Τα γλυκά κοκτέιλ και τα δυνατά ποτά επιβαρύνουν περισσότερο την αρτηριακή πίεση – Κρίσιμος ο περιορισμός της κατανάλωσης, όχι μόνο το είδος του αλκοόλ
Η υπέρταση αποτελεί πλέον μια από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις, πλήττοντας ακόμη και άτομα νεαρής ηλικίας.
Μία από τις βασικές οδηγίες των γιατρών για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι η δραστική αλλαγή του τρόπου ζωής, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στον περιορισμό του αλκοόλ. Όπως τονίζουν καρδιολόγοι, δεν είναι τόσο το είδος του αλκοόλ, όσο η ποσότητα που κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, ορισμένα ποτά είναι πιο επιβλαβή από άλλα για τους υπερτασικούς.
Σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση του 2023 στο περιοδικό "AHA Hypertension", η ημερήσια κατανάλωση 12 γραμμαρίων καθαρής αλκοόλης μπορεί να αυξήσει τη συστολική πίεση κατά 1,25 mm Hg. Η κατανάλωση 48 γραμμαρίων ανεβάζει την πίεση έως και 4,9 mm Hg, με τους άνδρες να είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις αυξήσεις.
Για να γίνει πιο κατανοητό:
335 ml μπύρας
140 ml κρασιού ή
44 ml βότκας
περιέχουν περίπου 14 γραμμάρια αλκοόλ.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η αλκοόλη αυξάνει την πίεση αφενός επειδή προάγει την έκκριση ουσιών που συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία, αφετέρου επειδή μειώνει τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου, που είναι φυσικός αγγειοδιασταλτικός παράγοντας.
Ποιο αλκοόλ είναι το πιο βλαβερό για τους υπερτασικούς;
Οι καρδιολόγοι επισημαίνουν ότι τα πιο επικίνδυνα ποτά για τα άτομα με υπέρταση είναι τα εξής:
Γλυκά κοκτέιλ, όπως τα dessert cocktails,
Ποτά τύπου margarita,
Καθώς και δυνατά ποτά όπως το manhattan ή το dirty martini.
Οι συγκεκριμένοι τύποι ποτών δεν περιέχουν μόνο υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αλλά και επιπλέον ποσότητες ζάχαρης και νατρίου, που συνδυαστικά επιβαρύνουν την πίεση.
Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ, όταν καταναλώνονται σε τακτική βάση, μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια αύξηση της πίεσης. Το όριο φαίνεται να είναι οι τρεις μονάδες ποτού ανά περίσταση· η υπέρβασή του – ή ακόμα χειρότερα, η συστηματική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ (binge drinking) – σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.
Αν και η πλήρης αποχή από το αλκοόλ παραμένει η βέλτιστη λύση για τα άτομα με υπέρταση, ακόμη και ο περιορισμός της ποσότητας και η αποφυγή συγκεκριμένων ποτών μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Η ευαισθητοποίηση των ασθενών και η προσαρμογή του τρόπου ζωής τους είναι κρίσιμες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Σε εφαρμογή τίθεται το Kids Wallet, η νέα ψηφιακή θυρίδα που δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να ασκούν γονεϊκό έλεγχο στη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά. Το εργαλείο αυτό στοχεύει στην πρόληψη κινδύνων που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες.
Όπως επισημαίνεται το Kids Wallet αποτελεί ένας από τα πιο εμβληματικά μέτρα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.
Remaining Time -0:00
Επίσης, όπως επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η κυβέρνηση προωθεί και την εφαρμογή του «έτους ψηφιακής ενηλικίωσης», με την ηλικία των 15 ετών να θεωρείται το κρίσιμο όριο στο οποίο ένας έφηβος θα αποκτά αυξημένες ψηφιακές ελευθερίες και δικαιώματα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Δημήτρης Παπαστεργίου, δείχνοντας πως γίνεται η εγκατάσταση του Kids Wallet, υπογράμμισε πως μεταξύ άλλων είναι και ένα εργαλείο ταυτοποίησης. «Από τις 12:00 σήμερα το μεσημέρι θα είναι διαθέσιμο. Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά θα πούμε στους γονείς να το κάνουν. Καλό θα είναι στα μικρότερα παιδιά να βάλουμε την εφαρμογή στα κινητά τους», είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Τι είναι και πώς λειτουργεί το Kids Wallet Το Kids Wallet είναι μια εφαρμογή η οποία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη. Επίσης, οι γονείς, μέσω της ιστοσελίδας parco.gov.gr, μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές.
Όπως είχε εξηγήσει στο παρελθόν ο κ. Παπαστεργίου, το 85% της χρήσης των social media γίνονται από τα κινητά των παιδιών.
«Ξέρουμε λοιπόν ποιο είναι το νούμερο και ο γονέας θα μπει και θα δηλώσει ότι αυτό ”το νούμερο ανήκει στο παιδί μου’’. Από την ώρα που θα το δηλώσει αυτό ξέρουμε την ηλικία. Από την ώρα που ξέρουμε την ηλικία μπορούμε και να περιορίσουμε σε επίπεδο κινητού με το Wallet το περιεχόμενο, αλλά κυρίως να αναγκάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις πλατφόρμες να σερβίρουν συγκεκριμένο υλικό ανάλογα με την ηλικία».
Σύμφωνα με τον Δ. Παπαστεργίου η συγκεκριμένη εφαρμογή «γονικού ελέγχου» έχει τρεις άξονες:
► Πρώτον, βοηθά τους γονείς να ελέγξουν την χρήση των κινητών, αλλά και την εισόδό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να υπάρχουν φραγμοί, όροι και προϋποθέσεις για τη χρησιμοποίηση των σχετικών εφαρμογών.
► Δεύτερον, και πιο σημαντικό, είναι πως πλέον, η εφαρμογή «kids wallet» είναι η επίσημη εφαρμογή του ελληνικού κράτους ώστε οι πλατφόρμες να μην έχουν καμία δικαιολογία να λένε, πως δεν γνωρίζουν την ηλικία του παιδιού, που μπαίνει σε αυτές, αλλά και να ξέρουν ότι το παιδί είναι πχ 15 ετών και άρα, ακόμα και αν έχει “κλικάρει” ότι είναι πάνω από 18, να μην του παρέχουν μη συμβατό για την ηλικία του περιεχόμενο.
Τρίτον, η εφαρμογή, όπως και το κανονικό ψηφιακό πορτοφόλι, θα χρησιμοποιείται ως επιβεβαιωτικό της ηλικίας για αγορές, είτε σε φυσικά καταστήματα είτε σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Για παράδειγμα, να μην μπορεί ένα παιδί να αγοράσει προϊόντα καπνικά ή αλκοόλ μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Adolescence: Ειδικοί απαντούν στα συντριπτικά ερωτήματα της Εφηβείας
Είναι γνωστό σε πολλούς ότι η μέση τείνει να διευρύνεται κατά τη μέση ηλικία, αλλά το πρόβλημα δε είναι μόνο εμφανισιακό. Το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με την επιτάχυνση της γήρανσης και τον βραδύτερο μεταβολισμό, ο οποίος με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και άλλων χρόνιων παθήσεων. Ωστόσο, το πώς ακριβώς η ηλικία μετατρέπει ένα six pack σε μια πιο πλαδαρή και συνήθως πιο μεγάλη κοιλιά είναι άγνωστο.
Μια νέα προκλινική έρευνα από το City of Hope, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα ερευνητικά κέντρα για τον καρκίνο και τον διαβήτη στις ΗΠΑ, έχει εντοπίσει έναν βασικό κυτταρικό μηχανισμό που ευθύνεται για τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους που σχετίζεται με την ηλικία.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science, ρίχνει φως στο γιατί το λίπος τείνει να συγκεντρώνεται γύρω από τη μέση καθώς μεγαλώνουμε - και αποκαλύπτει έναν πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό στόχο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του λίπους της κοιλιάς.
«Οι άνθρωποι συχνά χάνουν μυς και κερδίζουν σωματικό λίπος καθώς γερνούν - ακόμη και όταν το σωματικό τους βάρος παραμένει το ίδιο», δήλωσε ο Qiong (Annabel) Wang, Ph.D., συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής μοριακής και κυτταρικής ενδοκρινολογίας στο Ινστιτούτο Έρευνας Διαβήτη και Μεταβολισμού Arthur Riggs του City of Hope.
«Ανακαλύψαμε ότι η γήρανση πυροδοτεί την δημιουργία ενός νέου τύπου ενήλικων βλαστικών κυττάρων και ενισχύει τη μαζική παραγωγή νέων λιποκυττάρων από τον οργανισμό, ιδίως γύρω από την κοιλιά».
Σε συνεργασία με την συν-συγγραφέα Xia Yang, Ph.D., του εργαστηρίου UCLA, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια, τα οποία αργότερα επικυρώθηκαν σε ανθρώπινα κύτταρα. Η Γουάνγκ και οι συνεργάτες της επικεντρώθηκαν στον λευκό λιπώδη ιστό (WAT), τον λιπώδη ιστό που ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού βάρους που σχετίζεται με την ηλικία.
Διερεύνηση των βλαστικών κυττάρων που παράγουν λίπος
Ενώ είναι γνωστό ότι τα λιποκύτταρα μεγαλώνουν με την ηλικία, οι επιστήμονες υποψιάστηκαν ότι ο WAT επεκτείνεται επίσης με την παραγωγή νέων λιποκυττάρων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης.
Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα προγονικά κύτταρα των λιποκυττάρων (APCs), μια ομάδα βλαστικών κυττάρων στο WAT που εξελίσσονται σε λιποκύτταρα.
Η ομάδα του City of Hope μεταμόσχευσε αρχικά APCs από νεαρά και μεγαλύτερα ποντίκια σε μια δεύτερη ομάδα νεαρών ποντικιών. Τα APCs από τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα δημιούργησαν γρήγορα μια κολοσσιαία ποσότητα λιποκυττάρων.
Ωστόσο, όταν η ομάδα μεταμόσχευσε APCs από νεαρά ποντίκια στα μεγαλύτερα ποντίκια, τα βλαστικά κύτταρα δεν κατασκεύασαν πολλά νέα λιποκύτταρα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι τα παλαιότερα APCs είναι εξοπλισμένα να παράγουν ανεξάρτητα νέα λιποκύτταρα, ανεξάρτητα από την ηλικία του ξενιστή τους.
Η γήρανση επιταχύνει την παραγωγή λιποκυττάρων
Χρησιμοποιώντας την αλληλουχία RNA ενός κυττάρου, οι επιστήμονες συνέκριναν στη συνέχεια τη γονιδιακή δραστηριότητα των APC σε νεαρά και ηλικιωμένα ποντίκια. Ενώ ήταν ελάχιστα ενεργά στα νεαρά ποντίκια, τα APCs δραστηριοποιήθηκαν με ορμή στα μεσήλικα ποντίκια και άρχισαν να παράγουν νέα λιποκύτταρα.
«Ενώ η ικανότητα των περισσότερων ενήλικων βλαστικών κυττάρων να αναπτύσσονται μειώνεται με την ηλικία, το αντίθετο ισχύει για τα APCs - η γήρανση ξεκλειδώνει τη δύναμη αυτών των κυττάρων να εξελίσσονται και να εξαπλώνονται», δήλωσε ο Adolfo Garcia-Ocana, Ph.D., ο Ruth B. & Robert K. Lanman Endowed Chair in Gene Regulation & Drug Discovery Research και πρόεδρος του Τμήματος Μοριακής & Κυτταρικής Ενδοκρινολογίας στο City of Hope.
«Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι η κοιλιά μας διευρύνεται με την ηλικία λόγω της υψηλής παραγωγής νέων λιποκυττάρων από τα APC».
Η γήρανση μετέτρεψε επίσης τα APCs σε έναν νέο τύπο βλαστικών κυττάρων που ονομάζονται δεσμευμένα προαδιποκύτταρα, ειδικά για την ηλικία (CP-As). Τα κύτταρα CP-A που προκύπτουν στη μέση ηλικία, παράγουν ενεργά νέα λιποκύτταρα, εξηγώντας γιατί τα ηλικιωμένα ποντίκια παίρνουν περισσότερο βάρος.
Μια οδός σηματοδότησης που ονομάζεται υποδοχέας ανασταλτικού παράγοντα λευχαιμίας (LIFR) αποδείχθηκε κρίσιμη για την προώθηση αυτών των κυττάρων CP-A να πολλαπλασιαστούν και να εξελιχθούν σε λιποκύτταρα.
«Ανακαλύψαμε ότι η διαδικασία παραγωγής λίπους στο σώμα καθοδηγείται από τον LIFR. Ενώ τα νεαρά ποντίκια δεν χρειάζονται αυτό το σήμα για να δημιουργήσουν λίπος, τα μεγαλύτερα ποντίκια το χρειάζονται», εξήγησε η Wang. «Η έρευνά μας δείχνει ότι ο LIFR παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση των CP-As για τη δημιουργία νέων λιποκυττάρων και την επέκταση του λίπους της κοιλιάς στα μεγαλύτερα ποντίκια».
Χρησιμοποιώντας αλληλουχία RNA ενός κυττάρου σε δείγματα από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, η Wang και οι συνεργάτες της μελέτησαν στη συνέχεια τα APCs από ανθρώπινο ιστό στο εργαστήριο. Και πάλι, η ομάδα εντόπισε επίσης παρόμοια κύτταρα CP-A που είχαν αυξημένο αριθμό στον ιστό μεσήλικων ανθρώπων. Η ανακάλυψή τους καταδεικνύει επίσης ότι τα CP-A στον άνθρωπο έχουν μεγάλη ικανότητα στη δημιουργία νέων λιποκυττάρων.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του ελέγχου του σχηματισμού νέων λιποκυττάρων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που σχετίζεται με την ηλικία», δήλωσε η Wang. «Η κατανόηση του ρόλου των CP-As στις μεταβολικές διαταραχές και του τρόπου με τον οποίο αυτά τα κύτταρα εμφανίζονται κατά τη γήρανση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες ιατρικές λύσεις για τη μείωση του λίπους της κοιλιάς και τη βελτίωση της υγείας και της μακροζωίας».
Η μελλοντική έρευνα θα επικεντρωθεί στην παρακολούθηση των κυττάρων CP-A σε ζωικά μοντέλα, στην παρατήρηση των κυττάρων CP-A στον άνθρωπο και στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών που θα εξαλείφουν ή θα μπλοκάρουν τα κύτταρα για την πρόληψη της αύξησης του λίπους που σχετίζεται με την ηλικία.
Συνηθισμένο πρόβλημα αποτελεί η κατακράτηση υγρών, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και η υγρασία εντείνεται. Αν και δεν αποτελεί σοβαρή ιατρική κατάσταση, σίγουρα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να επηρεάσει το σωματικό βάρος, προκαλώντας αύξηση που φτάνει ακόμη και τα δύο κιλά.
Όπως εξηγεί στο ισπανικό Telva η διατροφολόγος Elena Soria, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση, καθώς οι ορμονικές διακυμάνσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, την εμμηνόρροια ή την εγκυμοσύνη την επιδεινώνουν.
Remaining Time -0:00
Η ζέστη και η υγρασία επιδρούν στο σώμα, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και επιβραδύνοντας το λεμφικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών στα κάτω άκρα και τη σχετική αύξηση βάρους. Ευτυχώς, με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές και έναν ενεργό τρόπο ζωής, μπορείτε να περιορίσετε αυτή την ενόχληση και να βοηθήσετε το σώμα σας να αποβάλει τα περιττά υγρά.
Πώς βοηθάει η διατροφή στη μείωση της κατακράτησης υγρών
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην κατακράτηση υγρών. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα πλούσια σε αλάτι και τα έτοιμα γεύματα εντείνουν το πρόβλημα. Για να μειώσετε την κατακράτηση, είναι απαραίτητο να επιλέγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο και νερό, καθώς αυτά βοηθούν στην αποβολή υγρών από τον οργανισμό.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφύγετε ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως ορισμένα ισοτονικά ποτά, και να προσπαθείτε να εντάξετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας.
Ακόμη και μια απλή δραστηριότητα, όπως το περπάτημα για 20 λεπτά κάθε μέρα, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αθλήματα όπως η ποδηλασία, το κολύμπι ή ο χορός ενισχύουν τη κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην πρόληψη της κατακράτησης υγρών.
Ειδικότερα, όσοι εργάζονται καθισμένοι για πολλές ώρες, καλό είναι να σηκώνονται και να κινούνται για 2-3 λεπτά κάθε ώρα.
Τι τροφές να προτιμήσετε για να μειώσετε την κατακράτηση
Για να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών, η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές που προάγουν την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό. Σύμφωνα με την Elena Soria, φρούτα όπως οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα μήλα, οι μπανάνες και το γκρέιπφρουτ, καθώς και λαχανικά όπως το μαρούλι, τα καρότα, το μπρόκολο και οι πατάτες, είναι εξαιρετικές επιλογές.
Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε νερό και κάλιο και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών μέσω των ούρων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, καθώς και τα ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο μπακαλιάρος, περιέχουν συστατικά που προάγουν την αποβολή υγρών και συμβάλλουν στη μείωση του πρηξίματος.
Επιπλέον, τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το μοσχάρι είναι καλές επιλογές για την ενίσχυση της διατροφής σας.
Η Soria τονίζει επίσης τη σημασία των τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, καθώς πολλές από αυτές τις τροφές βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και στην εξισορρόπηση των επιπέδων του νερού στο σώμα.
Τι να αποφύγετε και πώς να αντικαταστήσετε το αλάτι
Η διατροφολόγος επισημαίνει ότι τα τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, τα αλμυρά σνακ και τα έτοιμα φαγητά, ενισχύουν την κατακράτηση υγρών και πρέπει να περιορίζονται ή να εξαλείφονται από τη διατροφή.
Αντί για αλάτι, προτείνει τη χρήση μπαχαρικών και αρωματικών βοτάνων για να ενισχύσετε τη γεύση των φαγητών σας χωρίς τις αρνητικές συνέπειες του νατρίου.
Επιπλέον, η Soria συνιστά την αποφυγή των ραφιναρισμένων σακχάρων, όπως τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα και οι χυμοί του εμπορίου, καθώς και των υδατανθράκων από ραφιναρισμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά. Αν και τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι υγιεινές επιλογές, η προσωρινή εξάλειψή τους μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη μείωση της κατακράτησης υγρών.
Εβδομαδιαίο μενού κατά της κατακράτησης υγρών
Για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών και να ενισχύσετε την απώλεια βάρους, η Elena Soria έχει δημιουργήσει ένα εβδομαδιαίο μενού που συνδυάζει όλες τις παραπάνω συμβουλές.
Το μενού αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε κάλιο και νερό, ενώ περιορίζει την κατανάλωση νατρίου και ραφιναρισμένων τροφών. Με αυτόν τον τρόπο, δεν βοηθάτε μόνο στη μείωση της κατακράτησης, αλλά και στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας, προάγοντας τη φυσική απώλεια βάρους.
Δευτέρα
Μεσημεριανό: Στήθος γαλοπούλας στη σχάρα με κάρυ (προαιρετικά) και μανιτάρια στη σχάρα Δείπνο: Μπρόκολο με καρότα και σκουμπρί με λεμόνι (προαιρετικά)
Τρίτη
Μεσημεριανό: Πράσινα φασολάκια μαγειρεμένα με δύο αυγά βραστά (μπορείτε να καρυκεύσετε το πιάτο με πάπρικα) Δείπνο: Σπαράγγια και σολομός στη σχάρα με άνηθο (προαιρετικά)
Τετάρτη
Μεσημεριανό: Ψητό κοτόπουλο χωρίς πέτσα και λαχανάκια Βρυξελλών στον ατμό καρυκευμένα με ρίγανη (προαιρετικά) Δείπνο: Σπανάκι σωτέ και βραστός μπακαλιάρος με λεμόνι
Πέμπτη
Μεσημεριανό: Σέσκουλα μαγειρεμένα με πάπρικα και ομελέτα με δύο αυγά Δείπνο: Σαρδέλες ψητές με σαλάτα ντομάτας και ρίγανης
Παρασκευή
Μεσημεριανό: Ψητό μοσχαράκι και γκασπάτσο χωρίς ψωμί καρυκευμένο με κύμινο, 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ξύδι Δείπνο : Σφυρίδα με λαχανικά στον ατμό (πράσο, κρεμμύδι, καρότο)
Σάββατο
Μεσημεριανό: Τόνος στη σχάρα με μαγειρεμένες αγκινάρες Δείπνο: Πράσινη σαλάτα με σπαράγγια και μαγειρεμένες γαρίδες
Κυριακή
Μεσημεριανό: Φιλέτο σχάρας με λαχανικά σχάρας (μελιτζάνα, κολοκυθάκια, σπαράγγια, αγκινάρες) Δείπνο: Τυρί καρυκευμένο με ρίγανη ή/και πιπέρι με μύδια στον ατμό
Για πρωινό, η Elena Soria συνιστά να φάτε 1 γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα ή γιαούρτι), με καφέ αν θέλετε, ή ένα έγχυμα, ένα κομμάτι φρούτο και 30-40 γραμμάρια ψωμί (αυτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι) με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι, τριμμένη ντομάτα και/ή μια φέτα γαλοπούλας.
Μεταξύ των γευμάτων, αν χρειάζεται, μπορείτε να έχετε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, τυρί 0% συν ένα μικρό κομμάτι φρούτου (οποιοδήποτε, αλλά το πολύ 150 γραμμάρια) συν ένα έγχυμα ή καφέ (το πολύ 3 την ημέρα) με γλυκαντικό χωρίς θερμίδες και μια σταγόνα αποβουτυρωμένο γάλα αν θέλετε.
Οι 7 διατροφικές εντολές κατά της κατακράτησης υγρών
Εκτός από το μενού, υπάρχει μια σειρά από διατροφικές οδηγίες που συνιστά η ειδικός για την εξάλειψη της κατακράτησης υγρών, καθώς δεν αρκεί απλά να επιλέγετε τρόφιμα και να τα προετοιμάζετε με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτές είναι οι 7 συμβουλές:
Μαγειρέψτε με πολύ λίγο αλάτι, κατά προτίμηση μόνο με βότανα και μπαχαρικά. Βελτιώστε το μενού σας προσθέτοντας ένα μπολ ζωμού λαχανικών πριν το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα. Πίνετε 2-3 λίτρα υγρών την ημέρα: νερό με λεμόνι, τσάι από βότανα, πράσινο τσάι, rooibos. Πάρτε ένα από τα συνιστώμενα αφεψήματα μετά από κάθε γεύμα και δείπνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονσερβοποιημένα ψάρια και λαχανικά, σε ελαιόλαδο ή σε νερό, με μειωμένο αλάτι. Μπορείτε να τρώτε μεταξύ τεσσάρων και έξι γευμάτων την ημέρα. Το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να είναι τα κύρια γεύματα, με ένα ή περισσότερα σνακ την ημέρα, με το απογευματινό σνακ να είναι το πιο σημαντικό και μια μικρότερη μερίδα να καταναλώνεται στο δείπνο. Όταν μαγειρεύετε, αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά και προτιμήστε το ψήσιμο, το ψήσιμο στη σχάρα ή τον ατμό.
«Η κατακράτηση υγρών δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση, αλλά είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Το να δίνετε προσοχή στη διατροφή σας, να κινείστε καθημερινά και να επιλέγετε άνετα ρούχα μπορεί να κάνει τη διαφορά», λέει η διατροφολόγος Elena Soria.
Το rage cleaning είναι ένας τρόπος να εκτονωθείς, κάνοντας τον θυμό κίνητρο, κάπως σαν την γυμναστική. Φυσικά όλοι έχουμε κάποιες κακές μέρες. Είναι οι μέρες εκείνες, που έχουμε συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια και το μόνο που θέλουμε είναι να κάτσουμε στον καναπέ και να μην κάνουμε τίποτα. Αλλά τι θα γινόταν εάν αξιοποιούσαμε σωστά αυτήν την αρνητική ενέργεια για να καθαρίσουμε το σπίτι ή ακόμα περισσότερο το πίσω μέρος του μυαλού μας; Γιατί το να αξιοποιούμε την οργή και την απογοήτευσή μας και να τις διοχετεύουμε σε παραγωγικότητα, είναι συχνά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αλλαγή.
Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει viral η μέθοδος καθαρισμού «rage cleaning» στο TikTok. Με βάση αυτό το trend, το να χρησιμοποιείς τη συσσωρευμένη απογοήτευσή σου ή τον θυμό σου για να καθαρίσεις τον χώρο σου, διώχνοντας την κακή διάθεση που έχεις, μπορεί να είναι λυτρωτικό.
Στόχος, δεν είναι να κάνεις κάτι τεράστιο. Ο στόχος είναι να ολοκληρώσεις μερικές χρήσιμες εργασίες που θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση ντοπαμίνης και θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα.
Ο Φόρεστ Γουέμπερ, ειδικός στον καθαρισμό και ιδιοκτήτης της Bear Brothers Cleaning, εξηγεί: «Η σωματική κίνηση κατά τον καθαρισμό απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνει τη διάθεση και παρέχει έλεγχο στο περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας τα συναισθήματά σου, ολοκληρώνεις τις δουλειές σου, μερικές φορές με καλύτερο και πιο αποτελεσματικό ρυθμό». Εδώ, το τρίψιμο επιφανειών, το να καθαρίσεις με ηλεκτρική σκούπα και η οργάνωση του σπιτιού, μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση τάξης στη ζωή σου.
Βάλε το κατάλληλο soundtrack
Η καταπραϋντική τζαζ ή κλασική μουσική δεν είναι αυτό που ψάχνεις εδώ. Όταν θέλεις να κάνεις rage cleaning, βάλε τα ακουστικά σου και άκουσε εκείνη τη μουσική που θα σε «φουντώσει» παραπάνω. Συνήθως αυτή η μουσική μπορεί να είναι η ροκ. Η πανκ ροκ είναι ιδανική για να διοχετεύσεις την αγωνία και τον θυμό σου.
Καθάρισε για μικρά χρονικά διαστήματα
Εάν είσαι οπαδός της μεθόδου Pomodoro - 25 λεπτά δουλειά και μετά ένα πεντάλεπτο διάλειμμα, τότε είσαι στο σωστό μέρος. Αλλά ακόμα κι αυτό είναι μερικές φορές πολύ μεγαλύτερο από το χρονικό διάστημα που χρειάζεσαι εδώ. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως το σωστό χρονικό διάστημα για μικρά rage cleanings είναι στα 15 λεπτά.
Διάλεξε μια εργασία με τη μεγαλύτερη απόδοση
Το σωστό είναι να επιλέξεις σημεία που θα σου δώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα στον λιγότερο χρόνο. Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε, από το τρίψιμο του νεροχύτη της κουζίνας ή μέχρι το ξεκαθάρισμα της ντουλάπας.
Τα κεφτεδάκια είναι αγαπημένο πιάτο όλης της οικογένειας και συνδυάζονται υπέροχα τόσο με σαλάτα όσο και τηγανητές πατάτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
Τρόπος Μαγειρέματος
Βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, τα αυγά, τον δυόσμο, τη ρίγανη, τα 100 ml ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνεις πολύ καλά
Σκεπάζεις το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζεις στο ψυγείο για 1 τουλάχιστον ημέρα
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνεις ελαιόλαδο που φτάνει μέχρι τη μέση περίπου και περιμένεις να ζεσταθεί
Πλάθεις τον κιμά σε μικρούς κεφτέδες τους αλευρώνεις και τους ρίχνεις σε δόσεις στο τηγάνι
Τηγανίζεις για 5 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και τους τοποθετείς σε μια πιατέλα στην οποία έχεις στρώσει απορροφητικό χαρτί
Μια λαχταριστή μακαρονάδα είναι η καλύτερη ιδέα ειδικά τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μείνεις στην κουζίνα για ώρα και σήμερα θα δημιουργήσεις την πιο εμπνευσμένη με μελιτζάνες που είναι λαχανικό της εποχής.
Συστατικά
1/2 κιλό spaghetti
4 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε μικρά καρέ
1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ. σ. ζάχαρη
1/2 φλ. ελιές χωρίς το κουκούτσι ψιλοκομμένες
1 κ.γ. κάππαρη
2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
Ρίχνεις αρκετό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και τηγανίζεις τις μελιτζάνες σε δυαντή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα
Τις αφαιρείς με την τρυπητή κουτάλα και τις βάζεις σε ένα πιάτο που έχεις στρώσει προηγουμένως απορροφητικό χαρτί
Κρατάς 5 κ.σ. ελαιόλαδο από την κατσαρόλα, το ζεσταίνεις και σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 περίπου λεπτά
Προσθέτεις τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνεις να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 10 περίπου λεπτά
Ρίχνεις τις ελιές, την κάππαρη, το μαϊντανό και τις μελιτζάνες
Ανακατεύεις καλά με την ξύλινη ξκουτάλα και την αφαιρείς απο την εστία
Βράζεις τα μακαρόνια ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας
Τα στραγγίζεις και είτε τα ρίχνεις μέσα στη σάλτσα είτε απλώνεις τη σάλτσα από πάνω ιδανικά με τριμμένη φέτα.
Ρίχνεις σε ένα μπολ τις φράουλες με τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύεις πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν
Καλύπτεις το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζεις στο ψυγείο
Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζεις τη ζελατίνη
Βάζεις σε μία μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για 4 περίπου λεπτά μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη
Προσθέτεις τη βανίλια, ανακατεύεις καλά και αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά
Στύβεις καλά τα φύλλα ζελατίνης και τα διαλύεις στο μείγμα με την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά
Μοιράζεις την κρέμα σε μικρές γυάλινες φόρμες τις καλύπτεις με διάφανη μεμβράνη και τις βάζεις στο ψυγείο για 5 τουλάχιστον ώρες μέχρι να σφίξουν.
Λίγο πριν σερβίρεις απλώνεις από πάνω 2 κ.σ. από το σιρόπι φράουλας που έχεις στο ψυγείο.