Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Βασίλης Πέρρος – εν οίκω: Μια υπέροχη έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε!

 


Ο Βασίλης Πέρρος είναι ένας καλλιτέχνης που εκτιμώ ιδιαίτερα. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να εκφράζεται και να δημιουργεί. Στις 17 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 12 Μαρτίου 2022, στην gallery Skoufa μπορείτε να απολαύσετε την έκθεσή του “εν οίκω”, μια δουλειά που πραγματικά αξίζει να δείτε. Σημειώστε στην ατζέντα σας την ημερομηνία και περάστε μία βόλτα από τη Σκουφά.

Ο Βασίλης Πέρρος σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει πραγματοποιήσει 7 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει µε έργα του εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων και έχει επιμεληθεί σκηνογραφικά θεατρικές παραστάσεις.

Οι δημιουργίες του είναι πραγματικά ιδιαίτερες…

 

Ο Βασίλης Πέρρος είναι ένας καλλιτέχνης που εκτιμώ ιδιαίτερα. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να εκφράζεται και να δημιουργεί. Στις 17 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 12 Μαρτίου 2022, στην gallery Skoufa μπορείτε να απολαύσετε την έκθεσή του “εν οίκω”, μια δουλειά που πραγματικά αξίζει να δείτε. Σημειώστε στην ατζέντα σας την ημερομηνία και περάστε μία βόλτα από τη Σκουφά.

Ο Βασίλης Πέρρος σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει πραγματοποιήσει 7 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει µε έργα του εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων και έχει επιμεληθεί σκηνογραφικά θεατρικές παραστάσεις.

Οι δημιουργίες του είναι πραγματικά ιδιαίτερες…

 

“Έχεις πινέλα και χρώματα. Ζωγράφισε τον Παράδεισο και μπες μέσα”. Με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη για οδηγό, ο Βασίλης Πέρρος μας καλεί στο ζωγραφικό του καταφύγιο, όπως το μεταφέρει από το εργαστήριο στην γκαλερί Σκουφά. Το τελευταίο του εικονογραφικό σύνολο δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία. Από το ξεκίνημά της, κατόπιν με τη συνθήκη του εγκλεισμού, ο ζωγράφος δεν έμεινε ερμητικά κλεισμένος, αλλά “κρυφοκοιτούσε” στα σπίτια. Περνούσε το αδιάκριτο βλέμμα του μέσα από τις χαραμάδες κι έριχνε τον φακό του για να συλλάβει τα τεκταινόμενα του σημερινού σπιτιού σε κάθε λεπτομέρεια.

Ο οίκος και το σχήμα του εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα έργα ως εικόνα αρχετυπική. Πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι καθημερινοί και το σπίτι είναι το πεδίο όπου εξελίσσεται η σύγχρονη πραγματικότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Η έννοια του “οίκου” που προστατεύει ως απάγκιο, ενώνει, αλλά μπορεί και να περιορίζει, ακόμη και να συνθλίβει, ζωντανεύει και γίνεται επιφάνεια ζωγραφική. Στις δύο διαστάσεις καθρεφτίζεται ο ζωτικός χώρος όπου ο κόσμος βίωσε τα τελευταία χρόνια την πρωτόγνωρη δοκιμασία του εγκλεισμού υπό το φόβο της αόρατης απειλής.


Το κεντρικό έργο που συμπυκνώνει την ιδέα του Βασίλη Πέρρου, τιτλοφορείται με τον εύγλωττο τίτλο «Exit» (Έξοδος). Είναι καρπός πολύμηνης προσπάθειας, έργο που το(ν) βασάνισε. Πρόκειται για σπονδυλωτό σύνολο από ιστορίες που λειτουργούν αυτόνομα κι όλες μαζί έχουν τη λογική “πολυκατοικίας”.

Την ιδέα της χωροταξίας πήρε όταν δίδασκε εικαστικά τους μαθητές του μέσω Webex. Στο ψηφιακό περιβάλλον άντλησε βιώματα αποκαλυπτικά, “παράθυρα” που του έδωσαν λύσεις ζωγραφικές.
“Αυτή η εικόνα ήρθε και πότισε το μυαλό μου. Παρά τα στενά όρια του μαθήματος κατανοούσες τι επικρατεί σε κάθε οικογένεια, από μικρά ευτράπελα έως τρομερά δυσάρεστες ιστορίες. Παιδιά και γονείς έβγαλαν “ρίζες” επάνω στον καναπέ μπροστά σε μια οθόνη. Αυτήν την εικόνα, λοιπόν, ήθελα να μεταφέρω”, εξηγεί ο δημιουργός.


Το σπίτι, όμως, του ζωγράφου δεν μένει ακίνητο. Έχει πόρους, αναπνέει ως ύπαρξη, μετακινείται, διαστέλλεται, ανοίγει και κλείνει θυμίζοντας συμπληγάδες, παραλλάσσοντας κάθε τόσο την οπτική γωνία, εστιάζοντας σε διαφορετικά σημεία του χώρου ή μεγεθύνοντας τα πρόσωπα. Κάθε φιγούρα παρουσιάζεται με διπλάσιο κεφάλι κατ’ αναλογία με το κανονικό, σε μία “παραμόρφωση της μαριονέτας” όπως την αποκαλεί.
“Ήθελα να δείχνει σαν κουκλοθέατρο με μαριονέτες θλιβερά πραγματικές. Διότι είμαστε θιασώτες ενός έργου που παίζουμε άθελά μας με νήματα αόρατα”.


Στην ντεκουπαρισμένη ζωγραφική επιφάνεια ο Βαλίσης Πέρρος χτίζει το χρονικό μιας εποχής. Αρχιτεκτονεί ένα αναγνωρίσιμο προσωπικό σύμπαν, στο οποίο καλείται να μετάσχει, με δημιουργικό τρόπο, και ο πλέον αμύητος θεατής. Καθένας δηλαδή μπορεί να βρει τον εαυτό του εκεί και οι προσωπικές ιστορίες γίνονται υπόθεση συλλογική. Ο δημιουργός αντλεί τα υλικά του από την παραστατική ζωγραφική για να μιλήσει για την εσωτερίκευση του θανάτου και πώς αυτή η ψυχική καταγραφή επηρεάζεται από μια εξωτερική μαζική απειλή όπως η πανδημία. Μια τέχνη που αποζητά το υπερβατικό μέσα από τον ρεαλισμό. Αν και ζούμε την αυγή της εικονικής πραγματικότητας, η πραγματική πραγματικότητα είναι πιο σκληρή όταν την αντικρίζουμε. Και η τέχνη έχει τη δύναμη να ρίχνει ένα διαφορετικό φως.


“Παρ’ όλα αυτά ο Πέρρος δεν σε καταθλίβει. Αντίθετα, σε παρηγορεί” γράφει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς. “Τρέφει απέραντη αγάπη και ευαισθησία για τους ανθρώπους που πάσχουν. Και η ζωγραφική του αύρα μέσα από μεγαλειώδη μικροπράγματα -σε μια ανθοστήλη, στην παρέα ενός ζώου, στ’ αναμμένο καντήλι, στη ζεστασιά του χαλιού- περνά από τα σπίτια και σε συμφιλιώνει με τη μοίρα, με τον πόνο των ανθρώπων και των πραγμάτων”.

Info:
εν οίκω – 17 Φεβρουαρίου έως 12 Μαρτίου 2022

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ, Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673
Τ.: 210 3603541 & 210 3643025
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ: 10:00-16:00, Τρ & Πεμ: 10:00-21:00, Παρ: 10:00-20:00, Σαβ: 10:30-16:00
website: www.skoufagallery.gr

https://www.tlife.gr/


5 light σούπες για κρύες ημέρες του χειμώνα σαν τη σημερινή

Η θερμοκρασία είναι χαμηλή και είναι πολύ πιθανό να βλέπεις νιφάδες χιονιού από το παράθυρο σου. Τόσο σήμερα όσο και τις επόμενες μέρες θα μείνεις σπίτι κι θα ετοιμάσεις για μεσημεριανό και βραδινό μια ζεστή και νόστιμη σούπα, Είναι άλλωστε ιδανικό πιάτο για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Κι αν προσέχεις τη διατροφή σου έχω τις καλύτερες προτάσεις και πιο συγκεκριμένα 5 light σούπες που θα λατρέψεις. 


Mανιταρόσουπα
(137 θερμίδες / μερίδα)

  • 1 1/4 κιλό άσπρα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 4 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου χαμηλό σε λιπαρά
  • 1 συσκευασία μανιτάρια καθαρισμένα χωρίς το κοτσάνι
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ, ανακατεύεις τα ψιλοκομμένα λευκά μανιτάρια με το χυμό λεμονιού. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύεις το ζωμό κοτόπουλου με τα ψιλοκομμένα λευκά μανιτάρια και το σκόρδο και τα αφήνεις να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  • Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνεις το λάδι.
  • Προσθέτεις τα κομμένα μανιτάρια και μαγείρεψε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά. Αλατοπιπερώνεις.
  • Πολτοποιείς τη σούπα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ και βάλε πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύεις με την κρέμα γάλακτος.
  • Σιγοβράζεις για 2 λεπτά, προσθέτεις το κόλιανδρο και αλατοπιπερώνεις.
  • Σερβίρεις με γαρνιτούρα από σοταρισμένα μανιτάρια και μαϊντανό.

Σούπα γλυκοπατάτας
(198 θερμίδες / μερίδα)

  • 2 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1,5 κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
  • 1 κουτ. του γλυκού κουρκουμά
  • 2 κουτ. της σούπας ginger σε σκόνη
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 400 γρ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

Εκτέλεση:

  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις το λάδι σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις το λάδι κάψει, προσθέτεις τις γλυκοπατάτες σου, κομμένες σε κύβους και τις αφήνεις να σοταριστούν για 10 λεπτά.
  • Προσθέτεις τον ζωμό, τον κουρκουμά, το ginger, και λίγο αλάτι. Δυναμώνεις την φωτιά, ανακατεύεις, ανακατεύεις τακτικά, σκεπάζεις με το καπάκι και τα αφήνεις να βράσουν.
  • Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνεις την φωτιά σε μέτρια και αφήνεις να βράσουν για 30 λεπτά.
  • Με ένα ραβδομπλέντερ, αρχίζεις να χτυπάς το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτοντας σταδιακά το γάλα.
  • Μόλις πολτοποιηθούν όλα σου τα υλικά, μοιράζεις σε κουπάκια.

Σούπα λαχανικών
(233 θερμίδες / μερίδα)

  • 5 καρότα, κομμένα και ξεφλουδισμένα
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πατάτες
  • 4 μεγάλες ντομάτες
  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 4 κολοκυθάκια, κομμένα
  • 5 ματσάκια σέλερι
  • 1 κύβος ζωμού κοτόπουλου
  • 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, ζεσταίνεις σε δυνατή φωτιά μία κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό.
  • Αφού πλύνεις όλα τα λαχανικά, τα κόβεις σε μικρούς κύβους.
  • Μόλις το νερό ξεκινήσει να βράζει, ρίχνεις μέσα τον κύβο, όλα τα λαχανικά και το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Χαμηλώνεις σε μέτρια φωτιά, σκεπάζεις με το καπάκι και βράζεις για 55 λεπτά.
  • Ανοίγεις το καπάκι, μυρίζεις, περιχύνεις σε ένα μπολάκι και απολαμβάνεις.

Κολοκυθόσουπα με γιαούρτι
(288 θερμίδες / μερίδα)

  • 2 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
  • 6 γεμάτες κουτ. της σούπας γιαούρτι 2%
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό πράσο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 2 κουτ. του γλυκού κουρκουμά
  • Μια πρέζα καυτερό πιπέρι καγιέν
  • 850 γρ. κολοκύθα
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • αλάτι και πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση: 

  • Αρχικά, καθαρίζεις την κολοκύθα σου προσεκτικά, κρατάς τους κολοκυθόσπορους στην άκρη και κόβεις τη σάρκα σε μικρά κυβάκια.
  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, βάζεις το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο να μαλακώσουν. Ρίξε και την κολοκύθα και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμη.
  • Προσθέτεις το ζωμό και αφήνεις το μείγμα να πάρει βράση. Χαμηλώνεις και σιγοβράζεις με κλειστό καπάκι για 40 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτεις το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το καυτερό πιπέρι και το γιαούρτι και αλατοπιπερώνεις. Άφησε για 10 λεπτά ακόμη.
  • Με ένα ραβδομπλέντερ, λιώνεις τη σούπα μέχρι να σχηματιστεί μία κρεμώδης υφής. Μοιράζεις σε μπολάκια και απολαμβάνεις.

Παντζαρόσουπα

(176 θερμίδες/μερίδα)

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι  ψιλοκομμένο
  • 4 παντζάρια σε μικρά καρέ
  • 1 γλυκοπατάτα μεγάλη, σε μικρά καρέ
  • 1 μικρό κομμάτι  φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 600ml ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση: 

  • Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα
  • Προσθέτεις τα παντζάρια, τη γλυκοπατάτα, το τζίντζερ και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά
  • Ρίχνεις το το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνει να βράσουν για 40-45 λεπτά.
  • Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά τα βάζεις στο blender και τα πολτοποιείς 
  • Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο ακόμη ζωμό και ρίχνεις τη σούπα πάλι στην κατσαρόλα για μία ακόμη βράση.

Photos: iStock

https://www.tlife.gr/




Η δίαιτα του Ατλαντικού: Η νέα πρόταση για τους μακαρονάδες για μέση δακτυλίδι!

 


Η δίαιτα του Ατλαντικού (atlantic diet) είναι το νέο διατροφικό trend, με αρκετούς πιστούς ακόλουθους της μεσογειακής διατροφής να στρέφονται σε αυτή. Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τις ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία της καρδιάς, τις οποίες προσφέρει, επίσης, απλόχερα και η δίαιτα του Ατλαντικού. Γιατί, να τη δοκιμάσεις;

Μελέτες έδειξαν ότι όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα του Ατλαντικού παρουσίασαν μείωση

  • στην περιφέρεια,
  • στα επίπεδα τριγλυκεριδίων,
  • στα επίπεδα χοληστερόλης HDL,
  • στις τιμές της αρτηριακής πίεσης
  • στα επίπεδα της γλυκόζης.

Και όλα αυτά ενώ τρως, χωρίς ενοχές, την αγαπημένη σου μακαρονάδα!

Η δίαιτα του Ατλαντικού κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις τoυ κόσμου, αφού είναι παρόμοια με τη μεσογειακή που έχει εξεταστεί αναλυτικά και προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην γενική υγεία του οργανισμού.

Η δίαιτα του Ατλαντικού: Τι δείχνουν οι μελέτες

μεσογειακη_διατροφη
Istock

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network, η δίαιτα του Ατλαντικού μπορεί να είναι η νέα πρόταση στη διατροφή για τα άτομα που θέλουν να τρώνε υγιεινά χωρίς να στερούνται τους υδατάνθρακες. Παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα του Ατλαντικού εμπνέεται από τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν σε μέρη της μεσογείου ( Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα κ.ά.).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από έξι μήνες, όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα του Ατλαντικού είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο (ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών που έχεις τους εξής παράγοντες: παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλά τριγλυκερίδια ή χοληστερόλη) και να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα του Ατλαντικού περιέχει τροφές που είναι ελάχιστα επεξεργασμένες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά επίσης συνεπάγεται την κατανάλωση πολλών αμυλούχων τροφών, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά.

Τι είναι η δίαιτα του Ατλαντικού;

Η δίαιτα του Ατλαντικού είναι το "ξαδερφάκι" της μεσογειακής διατροφής, η οποία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου, του εντέρου και του καρδιαγγειακού συστήματος, μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Όπως και η μεσογειακή διατροφή, εστιάζει σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα και φρέσκα τρόφιμα, έτσι και η δίαιτα του Ατλαντικού περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά, ελαιόλαδο.

Σε τι διαφέρει με τη μεσογειακή διατροφή;

Η δίαιτα του Ατλαντικού ενσωματώνει όλα τα καλά της μεσογειακής διατροφής, αλλά έχει μία μεγάλη διαφορά. Σε αντίθεση με τη μεσογειακή διατροφή, οι υδατάνθρακες είναι θεμελιώδεις για τη διατροφή του Ατλαντικού, η οποία απαιτεί την κατανάλωση τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και το ρύζι 6 έως 8 φορές την ημέρα.

Η δίαιτα του Ατλαντικού μπορεί να είναι πιο ελκυστική για κάποιους χάρη στην πιο έντονη παρουσία αμύλου/ υδατάνθρακα. Το κόκκινο κρέας, αν και στη μεσογειακή διατροφή είναι περιορισμένο το ίδιο είναι και στη δίαιτα του Ατλαντικού.

Μία ακόμη διαφορά ανάμεσα στις δημοφιλείς δίαιτες είναι οι μέθοδοι μαγειρέματος και σερβιρίσματος. H δίαιτα του Ατλαντικού εστιάζει στην προετοιμασία του φαγητού με τρόπους που προάγουν τη θρεπτική αξία και με απλές τεχνικές μαγειρέματος όπως βράσιμο, ψήσιμο στον φούρνο ή στη στη σχάρα. 

https://www.shape.gr/


Αλμυρά, γλυκά και υγιεινά σνακ | 18 λαχταριστές ιδέες για το γραφείο

 Για να τρως σωστά και υγιεινά στη δουλειά, χρειάζεται οργάνωση και σωστή προετοιμασία των σνακ σου. Εμπνεύσου από τις παρακάτω ιδέες για αλμυρά ή γλυκά σνακ.


Από τη Βαλεντίνη Ρίζου, κλινική διαιτολόγο, MSc, απόφοιτο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (TikTok: Valentini Rizou Dietitian)

Τα σνακ στο γραφείο γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και για αρκετούς έχουν τον ρόλο του ελαφριού γεύματος. Μάλιστα, παρατηρείται ότι αρκετές φορές ένα από τα δύο σνακ της ημέρας καταναλώνεται στον δρόμο της επιστροφής ή στο αυτοκίνητο!

Στόχος, λοιπόν, είναι να έχεις μαζί σου κάποιο σνακ που να μεταφέρεται εύκολα, να είναι θρεπτικός συνδυασμός με υψηλό δείκτη κορεσμού και να συνεισφέρει στο ευχάριστο διάλειμμα, χωρίς να επιφέρει αίσθημα φουσκώματος, δυσφορίας ή ;αναστάτωση" στο γραφείο ή στην τσάντα σου. Συνιστάται λοιπόν η έγκαιρη προετοιμασία σνακ που θα πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις χωρίς να ενισχύεται το άγχος των υποχρεώσεων μέσα στην εβδομάδα.

Τι σνακ μπορείς να ετοιμάσεις για το γραφείο

Τα υγιεινά σνακ επιτρέπουν την ομαλοποίηση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στον οργανισμό, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας σου. Έτσι, λοιπόν:

Αν λατρεύεις τα αλμυρά

Αντί για τυρόπιτα κουρού ή μπαγκέτα, κάνε την αλλαγή ετοιμάζοντας…

  • Ένα με δυο βραστά αβγά με παξιμαδάκια χαρουπιού και αγγουράκι.
  • Τοστ ολικής με βραστό αβγό, κίτρινο τυρί και φύλλα μαρουλιού.
  • Αραβική πίτα ολικής με τόνο σε νερό (φακελάκι, 80 γραμμ.) και σπιτικό ψητό μπιφτέκι λαχανικών (νιφάδες βρόμης, κολοκυθάκι, τριμμένη ντομάτα, αβγό, τυρί κότατζ, μυρωδικά).
  • Αλμυρό κέικ με νιφάδες βρόμης, σπανάκι, φέτα και sticks καρότου.
  • Σπιτική τυρόπιτα (γιαούρτι, λευκό τυρί χαμηλών λιπαρών, αβγά, φύλλο ολικής) και τοματίνια.
  • Σπιτικό bagel (αλεύρι, γιαούρτι) με κίτρινο τυρί, πέστο ή πάστα ελιάς και φύλλα μαρουλιού.
  • Σπιτικό ελιόψωμο με κίτρινο τυρί και αγγουράκι.
  • Αραβική πίτα ολικής με καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα και αγγουράκι (συνδυασμός υλικών που έχεις φροντίσει να υπάρχουν στο σπίτι).

Διάβασε ακόμη: Πώς θα τρώω σωστά σνακ για να χάσω βάρος;

Αν λατρεύεις τα γλυκά

Αντί για κουλουράκια ή κρουασάν σοκολάτας, κάνε την αλλαγή ετοιμάζοντας…

  1. Κέικ καρότου με ελαιόλαδο, καρύδια και σταφίδες.
  2. Banana bread χωρίς ζάχαρη.
  3. Ατομικά κέικ μήλου με σταφίδες.
  4. Energy balls με νιφάδες βρόμης, μέλι, ταχίνι, κουβερτούρα και ινδοκάρυδο.
  5. Μπάρες βρόμης με χουρμάδες, φιστικοβούτυρο, κουβερτούρα και λάδι καρύδα.
  6. Μαλακά μπισκότα με νιφάδες βρόμης, πουρέ μπανάνας και τριμμένη κουβερτούρα.
  7. Σπιτικό σταφιδόψωμο με κανέλα.
  8. "Βραχάκια" με φουντούκια και λιωμένη κουβερτούρα.
  9. Αραβική ολικής με φιστικοβούτυρο, κακάο και φέτες μπανάνας (συνδυασμός υλικών που έχεις φροντίσει να υπάρχουν στο σπίτι).
  10. 10. Ατομικές μερίδες mix ανάλατων ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων σε μικρά σακουλάκια αποθήκευσης τροφίμων. Η πρόταση απαιτεί προσοχή, γιατί, αν ετοιμάσεις το mix σε μεγαλύτερο βάζο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να καταναλώσεις περισσότερα από όσο πρέπει.
https://www.shape.gr/



Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Δυσοσμία κόλπου: Αντιμετώπισέ τη φυσικά!

 


Ας είμαστε ειλικρινείς, το άρωμα ενός καλοκαιρινού λιβαδιού δεν είναι αυτό που πρέπει επιδιώκουμε εκεί κάτω! Κάθε κόλπος έχει μια μοναδική μυρωδιά, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μάλιστα η μυρωδιά που εκπέμπει ο κόλπος σου επικοινωνεί πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής σου, τις δραστηριότητες και τη συνολική σου υγεία. Για παράδειγμα, ο κόλπος σου μπορεί να αναδίδει εντονότερη οσμή μετά από τη σεξουαλική επαφή ή την προπόνηση. Η μυρωδιά του κόλπου σου μπορεί επίσης να ποικίλλει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Αυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές.

Μια όμως έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά του κόλπου δεν είναι φυσιολογική. Ειδικά, αν μια τέτοια μυρωδιά συνοδεύεται και από άλλες κολπικές ενοχλήσεις όπως μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή και κολπικό ερεθισμό. Είναι επομένως θεμιτό να εντοπίζεις τυχόν αλλαγές στη μυρωδιά της ευαίσθητης περιοχής σου καθώς αυτές μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας κολπικής λοίμωξης.

Αιτίες δυσάρεστης κολπικής μυρωδιάς

Η δυσάρεστη κολπική οσμή κατά κανόνα οφείλεται σε ανισορροπία των βακτηρίων που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο. Με απλά λόγια, όταν μειώνονται οι γαλακτοβάκιλλοι, αυξάνονται τα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία. Στις πιθανές αιτίες της δυσάρεστης κολπικής οσμής περιλαμβάνονται:

  • Η βακτηριακή κολπίτιδα: Θα την αναγνωρίσεις από τη δυσάρεστη κολπική οσμή, που θυμίζει μυρωδιά ψαριού. Μάλιστα, η δυσοσμία αυτή επιδεινώνεται συχνά μετά τη σεξουαλική επαφή. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται επίσης οι λεπτόρρευστες, γκριζόλευκες κολπικές εκκρίσεις. Περιστασιακά, μπορεί να παρατηρήσεις ακόμη ερυθρότητα και φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή. Αν ταλαιπωρείσαι από βακτηριακή κολπίτιδα, δοκίμασε το Multi-Gyn ActiGel. Πρόκειται για μία φυσική θεραπεία χωρίς γνωστές παρενέργειες. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη βακτηριακή κολπίτιδα και μειώνει τις οσμές και τις εκκρίσεις, βελτιστοποιώντας όμως ταυτόχρονα το pH και τη χλωρίδα του κόλπου.
  • Οι τριχομονάδες: Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει έντονη μυρωδιά, μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, φαγούρα, αίσθημα καύσου, επώδυνη ούρηση αλλά και πόνο στο σεξ.
  • Κακή υγιεινή: Τα αρωματικά σαπούνια, τα αφρόλουτρα και τα κολπικά σπρέι συχνά περιέχουν επιθετικές, χημικές ουσίες που διαταράσσουν την ισορροπία της κολπικής μικροχλωρίδας, οδηγώντας σε κολπικούς ερεθισμούς και ενοχλήσεις. Επίλεξε επομένως ήπια και χωρίς άρωμα προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Η έμμηνος ρύση: Καθώς το αίμα έχει υψηλότερο pH από αυτό του κόλπου, συχνά στην περίοδο παρατηρείται μια «μεταλλική» μυρωδιά. Μετά το τέλος όμως της περιόδου η οσμή αυτή υποχωρεί.
  • Η εφίδρωση: Όταν ιδρώνουμε, οι ιδρωτοποιοί μας αδένες παράγουν ένα υγρό που μεταβολίζεται από βακτήρια του δέρματος με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας δυσάρεστης κολπικής οσμής.
  • Το ξεχασμένο ταμπόν: Αν ξέχασες να αφαιρέσεις το ταμπόν από τον κόλπο σου, μπορεί να παρατηρήσεις μια άσχημη μυρωδιά εκεί κάτω.

Πώς μπορεί να προληφθεί η κολπική οσμή;

  • Εφάρμοσε καλές πρακτικές για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής χρησιμοποίησε ένα ήπιο προϊόν που δεν περιέχει άρωμα, σαπούνι ή ερεθιστικές ουσίες. Σου προτείνουμε το Multi-Gyn FemiWash της Virtus Pharma!
  • Μην κάνεις δοκιμές με αντιβιοτικά. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά παρά καλό! Τα αντιβιοτικά ενδέχεται να διαταράξουν την κολπική σου μικροχλωρίδα και να επιδεινώσουν τελικά την κολπική δυσοσμία. Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να χορηγούνται αυστηρά και μόνον από τον γιατρό σου.
  • Φόρα άνετα, βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα της ευαίσθητης περιοχής να «αναπνεύσει» επαρκώς. Έτσι, μειώνεις τις πιθανότητες δημιουργίας ιδρώτα και ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων.
  • Πιες άφθονο νερό: Αν δεν πίνεις άφθονο νερό, ο κόλπος σου μπορεί να έχει έντονη μυρωδιά αμμωνίας! Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών, διατηρεί τους κολπικούς ιστούς σου ενυδατωμένους και προάγει μια υγιή ισορροπία βακτηρίων εκεί κάτω. Έτσι, πιάσε το μπουκάλι με το νερό και άρχισε να πίνεις!
  • Χρησιμοποίησε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ. Έτσι μειώνεις τον κίνδυνο να κολλήσεις κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Η μυρωδιά του κόλπου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις φυσιολογικές αλλαγές που βιώνουμε, αλλά η έντονη δυσοσμία δεν πρέπει να αγνοείται. Είναι μια πιθανή ένδειξη κάποιας προβλήματος που αξίζει την προσοχή μας. Μη διστάζεις επομένως να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή αν παρατηρήσεις μια ασυνήθιστη και δυσοσμία στον κόλπο.

https://www.tlife.gr/


Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...