Κρίσεις άσθματος, έκζεμα και αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα σε παιδιά και εφήβους, μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση πρόχειρων φαγητών τρεις φορές την εβδομάδα...
λένε ερευνητές, που ανέλυσαν την παγκόσμια συχνότητα των αλλεργιών και τις διατροφικές συνήθειες. Στοιχεία από περισσότερα από 500.000 παιδιά από 50 χώρες του κόσμου έδειξαν ότι η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να ευθύνεται για την αυξανόμενη συχνότητα αυτών των αλλεργικών καταστάσεων.
Όπως αναφέρουν τα "Νέα" τα στοιχεία αφορούν παιδιά ηλικίας 6-7 ετών και 13-14 ετών και προέρχονται από ερωτηματολόγια διατροφής και αλλεργιών που συμπλήρωσαν οι γονείς τους και οι ίδιοι οι έφηβοι αντιστοίχως.
Τα ερωτηματολόγια αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες και τις αλλεργικές κρίσεις κατά το τελευταίο 12μηνο.
Η κατανάλωση φαστ φουντ, τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού άσθματος κατά 39% στους εφήβους και κατά 27% στα παιδιά.
Τα πρόχειρα φαγητά, όπως τα χάμπουργκερ και οι τηγανητές πατάτες, συνήθως περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, λένε οι ερευνητές.
Τα πρόχειρα φαγητά, όπως τα χάμπουργκερ και οι τηγανητές πατάτες, συνήθως περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, λένε οι ερευνητές.