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τρώει μια πολύ μικρή ποσότητα τροφής άνευ σημασίας, αλλά στην ουσία καταναλώνει μια επιβαρυντική τεράστια ποσότητα», προσθέτει.
Οι ειδικοί προειδοποιούν τέλος, ότι προσθέτοντας επιπλέον υλικά στα ποπ- κορν μας, αυξάνει τον κίνδυνο, καθώς εκτοξεύει αυτόματα στα ύψη και την ποσότητα του επικίνδυνου κορεσμένου λίπους.

Οι 10 σωστές και λάθος επιλογές στην παιδική διατροφή!

paidiki-diatrofi
Όσο πληθαίνει η ενημέρωσή μας για τη διατροφή τόσο πληθαίνουν και οι απορίες μας για τα οφέλη κάποιων τροφών, όπως η επιλογή ανάμεσα σε μέλι ή ζάχαρη, ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο, τυρί ή αβγά κ.ά. Επιλογές που μας ενδιαφέρουν πρωτίστως για τα παιδιά μας. Η κυρία Ειρήνη Μαραζιώτη, διατροφολόγος – εκπαιδευτικός και Γενική Διευθύντρια των Κέντρων Μεσογειακής Δίαιτας, μάς λύνει όλες τις απορίες.
1. Φρούτο ή χυμός φρούτων;
Και στις δύο περιπτώσεις θα συγκρίνουμε φρέσκα φρούτα με φρεσκοστυμμένους χυμούς. Το φρούτο αποδίδει τις ίδιες βιταμίνες με τον χυμό του και ο οργανισμός με την κατανάλωση του φρούτου παίρνει όλες τις φυτικές ίνες που περιέχει. Είναι καλό να τρώμε το φρούτο καλά πλυμένο και με τη φλούδα του. Ο χυμός έχει άμεση απορρόφηση από τον οργανισμό, εξισορροπεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αλλά δεν παρέχει το αίσθημα του κορεσμού που προσδίδει ένα ολόκληρο φρούτο. Προτείνουμε η διατροφή μας να περιλαμβάνει και ολόκληρα φρούτα και φρεσκοστυμμένους χυμούς. Μάλιστα, η κατανάλωση των χυμών να γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ των φρούτων ενδιάμεσα στα γεύματα, για να μειώνεται το αίσθημα του κορεσμού και να μένει ενεργός ο μεταβολισμός σε κυτταρικό επίπεδο.
2. Λεμόνι ή ξίδι;
Το λεμόνι είναι πηγή βιταμίνης C, που προστατεύει τον οργανισμό από τις λοιμώξεις και είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του σιδήρου στις τροφές. Το ξίδι, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη του φαγητού όταν το προσθέτουμε σε αυτό ή όταν το χρησιμοποιούμε στη σαλάτα μας. Έτσι, βοηθά τόσο στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα όσο και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
3. Σαλάτα ψιλοκομμένη ή χοντροκομμένη;
Κατά τον τεμαχισμό τα λαχανικά εκτίθενται στον αέρα, οξειδώνονται και χάνουν τις βιταμίνες τους. Προτιμήστε, λοιπόν, να φτιάχνετε τις σαλάτες σας με λαχανικά χοντροκομμένα στο χέρι.
4. Φρεσκοτριμμένη ντομάτα ή ντοματοχυμός;
Η φρεσκοτριμμένη ντομάτα περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα, καθώς τρίβεται και ο φλοιός τους. Η όψη του φαγητού δένει καλύτερα από πλευράς χρώματος με όλα τα συστατικά των υπόλοιπων στοιχείων του φαγητού. Αντίθετα, ο ντοματοχυμός αποτελεί ένα τυποποιημένο, κονσερβοποιημένο προϊόν, εύκολο μεν κατά τη χρήση του αλλά με περισσότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη για τη συντήρησή του. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση του ντοματοχυμού συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες μετά από έντονη άσκηση και έτσι φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό ρόφημα για τους αθλητές.
5. Σπιτικό κέικ ή σπιτικό γλυκό του κουταλιού;
Και το δύο είδη γλυκισμάτων φτιάχνονται στο σπίτι κι έτσι η ποιότητα καθώς και οι ποσότητές τους είναι ελεγχόμενα. Το κέικ είναι πιο πολυσύνθετο γλυκό γιατί περιέχει αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, αβγό και πολλές φορές σοκολάτα ή κακάο. Το γλυκό του κουταλιού θεωρείται πιο αγνό από το κέικ γιατί περιέχει μόνο το φρούτο με ζάχαρη ή γλυκόζη. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη όμως είναι μεγάλη, γι’ αυτό όταν καταναλώνεται πρέπει να στραγγίζεται ή να συνδυάζεται με γιαουρτάκι. Και τα δύο σπιτικά γλυκά προσδίδουν θερμίδες, γι’ αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.
6. Ζάχαρη ή μέλι;
Τόσο η ζάχαρη όσο και το μέλι είναι υδατάνθρακες. Το αγνό μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο δεν υπόκειται σε καμία επεξεργασία. Και ως φυσικό προϊόν περιέχει βιταμίνες και μέταλλα. Η ζάχαρη ως υδατάνθρακας παρέχει στον οργανισμό θερμίδες, χωρίς να αποτελεί θρεπτική πηγή από την οποία ωφελείται ο οργανισμός.
7. Άσπρη ή μαύρη ζάχαρη;
Δεν υπάρχει διαφορά όσον αφορά τις θερμίδες και των δύο τύπων ζάχαρης. Ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 20 θερμίδες. Η άσπρη έχει υποστεί επεξεργασία για να φύγει το μελαμψό χρώμα που προσδίδει η μελάσα.
8. Πόσα αβγά την εβδομάδα;
Για τα παιδιά τα αβγά είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, απαραίτητων για την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου τους. Τα αβγά είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου. Οι βιταμίνες που συναντάμε στο αβγό περιλαμβάνουν τις οικογένειες Α, D και E και όλες από την οικογένεια Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος. Η μόνη βιταμίνη που λείπει είναι η C, που τη συναντάμε στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα αβγά είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης Β12, μια βιταμίνη που λείπει από τους φυτοφάγους. Βιταμίνες Α, D και E τις συναντάμε μόνο στον κρόκο του αβγού. Τις περισσότερες βιταμίνες από την οικογένεια Β τις συναντάμε και στο ασπράδι και στον κρόκο. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η χοληστερίνη στα τρόφιμα δεν δημιουργεί πρόβλημα αν η διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά. Αν προσέχουμε, λοιπόν, τη διατροφή μας, λογική κατανάλωση αβγών (2-4 την εβδομάδα) δεν δημιουργεί πρόβλημα ούτε στους μικρούς αλλά ούτε και στους μεγάλους.
9. Γάλα ή γιαούρτι;
Τα γαλακτοκομικά αποτελούν την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου στην καλύτερα απορροφήσιμη μορφή του. Με 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 1.000mg ασβεστίου, π.χ. 1 ποτήρι γάλα, 1 γιαούρτι και 40γρ. τυρί. Το ασβέστιο έχει δύο τρόπους απορρόφησης από τον εντερικό μας σωλήνα. Στην πρώτη περίπτωση η βιταμίνη D φαίνεται ότι διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί από τα εντεροκύτταρα με παθητική διάχυση. Η λακτόζη που αποτελεί το σάκχαρο του γάλακτος φαίνεται ότι ενισχύει την παθητική απορρόφηση του ασβεστίου ανεξάρτητα από τη βιταμίνη D. Παρ’ όλα αυτά, το ασβέστιο που βρίσκεται στο γιαούρτι και το τυρί, στα οποία δεν περιέχεται λακτόζη με τη μορφή που περιέχεται στο γάλα, έχει αποδειχτεί ότι απορροφάται εξίσου καλά.
10. Ποιες όμως είναι οι λάθος επιλογές που κάνουμε και μειώνουμε την απορρόφηση του ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά;
Παγωτό σοκολάτα: Το κακάο μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, αντίθετα το παγωτό βανίλια αποτελεί πλούσια πηγή του, καθώς η σκόνη γάλακτος που χρησιμοποιείται περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου.
Γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά ολικής άλεσης επίσης μειώνουν σε ένα βαθμό την απορρόφηση του ασβεστίου. Καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση αποτελεί το γάλα, καθώς η λακτόζη που περιέχει αντισταθμίζει το αποτέλεσμα.
Γάλα με 0% λιπαρά: Τo γάλα με 0% δεν περιέχει βιταμίνη D, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από το γαστρεντερικό σύστημα. Καλύτερη επιλογή αποτελεί το γάλα με 1,5% λιπαρά, καθώς περιέχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D αλλά και ασβεστίου σε συνδυασμό με χαμηλά λιπαρά.
olivemagazine.gr

Οι γυναίκες που τρώνε μήλα (ή ακόμη και αχλάδια) καθημερινά για όσο διάστημα κάνουν δίαιτα, τείνουν να χάσουν πιο γρήγορα βάρος, σε σχέση πάντα με εκείνες που δεν τρώνε φρούτα στη δίαιτά τους. “Στις θρεπτικές ιδιότητές του, διακρίνεται η θετική συμβολή στη πέψη και στην καύση του λίπους. Επίσης, ρυθμίζει ευεργετικώς την αρτηριακή πίεση του αίματος, την γλυκόζη και την όρεξη” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς στο ΤLIFE. Με λίγα λόγια, το μήλο επιταχύνει τις διαδικασίες. Σε οδηγεί στο ποθητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα. Σημαντικό tip: Μετά από κάθε γεύμα, μην βουρτσίζεις αμέσως τα δόντια σου γιατί το αλκαλικό της οδοντόπαστας σε συνδυασμό με το όξινο περιεχόμενο του φαγητού κάνουν κακό στα δόντια. Αμέσως μετά το γεύμα σου φάε ένα μήλο. Λόγω της έντονης παρουσίας φυτικών ινών, το μήλο δρα θετικά στην υγεία των δοντιών, κάνοντας «μασάζ» στα ούλα. O διαιτολόγος όμως σου δίνει πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες των μήλων και στην υγεία… Προστατεύει τα οστά: Μια συγκεκριμένη ουσία που εντοπίζεται στο μήλο, η φλοριδζίνη, προστατεύει από την οστεορπόσωση μετά την εμμηνόπαυση και φέρεται να αυξάνει την οστική πυκνότητα. Βοηθά στην καταπολέμηση του άσθματος: Ένας χυμός μήλου σε καθημερινή βάση, μειώνει τις κρίσεις άσθματος σε σχέση πάντα με ανθρώπους που πίνουν χυμό μια φορά το μήνα. Μειώνει την χοληστερίνη: Η πηκτίνη που βρίσκεται στα μήλα βοηθά στην μείωση της τιμής της κακής χοληστερίνης. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν 2 μήλα την ημέρα, μπορούν να μειώσουν εως και 16% την χοληστερίνη. Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου: Η κατανάλωση μήλων φαίνεται πως έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, αλλά και του καρκίνου στο συκώτι κτλ. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η πηκτίνη προμηθεύει τον οργανισμό με τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να μειώνονται οι ανάγκες του για ινσουλίνη. Κόκκινο μήλο: Η παρουσία της ανθοκυανινης είναι ισχυρή και δρα προστατευτικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της οξείδωσης των ελεύθερων ριζών. Πράσινο μήλο: Λόγω της παρουσίας της ζεαξανθινης και της λουτεινης προστατευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Κίτρινο μήλο: Ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών, προλαμβάνει το καρκίνο του παχέος εντέρου, διατηρεί σε υγιές επίπεδο το δέρμα, προστατεύει έναντι των φλεγμονών και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

paidiki-diatrofi
Όσο πληθαίνει η ενημέρωσή μας για τη διατροφή τόσο πληθαίνουν και οι απορίες μας για τα οφέλη κάποιων τροφών, όπως η επιλογή ανάμεσα σε μέλι ή ζάχαρη, ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο, τυρί ή αβγά κ.ά. Επιλογές που μας ενδιαφέρουν πρωτίστως για τα παιδιά μας. Η κυρία Ειρήνη Μαραζιώτη, διατροφολόγος – εκπαιδευτικός και Γενική Διευθύντρια των Κέντρων Μεσογειακής Δίαιτας, μάς λύνει όλες τις απορίες.
1. Φρούτο ή χυμός φρούτων;
Και στις δύο περιπτώσεις θα συγκρίνουμε φρέσκα φρούτα με φρεσκοστυμμένους χυμούς. Το φρούτο αποδίδει τις ίδιες βιταμίνες με τον χυμό του και ο οργανισμός με την κατανάλωση του φρούτου παίρνει όλες τις φυτικές ίνες που περιέχει. Είναι καλό να τρώμε το φρούτο καλά πλυμένο και με τη φλούδα του. Ο χυμός έχει άμεση απορρόφηση από τον οργανισμό, εξισορροπεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αλλά δεν παρέχει το αίσθημα του κορεσμού που προσδίδει ένα ολόκληρο φρούτο. Προτείνουμε η διατροφή μας να περιλαμβάνει και ολόκληρα φρούτα και φρεσκοστυμμένους χυμούς. Μάλιστα, η κατανάλωση των χυμών να γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ των φρούτων ενδιάμεσα στα γεύματα, για να μειώνεται το αίσθημα του κορεσμού και να μένει ενεργός ο μεταβολισμός σε κυτταρικό επίπεδο.
2. Λεμόνι ή ξίδι;
Το λεμόνι είναι πηγή βιταμίνης C, που προστατεύει τον οργανισμό από τις λοιμώξεις και είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του σιδήρου στις τροφές. Το ξίδι, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη του φαγητού όταν το προσθέτουμε σε αυτό ή όταν το χρησιμοποιούμε στη σαλάτα μας. Έτσι, βοηθά τόσο στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα όσο και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
3. Σαλάτα ψιλοκομμένη ή χοντροκομμένη;
Κατά τον τεμαχισμό τα λαχανικά εκτίθενται στον αέρα, οξειδώνονται και χάνουν τις βιταμίνες τους. Προτιμήστε, λοιπόν, να φτιάχνετε τις σαλάτες σας με λαχανικά χοντροκομμένα στο χέρι.
4. Φρεσκοτριμμένη ντομάτα ή ντοματοχυμός;
Η φρεσκοτριμμένη ντομάτα περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα, καθώς τρίβεται και ο φλοιός τους. Η όψη του φαγητού δένει καλύτερα από πλευράς χρώματος με όλα τα συστατικά των υπόλοιπων στοιχείων του φαγητού. Αντίθετα, ο ντοματοχυμός αποτελεί ένα τυποποιημένο, κονσερβοποιημένο προϊόν, εύκολο μεν κατά τη χρήση του αλλά με περισσότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη για τη συντήρησή του. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση του ντοματοχυμού συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες μετά από έντονη άσκηση και έτσι φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό ρόφημα για τους αθλητές.
5. Σπιτικό κέικ ή σπιτικό γλυκό του κουταλιού;
Και το δύο είδη γλυκισμάτων φτιάχνονται στο σπίτι κι έτσι η ποιότητα καθώς και οι ποσότητές τους είναι ελεγχόμενα. Το κέικ είναι πιο πολυσύνθετο γλυκό γιατί περιέχει αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, αβγό και πολλές φορές σοκολάτα ή κακάο. Το γλυκό του κουταλιού θεωρείται πιο αγνό από το κέικ γιατί περιέχει μόνο το φρούτο με ζάχαρη ή γλυκόζη. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη όμως είναι μεγάλη, γι’ αυτό όταν καταναλώνεται πρέπει να στραγγίζεται ή να συνδυάζεται με γιαουρτάκι. Και τα δύο σπιτικά γλυκά προσδίδουν θερμίδες, γι’ αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.
6. Ζάχαρη ή μέλι;
Τόσο η ζάχαρη όσο και το μέλι είναι υδατάνθρακες. Το αγνό μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο δεν υπόκειται σε καμία επεξεργασία. Και ως φυσικό προϊόν περιέχει βιταμίνες και μέταλλα. Η ζάχαρη ως υδατάνθρακας παρέχει στον οργανισμό θερμίδες, χωρίς να αποτελεί θρεπτική πηγή από την οποία ωφελείται ο οργανισμός.
7. Άσπρη ή μαύρη ζάχαρη;
Δεν υπάρχει διαφορά όσον αφορά τις θερμίδες και των δύο τύπων ζάχαρης. Ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 20 θερμίδες. Η άσπρη έχει υποστεί επεξεργασία για να φύγει το μελαμψό χρώμα που προσδίδει η μελάσα.
8. Πόσα αβγά την εβδομάδα;
Για τα παιδιά τα αβγά είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, απαραίτητων για την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου τους. Τα αβγά είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου. Οι βιταμίνες που συναντάμε στο αβγό περιλαμβάνουν τις οικογένειες Α, D και E και όλες από την οικογένεια Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος. Η μόνη βιταμίνη που λείπει είναι η C, που τη συναντάμε στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα αβγά είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης Β12, μια βιταμίνη που λείπει από τους φυτοφάγους. Βιταμίνες Α, D και E τις συναντάμε μόνο στον κρόκο του αβγού. Τις περισσότερες βιταμίνες από την οικογένεια Β τις συναντάμε και στο ασπράδι και στον κρόκο. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η χοληστερίνη στα τρόφιμα δεν δημιουργεί πρόβλημα αν η διατροφή είναι χαμηλή σε λιπαρά. Αν προσέχουμε, λοιπόν, τη διατροφή μας, λογική κατανάλωση αβγών (2-4 την εβδομάδα) δεν δημιουργεί πρόβλημα ούτε στους μικρούς αλλά ούτε και στους μεγάλους.
9. Γάλα ή γιαούρτι;
Τα γαλακτοκομικά αποτελούν την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου στην καλύτερα απορροφήσιμη μορφή του. Με 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 1.000mg ασβεστίου, π.χ. 1 ποτήρι γάλα, 1 γιαούρτι και 40γρ. τυρί. Το ασβέστιο έχει δύο τρόπους απορρόφησης από τον εντερικό μας σωλήνα. Στην πρώτη περίπτωση η βιταμίνη D φαίνεται ότι διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί από τα εντεροκύτταρα με παθητική διάχυση. Η λακτόζη που αποτελεί το σάκχαρο του γάλακτος φαίνεται ότι ενισχύει την παθητική απορρόφηση του ασβεστίου ανεξάρτητα από τη βιταμίνη D. Παρ’ όλα αυτά, το ασβέστιο που βρίσκεται στο γιαούρτι και το τυρί, στα οποία δεν περιέχεται λακτόζη με τη μορφή που περιέχεται στο γάλα, έχει αποδειχτεί ότι απορροφάται εξίσου καλά.
10. Ποιες όμως είναι οι λάθος επιλογές που κάνουμε και μειώνουμε την απορρόφηση του ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά;
Παγωτό σοκολάτα: Το κακάο μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, αντίθετα το παγωτό βανίλια αποτελεί πλούσια πηγή του, καθώς η σκόνη γάλακτος που χρησιμοποιείται περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου.
Γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά ολικής άλεσης επίσης μειώνουν σε ένα βαθμό την απορρόφηση του ασβεστίου. Καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση αποτελεί το γάλα, καθώς η λακτόζη που περιέχει αντισταθμίζει το αποτέλεσμα.
Γάλα με 0% λιπαρά: Τo γάλα με 0% δεν περιέχει βιταμίνη D, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από το γαστρεντερικό σύστημα. Καλύτερη επιλογή αποτελεί το γάλα με 1,5% λιπαρά, καθώς περιέχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D αλλά και ασβεστίου σε συνδυασμό με χαμηλά λιπαρά.
olivemagazine.gr

Το ξέρεις πως αν τρως μήλα… χάνεις πιο γρήγορα βάρος και όχι «μόνο»;

a-angelina-jolie-actress-womanΟι γυναίκες που τρώνε μήλα (ή ακόμη και αχλάδια) καθημερινά για όσο διάστημα κάνουν δίαιτα, τείνουν να χάσουν πιο γρήγορα βάρος, σε σχέση πάντα με εκείνες που δεν τρώνε φρούτα στη δίαιτά τους. “Στις θρεπτικές ιδιότητές του, διακρίνεται η θετική συμβολή στη πέψη και στην καύση του λίπους. Επίσης, ρυθμίζει ευεργετικώς την αρτηριακή πίεση του αίματος, την γλυκόζη και την όρεξη” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς στο ΤLIFE.
Με λίγα λόγια, το μήλο επιταχύνει τις διαδικασίες. Σε οδηγεί στο ποθητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα.
Σημαντικό tip: Μετά από κάθε γεύμα, μην βουρτσίζεις αμέσως τα δόντια σου γιατί το αλκαλικό της οδοντόπαστας σε συνδυασμό με το όξινο περιεχόμενο του φαγητού κάνουν κακό στα δόντια. Αμέσως μετά το γεύμα σου φάε ένα μήλο. Λόγω της έντονης παρουσίας φυτικών ινών, το μήλο δρα θετικά στην υγεία των δοντιών, κάνοντας «μασάζ» στα ούλα.
O διαιτολόγος όμως σου δίνει πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες των μήλων και στην υγεία…
Προστατεύει τα οστά: Μια συγκεκριμένη ουσία που εντοπίζεται στο μήλο, η φλοριδζίνη, προστατεύει από την οστεορπόσωση μετά την εμμηνόπαυση και φέρεται να αυξάνει την οστική πυκνότητα.
Βοηθά στην καταπολέμηση του άσθματος: Ένας χυμός μήλου σε καθημερινή βάση, μειώνει τις κρίσεις άσθματος σε σχέση πάντα με ανθρώπους που πίνουν χυμό μια φορά το μήνα.
Μειώνει την χοληστερίνη: Η πηκτίνη που βρίσκεται στα μήλα βοηθά στην μείωση της τιμής της κακής χοληστερίνης. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν 2 μήλα την ημέρα, μπορούν να μειώσουν εως και 16% την χοληστερίνη.
Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου: Η κατανάλωση μήλων φαίνεται πως έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, αλλά και του καρκίνου στο συκώτι κτλ.
Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η πηκτίνη προμηθεύει τον οργανισμό με τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να μειώνονται οι ανάγκες του για ινσουλίνη.
Κόκκινο μήλο: Η παρουσία της ανθοκυανινης είναι ισχυρή και δρα προστατευτικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της οξείδωσης των ελεύθερων ριζών.
Πράσινο μήλο: Λόγω της παρουσίας της ζεαξανθινης και της λουτεινης προστατευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κίτρινο μήλο: Ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών, προλαμβάνει το καρκίνο του παχέος εντέρου, διατηρεί σε υγιές επίπεδο το δέρμα, προστατεύει έναντι των φλεγμονών και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Οι χυμοί της ομορφιάς και της αναζωογόνησης !

Κάνετε αποτοξίνωση τώρα επιλέγοντας να πίνετε χυμούς που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε τις βλαβερές ουσίες και θα προσφέρετε άμεσα στον οργανισμό σας αναζωογόνηση. Διαβάστε παρακάτω τους χυμούς που θα σας βοηθήσουν να αποτοξινωθείτε.
Νερό
Το νερό είναι ο πιο φυσικός τρόπος να κάνετε detox, επειδή βοηθάει στην πέψη και διαλύει τις τοξίνες στην πεπτική οδό. 
Πράσινο Τσάι
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, τις πολυφαινόλες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απελευθέρωσητου σώματος από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες ευθύνονται για καρκίνο και άλλες ασθένειες. Επίσης, όταν ο οργανισμός σας ενυδατώνεται και αποτοξινώνεται απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, τις βιταμίνες και τα μέταλλα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας και της εμφάνισης της επιδερμίδας σας .
Νερό με λεμόνι
Για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τις ιδιότητες του νερού, ρίξτε λίγο φυσικό χυμό λεμονιού στο ποτήρι σας. Περιέχει d-λεμονίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στη διάσπαση των τοξινών στο συκώτι.
Χυμός μοσχολέμονου (lime)
Όπως τα λεμόνια, έτσι και το lime (μοσχολέμονο) περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο βοηθά στην απορρόφηση υδροξείδιου του αργιλίου. Επίσης έχει διαπιστωθεί πως διεγείρει ένα ένζυμο στο ήπαρ που πιστεύεται ότι απενεργοποιεί τις καρκινογόνες τοξίνες.
Πορτοκαλάδα
Ο χυμός πορτοκαλιού έχει τεράστια διατροφική αξία και detox ιδιότητες για τον οργανισμό σας. Οι πολλές βιταμίνες που περιέχει και τα ανόργανα συστατικά στοιχεία του βοηθούν στην απελευθέρωση βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό σας και ταυτόχρονα σας ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. 
Χυμός παντζάρι
Το νέο superfood καθώς αποτελεί τεράστια πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνετε χυμό παντζαριού, επειδή περιέχει αντιοξειδωτικά που καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες. 
Smoothie λαχανικών
Τα λαχανικά είναι γνωστά σε εσάς για την τεράστια θρεπτική τους αξία, οπότε μπορείτε να επιλέξετε πολλά πράσινα λαχανικά τις αρεσκείας σας αλλά και να προσθέσετε ό, τι άλλο θέλετε φτιάχνοντας απολαυστικά και χορταστικά smoothieς λαχανικών. Τα λαχανικά θα κάνουν αποτοξίνωση αλλά παράλληλα θα βελτιώσουν και την καλή εικόνα της υγείας του οργανισμού σας.

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...