Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αυτοί που τρώνε νωρίς μεσημεριανό αδυνατίζουν

Αυτοί που τρώνε νωρίς μεσημεριανό αδυνατίζουν


Τι αποκάλυψε ισπανική έρευνα για την ώρα του γεύματος

Όσοι κάνουν δίαιτα και καταναλώνουν νωρίς μέσα στην ημέρα το μεσημεριανό τους γεύμα τείνουν να χάνουν περισσότερο βάρος συγκριτικά με εκείνους που το τρώνε αργότερα, σύμφωνα με νέα ισπανική έρευνα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 420 ανθρώπους που πήγαιναν σε διαιτολογικά γραφεία στη Νότιοανατολική Ισπανία. Οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή που σημαίνει ότι περίπου το 40% των θερμίδων καταναλώνονται στο γεύμα.

Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες κατανάλωναν το μεσημεριανό τους πριν τις 3μ.μ., ενώ οι άλλοι μισοί μετά τις 3 μ.μ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν νωρίς το μεσημεριανό έχασαν κατά μέσο όρο 10 κιλά – δηλαδή περισσότερο από το 11% του αρχικού τους βάρους – ενώ όσοι το έτρωγαν αργά έχασαν 7,7 που αντιστοιχούν στο 9% του αρχικού τους βάρους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ώρα κατανάλωσης του μεσημεριανού είναι πιθανό να παίζει ρόλο στον τρόπο που το σώμα ρυθμίζει το βάρος. Τα στοιχεία δεν έδειξαν ότι η ώρα του πρωινού ή το δείπνου έπαιξε κάποιο ρόλο.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν και ερευνητές από τη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity.

Πηγή: vita.gr

Η σημασία της σωστής μάσησης

Η σημασία της σωστής μάσησης


Συμβάλει ακόμη και στην καλύτερη νοητική λειτουργία!

Η μάσηση είναι το αρχικό στάδιο της διαδικασίας πέψης των τροφών, άρα είναι σημαντικό να γίνεται σωστά. Το στόμα και ο φάρυγγας συνιστούν τη στοματική κοιλότητα, η οποία αποτελεί την είσοδο της πεπτικής οδού.

Η καλή μάσηση της τροφής βοηθάει στον τεμαχισμό της σε όσο το δυνατόν μικρότερα σωματίδια. Έτσι έχουμε μεγαλύτερη επιφάνεια τροφής η οποία εκτίθεται στη συνέχεια στον πεπτικό σωλήνα. Τα πεπτικά ένζυμα που εκκρίνονται στον οργανισμό δρουν στην επιφάνεια αυτών των σωματιδίων. 

Οπότε, όσο καλύτερα μασάμε την τροφή μας, τόσο αυξάνεται η επιφάνεια τροφής που εκτίθεται στα εντερικά ένζυμα και τόσο πιο γρήγορα και σωστά γίνεται η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Κατά τη διαδικασία της μάσησης, ο τεμαχισμός γίνεται με τη δράση των μασητήριων μυών του στόματος και ταυτόχρονα γίνεται ανάμιξη με την έκκριση σιέλου από τους σιελογόνους αδένες. Ο τεμαχισμός της τροφής και η ανάμιξή της με διάφορες εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων (λίπανση της τροφής) βοηθάει επίσης στο να μην έχουμε τραυματισμό στο βλεννογόνο του στόματος και στη συνέχεια στο γαστρικό σωλήνα.

Ο χρόνος που διαρκεί η διαδικασία της μάσησης έχει εξεταστεί πολλές φορές ως προς το πόσο μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα κορεσμού όταν τρώμε. Η όρεξή μας ρυθμίζεται από πολλούς παράγοντες, κάποιοι από τους οποίους είναι τα στοματοαισθητήρια και γαστρικά σήματα.

Ολλανδοί ερευνητές, σε συνεργασία με το κέντρο ερευνών της Nestlé στην Ελβετία, προσπάθησαν να ερευνήσουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον κορεσμό και τη στοματική και γαστρική διέγερση, μετρώντας τα επίπεδα της όρεξης και την ενεργειακή πρόσληψη σε ένα δείγμα 26 νέων υγιών αντρών. 

Για 5 μη συνεχόμενες ημέρες, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μασήσουν κάποια ποσότητα τροφής, χωρίς όμως να την καταπιούν, για 1 και για 8 λεπτά. Ταυτόχρονα έκαναν έγχυση διαφόρων ποσοτήτων τροφής στο στομάχι των εθελοντών μέσω ρινογαστρικού σωλήνα. 

Παράλληλα, υπήρξε ομάδα ελέγχου, στην οποία έγινε επίσης τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα στο στόμαχο, αλλά δεν τους δόθηκε καθόλου τροφή μέσω αυτού ούτε και κατ' ευθείαν για μάσηση. Μισή ώρα αργότερα, ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να καταναλώσουν ένα συγκεκριμένο γεύμα σε όση ποσότητα επιθυμεί ο καθένας μέχρι να χορτάσουν πλήρως.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο η διάρκεια της έκθεσης της τροφής στο στόμα όσο και ο όγκος της τροφής στη γαστρική οδό, δηλαδή στο στόμαχο, επηρέασαν σημαντικά τη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης. 

Σε όλες τις περιπτώσεις η γαστρική και η στοματική διέγερση από την τροφή μείωσαν την όρεξη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά όσοι μάσησαν για περισσότερο χρόνο την τροφή, δηλ. 100 ml γεύματος μετά από 8 λεπτά και 800 ml μετά από 8 λεπτά, είχαν κατά 19% και 15% αντίστοιχα μικρότερη πρόσληψη ενέργειας σε σχέση με όσους κατανάλωσαν γεύμα των 100ml και 800 ml μετά από 1 λεπτό (μείωση πρόσληψης ενέργειας κατά 14% και 10% αντίστοιχα).

Πέρα όμως από τη συμβολή της μάσησης στη σωστή κατάποση και πέψη της τροφής, καθώς και στη βελτίωση του αισθήματος κορεσμού με συνέπεια τη μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη, διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ της μάσησης και της νοητικής λειτουργίας.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις από μελέτες, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, ότι η διαδικασία της μάσησης συνδέεται με τη βελτίωση της γνωσιακής λειτουργίας και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο των ειδικών, για τη δημιουργία στρατηγικών πρόληψης και βελτιστοποίησης της φροντίδας, σε ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από άνοια. 

Σύμφωνα με έρευνες, η μάσηση της τροφής διατηρεί τη γνωστική λειτουργία στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου σημαντική για τη μάθηση και τη μνήμη. 

Επιπλέον, μειωμένη μάσηση αποτελεί επιδημιολογικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της άνοιας στους ανθρώπους, καθώς εξασθενίζει τη χωρική μνήμη και προκαλεί τους νευρώνες του ιπποκάμπου να εξασθενίζουν μορφολογικά και λειτουργικά.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να μασάμε καλά την τροφή μας γιατί η καλή μάσηση:

- Βοηθάει στον τεμαχισμό της τροφής, διευκολύνοντας έτσι την κατάποση και στη συνέχεια την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το σώμα μας.

- Προφυλάσσει τον γαστρεντερικό σωλήνα από τραυματισμούς.

- Βοηθάει να χορταίνουμε καλύτερα και να μην τρώμε πολύ, προλαμβάνοντας έτσι την παχυσαρκία.

- Βοηθάει στην καλύτερη νοητική μας λειτουργία.

Πηγή: mednutrition.gr

Οι τροφές που καταπολεμούν το στρες

Οι τροφές που καταπολεμούν το στρες


Διαχείριση του άγχους μέσω της διατροφής

H διαχείριση του άγχους μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ευεξία, καθώς υπάρχει η ένδειξη ότι η υπερβολική πίεση μειώνει τη διάθεση.

Άνθρωποι που βρίσκονται υπό συνεχή πίεση είναι πιο ευάλωτοι σε οτιδήποτε, από ένα κρυολόγημα έως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί, μια στρατηγική είναι να καταπολεμήσετε το άγχος με τη βοήθεια των τροφίμων.

Τα τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν το στρες με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν τρόφιμα που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μια χημική ουσία που ηρεμεί τον εγκέφαλο, αλλά και τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες που έχουν δυσμενείς συνέπειες για το σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, μια θρεπτική διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του στρες, με την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μια διατροφή για τη διαχείριση του άγχους μπορεί να σας βοηθήσει...

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες υποκινούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Για μια σταθερή παραγωγή σεροτονίνης, είναι καλύτερο να τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες, που πέπτονται πιο αργά.

Καλές επιλογές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, καθώς και το πλιγούρι βρώμης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν αντισταθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Απλοί υδατάνθρακες

Καλό είναι να μην προτιμάτε απλούς υδατάνθρακες, στους οποίους περιλαμβάνονται τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν μια γρήγορη λύση για αλλαγή της διάθεσης και βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του στρες που προκαλείται από ευερεθιστότητα.

Τα απλά σάκχαρα πέπτονται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομη αύξηση της σεροτονίνης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη αλλαγή της διάθεσης. Να θυμάστε να καταναλώνετε με μέτρο και να περιορίζετε τη συχνή πρόσληψη γλυκών.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Για να δημιουργηθεί η αδρεναλίνη απαιτείται βιταμίνη C. Όταν τα επίπεδα της αδρεναλίνης είναι υψηλά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων στρες, απαιτείται περισσότερη βιταμίνη C. Αν αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης πολλών τροφίμων πλούσιων σε αυτή τη βιταμίνη, όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μούρα και οι πιπεριές, μερικά μέρη του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η έλλειψη βιταμίνης C μειώνει τη δραστηριότητα των μακροφάγων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κυριολεκτικά τρώνε τα εισβάλλοντα βακτήρια και τους ιούς. Λιγότερα μακροφάγα, μάς κάνουν πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και τη γρίπη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μειώσουν περαιτέρω τη διαθέσιμη βιταμίνη C.

Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτή η βιταμίνη παράλληλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Σε μια μελέτη που έγινε σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η πίεση του αίματος και τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα πιο γρήγορα όταν οι άνθρωποι πήραν βιταμίνη C πριν από μια αγχωτική εργασία.

Σπανάκι

Ο Ποπάυ δεν αφήνει ποτέ το άγχος να τον επηρεάσει -ίσως ευθύνεται το μαγνήσιο στο σπανάκι του. Μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και κόπωση, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις του στρες. Ένα φλιτζάνι σπανάκι αναπληρώνει τις αποθήκες μαγνησίου.

Δεν σας αρέσει το σπανάκι; Δοκιμάστε μαγειρεμένη σόγια ή ένα φιλέτο σολομού. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Άλλες πλούσιες πηγές μαγνησίου αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά και τα δημητριακά.

Πρωτεΐνες

Οι ανάγκες του σώματος για πρωτεΐνες μπορούν να αυξηθούν όταν βρίσκεστε σε συνεχές στρες. Οι πρωτεΐνες διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης σε αμινοξέα. Ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, η τυροσίνη, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και επινεφρίνης, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση.

Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνετε ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχα κόκκινα κρέατα, αβγά, γάλα ή όσπρια στα γεύματά σας. Μια δίαιτα ανεπαρκής σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει εμφανώς την ανοσολογική προστασία και τη δυνατότητα να αντισταθούμε στις λοιμώξεις.

Λιπαρά ψάρια

Για να κρατήσετε το στρες υπό έλεγχο, αρχίστε να καταναλώνεται περισσότερα λιπαρά ψάρια. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και οι σαρδέλες, μπορούν να αποτρέψουν τις απότομες αυξήσεις των ορμονών του στρες και να σας προστατεύσουν από τις καρδιακές παθήσεις, τις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Για μια σταθερή παροχή ω-3 λιπαρών οξέων, φροντίστε να τρώτε 90 γρ λιπαρών ψαριών, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Μαύρο τσάι

Έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να συνέλθετε από στρεσογόνα γεγονότα πιο γρήγορα.

Μία μελέτη συνέκρινε τα άτομα που έπιναν 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα για έξι εβδομάδες με άτομα που έπιναν εικονικό φάρμακο. Αυτοί που έπιναν τσάι ανέφεραν αίσθημα ηρεμίας και είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μετά από αγχωτικές καταστάσεις.

Ξηροί καρποί

Τα φιστίκια, όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι, περιέχουν ω-3 λιπαρά. Τα αμύγδαλα περιέχουν τη βιταμίνη Ε για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και μια σειρά από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που μπορούν να κάνουν το σώμα σας πιο ανθεκτικό σε περιόδους στρες, όπως στην κατάθλιψη.

Τρώγοντας μια χούφτα φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, να μειώσετε τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και να προστατευτείτε από το άγχος.

Αβοκάντο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την υψηλή πίεση του αίματος είναι να προσλαμβάνετε αρκετό κάλιο μέσω της διατροφής σας. Μισό αβοκάντο έχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους.

Επιπλέον, το αβοκάντο προσφέρει μια θρεπτική εναλλακτική λύση όταν αγχώνεστε και λαχταράτε για μια υψηλή σε λιπαρά λιχουδιά.

Ωμά λαχανικά

Τραγανά ωμά λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος με ένα καθαρά μηχανικό τρόπο. Μασουλώντας σέλινο ή καρότα για παράδειγμα, βοηθάτε να χαλαρώσει η σφιγμένη από άγχος γνάθος και να υποχωρήσει η ένταση.

Βραδινό σνακ

Οι υδατάνθρακες πριν την κατάκλιση μπορεί να επιταχύνουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα.

Βαριά γεύματα πριν από τον ύπνο μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα και δυσφορία. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ, όπως 1 τοστ ή 1 φέτα ψωμί με μέλι.

Γάλα

Άλλο ένα αντιαγχολυτικό τρόφιμο είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα ως θεραπεία για την αϋπνία και την ανησυχία. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ασβέστιο διευκολύνει το άγχος και τις εναλλαγές της διάθεσης. Καλό είναι να προτιμάτε αποβουτυρωμένο ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα.

Νερό

Το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για να είμαστε σε καλή φόρμα. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι πιθανότατα αυτό να μας προκαλέσει εκνευρισμό και κούραση, ενώ η αυτοσυγκέντρωσή μας και η ικανότητα λήψης αποφάσεων μειώνεται.

Το νερό ενυδατώνει κάθε μέρος του σώματος και του εγκεφάλου και σας βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων. Ένας καλός κανόνας είναι να πίνετε μερικές γουλιές ανά 15 λεπτά.

Άσκηση κατά του στρες

Εκτός από την αλλαγή της διατροφής σας, ένα από τα καλύτερα αντιαγχολυτικά είναι να ξεκινήσετε κάποιου είδους άσκηση (γυμναστήριο, πεζοπορία, γρήγορο περπάτημα, χορό, κολύμπι, ομαδικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που κάνουν το άτομο να ξεχαστεί από το άγχος, καταναλώνοντας παράλληλα θερμίδες).

Η αεροβική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του οξυγόνου και παράγει ενδορφίνες (φυσικά βελτιωτικά της διάθεσης). Για να πάρετε το μέγιστο όφελος, ο στόχος είναι 30 λεπτά αεροβικής άσκησης 3 έως 4 φορές την εβδομάδα.

Πηγή: mednutrition.gr

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το ρόλο της γενετικής στην τεμπελιά

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το ρόλο της γενετικής στην τεμπελιά


Γενετικά χαρακτηριστικά μπορεί να προδιαθέτουν στην αποφυγή της σωματικής εργασίας

Δεν γυμνάζεστε συχνά; Προτιμάτε να κάθεστε στον καναπέ και να βλέπετε τηλεόραση από το να ασχολείστε με τα σπορ; Μην ανησυχείτε! Δεν είναι θέμα τεμπελιάς, αλλά γονιδίων.

Μπορεί η τεμπελιά να είναι γραμμένη στο DNA μας; Ναι, λένε οι ερευνητές, καθώς γενετικά χαρακτηριστικά μπορεί να προδιαθέτουν μερικούς ανθρώπους στην αποφυγή της σωματικής εργασίας.

Οι ερευνητές κατάφεραν επιλεκτικά να εκθρέψουν αρουραίους, οι οποίοι ήταν είτε πολύ δραστήριοι, είτε πολύ τεμπέληδες, δείχνοντας έτσι ότι η γενετική παίζει κάποιο ρόλο στην προθυμία μας να γυμναστούμε. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Physiology», μέτρησε το πόσες φορές οι αρουραίοι πήγαν οικειοθελώς στον τροχό μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διασταύρωσαν τους 26 πιο δραστήριους αρουραίους μεταξύ τους και την ίδια διαδικασία ακολούθησαν με τους 26 πιο τεμπέληδες. Μετά την επανάληψη του προγράμματος αναπαραγωγής για 10 γενιές, η γενεαλογική γραμμή των πιο δραστήριων αρουραίων έτρεχε 10 φορές περισσότερο από τη γενεαλογική γραμμή των τεμπέληδων.

«Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα στην ταυτοποίηση και άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην παχυσαρκία στον άνθρωπο», δήλωσε ο καθηγητής Frank Booth, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές τώρα σχεδιάζουν να εξετάσουν τις επιδράσεις των ταυτοποιημένων γονιδίων στην προθυμία του ανθρώπου να γυμναστεί.

Πηγή: vita.gr

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη


Απαραίτητη η άμεση θεραπεία για όσους έχουν BRCA2

Τη χειρότερη και επιθετικότερη μορφή του καρκίνου του προστάτη εμφανίζουν όσοι άνδρες έχουν κληρονομήσει μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Πρόκειται για το γονίδιο BRCA2, που έχει ήδη συσχετιστεί με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες. Όσοι άνδρες έχουν αυτό τον γενετικό παράγοντα κινδύνου (περίπου ένας στους 100 με καρκίνο του προστάτη), σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να αρχίζουν έγκαιρα τη θεραπεία προκειμένου να σωθούν.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρος Ίιλς, ανακοίνωσαν ότι το γονίδιο BRCA2 όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς καρκίνο του προστάτη, αλλά επιπλέον είναι πιθανότερο να εμφανίσει επιθετικότερους όγκους και να έχει μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι εν λόγω ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από την άμεση χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή την ακτινοθεραπεία, κάτι που πρέπει να συμβαίνει ακόμα κι αν η νόσος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται χαμηλού κινδύνου.

Οι όγκοι στον καρκίνο του προστάτη μπορεί να εξελιχθούν με υπερβολικά αργό ή, αντίθετα, με πολύ γρήγορο ρυθμό και αυτό είναι κάτι που οι γιατροί συχνά αδυνατούν να προβλέψουν. Μερικοί άνδρες με καρκίνο του προστάτη δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα και για πολλούς η άμεση θεραπεία δεν είναι απαραίτητη.

Όμως για όσους έχουν το γονίδιο BRCA2 η άμεση θεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο, ώστε ο όγκος να μην προλάβει να εξαπλωθεί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην τελευταία αυτή περίπτωση ο όγκος εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα και είναι συχνότερα θανατηφόρος από ό,τι στους καρκινοπαθείς που δεν έχουν κληρονομήσει αυτό το γονίδιο.

Οι ασθενείς με μεταλλάξεις του BRCΑ2 ζουν κατά μέσο όρο 6,5 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, σε σχέση με τα διπλάσια χρόνια που ζουν οι ασθενείς χωρίς το εν λόγω γονίδιο. Είναι επίσης πιο πιθανό ότι όσοι έχουν το γονίδιο, βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου κατά τη στιγμή της αρχικής διάγνωσης.

Οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό γυναικείου καρκίνου (μαστού ή/και ωοθηκών), πέρα από τον καρκίνο του προστάτη που έχουν οι ίδιοι, θα πρέπει να κάνουν γενετικά διαγνωστικά τεστ για το γονίδιο BRCA2.

Νέα μέθοδος παραγωγής υδρογόνου από φυτά

Νέα μέθοδος παραγωγής υδρογόνου από φυτά


Πρωτοποριακή τεχνική ανοίγει το δρόμο στη νέα πηγή ενέργειας

Σημαντικά βήματα προόδου στη χρήση του υδρογόνου σαν εναλλακτικό καύσιμο πέτυχαν ερευνητές από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. 

Η νέα μέθοδος, βασίζεται σε οποιοδήποτε φυτό, με χαμηλό κόστος και μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας ειδικούς μικροοργανισμούς, οι ερευνητές κατάφεραν να διασπάσουν τη ξυλόζη, το απλό σάκχαρο των φυτών που βρίσκεται σε αφθονία. Με τον τρόπο αυτό, αποσπούν το υδρογόνο που βρίσκεται δεσμευμένο στα φυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε πηγή φυτικής βιομάζας και όχι μόνο με συγκεκριμένα φυτά.

Η νέα «πράσινη» μέθοδος παραγωγής υδρογόνου χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη την ανανεώσιμη πηγή των φυτών και όχι ορυκτά καύσιμα. Ταυτόχρονα, εκλύει σχεδόν μηδενικά «αέρια του θερμοκηπίου», ενώ δεν απαιτεί καθόλου τη χρήση ακριβών και βαρέων μετάλλων, αντίθετα με άλλες τεχνικές που γι’ αυτό το λόγο είναι πιο δαπανηρές και επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Με το μοναδικό υποπροϊόν της καύσης υδρογόνου από τα οχήματα είναι το νερό, πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το καύσιμο του μέλλοντος. Έτσι, πολλές εταιρείες ενέργειας, αυτοκινητοβιομηχανίες κ.α. επίσης επενδύουν στο υδρογόνο, ενώ το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ χρηματοδοτεί έρευνες.

Εκτιμάται ότι η νέα μέθοδος παραγωγής υδρογόνου από φυτά θα μπορούσε να βγει στην αγορά σε τρία χρόνια, αν αναπτυχθεί έγκαιρα η κατάλληλη τεχνολογία σε μαζικό επίπεδο. Αν όντως αυτό συμβεί, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του ενεργειακού «παιγνιδιού».

Η νέα τεχνική επιλύει δύο βασικά προβλήματα που έως τώρα εμπόδιζαν την εμπορική παραγωγή υδρογόνου από βιομάζα: το υψηλό κόστος και την μικρή αποδοτικότητα (μικρή ποσότητα υδρογόνου σε σχέση με την πρώτη ύλη των φυτών). Η νέα αντισυμβατική μέθοδος επιστρατεύει ειδικά τροποποιημένα βακτήρια σε ρόλο ενζύμων - καταλυτών, ώστε να «απελευθερώνουν» πιο αποτελεσματικά το δεσμευμένο υδρογόνο από τα φυτά.

Για να είναι πιο παραγωγική η τεχνική της βιοκατάλυσης, οι ερευνητές δημιούργησαν, μέσω της βιοτεχνολογίας, ένα ειδικό «κοκτέίλ» βακτηρίων, που δεν υπάρχει στη φύση, αλλά που έχουν τις επιθυμητές ικανότητες, όταν συνδυάζονται με τη ξυλόζη των φυτών, να παράγουν σε μεγαλύτερη ποσότητα από ποτέ, καθαρό υδρογόνο.

Είναι επίσης σημαντικό ότι οι χημικές αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα σε σχετικά χαμηλές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, ενώ η ενεργειακή αποδοτικότητα του παραγομένου υδρογόνου φθάνει το 100%. 

«Πραγματικά δεν έχει νόημα να χρησιμοποιεί κανείς μη ανανεώσιμες φυσικές πηγές για να παράγει υδρογόνο. Θεωρούμε ότι η ανακάλυψή μας θα αλλάξει κυριολεκτικά τους όρους του "παιγνιδιού" στον κόσμο της εναλλακτικής ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Πέρσιβαλ Ζάνγκ.


Σύσκεψη για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Σύσκεψη για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο


Αναμένεται η ανάλυση των ευρημάτων σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος

Σύσκεψη για την πορεία των ερευνών των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Κέρκυρας, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Η σύσκεψη έγινε μετά από αίτημα του δημάρχου Κέρκυρας -και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων- Γιάννη Τρεπεκλή και συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων των Ιονίων νήσων.

Στην εισήγησή του ο υπουργός ενημέρωσε ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η ανάλυση των ευρημάτων από ειδικευμένα εργαστήρια.

«Από το Μάιο θα αρχίσει η διεθνοποίηση των δεδομένων, για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις εταιρείες, ώστε το πρώτο μισό του 2014 να προσδιοριστούν τα οικόπεδα εξόρυξης», σημείωσε ο κ. Λιβιεράτος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά και ευχαρίστησε το δήμαρχο Κέρκυρας για την πρόσκληση, ώστε να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών των Ιονίων. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια σύσκεψη και είμαστε ανοικτοί στο διάλογο» είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής ευχαρίστησε τον υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για παροχή ενημέρωσης.

«Χρειάζεται παροχή ενημέρωσης ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και να είναι ενημερωμένες οι τοπικές κοινωνίες. Θεωρώ ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει λοιπόν να δούμε μια σειρά θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανταποδοτικά οφέλη και οι ασφαλιστικές δικλίδες για τη λειτουργία τους. Επίσης πρέπει να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξη του τουρισμού», είπε ο δήμαρχος. Την πρώτη αυτή σύσκεψη θα ακολουθήσει σειρά ενημερωτικών συσκέψεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και τη λήψη αποφάσεων.

Τέλος ο περιφερειάρχης Ιονίων Σπύρος Σπύρου, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε: «Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των υδρογονανθράκων με την δέουσα σοβαρότητα και ρεαλισμό, ώστε να υπάρξουν πλεονεκτήματα, χωρίς υπερβολές, περιορίζοντας τους κινδύνους».

Ευκαιρία για την ελληνική γεωργία το φυτό στέβια

Ευκαιρία για την ελληνική γεωργία το φυτό στέβια


Ημερίδα για την ανάπτυξη αυτής της νέας καλλιέργειας

Το φυτό στέβια και τα όσα το αφορούν, τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει στη χώρα μας μεγάλη δημοσιότητα. Οι κυριότεροι λόγοι γι αυτό είναι τα προβλήματα των συμβατικών καλλιεργειών, η νέα ΚΑΠ, οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούν στους παραγωγούς οι λεγόμενες νέες καλλιέργειες και οι παρενέργειες από φυσικές και συνθετικές γλυκαντικές ουσίες στη διατροφή του ανθρώπου.

Αυτό ανέφερε από το Βόλο, ο Πέτρος Λόλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο ημερίδας για την καλλιέργεια της στέβιας που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Η στέβια, σύμφωνα με τον κ. Λόλα ήταν μία εντελώς άγνωστη καλλιέργεια στην Ελλάδα έως το 2005 όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε - και συνεχίζει και σήμερα - μία συστηματική έρευνα με πειράματα και αποδεικτικές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα

Αντίθετα από τη στέβια, οι άλλες θεωρούμενες νέες καλλιέργειες ]αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, κινόα, ιπποφαές, γκότζι, αρώνια, μύρτιλο, κρανιά, κράταιγος, φραγκοστάφυλα, λαγοκέρασα, παυλώνια, κ.α.) δεν έχουν ή έχουν μελετηθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον ίδιο έχει κάνει περισσότερες από 60 αποδεικτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα και 15 επιτόπου επισκέψεις για ενημέρωση-εκπαίδευση (Field Days) αγροτών και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου για τη στέβια.

Στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π., όπως είπε, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέες καλλιέργειες. Η στέβια φαίνεται ότι ίσως είναι μια τέτοια καλλιέργεια.

Από την ανάλυση των στοιχείων κόστους ανά στρέμμα (450-700 ευρώ) διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες παραγωγής σποροφύτων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής.

Η οικονομικότητα παραγωγής της στέβιας εξαρτάται και επηρεάζεται, σημείωσε ακόμα στην ίδια ημερίδα ο επιστήμονας, από πολλούς παράγοντες, όπως η μορφή παραγωγής (οικογενειακή ή επιχειρηματική), η απόδοση, η τιμή διάθεσης, η οργάνωση της παραγωγής (ελεύθερη ή συμβολαιακή), και ο τρόπος παραγωγής-μεταποίησης-διάθεσης (οριζόντια ή κάθετη).

Η στέβια μπορεί και επιβάλλεται, τόνισε, να αποτελέσει μία νέα δυναμική καλλιέργεια και για την Ελλάδα, όπως θα γίνει σε πολλές άλλες χώρες. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Όχι ελεύθερη-ανεξέλεγκτη αλλά συντεταγμένη, ελεγχόμενη και συμβολαιακή παραγωγή μέσω ενός εθνικού φορέα στέβιας.

Ο φορέας πρέπει να λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο και διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την καλλιέργεια της στέβιας. Θα πρέπει επίσης να είναι ανοιχτός και να λειτουργεί με επιχειρηματικό καθεστώς, δηλαδή διανομή των κερδών, πληρωμή των ζημιών.

Ο φορέας αυτός θα πρέπει ακόμα να έχει κάθετη δομή οργάνωσης, δηλαδή όλη την ευθύνη από το χωράφι έως το ράφι. 

Χωρίς να συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις η καλλιέργεια της στέβιας θα είναι για την ελληνική γεωργία και οικονομία άλλη μια χαμένη ευκαιρία, κατέληξε ο ίδιος.

Ο πολύχρωμος κόσμος των εντόμων

Ο πολύχρωμος κόσμος των εντόμων


Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον Ντόναλντ Τζούσα

Εκπληκτικά κοντινά πλάνα από διάφορα έντομα στον πλανήτη τράβηξε ο φωτογράφος Ντόναλντ Τζούσα από την Ινδονησία. Τα έντομα ήταν μόλις 3 εκατοστά μακριά από το φακό, προκειμένου να καταγραφεί και η πιο μικρή λεπτομέρεια. 

Ο Τζούσα χρησιμοποίησε τη γνωστή μέθοδο της μακροφωτογραφίας για να φωτογραφίσει τα πολύχρωμα έντομα.




















Οι ωκεανοί επιβράδυναν την κλιματική αλλαγή

Οι ωκεανοί επιβράδυναν την κλιματική αλλαγή


Απορρόφησαν τεράστιες ποσότητες θερμότητας

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν τεράστιες ποσότητες θερμότητας που έχουν απορροφήσει οι ωκεανοί απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, υποστηρίζουν επιστήμονες που δημοσιεύουν μια έρευνα που δείχνει ότι οι ωκεανοί έχουν συμβάλλει στην ανάσχεση του φαινομένου από το 2000 και εντεύθεν.

Οι εκπομπές θερμοαπορροφητικών αερίων στην ατμόσφαιρα είναι ταχύτερες από ποτέ, με τα δέκα θερμότερα έτη να καταγράφονται από το 1998 και μετά.

Ωστόσο, ο ρυθμός υπερθέρμανσης της επιφάνειας της Γης επιβραδύνθηκε από το 2000 και μετά με τους επιστήμονες να αναζητούν εξηγήσεις αυτής της εξέλιξης.

Ειδικοί από το Καταλανικό Ινστιτούτο Κλιματικών Επιστημών στη Βαρκελώνη και Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ωκεανοί απορρόφησαν περισσότερη θερμότητα από την ατμόσφαιρα γύρω στο 2000, γεγονός που εξηγεί την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά και προοιωνίζεται μια παροδική και σύντομη παύση του φαινομένου.

“Το πλεόνασμα θερμότητας απορροφήθηκε στα σε επιφάνεια μέχρι 700 μέτρα από την επιφάνεια των ωκεανών με το 65% της ποσότητας να απορροφάται στους τροπικούς παραλλήλους του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού” αναφέρει η έκθεση.

Η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Βιρτζινί Γκουέμας δηλώνει στο Reuters πως “η κρυμμένη θερμότητα ίσως διοχετευθεί εκ νέου στην ατμόσφαιρα την επόμενη δεκαετία επιταχύνοντας την υπερθέρμανση”. “Αν πρόκειται για φυσική μεταβλητότητα (όπως ο φυσικός, ωκεάνιος κύκλος των Ελ Νίνιο/Ελ Νίνια), ο ρυθμός της θέρμανσης θα αυξηθεί ξανά” προσθέτει.

Το φαινόμενο αποδίδεται στην ανάδυση ψυχρών υδάτων στην επιφάνεια των ωκεανών λόγω φυσικών κύκλων όπως το Ελ Νίνια, τα οποία απορρόφησαν θερμές μάζες από την ατμόσφαιρα.

Η κλιματική αλλαγή συνοδεύεται έχει μεγάλο οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο όπως δείχνει η συμφωνία 200 κυβερνήσεων το 2010 να περιορίσουν την υπερθέρμανση της επιφάνειας της Γης σε 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, κυρίως μέσω της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια έχουν ήδη αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου. Οι δύο βαθμοί θεωρούνται το γενικό όριο πάνω από το οποίο θα επέλθουν επικίνδυνες αλλαγές όπως πλημμύρες, διαβρώσεις εδαφών, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλασσών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών το 2012 ήταν η ένατη θερμότερη χρονιά από τη δεκαετία του 1850 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, ενώ με εξαίρεση το 1998, τα δέκα θερμότερα έτη έχουν καταγραφεί από το 2000 και μετά.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Κλιματική αλλαγή και κοράλλια

Σε ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από σωματίδια, που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, συσχετίζεται με περιορισμό της ανάπτυξης των κοραλλιών.

Σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα ερευνητών, παρότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, επηρεάζονται από τις αλλαγές στις συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

«Η ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια αντανακλά το εισερχόμενο ηλιακό φως και καθιστά τα σύννεφα φωτεινότερα», εξήγησε ο Δρ. Πολ Χάλοραν από τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες. «Αυτό μπορεί να περιορίσει το διαθέσιμο φως για τη φωτοσύνθεση των κοραλλιών, καθώς και τη θερμοκρασία των υδάτων. Από κοινού αυτοί οι παράγοντες επιβραδύνουν την ανάπτυξη των κοραλλιών.»

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία επικεντρώθηκε στην περιοχή της Καραϊβικής, οι επιστήμονες συνέκριναν τους ρυθμούς ανάπτυξης των κοραλλιών την περίοδο 1880-2000 χρησιμοποιώντας σκελετούς από κοράλλια, παρατηρήσεις από πλοία, καθώς και στατιστικά και κλιματικά μοντέλα.

Πηγή: econews.gr

Παράπονα για μονοπωλιακές τακτικές της Google

Παράπονα για μονοπωλιακές τακτικές της Google


Microsoft, Nokia και Oracle κατέθεσαν τα παράπονά τους στην Ε.Ε.

Επίσημο παράπονο για μονοπωλιακές τακτικές της Google, κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές εταιρίες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Microsoft, η Nokia και η Oracle.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Google χρησιμοποιεί το Android με σκοπό την εξαπάτηση των συνεργατών της, αποσκοπώντας στην αναγκαστική διαφήμιση των διαφόρων υπηρεσιών της, όπως τα YouTube, Search, Google Maps και πολλά άλλα.

Μάλιστα οι διαμαρτυρόμενες εταιρίες έχουν δημιουργήσει μία ομάδα με την ονομασία Fairsearch Europe, που αναφέρει πως η Google κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 96% στις αναζητήσεις μέσω κινητών συσκευών και ποσοστό 70% στις συνολικές παραδόσεις κινητών τηλεφώνων, σαν απόδειξη της μονοπωλιακής δύναμης της εταιρίας.

Ουσιαστικά δηλαδή η Fairsearch Europe κατηγορεί την Google πως διανέμει δωρεάν το λειτουργικό της σύστημα στους συνεργάτες της, με απώτερο σκοπό την προώθηση των βασικών της υπηρεσιών, στοχεύοντας στην “απομόνωση” του καταναλωτικού κοινού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, θα έχει η θέση που θα πάρει για το ζήτημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στο επίσημο αυτό αίτημα.

Το Samsung Galaxy Note 8.0 έρχεται στις 11 Απριλίου

Το Samsung Galaxy Note 8.0 έρχεται στις 11 Απριλίου


Στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, στα 399 δολάρια, η «πρεμιέρα»

Η Samsung παρουσίασε το Galaxy Note 8.0 στο Mobile World Congress και πλέον το νέο tablet της κορεατικής εταιρίας είναι έτοιμο να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Android συσκευή θα φτάσει στα ράφια των καταστημάτων στις 11 Απριλίου στην τιμή των 399 δολαρίων, ελαφρώς πιο ακριβό από το iPad mini, που κοστίζει 329 δολάρια.

Το νέο Note 8.0 εκτός από την οθόνη 8 ιντσών, θα περιλαμβάνει και έναν τεραπύρηνο επεξεργαστή με χρονισμό στα 1,6GHz, 2GB μνήμης RAM, 16GB αποθηκευτικού χώρου με δυνατότητα επέκτασης έως και 64GB μέσω θύρας microSD, κάμερα 5 megapixel και λειτουργικό Android 4.1.2 Jelly Bean.

Η πρώτη έκδοση που θα κυκλοφορήσει θα έχει δυνατότητα σύνδεσης στο Internet αποκλειστικά μέσω WiFi, ενώ η Samsung έχει επιβεβαιώσει πως εργάζεται στην ανάπτυξη και μίας επιπλέον έκδοσης με δυνατότητα σύνδεσης LTE για ταχύτητες 3G αλλά και 4G.

Η κυκλοφορία του νέου tablet στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησε αυτήν στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Σταδιακή θα είναι η κυκλοφορία του και στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου.

Τα Windows Phone 8 θα υποστηρίζουν αναλύσεις 1080p

Τα Windows Phone 8 θα υποστηρίζουν αναλύσεις 1080p


Αναμένονται νέες ενημερώσεις για το σύστημα της Microsoft

Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί αρκετές φήμες για τις λειτουργίες που θα ενσωματώνουν οι επικείμενες Γενικές Ενημερώσεις Διανομής (GDR) για τα Windows Phone 8. Η GDR2 λογικά δε θα αργήσει να κυκλοφορήσει, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί σε επερχόμενα μοντέλα smartphones, όπως το HTC Tiara.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κυκλοφορία της ενημέρωσης GDR3 λίγο αργότερα, όμως πριν την μεγάλη αναβάθμιση που θα φέρουν τα Windows Blue (ή Windows Phone 8.1). Καθώς περιμένουμε για μία επίσημη ανακοίνωση που να περιγράφει αυτές τις αναβαθμίσεις, έχουν ήδη κυκλοφορήσει πολλές φήμες που προσπαθούν να προσδιορίσουν μερικές από τις λειτουργίες που θα περιλαμβάνονται στην GDR3.

Σύμφωνα με πηγές, η ενημέρωση GDR3 θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα υποστηρίζει τις πρώτες συσκευές Windows Phone με ανάλυση 1080p. Μέχρι στιγμής βέβαια, δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για κάποιο συγκεκριμένο 1080p smartphone, με την HTC να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να ξεκινήσει την παραγωγή ενός τέτοιου.

Εκτός όμως από την υποστήριξη υψηλών αναλύσεων με την GDR3 τα Windows Phone θα είναι συμβατά και με νέους επεξεργαστές, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων τετραπύρηνων της Qualcomm. Κάτι που ακούγεται απολύτως φυσιολογικό, αφού ακόμα και με τις σχετικά μικρές απαιτήσεις του συστήματος της Microsoft, οι νέες οθόνες θα επωφεληθούν πολύ από έναν καλύτερο επεξεργαστή γραφικών.

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...