Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

7 συμβουλές για την laser αποτρίχωση

7 συμβουλές για την laser αποτρίχωση

Η αποτρίχωση με Λέιζερ είναι μια απλή διαδικασία, για την οποία πρέπει όμως να είμαστε ενημερωμένοι. Ας δούμε σήμερα κάποιες πρακτικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε πριν και κατά τη διάρκεια των συνεδριών για αποτρίχωση με laser

-Πριν ξεκινήσετε ή συμφωνήσετε για τη θεραπεία ρωτήστε αν το μηχάνημα που θα χρησιμοποιηθεί είναι laser ή IPL(που όπως είπαμε δεν είναι laser) και ζητήστε να μάθετε την εταιρεία και το μοντέλο του. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μηχανήματα με διαφορετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για τα οποία μπορείτε να μάθετε πολλά στοιχεία τόσο από το internet και τις γνώμες άλλων χρηστών όσο και από γιατρούς της εμπιστοσύνης σας. Μην κλείνετε πακέτα αν προηγουμένως δεν ενημερωθείτε σωστά και διασταυρώσετε τις πληροφορίες.

-Το ιδανικό σενάριο πριν την έναρξη της σειράς των συνεδριών είναι να γίνουν λίγες δοκιμαστικές βολές στην περιοχή προς αποτρίχωση για να δει ο γιατρός αν προκαλείται περιθυλακίτιδα (μικρά κοκκινωπά εξογκώματα-δείγμα αποτελεσματικής προσβολής του θυλάκου) και ο ασθενής να αντιληφθεί το επίπεδο του πόνου και το αν θα χρειαστεί αναισθητική κρέμα ή όχι.


- Μην παρασύρεστε από τις χαμηλές τιμές και τις προσφορές που μπορεί να βρίσκετε. Μπορεί η τιμή ανά συνεδρία να σας φαίνεται (ή και να είναι ) πολύ χαμηλή αλλά η συνεδρία να γίνεται τόσο βιαστικά και με χαμηλή ένταση που να χρειαστείτε πολύ περισσότερες φορές και τελικά να πληρώσετε αθροιστικά μεγαλύτερο ποσό και με αμφίβολο αποτέλεσμα. Ζητήστε από την αρχή ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα με το συνολικό (περίπου) αριθμό συνεδριών ανάλογα με την περιοχή που σας ενδιαφέρει, το κόστος ανά συνεδρία και το συνολικό κόστος για ένα καλό αποτέλεσμα (μείωση τριχοφυίας 85-95%). Διαπραγματευτείτε σοβαρές εκπτώσεις αν χρειαστούν έξτρα συνεδρίες.

    -Προτιμήστε γιατρούς ή κέντρα που κρατάνε αρχείο ασθενών και σημειώνουν κάθε φορά τις παραμέτρους που χρησιμοποίησαν, τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες κατά ή μετά τη συνεδρία (μεταβολή χροιάς δέρματος, έγκαυμα, θυλακίτιδα ή έρπης κ.α), που αξιολογούν το αποτέλεσμα κάθε συνεδρίας και αλλάζουν αντίστοιχα τις ρυθμίσεις (ένταση ,διάρκεια παλμού,συχνότητα) ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα. Όσο και αν σας φαίνεται απλή διαδικασία η αποτρίχωση, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες και καλό είναι να απαιτείτε σοβαρή αντιμετώπιση.

      -Αν η αιτία της αυξημένης τριχοφυίας είναι ορμονική διαταραχή (πχ αυξημένα ανδρογόνα σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) συζητήστε με το δερματολόγο σας για συνδυασμένη θεραπεία μεlasers και αντισυλληπτικά ή/και αντιανδρογόνα από το στόμα. Γενικά δεν συστήνεται να διακόπτετε τη συστηματική από του στόματος αγωγή όταν ξεκινάτε το laser, γιατί όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο το ορμονικό υπόβαθρο δυσκολεύει την αποτρίχωση, απαιτώντας περισσότερες συνεδρίες.

        -Η περιοχή προς αποτρίχωση πρέπει να είναι ξυρισμένη και να εφαρμόζεται ήπια αποστείρωση πριν τη συνεδρία (πχ με διάλυμα οκτενιδίνης) ενώ μετά καλό είναι να πλένεται για 1-2 ημέρες με σαπούνι χλωρεξιδίνης για την πρόληψη θυλακίτιδας. Αν παρόλα αυτά προκύψει θυλακίτιδα (ιδίως σε καμμένες, παχειές τρίχες) με τοπική εφαρμογή διαλύματος κλινδαμυκίνης υποχωρεί γρήγορα.

          -Δεν πρέπει να γίνεται laser αποτρίχωση σε άτομα που λαμβάνουν για την ακμή ισοτρετινοίνη από το στόμα εως 6 μήνες μετά τη διακοπή της, που παίρνουν φωτοευαισθητοποιούς παράγοντες (όπως τετρακυκλίνες) και σε πρόσφατα μαυρισμένη επιδερμίδα, ενώ μετά πρέπει να φοράτε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF30 το λιγότερο για 1 μήνα. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται κρέμες με ερεθιστικούς παράγοντες όπως τοπικά ρετινοειδή και ΑΗΑ πριν και μετά τη συνεδρία.
            Φυσικά για περισσότερες πληροφορίες καλό είναι να συζητήσετε με το δερματολόγο σας, τον πιο ειδικό και στο θέμα της αποτρίχωσης.
            Άγις Γραφάκος, Δερματολόγος
            Αισθητική Δερματολογία-δερματοχειρ/κή
            agis_grafakos@yahoo.gr

            Ποιες τροφές ''φουντώνουν'' το ταραγμένο έντερο;

            Ποιες τροφές ''φουντώνουν'' το ταραγμένο έντερο;

            Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι από μόνο του μια πάθηση η οποία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων . Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες τροφές  οι οποίες φουντώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της πάθησης
            Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι τροφές που απαγορεύονται δια ροπάλου να καταναλώνονται είναι μεταξύ άλλων τα τηγανιτά, το κόκκινο κρέας αλλά και κάποια γαλακτοκομικά και η καφεΐνη.
             
            Ωστόσο αν και οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό καλούν τους πάσχοντες να προσέξουν ιδιαίτερα τις ποσότητες που καταναλώνουν.
             
            Έτσι αν δεν μπορούν να κόψουν τελείως το κρέας να τρωνε λιγότερη μερίδα.
             
            Άλλες έρευνες έδειξαν ότι το γάλα και το τυρί επειδή περιέχουν  καζεΐνη καλό θα είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τους από τους πάσχοντες επό ευερεθειστο έντερο.
             
            Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι πάσχουν  από το σύνδρομο αυτό έχουν δυσανεξία στη λακτόζη γεγονός που τους έχει οδηγήσει στον περιορισμό της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών.
             
            Τα τρόφιμα που απαγορεύονται  δια ροπάλου είναι τα τηγανιτά περιέχουν  λιπαρά τα οποία είναι δυνατόν να φουντώσουν το σύνδρομο.
             
            Επίσης ο καφές και τα  ροφήματα με καφεΐνη μπορεί να έχουν αρνητικές  συνέπειες για τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. 

            ΟΠΟΥ..

            ....

            ΕΤΣΙ!!!!!!

            ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΓΡΙΦΟΣ!

            ΝΤΑΞΕΙ ΑΓΑΠΩ...

            ΣΤΗ ΖΩΗ...

            ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ..

            ....

            ΑΝ...

            «Γιατί δεν μπορεί να βρει ο μπαμπάς μια κανονική δουλειά;»

            o-KID-HAPPY-DAD-facebook
            «Γιατί δεν  μπορεί να βρει ο μπαμπάς μια κανονική δουλειά;»
            Πώς να απαντήσω σε αυτό;
            Τι σημαίνει «κανονική δουλειά;»
            Για ένα εννιάχρονο παιδί κανονική δουλειά σημαίνει να μην δουλεύει ο μπαμπάς το Σαββατοκύριακο και τις ημέρες που δεν έχει σχολείο.
            Μια κανονική δουλειά είναι να είναι ο μπαμπάς σπίτι τις ώρες που δεν έχει σχολείο και να περνά χρόνο μαζί του.
            Είναι μια δουλειά που ξεκινάει την ώρα που πηγαίνει σχολείο δηλαδή κατά τις 9 το πρωί μέχρι κατά τις 5 με πολύ επιείκεια. 
            Είναι μια δουλειά που να μπορεί να αφήσει όταν έχει σχολικές παραστάσεις και παίρνει βαθμούς στο σχολείο.
            Ο σύζυγός μου και εγώ έχουμε πολύ διαφορετικά ωράρια και τις ώρες που το παιδί μας επιστρέφει από το σχολείο εγώ είμαι σπίτι ενώ εκείνος λείπει.
            Σήμερα που μου έκανε αυτή την ερώτηση ξέσπασε σε κλάματα και έπρεπε να κάνω κάτι για αυτό.
            Κάθισα με το παιδί μου στον καναπέ, το κράτησα στην αγκαλιά μου και κλάψαμε μαζί. Το ξέρω πως είναι δύσκολο παιδί μου!Και εμένα μου λείπει κάθε μέρα ο μπαμπάς. Του θύμισα πόσο το αγαπάμε και οι δυο και πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που και ο μπαμπάς και η μαμά έχουν δουλειά και μπορούμε να φροντίζουμε την οικογένειά μας.
            Μιλήσαμε για το ταλέντο του μπαμπά που το έδωσε ο Θεός για να το εξασκεί κάθε μέρα την δουλειά του.Του είπα πως ο κάθε άνθρωπος είναι προκαθορισμένος από τον Θεό για να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά και σε οποιαδήποτε άλλη  δουλειά  δεν θα μπορούσε να είναι τόσο καλός.
            Σήμερα το ξεπεράσαμε μαζί αλλά ξέρω πως δεν θα είναι η τελευταία φορά καθώς τα άλλα δυο μας παιδιά όταν μεγαλώσουν και πάνε σχολείο θα αρχίσουν να με ρωτάνε τα ίδια πράγματα.
            Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητά μας. Είναι η ζωή μας και η καθημερινότητά μας. Όπως είναι δύσκολο για εμάς έτσι είναι και για τον μπαμπά μας να είναι μακριά μας τόσες ώρες.
            Όμως προσπαθούμε να περνάμε υπέροχα όταν είμαστε όλοι μαζί και να ζούμε την κάθε στιγμή.
            Αφιερωμένο στις συζύγους και στα παιδιά που νιώθουν το ίδιο…
            babyradio.gr-Γεωργία Τ.

            Η αξία του πρωινού στα παιδιά και τους εφήβους


            Το σημαντικότερο γεύμα όλων μας, θα πρέπει να είναι το πρωινό!



            Πόσο μάλλον για τα παιδιά που αποτελούν μια κατηγορία ατόμων με μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Οι νεαροί οργανισμοί αναπτύσσονται καθημερινά. Θα πρέπει να καταναλώνουν υγιεινές τροφές, γεμάτες ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ώστε να αναπτυχθούν σωστά. Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες υδατάνθρακες αλλά και λιπαρά.

            Το πρωινό γεύμα μάς βοηθά να ξεπεράσουμε πολλά «διατροφικά εμπόδια», που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της μέρας μας. Τείνει να βγει από τη ζωή μας δυστυχώς, λόγω του σύγχρονων γρήγορων ρυθμών, ενώ θα πρέπει να αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, κυρίως για τους μικρούς μαθητές.

            Σε συνεργασία με την υπόλοιπη οικογένεια, το πρωινό θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέρα. Είναι δυνατόν ένα παιδί να φεύγει για το σχολείο τρώγοντας πρωινό, εάν ο γονιός του πρώτος δεν αποτελεί το καλό παράδειγμα; Οι αρχές σχετικές με τη σωστή διατροφή και οι καλές συνήθειες των γευμάτων, ξεκινούν από το σπίτι! Γι” αυτό, βοηθήστε τα παιδιά σας και αφήστε τα να σας μιμηθούν. Φάτε πρωινό όλοι μαζί! Μια συνήθεια τόσο απλή αλλά συνάμα τόσο σημαντική, που τα παιδιά θα πρέπει να διατηρήσουν για την υπόλοιπη ζωή τους.

            Για ποιους λόγους θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι πρωινό;

            1. Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν φυσιολογικό βάρος, σε σχέση με τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό, για τα οποία διαπιστώθηκε ότι είτε κινδυνεύουν ή είναι ήδη παχύσαρκα. Αυτό συμβαίνει, διότι τα παιδιά που δεν συνηθίζουν να τρώνε πρωινό, καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού το μεσημέρι ή πέφτουν με τα μούτρα στη λήψη ανθυγιεινών σνακ, για να μετριάσουν εύκολα τη πείνα τους.

            2. Τα παιδιά που αφαιρούν το γάλα από το πρωινό τους, το οποίο και θεωρούν πως είναι ρόφημα μόνο για τα «μικρά παιδιά», ολοένα και αυξάνονται. Η διατροφική αγωγή, θα πρέπει να δίδεται από την οικογένεια. Αν θέλετε να πιει το παιδί σας γάλα θα πρέπει πρώτα να πιείτε εσείς οι ίδιοι! Τα παιδιά πρέπει σταδιακά να αντιληφθούν την αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων, αφού το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και όλα τα υπόλοιπα, θα δώσουν στο νεαρό οργανισμό το ασβέστιο, αλλά και τόσα άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

            3.Όλοι το πρωί βιαζόμαστε να φύγουμε και να πάμε στις δουλειές μας. Έτσι και οι μαθητές. Ξυπνούν στο παρά πέντε και δεν έχουν αρκετό χρόνο για να πάρουν πρωινό στο σπίτι. Αυτό, για ένα παιδί, έχει ως αποτέλεσμα να πεινά στο σχολείο κι έτσι με την πρώτη ευκαιρία, σε ένα διάλειμμα, να καταναλώνει «έτοιμα γεύματα», που τις περισσότερες φορές, είναι και ανθυγιεινά. Οι συστάσεις των επιτροπών των σχολικών κυλικείων είναι πολλές, αλλά το πρόβλημα δεν φαίνεται να μετριάζεται. Αντιθέτως, τα κυλικεία διαθέτουν στα παιδιά μια πληθώρα ακατάλληλων τροφίμων, μη ασφαλή βεβαίως για την υγιεινή σίτιση των παιδιών. Η κατανάλωση λοιπόν ενός σνακ με πολλά λιπαρά σε καθημερινή βάση, θα βλάψει την υγεία του παιδιού, αφού μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος(αυξημένη χοληστερόλη), ενώ εάν δεν διαπιστωθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα οδηγήσει το παιδί σε χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και τόσα άλλα…
            Η καλύτερη λύση στη πρόληψη του προβλήματος αυτού, είναι η λήψη πρωινού στο σπίτι και η προετοιμασία του σνακ επίσης από το σπίτι.

            4.Έρευνες καταλήγουν στο ότι ο μαθητής που απολαμβάνει ένα σωστό πρωινό, επιλέγει να καταναλώνει τρόφιμα με μικρότερα ποσοστά λίπους, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ το διαιτολόγιό του είναι πιο ισορροπημένο. Ακόμα και το ασβέστιο, ο σίδηρος, οι βιταμίνες Α και C και ο ψευδάργυρος, φάνηκαν να είναι σε καλύτερες αναλογίες από εκείνες των παιδιών που καταναλώνουν κατ” εξαίρεση ή παραλείπουν το πρωινό τους. Επίσης, παιδιά που τρώνε πρωινό, είναι πιο αδύνατα και πιο υγιή.

            5.Παιδιά που καταναλώνουν πρωινό στο σπίτι τους, φάνηκε πως έχουν και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Αντίθετα οι μαθητές που αποφεύγουν το πρωινό, δείχνουν κουρασμένοι και παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση. Τα στοιχεία αυτά οφείλονται στο ότι τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό, έχουν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη είναι το βασικό συστατικό της ενέργειας που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος. Η έλλειψή της επίσης προκαλεί υπογλυκαιμικά επεισόδια: Αίσθημα κούρασης άνευ προφανούς λόγου, πονοκεφάλους, κακή διάθεση, μόνιμο αίσθημα πείνας, εφιδρώσεις, λιποθυμικά επεισόδια και τόσα άλλα.

            *Προσέξτε το παιδί σας και προστατέψτε το εάν συμβεί κάτι από τα παραπάνω. Ελέγξτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του.

            Προτάσεις για ένα σωστό πρωινό:

            Το ¼ από την συνολική ενέργεια που πρέπει να λαμβάνει είτε ένα παιδί, είτε ένας ενήλικας, πρέπει να προέρχεται από το πρωινό και το ενδιάμεσο γεύμα. Δηλ. αν υποθέσουμε ότι κάποιος χρειάζεται 1000Kcal, Οι 250 Kcal, πρέπει να προέρχονται από το πρωινό. Επίσης, ένα πρωινό γεύμα θα πρέπει να είναι πλήρες σε θρεπτικά συστατικά: Πρωτεΐνες- υδατάνθρακες- λιπαρά, αλλά και σε μικροθρεπτικά συστατικά: βιταμίνες- μέταλλα- ιχνοστοιχεία.

            Υγιεινές προτάσεις:

            -1 φλιτζάνι γάλα 1,5% με δημητριακά πρωινού(καλό είναι να επιλέξετε δημητριακά ολικής άλεσης-χωρίς ζάχαρη) και 1 φρούτο εποχής ή 1 χυμός

            -1 γιαούρτι 2% με δημητριακά πρωινού με 1 φρούτο εποχής ή 1 χυμό

            -1 τοστ με 2 φέτες ψωμί(προτιμήστε ψωμί ολικής), με 1 φέτα του τοστ κασέρι χαμηλών λιπαρών και 1 φέτα άπαχο φιλέτο γαλοπούλας ή χαμηλό σε λιπαρά ζαμπόν, με 1 φυσικό χυμό

            -1-2 ρυζογκοφρέτες ή καλαμπογκοφρέτες με μέλι ή τυρί και 1 φυσικό χυμό ή 1-2 φρούτα εποχής

            -1 γάλα 1,5% με 1 κουλούρι και 1 φρούτο εποχής

            -1 γάλα 1,5% ή 1 γιαούρτι 2% με 1 σταφυδόψωμο και 1 φυσικό χυμό ή 1-2 φρούτα

            -1 γάλα με 2 μπισκότα (επιλέξτε μπισκότα ολικής) και 1 φρούτο εποχής ή 1 χυμό

            -1 γάλα 1,5% με 1-2 φέτες ψωμί με μέλι (ή ταχίνι ή ταχίνι κακάο ή μαρμελάδα φρούτου) και 1 φρούτο εποχής ή 1 χυμό

            -1 φέτα σπιτικό κέικ με γάλα 1,5% ή γιαούρτι 2% και 1 φρούτο εποχής ή χυμό

            -1 βραστό αυγό με 1 φέτα ψωμί-30γρ. τυρί και 1 φρούτο εποχής ή 1 φυσικό χυμό

            -3-4 φρυγανιές με μέλι –γιαούρτι 2% γάλα 1,5% ή ξινόγαλο και 1 φρούτο εποχής ή 1 φυσικό χυμό

            -1 κομμάτι μηλόπιτα σπιτική με γάλα 1,5% και 1 φρούτο εποχής ή 1 φυσικό χυμό

            -1 κομμάτι πίτα (προτιμήστε σπιτική) με 1 ποτήρι ξινόγαλο ή γάλα 1,5% ή γιαούρτι 2% και 1 φρούτο εποχής ή 1 φυσικό χυμό

            -1 ψωμάκι τύπου brios (ή άλλο) με μανούρι(ή γραβιέρα)-ντομάτα και μαρούλι και 1 φυσικός χυμός η 1-2 φρούτα εποχής

            -1 ρυζόγαλο με 1 φρούτο εποχής ή 1 χυμό

            -1-2 αβγόφετες με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή μέλι, 1-2 φρούτα εποχής και 1 φυσικό χυμό

            -1 ομελέτα με τυρί και 1 φυσικό χυμό ή 1 φρούτο εποχής

            -2-3 κριτσίνια ολικής με 30-60γρ.τυρί και 1 φυσικός χυμός ή φρούτο εποχής

            -1-2 φέτες τσουρέκι με γάλα 1,5% με 1 φρούτο ή 1 χυμό

            -1 γιαούρτι 2% με φρούτα και μέλι

            -1 μπάρα δημητριακών με 1 φρούτο εποχής και 1 γάλα 1,5% ή γιαούρτι 2%

            -Και μη ξεχνάτε να συνεχίσετε το πρωινό, με ένα σπιτικό σνάκ (δεκατιανό), πλούσιο σε ενέργεια!..





            Η αξία του πρωινού στα παιδιά και τους εφήβους


            Το σημαντικότερο γεύμα όλων μας, θα πρέπει να είναι το πρωινό!



            Πόσο μάλλον για τα παιδιά που αποτελούν μια κατηγορία ατόμων με μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Οι νεαροί οργανισμοί αναπτύσσονται καθημερινά. Θα πρέπει να καταναλώνουν υγιεινές τροφές, γεμάτες ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ώστε να αναπτυχθούν σωστά. Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες υδατάνθρακες αλλά και λιπαρά.

            Το πρωινό γεύμα μάς βοηθά να ξεπεράσουμε πολλά «διατροφικά εμπόδια», που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της μέρας μας. Τείνει να βγει από τη ζωή μας δυστυχώς, λόγω του σύγχρονων γρήγορων ρυθμών, ενώ θα πρέπει να αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, κυρίως για τους μικρούς μαθητές.

            Σε συνεργασία με την υπόλοιπη οικογένεια, το πρωινό θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέρα. Είναι δυνατόν ένα παιδί να φεύγει για το σχολείο τρώγοντας πρωινό, εάν ο γονιός του πρώτος δεν αποτελεί το καλό παράδειγμα; Οι αρχές σχετικές με τη σωστή διατροφή και οι καλές συνήθειες των γευμάτων, ξεκινούν από το σπίτι! Γι” αυτό, βοηθήστε τα παιδιά σας και αφήστε τα να σας μιμηθούν. Φάτε πρωινό όλοι μαζί! Μια συνήθεια τόσο απλή αλλά συνάμα τόσο σημαντική, που τα παιδιά θα πρέπει να διατηρήσουν για την υπόλοιπη ζωή τους.

            Για ποιους λόγους θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι πρωινό;

            1. Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν φυσιολογικό βάρος, σε σχέση με τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό, για τα οποία διαπιστώθηκε ότι είτε κινδυνεύουν ή είναι ήδη παχύσαρκα. Αυτό συμβαίνει, διότι τα παιδιά που δεν συνηθίζουν να τρώνε πρωινό, καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού το μεσημέρι ή πέφτουν με τα μούτρα στη λήψη ανθυγιεινών σνακ, για να μετριάσουν εύκολα τη πείνα τους.

            2. Τα παιδιά που αφαιρούν το γάλα από το πρωινό τους, το οποίο και θεωρούν πως είναι ρόφημα μόνο για τα «μικρά παιδιά», ολοένα και αυξάνονται. Η διατροφική αγωγή, θα πρέπει να δίδεται από την οικογένεια. Αν θέλετε να πιει το παιδί σας γάλα θα πρέπει πρώτα να πιείτε εσείς οι ίδιοι! Τα παιδιά πρέπει σταδιακά να αντιληφθούν την αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων, αφού το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και όλα τα υπόλοιπα, θα δώσουν στο νεαρό οργανισμό το ασβέστιο, αλλά και τόσα άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

            3.Όλοι το πρωί βιαζόμαστε να φύγουμε και να πάμε στις δουλειές μας. Έτσι και οι μαθητές. Ξυπνούν στο παρά πέντε και δεν έχουν αρκετό χρόνο για να πάρουν πρωινό στο σπίτι. Αυτό, για ένα παιδί, έχει ως αποτέλεσμα να πεινά στο σχολείο κι έτσι με την πρώτη ευκαιρία, σε ένα διάλειμμα, να καταναλώνει «έτοιμα γεύματα», που τις περισσότερες φορές, είναι και ανθυγιεινά. Οι συστάσεις των επιτροπών των σχολικών κυλικείων είναι πολλές, αλλά το πρόβλημα δεν φαίνεται να μετριάζεται. Αντιθέτως, τα κυλικεία διαθέτουν στα παιδιά μια πληθώρα ακατάλληλων τροφίμων, μη ασφαλή βεβαίως για την υγιεινή σίτιση των παιδιών. Η κατανάλωση λοιπόν ενός σνακ με πολλά λιπαρά σε καθημερινή βάση, θα βλάψει την υγεία του παιδιού, αφού μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος(αυξημένη χοληστερόλη), ενώ εάν δεν διαπιστωθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα οδηγήσει το παιδί σε χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και τόσα άλλα…
            Η καλύτερη λύση στη πρόληψη του προβλήματος αυτού, είναι η λήψη πρωινού στο σπίτι και η προετοιμασία του σνακ επίσης από το σπίτι.

            4.Έρευνες καταλήγουν στο ότι ο μαθητής που απολαμβάνει ένα σωστό πρωινό, επιλέγει να καταναλώνει τρόφιμα με μικρότερα ποσοστά λίπους, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ το διαιτολόγιό του είναι πιο ισορροπημένο. Ακόμα και το ασβέστιο, ο σίδηρος, οι βιταμίνες Α και C και ο ψευδάργυρος, φάνηκαν να είναι σε καλύτερες αναλογίες από εκείνες των παιδιών που καταναλώνουν κατ” εξαίρεση ή παραλείπουν το πρωινό τους. Επίσης, παιδιά που τρώνε πρωινό, είναι πιο αδύνατα και πιο υγιή.

            5.Παιδιά που καταναλώνουν πρωινό στο σπίτι τους, φάνηκε πως έχουν και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Αντίθετα οι μαθητές που αποφεύγουν το πρωινό, δείχνουν κουρασμένοι και παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση. Τα στοιχεία αυτά οφείλονται στο ότι τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό, έχουν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη είναι το βασικό συστατικό της ενέργειας που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος. Η έλλειψή της επίσης προκαλεί υπογλυκαιμικά επεισόδια: Αίσθημα κούρασης άνευ προφανούς λόγου, πονοκεφάλους, κακή διάθεση, μόνιμο αίσθημα πείνας, εφιδρώσεις, λιποθυμικά επεισόδια και τόσα άλλα.

            *Προσέξτε το παιδί σας και προστατέψτε το εάν συμβεί κάτι από τα παραπάνω. Ελέγξτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του.

            Προτάσεις για ένα σωστό πρωινό:

            Το ¼ από την συνολική ενέργεια που πρέπει να λαμβάνει είτε ένα παιδί, είτε ένας ενήλικας, πρέπει να προέρχεται από το πρωινό και το ενδιάμεσο γεύμα. Δηλ. αν υποθέσουμε ότι κάποιος χρειάζεται 1000Kcal, Οι 250 Kcal, πρέπει να προέρχονται από το πρωινό. Επίσης, ένα πρωινό γεύμα θα πρέπει να είναι πλήρες σε θρεπτικά συστατικά: Πρωτεΐνες- υδατάνθρακες- λιπαρά, αλλά και σε μικροθρεπτικά συστατικά: βιταμίνες- μέταλλα- ιχνοστοιχεία.

            Υγιεινές προτάσεις:

            -1 φλιτζάνι γάλα 1,5% με δημητριακά πρωινού(καλό είναι να επιλέξετε δημητριακά ολικής άλεσης-χωρίς ζάχαρη) και 1 φρούτο εποχής ή 1 χυμός

            -1 γιαούρτι 2% με δημητριακά πρωινού με 1 φρούτο εποχής ή 1 χυμό

            -1 τοστ με 2 φέτες ψωμί(προτιμήστε ψωμί ολικής), με 1 φέτα του τοστ κασέρι χαμηλών λιπαρών και 1 φέτα άπαχο φιλέτο γαλοπούλας ή χαμηλό σε λιπαρά ζαμπόν, με 1 φυσικό χυμό

            -1-2 ρυζογκοφρέτες ή καλαμπογκοφρέτες με μέλι ή τυρί και 1 φυσικό χυμό ή 1-2 φρούτα εποχής

            -1 γάλα 1,5% με 1 κουλούρι και 1 φρούτο εποχής

            -1 γάλα 1,5% ή 1 γιαούρτι 2% με 1 σταφυδόψωμο και 1 φυσικό χυμό ή 1-2 φρούτα

            -1 γάλα με 2 μπισκότα (επιλέξτε μπισκότα ολικής) και 1 φρούτο εποχής ή 1 χυμό

            -1 γάλα 1,5% με 1-2 φέτες ψωμί με μέλι (ή ταχίνι ή ταχίνι κακάο ή μαρμελάδα φρούτου) και 1 φρούτο εποχής ή 1 χυμό

            -1 φέτα σπιτικό κέικ με γάλα 1,5% ή γιαούρτι 2% και 1 φρούτο εποχής ή χυμό

            -1 βραστό αυγό με 1 φέτα ψωμί-30γρ. τυρί και 1 φρούτο εποχής ή 1 φυσικό χυμό

            -3-4 φρυγανιές με μέλι –γιαούρτι 2% γάλα 1,5% ή ξινόγαλο και 1 φρούτο εποχής ή 1 φυσικό χυμό

            -1 κομμάτι μηλόπιτα σπιτική με γάλα 1,5% και 1 φρούτο εποχής ή 1 φυσικό χυμό

            -1 κομμάτι πίτα (προτιμήστε σπιτική) με 1 ποτήρι ξινόγαλο ή γάλα 1,5% ή γιαούρτι 2% και 1 φρούτο εποχής ή 1 φυσικό χυμό

            -1 ψωμάκι τύπου brios (ή άλλο) με μανούρι(ή γραβιέρα)-ντομάτα και μαρούλι και 1 φυσικός χυμός η 1-2 φρούτα εποχής

            -1 ρυζόγαλο με 1 φρούτο εποχής ή 1 χυμό

            -1-2 αβγόφετες με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή μέλι, 1-2 φρούτα εποχής και 1 φυσικό χυμό

            -1 ομελέτα με τυρί και 1 φυσικό χυμό ή 1 φρούτο εποχής

            -2-3 κριτσίνια ολικής με 30-60γρ.τυρί και 1 φυσικός χυμός ή φρούτο εποχής

            -1-2 φέτες τσουρέκι με γάλα 1,5% με 1 φρούτο ή 1 χυμό

            -1 γιαούρτι 2% με φρούτα και μέλι

            -1 μπάρα δημητριακών με 1 φρούτο εποχής και 1 γάλα 1,5% ή γιαούρτι 2%

            -Και μη ξεχνάτε να συνεχίσετε το πρωινό, με ένα σπιτικό σνάκ (δεκατιανό), πλούσιο σε ενέργεια!..





            Γιατί λένε πρώτα τα μωρά «μπαμπά»;

            Η κυτταρική βιολόγος και επιστημονική συντάκτρια του περιοδικού «New Scientist» Λίντα Γκιντς, αρχίσε μία έρευνα για την επιστήμη της κυήσεως, του τοκετού και των νεογέννητων βρεφών, η οποία 18 μήνες αργότερα οδήγησε στην συγγραφή ενός βιβλίου. Τιτλοφορείται «Bumpology» (εκδ. Bantam Press) και αρχές του έτους κυκλοφόρησε στη Βρετανία.
            Στο βιβλίο αυτό, το οποίο προορίζεται «για τους περίεργους μέλλοντες γονείς», η κυρία Γκιντς διαλύει μύθους για την εγκυμοσύνη και τα έμβρυα, και καταγράφει όσα έχει βρει η επιστήμη έως σήμερα. Να μερικά από τα θαυμαστά που αποτυπώνει:

                 Γιατί μιλάμε στα μωρά «μωρουδίστικα». Οι γονείς σε όλο τον κόσμο έχουν την κοινή τάση να μιλούν τραγουδιστά στα μωρά και με λέξεις που περισσότερο μοιάζουν με άναρθρους ήχους (όπως τα «αγκού», «μπου» κ.τ.λ. που χρησιμοποιούμε στην χώρα μας). Αυτό δεν γίνεται τυχαία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μπράουν.

            Όπως έδειξε, η επιμήκυνση των φωνηέντων εντείνει την ικανότητα των βρεφών να αναγνωρίζουν τις λέξεις, ενώ ο τραγουδιστός τρόπος ομιλίας προσελκύει την προσοχή τους.

                 Γιατί μυρίζουν τόσο όμορφα τα μωρά. Η μυρωδιά των μωρών έχει κάτι εθιστικό και πολλές μαμάδες παραδέχονται ότι περνούν ώρες μυρίζοντας το μωρό τους. Και δικαίως, καθώς αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μέσα σε μία-δύο μέρες από τον τοκετό, οι γυναίκες μπορούν να αναγνωρίσουν το μωρό τους με κλειστά μάτια μόνο και μόνο από την μυρωδιά του.

            Αν και δεν είναι επακριβώς γνωστόν που οφείλεται η χαρακτηριστική, υπέροχη μυρωδιά του κεφαλιού των βρεφών, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο οι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως ενεργοί στα νεογέννητα μωρά, ιδίως στο κεφάλι και στο προσωπάκι τους.

               Μπορούν να «γευθούν» τα έμβρυα τα πικάντικα φαγητά που τρώει η μητέρα; Οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα των εμβρύων αναπτύσσονται την 13η-15η εβδομάδα της κυήσεως, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αντιληφθούν απλές γεύσεις, όπως το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό.
            Οι μυρωδιές και οι γεύσεις από το φαγητό της εγκύου περνάνε στο αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό και στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως, όταν πια το μωρό καταπίνει σχεδόν ένα λίτρο αμνιακού υγρού την ημέρα, «γεύεται» ό,τι έχει φάει η μαμά του. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει πως οι διατροφικές προτιμήσεις της εγκύου επηρεάζουν εκείνες του μωρού της.

            Σε μία από αυτές, λ.χ., τα μωρά γυναικών οι οποίες έπιναν ένα ποτήρι καροτοχυμό τέσσερις φορές την εβδομάδα στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κυήσεως, εύρισκαν ιδιαίτερα γευστικά τα δημητριακά με χυμό καρώτου όταν μεγάλωσαν.
            Σε κάποιες άλλες διαπιστώθηκε πως όταν οι έγκυοι έτρωγαν πολλά φρούτα, τα μωρά τους λάτρευαν τα φρούτα μετά τον απογαλακτισμό.

               Μπορούν τα έμβρυα να καταλάβουν το στρες της εγκύου; Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχική διάθεση της μητέρας επηρεάζει το έμβρυο – και οι πιο χαρακτηριστικές είναι αυτές που δείχνουν πώς αλλάζει η κινητικότητά του στη μήτρα..

            Επιστήμονες από το ιαπωνικό Πανεπιστήμιο του Ναγκασάκι, λ.χ., σε πείραμα διαπίστωσαν πως όταν οι έγκυοι άκουγαν χαρούμενη μουσική με ακουστικά, τα έμβρυα διεγείρονταν και κουνούσαν τα χεράκια τους, ενώ όταν άκουγαν λυπημένη μουσική οι κινήσεις τους περιορίζονταν.

            Η αιτία γι’ αυτές τις επιρροές πιστεύεται ότι είναι οι ορμονικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται αναλόγως με την ψυχική διάθεση της εγκύου.

                 Γιατί αλλάζουν χρώμα τα μάτια τους. Το χρώμα των ματιών είναι κληρονομούμενο χαρακτηριστικό, το οποίο καθορίζεται από την ποσότητα της χρωστικής ουσίας μελανίνη που παράγει ο οργανισμός κάθε ανθρώπου.
            Τα μωρά εκ φύσεως έχουν πολύ μικρή παραγωγή μελανίνης κατά τη γέννηση, γι’ αυτό και τα περισσότερα γεννιούνται με μπλε ή μπλε-γκρι μάτια.
            Καθώς όμως τα ματάκια τους εκτίθενται στο φως, η παραγωγή της μελανίνης αυξάνεται και έτσι αλλάζουν τα μάτια τους χρώμα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Μετά από αυτήν, δύσκολα θα αλλάξει δραματικά.

                 Γιατί λένε πρώτα «μπαμπά». Η ομιλία απαιτεί τον συντονισμό σχεδόν 70 διαφορετικών μυών και τμημάτων του σώματος, γι’ αυτό και τα μωρά συνήθως αρχίζουν να βγάζουν τις πρώτες ακατάληπτες «λέξεις» στην ηλικία των επτά ή οκτώ μηνών.

            Διεθνείς μελέτες της δρος Μπάρμπρα Λ. Ντέιβις, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, έχουν δείξει ότι σε όλο τον πλανήτη τα μωρά κατορθώνουν πιο εύκολα να συνδυάζουν πρώτα το «μπ», το «ντ», το «μ», το «γκ» και το «α».

            Οι πρώτες λέξεις τους, λοιπόν, είναι «μπαμπά» και «μαμά» όχι επειδή είμαστε τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους, αλλά γιατί τους είναι πιο εύκολο.
            Το «μπα», όμως, είναι ακόμα πιο εύκολο από το «μα», διότι για να το πουν χρησιμοποιούν τα χείλη, τη γνάθο και την μαλακή υπερώα (το «κρεατάκι» που κρέμεται στο πίσω μέρος του στόματος), ενώ για να πουν το «μα» πρέπει να ακινητοποιηθεί η μαλακή υπερώα, κάτι που είναι σαφώς πιο πολύπλοκη διεργασία.

            Έτσι συχνά λένε πρώτα «μπαμπά».

            Μεγαλώνοντας fit παιδιά !

               Είναι απαραίτητο το παιδί σας να τρώει καθημερινά πρωινό, το οποίο θα του παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ξεκινήσει με ενέργεια την ημέρα του. Καλές επιλογές για πρωινό είναι οι ακόλουθες: 1 φλιτζάνι γάλα ελαφρύ με δημητριακά ολικής άλεσης, 1 φλιτζάνι γάλα ελαφρύ με ψωμί ολικής άλεσης + μέλι/μαρμελάδα (χωρίς βούτυρο ή μαργαρίνη!!), 1 φλιτζάνι γάλα ελαφρύ με 1 αβγό βραστό και ψωμί ολικής άλεσης, τοστ ολικής άλεσης με γαλοπούλα βραστή + τυρί χαμηλό σε λιπαρά, 1 μικρό κομμάτι σπιτική τυρόπιτα/σπανακόπιτα.

               Θα πρέπει να τρώει πάντα ένα υγιεινό δεκατιανό στο σχολείο το (πχ τοστ ολικής άλεσης ή αραβική πίτα με γαλοπούλα βραστή + τυρί χαμηλό σε λιπαρά, κουλούρι Θεσσαλονίκης + 1 μέτριο φρούτο εποχής, μπάρα δημητριακών + 1 μέτριο φρούτο εποχής, 3 κρακεράκια ολικής άλεσης + τυρί χαμηλό σε λιπαρά ). Αν το παιδί σας θέλει να αγοράσει κάτι από το κυλικείο, το οποίο πιθανότατα να είναι πιο επιβαρυμένο σε θερμίδες και λίπος πχ. τυρόπιτα, πίτσα, κρουασάν, τότε να συμφωνήσετε μαζί του να το αγοράζει 1 φορά στις 2 εβδομάδες ή και ακόμα καλύτερα 1 φορά/μήνα.

               Καλό θα είναι να μάθετε το παιδί σας να καταναλώνει το μεσημεριανό του γεύμα στο τραπέζι της κουζίνας, να αφοσιώνεται σε αυτό και σε καμία περίπτωση να μην τρώει μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Επιπλέον, να μην ξαναγεμίζει το πιάτο του, αφού τελειώσει το γεύμα του.

               Όταν τρώει το μεσημεριανό του φαγητό, να μην τρώει επιπλέον τρόφιμα (π.χ. γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς του εμπορίου, κέικ κτλ.).

               Να προτιμώνται οι πρωτεϊνικές πηγές κρέατος, οι οποίες είναι χαμηλές σε λίπος όπως ψητό στήθος κοτόπουλου/γαλοπούλας (και όχι μπούτι!!), ψητό/βραστό ή ψάρι στο φούρνο (όχι τηγανητό!!), μοσχαρίσιο φιλέτο ή ψαρονέφρι. Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας λιπαρά κρέατα και αλλαντικά όπως, παϊδάκια, αρνί, εξοχικό, λουκάνικα, μπέικον, μορταδέλα κλπ.

               Καλό είναι να αποφεύγονται όσο περισσότερο γίνεται τα τηγανητά φαγητά (πατάτες τηγανητές, αυγό τηγανητό, κοκολυθάκια τηγανητά) και αυτά να προσφέρονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις πχ γενέθλια, οικογενειακή έξοδος, τσικνοπέμπτη.

               Να τρώει τουλάχιστον 1 φλιτζάνι σαλάτα με ωμά ή βραστά λαχανικά σε κάθε μεσημεριανό γεύμα. Καλό θα είναι, να μην καταναλώνει μόνο 1,2 λαχανικά συστηματικά, αλλά να υπάρχει μια ποικιλία στα λαχανικά που θα καταναλώνει, έτσι ώστε να προσλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.


            Πηγή: iatronet .gr

            Νονοι και δωρα (ιδεες)

              Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...