Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μυρμήγκια ξέρουν... μαθηματικά

Έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μυρμήγκια ξέρουν... μαθηματικά


Επιλέγουν τη διαδρομή τους με βάση την ταχύτητα και όχι με βάση την απόσταση

Ακριβώς όπως και το φως, τα μυρμήγκια που κινούνται πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες δεν επιλέγουν τη διαδρομή τους με βάση την απόσταση, αλλά με βάση την ταχύτητα με την οποία θα φτάσουν στον προορισμό τους.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία, σε μυρμήγκια του είδους Wasmannia auropunctata.

Στην επιστήμη της οπτικής μια ακτίνα φωτός επιλέγει τη διαδρομή που απαιτεί τον λιγότερο χρόνο, ακόμα και αν η απόσταση που πρέπει να διανύσει είναι μεγαλύτερη. Αυτή είναι η αρχή του ελαχίστου χρόνου, γνωστή και ως αρχή του Φερμά.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, την ίδια ακριβώς αρχή ακολουθούν και τα μυρμήγκια.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες καλλιέργησαν σε ειδικά διαμορφωμένο, κλειστό χώρο, αποικίες μυρμηγκιών, οι οποίες αποτελούνταν από χιλιάδες εργάτες και μερικές βασίλισσες.

Τα μυρμήγκια περιορίστηκαν στη μια γωνιά του χώρου, ενώ στην άλλη γωνιά, ακριβώς απέναντι, οι επιστήμονες έβαλαν ως δόλωμα νεκρές κατσαρίδες.

Για να φτάσουν στην τροφή τα μυρμήγκια έπρεπε να διανύσουν περιοχές καλυμμένες με διαφορετικά υλικά, τα οποία δημιουργούσαν λείες, τραχείες και γυάλινες επιφάνειες.

Μάλιστα οι επιστήμονες έφτιαξαν μονοπάτια συνδυάζοντας τα υλικά ανά δυο για να δημιουργήσουν διαφορετική αίσθηση και να εξετάσουν ποια διαδρομή θα επέλεγαν τα μυρμήγκια.

Οι συνδυασμοί ήταν οι εξής: γυάλινο υλικό και τραχεία επιφάνεια, γυάλινο υλικό και λεία επιφάνεια, λεία και τραχεία επιφάνεια.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, τα μυρμήγκια κινούνταν ταχύτερα πάνω στο γυάλινο υλικό συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια, ενώ κινούνταν γρηγορότερα πάνω στη λεία επιφάνεια συγκριτικά με την τραχεία.

Για να φτάσουν στις κατσαρίδες τα μυρμήγκια δεν επέλεξαν την κοντινότερη, ευθεία διαδρομή, αλλά κινήθηκαν διαγώνια επιλέγοντας λείες επιφάνειες για να κερδίσουν χρόνο. Η έρευνα δείχνει ότι, εκτός από το φως, η αρχή του Φερμά εφαρμόζεται και σε ζωντανούς οργανισμούς.

Τα μυρμήγκια κινούνται με βάση τα μονοπάτια φερομόνης. Μπορεί στην αρχή τα χημικά μονοπάτια να είναι τυχαία, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου ταυτίζονται με τη βέλτιστη και πιο σύντομη διαδρομή.

Πηγή: econews.gr

Ωραία του «ξηγήθηκε» η γυναίκα

Διατροφικά ελιξήρια ομορφιάς και νεότητας

Διατροφικά ελιξήρια ομορφιάς και νεότητας


Ποιες είναι οι πηγές αντιοξειδωτικών που βοηθούν

Όσο είμαστε νέοι υπάρχει όπως λέμε μια βιολογική ισορροπία, δηλαδή οι αιτίες που προκαλούν το γήρας εξουδετερώνονται από τις εσωτερικές άμυνες, τα φυσικά όπλα απέναντι στα σημάδια των καιρών.

Όσο όμως μεγαλώνουμε, ο οργανισμός κουράζεται και καταπονείται με αποτέλεσμα κάποια στιγμή οι βιολογικές μας αντιστάσεις να εξαντλούνται. Και τότε οι δυνάμεις του γήρατος αρχίζουν να επικρατούν.

Αυτές ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι κάποια μικρά σωματίδια, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τα κύτταρα. Έτσι, όταν μία ελεύθερη ρίζα επιτεθεί σε ένα κύτταρο, είναι δυνατό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη. Είναι σαν τη σκουριά που σιγά σιγά καταστρέφει και οξειδώνει. Οι ελεύθερες ρίζες γερνάνε τα κύτταρά μας.

Πέρα όμως από τη φυσιολογική γήρανση, τα τελευταία χρόνια έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να αποτελούν και αιτίες για την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και αρτηριοσκλήρυνσης, δερματικών παθήσεων και πρόωρης γήρανσης του δέρματος και γενικά διαταραχών με μεγάλη συχνότητα στους σύγχρονους πληθυσμούς, όπως επίσης και αισθητικών προβλημάτων όπως η γήρανση του δέρματος, οι ρυτίδες και η κυτταρίτιδα. Άρα λοιπόν ένας βασικός εχθρός της νεότητάς μας είναι οι ελεύθερες ρίζες.

Στο σώμα μας φυσιολογικά υπάρχουν ως προϊόν του μεταβολισμού μας των καύσεων που καθημερινά κάνουμε. Όμως ελεύθερες ρίζες μπαίνουν στον οργανισμό μας από το νέφος, το κάπνισμα, παράγονται όταν πίνουμε πολύ, όταν αγχωνόμαστε ή είμαστε στρεσαρισμένοι και γενικότερα με το πέρασμα των χρόνων αυξάνονται στο σώμα μας.

Όσο είμαστε νέοι και είναι σε χαμηλά επίπεδα, ο οργανισμός μπορεί και τις εξουδετερώνει με τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Ο κυριότερος μηχανισμός άμυνας του οργανισμού είναι τα αντιοξειδωτικά του, ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες μετατρέποντάς τις κατά αυτόν τον τρόπο σε μη τοξικές. Όσο όμως μεγαλώνουμε οι ριζώνουν στον οργανισμό μας και μας γερνάνε. Γερνάνε τα αγγεία μας, γερνάνε το δέρμα μας, γερνάνε όλα τα βιολογικά μας όργανα. 

Άρα λοιπόν για να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να ενισχύσουμε τις αντιοξειδωτικές μας άμυνες. Δηλαδή να πάρουμε περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά από πού αλλού από τη διατροφή μας. Κατά συνέπεια, απαιτείται αύξηση της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν τις ουσίες αυτές, ιδιαίτερα δε από άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι καπνιστές, άτομα με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, άτομα που εργάζονται σε βιομηχανίες χημικών προϊόντων κ.λ.π.. Οι κυριότερες από αυτές είναι το β-καροτένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, τα διάφορα φλαβονοειδή, οι κατεχίνες, οι λιγνάνες κ.α.. 

Πηγές αντιοξειδωτικών

ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Όλα με έμφαση στην πορτοκαλί κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο, σπανάκι, πορτοκαλί πιπεριά, κρεμμύδι, μωβ λάχανο, ντομάτα

ΦΡΟΥΤΑ
Όλα με έμφαση στα εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μάνγκο, πορτοκάλια, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια, ακτινίδια, φλοιός μήλου, ρόδι

ΕΛΑΙΑ 
Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ 
Κόκκινο κρασί, μπύρα

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ 
Σουσάμι, καρύδια, αμύγδαλα

ΡΟΦΗΜΑΤΑ 
Πράσινο τσάι, καφές

Το β-καροτένιο, τα καροτενοειδή και η βιταμίνη C, αλλά και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία έχουν μεγάλη φωτοευαισθησία, με αποτέλεσμα η έκθεση αυτών στο φως και τον αέρα χωρίς προστασία να τα καταστρέφει.
Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξής τους όπως να μη μένουν εκτεθειμένα πολλή ώρα μετά τον καθαρισμό τους τα φρούτα, οι χυμοί κ.α., να προτιμούνται τα ωμά και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς με το μαγείρεμα, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες, χάνουν ένα σημαντικό μέρος της θρεπτικής τους αξίας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Φυσικά καλλυντικά με υλικά από... το ψυγείο

Φυσικά καλλυντικά με υλικά από... το ψυγείο


Γρήγορα και εύκολα μυστικά ομορφιάς

Δεν έχετε χρόνο να περιποιηθείτε τον εαυτό σας, αλλά έχετε ένα γεμάτο ψυγείο; Τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς η λύση βρίσκεται στην κουζίνα σας.

Μαύροι κύκλοι: Καθαρίστε μια πατάτα και τοποθετήστε 2 ροδέλες στα μάτια σας για 10 λεπτά. Tα θρεπτικά συστατικά της πατάτας όπως το ποτάσιο, εισχωρούν στο δέρμα σας και εξαφανίζουν τους μαύρους κύκλους.

Ξερά χέρια: 
Ανακατέψτε σε ένα μπολ ¼ του κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο, ¼ του κουτ. του γλυκού ζάχαρη και κάντε μασάζ στα χέρα σας. Το ελαιόλαδο θα μαλακώσει το δέρμα σας, ενώ η ζάχαρη θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

Απολέπιση σε ευαίσθητη επιδερμίδα:
Ανακατέψτε ίση ποσότητα μελιού και καφέ ζάχαρης και χρησιμοποιείστε το μείγμα ως scrub προσώπου. Η καφέ ζάχαρη είναι πιο μαλακή από την άσπρη ζάχαρη και είναι κατάλληλη για τις ευαίσθητες επιδερμίδες.

Όταν δεν έχετε χρόνο και λεφτά για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας, μην πανικοβάλλεστε! Καθώς πάντα υπάρχουν εύκολες γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις.

Πηγή: myworld.gr

Το κάπνισμα ευθύνεται για το 12,9% των θανάτων στην Ελλάδα

Το κάπνισμα ευθύνεται για το 12,9% των θανάτων στην Ελλάδα


Τεράστια και η συνολική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων

Στην Ελλάδα το κάπνισμα ευθύνεται για το 17% των συνολικών θανάτων στις ηλικίες άνω των 30 ετών και για το 12,9% του συνολικού φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας στη χώρα. Επίσης, με βάση εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ευθύνεται για 199.028 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία (το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών).

Όσον αφορά τη συνολική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων για το κάπνισμα, αυτή ανέρχεται σε 400.011.801 ευρώ - 554.123.300 ευρώ (το 7,7 – 10,7% του συνολικού προϋπολογισμού τους). Εκτιμάται δε ότι το συνολικό άμεσο ιατρικό κόστος, που αποδίδεται στο κάπνισμα, φτάνει τα 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας. Αν στο κόστος συμπεριληφθούν και οι έμμεσες δαπάνες, π.χ. απώλειες παραγωγικότητας λόγω νοσηρότητας και θνησιμότητας, τότε η συνολική δαπάνη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική παραγωγή φτάνει στα 3,27 δισεκατομμύρια ευρω ετησίως (1,53% του ΑΕΠ, με τιμές βάσης το έτος 2011 και συντηρητικούς υπολογισμούς).

Ωστόσο, η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα καταναλωτικά πρότυπα των καπνιστών, καθώς μια αύξηση της τάξης του 10% στην τιμή των τσιγάρων θα επιφέρει μείωση στην κατανάλωση κατά 3,7%. Μάλιστα, με βάση εκτιμήσεις επιστημονικής ομάδας, απαρτιζόμενης από ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, του Πανεπιστημίου του Chicago, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μια επιπλέον αύξηση της τάξεως των 2€ ανά πακέτο προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση κατά 20% και πρόσθετα κρατικά έσοδα ύψους 1,2€ δις. Παράλληλα, 330.000 ενήλικες θα κόψουν το κάπνισμα, 125.000 νέοι θα αποτραπούν από το να το ξεκινήσουν, ενώ θα αποφευχθούν 192.000 πρόωροι θάνατοι από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πορίσματα σχετικά με τα «Οικονομικά του Καπνίσματος στην Ελλάδα», που προέκυψαν κατά τη συζήτηση που πραγματοποίησαν εχθές (Πέμπτη 18 Απριλίου) στο Μέγαρο Υπατία, η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πηγή: vita.gr

Οι τροφές που πολεμούν το στρες

Οι τροφές που πολεμούν το στρες


Διαχείριση του άγχους μέσω της διατροφής

H διαχείριση του άγχους μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ευεξία, καθώς υπάρχει η ένδειξη ότι η υπερβολική πίεση μειώνει τη διάθεση.

Άνθρωποι που βρίσκονται υπό συνεχή πίεση είναι πιο ευάλωτοι σε οτιδήποτε, από ένα κρυολόγημα έως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί, μια στρατηγική είναι να καταπολεμήσετε το άγχος με τη βοήθεια των τροφίμων.

Τα τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν το στρες με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν τρόφιμα που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μια χημική ουσία που ηρεμεί τον εγκέφαλο, αλλά και τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες που έχουν δυσμενείς συνέπειες για το σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, μια θρεπτική διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του στρες, με την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μια διατροφή για τη διαχείριση του άγχους μπορεί να σας βοηθήσει...

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες υποκινούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Για μια σταθερή παραγωγή σεροτονίνης, είναι καλύτερο να τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες, που πέπτονται πιο αργά.

Καλές επιλογές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, καθώς και το πλιγούρι βρώμης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν αντισταθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Απλοί υδατάνθρακες

Καλό είναι να μην προτιμάτε απλούς υδατάνθρακες, στους οποίους περιλαμβάνονται τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν μια γρήγορη λύση για αλλαγή της διάθεσης και βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του στρες που προκαλείται από ευερεθιστότητα.

Τα απλά σάκχαρα πέπτονται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομη αύξηση της σεροτονίνης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη αλλαγή της διάθεσης. Να θυμάστε να καταναλώνετε με μέτρο και να περιορίζετε τη συχνή πρόσληψη γλυκών.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Για να δημιουργηθεί η αδρεναλίνη απαιτείται βιταμίνη C. Όταν τα επίπεδα της αδρεναλίνης είναι υψηλά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων στρες, απαιτείται περισσότερη βιταμίνη C. Αν αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης πολλών τροφίμων πλούσιων σε αυτή τη βιταμίνη, όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μούρα και οι πιπεριές, μερικά μέρη του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η έλλειψη βιταμίνης C μειώνει τη δραστηριότητα των μακροφάγων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κυριολεκτικά τρώνε τα εισβάλλοντα βακτήρια και τους ιούς. Λιγότερα μακροφάγα, μάς κάνουν πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και τη γρίπη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μειώσουν περαιτέρω τη διαθέσιμη βιταμίνη C.

Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτή η βιταμίνη παράλληλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Σε μια μελέτη που έγινε σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η πίεση του αίματος και τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα πιο γρήγορα όταν οι άνθρωποι πήραν βιταμίνη C πριν από μια αγχωτική εργασία.

Σπανάκι

Ο Ποπάυ δεν αφήνει ποτέ το άγχος να τον επηρεάσει -ίσως ευθύνεται το μαγνήσιο στο σπανάκι του. Μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και κόπωση, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις του στρες. Ένα φλιτζάνι σπανάκι αναπληρώνει τις αποθήκες μαγνησίου.

Δεν σας αρέσει το σπανάκι; Δοκιμάστε μαγειρεμένη σόγια ή ένα φιλέτο σολομού. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Άλλες πλούσιες πηγές μαγνησίου αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά και τα δημητριακά.

Πρωτεΐνες

Οι ανάγκες του σώματος για πρωτεΐνες μπορούν να αυξηθούν όταν βρίσκεστε σε συνεχές στρες. Οι πρωτεΐνες διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης σε αμινοξέα. Ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, η τυροσίνη, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και επινεφρίνης, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση.

Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνετε ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχα κόκκινα κρέατα, αβγά, γάλα ή όσπρια στα γεύματά σας. Μια δίαιτα ανεπαρκής σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει εμφανώς την ανοσολογική προστασία και τη δυνατότητα να αντισταθούμε στις λοιμώξεις.

Λιπαρά ψάρια

Για να κρατήσετε το στρες υπό έλεγχο, αρχίστε να καταναλώνεται περισσότερα λιπαρά ψάρια. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και οι σαρδέλες, μπορούν να αποτρέψουν τις απότομες αυξήσεις των ορμονών του στρες και να σας προστατεύσουν από τις καρδιακές παθήσεις, τις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Για μια σταθερή παροχή ω-3 λιπαρών οξέων, φροντίστε να τρώτε 90 γρ λιπαρών ψαριών, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Μαύρο τσάι

Έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να συνέλθετε από στρεσογόνα γεγονότα πιο γρήγορα.

Μία μελέτη συνέκρινε τα άτομα που έπιναν 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα για έξι εβδομάδες με άτομα που έπιναν εικονικό φάρμακο. Αυτοί που έπιναν τσάι ανέφεραν αίσθημα ηρεμίας και είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μετά από αγχωτικές καταστάσεις.

Ξηροί καρποί

Τα φιστίκια, όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι, περιέχουν ω-3 λιπαρά. Τα αμύγδαλα περιέχουν τη βιταμίνη Ε για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και μια σειρά από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που μπορούν να κάνουν το σώμα σας πιο ανθεκτικό σε περιόδους στρες, όπως στην κατάθλιψη.

Τρώγοντας μια χούφτα φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, να μειώσετε τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και να προστατευτείτε από το άγχος.

Αβοκάντο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την υψηλή πίεση του αίματος είναι να προσλαμβάνετε αρκετό κάλιο μέσω της διατροφής σας. Μισό αβοκάντο έχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους.

Επιπλέον, το αβοκάντο προσφέρει μια θρεπτική εναλλακτική λύση όταν αγχώνεστε και λαχταράτε για μια υψηλή σε λιπαρά λιχουδιά.

Ωμά λαχανικά

Τραγανά ωμά λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος με ένα καθαρά μηχανικό τρόπο. Μασουλώντας σέλινο ή καρότα για παράδειγμα, βοηθάτε να χαλαρώσει η σφιγμένη από άγχος γνάθος και να υποχωρήσει η ένταση.

Βραδινό σνακ

Οι υδατάνθρακες πριν την κατάκλιση μπορεί να επιταχύνουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα.

Βαριά γεύματα πριν από τον ύπνο μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα και δυσφορία. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ, όπως 1 τοστ ή 1 φέτα ψωμί με μέλι.

Γάλα

Άλλο ένα αντιαγχολυτικό τρόφιμο είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα ως θεραπεία για την αϋπνία και την ανησυχία. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ασβέστιο διευκολύνει το άγχος και τις εναλλαγές της διάθεσης. Καλό είναι να προτιμάτε αποβουτυρωμένο ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα.

Νερό

Το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για να είμαστε σε καλή φόρμα. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι πιθανότατα αυτό να μας προκαλέσει εκνευρισμό και κούραση, ενώ η αυτοσυγκέντρωσή μας και η ικανότητα λήψης αποφάσεων μειώνεται.

Το νερό ενυδατώνει κάθε μέρος του σώματος και του εγκεφάλου και σας βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων. Ένας καλός κανόνας είναι να πίνετε μερικές γουλιές ανά 15 λεπτά.

Άσκηση κατά του στρες

Εκτός από την αλλαγή της διατροφής σας, ένα από τα καλύτερα αντιαγχολυτικά είναι να ξεκινήσετε κάποιου είδους άσκηση (γυμναστήριο, πεζοπορία, γρήγορο περπάτημα, χορό, κολύμπι, ομαδικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που κάνουν το άτομο να ξεχαστεί από το άγχος, καταναλώνοντας παράλληλα θερμίδες).

Η αεροβική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του οξυγόνου και παράγει ενδορφίνες (φυσικά βελτιωτικά της διάθεσης). Για να πάρετε το μέγιστο όφελος, ο στόχος είναι 30 λεπτά αεροβικής άσκησης 3 έως 4 φορές την εβδομάδα.

Πηγή: mednutrition.gr

Καταρρίπτεται ο μύθος της «αμαρτωλής» σοκολάτας

Καταρρίπτεται ο μύθος της «αμαρτωλής» σοκολάτας


Πώς να την καταναλώσουμε χωρίς να ανησυχούμε για περιττές θερμίδες

Αποτελεί λατρεμένη συνήθεια μικρών και μεγάλων, αλλά συχνά συγκαταλέγεται στη «μαύρη λίστα» των τροφίμων. Κι όμως, η γλυκιά αυτή «αμαρτία» μπορεί να αποτελέσει μία υγιεινή επιλογή. Αλήθεια, πώς θα μπορούσατε να εντάξετε την αγαπημένη σας σοκολάτα σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής;

Διαλέξτε «χωρίς ζάχαρη»

Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο να αποτελεί μέρος της ισορροπημένης διατροφής, πολύ συχνά ωστόσο ερχόμαστε αντιμέτωποι είτε με καταστάσεις (όπως είναι η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης) που επιβάλλουν τον περιορισμό των απλών σακχάρων στο σύνολο της διατροφής μας, είτε απλά θέλουμε να απολαύσουμε συχνότερα τη γλυκιά γεύση… με μέτρο.

Μία πιο υγιεινή εναλλακτική της σοκολάτας είναι αυτή στην οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες που προσδίδουν τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση στη σοκολάτα σας, αποδίδοντας όμως λιγότερες θερμίδες και χωρίς παράλληλα να αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν, εκτός από υποκατάστατα ζάχαρης, η σοκολάτα περιέχει και άλλα σημαντικά διατροφικά χαρακτηριστικά όπως φυτικές ίνες, εκτός από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα βοηθάει και στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού, αποτρέποντάς σας έτσι από την υπερκατανάλωσή της.

«Αναβαθμίστε» τη θρεπτική της αξία

Αν καλοσκεφτείτε τι είναι αυτό που συνδέει τη σοκολάτα με την αμαρτία, η απάντηση είναι οι θερμίδες, η σύνδεσή της με την αύξηση του βάρους και τα λιπαρά της. Παρόλα αυτά ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στην διατροφική ετικέτα της σοκολάτας, εκτός από τις θερμίδες θα παρατηρήσουμε πως περιέχει κι άλλα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, μικρή ποσότητα καλών λιπαρών, ενώ πλέον γνωρίζουμε πως η σοκολάτα ως προϊόν του κακάο περιέχει και καφεΐνη και αντιοξειδωτικά.

Μάλιστα τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας τη φέρνουν συχνά στο επιστημονικό προσκήνιο ως ένα από τα τρόφιμα που… «αγαπά» η καρδιά μας. Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας ακόμη και κάθε ημέρα μπορεί να φανεί ευεργετική στην προστασία της υγείας της καρδιάς.

Για να απολαύσουμε λοιπόν τα οφέλη της σοκολάτας ακόμη και κάθε ημέρα αρκεί να ελέγξουμε την ποσότητά της και να κάνουμε ισορροπημένες επιλογές. Μπορείτε, για παράδειγμα, να επιλέξτε σοκολάτες με φυτικές ίνες ή ακόμη να προτιμήσετε τη σοκολάτα σε μικρές ατομικές συσκευασίες (mini σοκολατάκια).

Μαύρη, λευκή, ή γάλακτος;

Η σύνδεση της σοκολάτας με την υγεία της καρδίας έχει να κάνει με τη περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά συστατικά και αναλυτικότερα των φλαβονοειδών.

Μάλιστα, όσο περισσότερο κακάο περιέχει τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σε φλαβονοειδή. Η λευκή σοκολάτα λοιπόν, που δεν περιέχει καθόλου κακάο και είναι η πλουσιότερη σε λιπαρά, καλό θα ήταν να αποτελεί την τελευταία σας επιλογή.

Η σοκολάτα γάλακτος, εκτός από φλαβονοειδή περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, ενώ το υψηλότερο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο έχει η μαύρη σοκολάτα. Εάν το υψηλό περιεχόμενο της μαύρης σοκολάτας σε αντιοξειδωτικά συνδυαστεί και με γλυκαντικές ύλες τότε την καθιστά μια από τις καλύτερες επιλογές για την ικανοποίηση του γλυκού.

Το «κλειδί» είναι το μέτρο και οι σωστές επιλογές

Παρά τα πιθανά της οφέλη, μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει πάντοτε να ακολουθεί την έννοια του μέτρου.

Φανείτε λοιπόν εγκρατείς και περιοριστείτε σε μία μικρή ποσότητα προκειμένου να πάρετε τη γλύκα της και να δείτε την.. ευεργετική της πλευρά, ακόμη και κάθε ημέρα αναζητώντας έξυπνες και ισορροπημένες θερμιδικά λύσεις στην επιλογή σας!

Πηγή: nutrimed.gr

Οι ζώνες πρασίνου στις πόλεις μας κάνουν ευτυχισμένους

Οι ζώνες πρασίνου στις πόλεις μας κάνουν ευτυχισμένους


Τα πάρκα και οι κήποι βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής σύμφωνα με ερευνητές

Τι μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους όταν ζούμε σε μια πόλη, προσπάθησαν να εντοπίσουν Βρετανοί επιστήμονες. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν σαφές, το πράσινο.

Τα πάρκα, οι κήποι και γενικώς οι ζώνες πρασίνου σε μια αστική περιοχή μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο ευεξίας, της υγείας και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Προωθεί επίσης την μείωση του άγχους και της κόπωσης και αυξάνει το αίσθημα ικανοποίησης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Έξετερ μελέτησαν στοιχεία 17 ετών (1991 – 2008), από 5.000 νοικοκυριά που περιελάμβαναν 10.000 άτομα τα οποία άλλαζαν αυτά τα χρόνια τόπο κατοικίας.

Το περιβάλλον έχει τεράστια επίδραση τόσο στην ψυχολογία όσο και την υγεία των ανθρώπων υποστηρίζουν οι ερευνητές και πρέπει να συνυπολογίζεται από όσους ασχολούνται με την αστική δόμηση και διαμόρφωση. Η επίδραση που μπορεί να έχει η μετακόμιση σε μια «πράσινη» περιοχή μπορεί να φτάσει την ένταση που έχουν γεγονότα ζωής όπως ένα γάμος, ή την ικανοποίηση που προσφέρει η εργασία.

Το 94% του δείγματος μάλιστα δήλωσε ότι η ζωή σ’ ένα πράσινο περιβάλλον ευεργέτησε τόσο την ψυχολογική και πνευματική του υγεία όσο και την φυσική του κατάσταση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Psychological Science».

Επιδιώκετε μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας, χαρίστε στον εαυτό σας ένα πιο πράσινο περιβάλλον και αφήστε το να δράσει ευεργετικά στο σώμα, το πνεύμα και την ψυχή.

Πηγή: healthpress.gr

Οι μεγάλες μερίδες μας οδηγούν στην υπερφαγία

Οι μεγάλες μερίδες μας οδηγούν στην υπερφαγία


Το μέγεθος του πιάτου μετράει σύμφωνα με νέα έρευνα

Τι φταίει και δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Γιατί τείνουμε να τρώμε παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται ή θέλουμε;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για όλα φταίνε οι μερίδες φαγητού που τα τελευταία χρόνια έχουν μεγαλώσει αρκετά σε ποσότητα.

Οι μερίδες που μας σερβίρουν λένε, είναι πλούσιες και έτσι μας οδηγούν σε υπερφαγία, επιπλέον ακολουθούμε και την ίδια τακτική όταν μαγειρεύουμε μόνοι. Επιπλέον όταν τρώμε επικεντρωμένοι στο φαγητό μας και αργά έχει καταδειχθεί ότι καταναλώνουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού.

Οι ερευνητές λένε ξεκάθαρα ότι τελικά δεν ευθύνεται η πείνα ή η γεύση των τροφίμων για την ποσότητα φαγητού που τελικά καταναλώνουμε, το μέγεθος ακόμη και το χρώμα του πιάτου μετράει.

Στην μελέτη χρησιμοποίησαν 96 γυναίκες και τα μεγέθη των μερίδων ήταν 2.

- Μεγάλη μερίδα – 600 γραμμάρια
- Μικρότερες μερίδες – 350 γραμμάρια

Το αποτέλεσμα ήταν ότι κατά την κατανάλωση της μεγάλης μερίδας οι γυναίκες κατανάλωσαν σχεδόν 70 περισσότερα γραμμάρια και πήραν 87 περισσότερες θερμίδες απ’ ότι στη μικρή μερίδα. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό «Health Psychology».

Η λύση λοιπόν είναι απλή, σερβίρετε μικρότερες μερίδες και απολαύστε το φαγητό σας επικεντρωμένοι χωρίς περισπάσεις.

Πηγή: healthpress.gr

Το κάπνισμα συνδέεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Το κάπνισμα συνδέεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα


Διπλάσιες πιθανότητες έχουν οι γυναίκες που καπνίζουν

Ακόμη και μερικά τσιγάρα την ημέρα διπλασιάζουν τις πιθανότητες μια γυναίκα να εμφανίσει ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι γυναίκες που καπνίζουν από ένα έως επτά τσιγάρα την ημέρα έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια, συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Μάλιστα, οι πιθανότητες ήταν ίδιες ακόμη κι αν είχαν σταματήσει το κάπνισμα πριν από 15 χρόνια.

Στη μελέτη που διεξήχθη από το ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης, οι επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα 34.101 γυναικών ηλικίας από 54 έως 89 χρονών. 

Από αυτές 219 έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κίνδυνος εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδα αυξανόταν ανάλογα με το χρόνο που μια γυναίκα κάπνιζε.

Αν μια γυναίκα ήταν καπνίστρια για 25 χρόνια ο κίνδυνος αυτός ήταν κατά 1,6 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με όσες κάπνιζαν για ένα χρόνο.

Πιο ευαίσθητα μάτια έχουν οι γυναίκες

Πιο ευαίσθητα μάτια έχουν οι γυναίκες


Σύμφωνα με επιστήμονες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες των ματιών

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ασθένειες των ματιών, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Ανάμεσα στις διαφορές που χαρακτηρίζουν τη γυναικεία και την αντρική υγεία, συγκαταλέγεται πλέον και η ευαισθησία του γυναικείου φύλου σε βλάβες που αφορούν την όραση.

Τα στατιστικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν: Από τα 4.1 εκατομμύρια αμερικανών ηλικίας άνω των 40 ετών που έχουν βλάβες στα μάτια ή απώλεια όρασης, τα 2.6 εκατομμύρια είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από τον Οργανισμό «Prevent Blindness America» που στοχεύει την προστασία της όρασης, περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες παρουσιάζουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη, γλαύκωμα και διαβητική ρετινοπάθεια, τις τέσσερις σημαντικότερες ασθένειες των ματιών στις ΗΠΑ.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών των ΗΠΑ, όχι μόνο στο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των γυναικών, αλλά και σε ορμονικές αιτίες. Ο οργανισμός «Prevent Blindness America» όρισε τον Απρίλιο ως μήνα για την υγεία και προστασία των ματιών των γυναικών σε μια προσπάθεια να εκπαιδεύσει το γυναικείο φύλο σχετικά με τα απαραίτητα βήματα που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε την όρασή μας στο μέλλον.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 40, είναι μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση», εξηγεί ο Hugh R. Parry, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Prevent Blindness America» και συνεχίζει: «Μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, η απώλεια όρασης μπορεί να μειωθεί».

Ο οργανισμός «Prevent Blindness America» συνιστά επίσης, την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, τη διακοπή του καπνίσματος, την προστασία των ματιών με την καθημερινή χρήση γυαλιών ηλίου και την ενημέρωση του γιατρού σχετικά με το οικογενειακό μας ιστορικό.

Πηγή: vita.gr

«Όπλο» κατά της χοληστερίνης το μήλο

«Όπλο» κατά της χοληστερίνης το μήλο


Η κατανάλωσή του οδηγεί σε μείωση της οξειδωμένης LDL κατά 40%

Όλοι γνωρίζουμε τη φράση «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Φαίνεται όμως πως ένα μήλο την ημέρα κάνει και τη χοληστερόλη πέρα.

Η αυξημένη χοληστερίνη ή υπερχοληστερολαιμία έχει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένα περιστατικά αθηροσκλήρωσης σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Η αυξημένη κακή LDL χοληστερόλη και η μειωμένη καλή HDL αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Οι αθηρωματικές πλάκες αποφράσσουν τις αρτηρίες και αποτελούν έδαφος για τη δημιουργία θρόμβων αίματος.

Ένας μεγάλος θρόμβος μπορεί να αποφράξει τελείως την αρτηρία και να διακοπεί η ροή αίματος. Η διακοπή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο, ενώ σε αρτηρίες που στέλνουν αίμα στον εγκέφαλο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 60% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου δημιουργούνται από τη ρήξη των αθηρωματικών πλακών και τη θρόμβωση.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ γύρω από τη δράση του μήλου ενάντια στη χοληστερόλη, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου οδήγησε στη μείωση της οξειδωμένης μορφής της κακής LDL χοληστερόλης.

Η έρευνα διήρκεσε 4 εβδομάδες και οι ερευνητές χορήγησαν σε άτομα μέσης ηλικίας είτε ένα μήλο την ημέρα, είτε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από μήλο σε μορφή κάψουλας, είτε ένα εικονικό χάπι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μήλο, και όχι τόσο οι πολυφαινόλες του σε μορφή κάψουλας, κατάφεραν να μειώσουν την οξειδωμένη μορφή της LDL χοληστερόλης κατά 40%.

Η LDL χοληστερόλη συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας τις αθηρωματικές πλάκες και τελικά τη στένωση, και θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Η δράση αυτή του μήλου οφείλεται κυρίως στις πολυφαινόλες του, φαίνεται όμως ότι οι πολυφαινόλες από μόνες τους δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όσο ένα ολόκληρο μήλο. Μια πιθανή εξήγηση, είναι ότι στο μήλο υπάρχουν και διάφορα άλλα συστατικά, τα οποία δρουν συνεργιστικά στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για τη δημιουργία της αθηροσκλήρωσης και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επίσης, η απορρόφηση των πολυφαινολών από τον οργανισμό είναι μεγαλύτερη όταν καταναλώνονται μαζί με το μήλο παρά από μόνες τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δράση του μήλου κατά της χοληστερόλης είναι μεγαλύτερη και από τα αντιοξειδωτικά άλλων τροφών, όπως της ντομάτας και του πράσινου τσαγιού.

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά των τροφών, τα οποία αναστέλλουν την οξείδωση, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα και επεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στην καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και της οξειδωτικής τους δράσης. Τα αντιοξειδωτικά φαίνεται πως μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και αναστέλλουν τη δράση της στην δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Η έρευνα αυτή είναι ενθαρρυντική για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης, αφού καταλήγει στο ότι με μια απλή διατροφική παρέμβαση στη ζωής μας, όπως είναι η κατανάλωση ενός μήλου ημερησίως, μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Και άλλες μελέτες γύρω από την ευεργετική δράση του μήλου στη χοληστερόλη επιβεβαιώνουν τα παραπάνω αποτελέσματα και ενισχύουν την άποψη ότι ένα μήλο την ημέρα αποτελεί σημαντικό βήμα στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Καταναλώστε λοιπόν ένα μήλο την ημέρα για να επωφεληθείτε της δράσης του ενάντια στη χοληστερόλη και όχι μόνο.

Πηγή: mednutrition.gr

Η πρόληψη είναι στάση ζωής

Η πρόληψη είναι στάση ζωής


Τα επτά βήματα της υγείας

Επτά απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κατά του καρκίνου και των καρδιακών ασθενειών, αναφέρει νέα έρευνα.

Υιοθετώντας τουλάχιστον έξι από τα επτά βήματα που προτείνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου κατά 51%.

Δεν είναι κάτι που δεν έχετε ακούσει ποτέ ή δε γνωρίζετε ήδη, απλά μένει να το πάρετε απόφαση και να κάνετε την αλλαγή.

Τι πρέπει να κάνετε: να εντάξετε στη ζωή σας την άσκηση, να διατηρείτε σε σταθερά και υγιή επίπεδα το βάρος σας, να ακολουθείτε υγιεινό τρόπο ζωής, να διατηρείτε σε υγιή επίπεδα χοληστερόλης, χαμηλή αρτηριακή πίεση, να ρυθμίζετε το σάκχαρο στο αίμα σας και να μην καπνίζετε.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, αν κανείς βγάλει από τη «λίστα» το κάπνισμα και φροντίζοντας για τα υπόλοιπα έξι ή έστω πέντε βήματα, εμφανίζει 25% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου συγκριτικά με εκείνους που δεν υιοθετούν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες.

«Η τήρηση των επτά αυτών κανόνων σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγήτρια στη σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Northwestern University Feinberg του Σικάγο, Laura Rasmussen-Torvik.

«Αυτό βοηθά τους γιατρούς να δίνουν ξεκάθαρα μηνύματα στους ασθενείς τους για το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατέψουν την υγεία τους και να μειώσουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από χρόνιες ασθένειες» πρόσθεσε.

Η υιοθέτηση έξι ή επτά βημάτων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 51%.

«Το να κόψει κανείς το τσιγάρο είναι πολύ σημαντικό, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να φροντίζει κανείς αν θέλει να έχει μια υγιή ζωή» είπε ακόμη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 13.253 άντρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ, ενώ τα αποτελέσματα αυτής δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Circulation».

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...