Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Τα λαχανικά ξανανιώνουν τον εγκέφαλο - Η συμβολή τους στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ

 Η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από την παθολογική συσσώρευση πρωτεϊνών μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι πρωτεΐνες (β-αμυλοειδές) δημιουργούν χαρακτηριστικές πλάκες.


Οι πρωτεΐνες αυτές θα έπρεπε κανονικά να αποδομούνται και να αποβάλλονται από το περιβάλλον του εγκεφάλου. Αντ' αυτού καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και οδηγούν στην άνοια.

Εξετάζοντας τον εγκέφαλο εκατοντάδων ηλικιωμένων μετά το θάνατό τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά πράσινα λαχανικά είχαν λιγότερες αλλοιώσεις χαρακτηριστικές του Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, ο εγκέφαλός τους ήταν κατά μέσον όρο τέσσερα χρόνια νεότερος απ’ ό,τι των συνομηλίκων τους που έτρωγαν λιγότερο συχνά σαλάτες.

Ο εγκέφαλος όσων έτρωγαν τουλάχιστον επτά μερίδες πράσινα λαχανικά την εβδομάδα, ήταν κατά σχεδόν 19 χρόνια νεότερος απ’ ό,τι εκείνων που κατανάλωναν 1 μερίδα ή λιγότερη την εβδομάδα!

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτοψίες εγκεφάλου σε 581 συμμετέχοντες σε μεγάλη μελέτη για την άνοια, μέσης ηλικίας 84 ετών. Όλοι τους είχαν δωρίσει τον εγκέφαλό τους μετά θάνατον προκειμένου να γίνει έρευνα για τη νόσο.

Μέχρι τον θάνατό τους, οι ηλικιωμένοι συμπλήρωναν κάθε χρόνο αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Σε αυτά ανέφεραν όλες τις κατηγορίες τροφίμων που κατανάλωναν. Το 39% από αυτούς είχαν διαγνωστεί με άνοια πριν τον θάνατό τους.

Η νέα έρευνα εξέτασε τη διατροφή τους τα τελευταία 6-7 χρόνια πριν πεθάνουν. Στη συνέχεια συγκρίθηκε με τις πλάκες β-αμυλοειδούς και τις εναποθέσεις της πρωτεΐνης ταυ (tau) που επίσης προκαλεί Αλτσχάιμερ.

Και οι δύο πρωτεΐνες ανευρίσκονται στον εγκέφαλο και των ανθρώπων με φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των ηλικιωμένων με βάση τις προδιαγραφές:

- Της μεσογειακής διατροφής
- Της δίαιτας MIND, μιας παραλλαγής της μεσογειακής διατροφής για υγιή εγκέφαλο

Και τα δύο προγράμματα συνιστούν πολλές τροφές φυτικής προέλευσης και λίγες τροφές ζωικής προέλευσης, κυρίως ψάρια.

Οι ηλικιωμένοι που είχαν την υψηλότερη βαθμολογία με βάση τις προδιαγραφές της μεσογειακής διατροφής, είχαν εγκέφαλο κατά 18 χρόνια νεότερο, σε σύγκριση με όσους είχαν την χαμηλότερη βαθμολογία. Η αντίστοιχη διαφορά σε όσους είχαν την υψηλότερη έναντι της χαμηλότερης βαθμολογίας στη διατροφή MIND ήταν 12 χρόνια.

Νεότερος εγκέφαλος σημαίνει πως οι εναποθέσεις των δύο πρωτεϊνών που προκαλούν άνοια ήταν ίδιες με εκείνες πολύ νεότερων ατόμων.

Η έρευνα έδειξε ακόμα πως οι ηλικιωμένοι που έτρωγαν τα περισσότερα ανθυγιεινά τρόφιμα, είχαν στον εγκέφαλό τους πολύ περισσότερες συσσωρεύσεις των πρωτεϊνών που προκαλούν άνοια. Τέτοιες τροφές ήταν τα γλυκά, τα αρτοσκεύασματα, τα τηγανητά και το πρόχειρο φαγητό.

Τα πιο ωφέλιμα λαχανικά ήταν τα σκούρα πράσινα λαχανικά, λόγω των βιοενεργών συστατικών τους, που μειώνουν τη φλεγμονή. Τέτοια είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή.

«Τα ευρήματα είναι συναρπαστικά. Η βελτίωση της διατροφής έστω και σε ένα τομέα, όπως το να τρώει κάποιος πάνω από έξι μερίδες πράσινα λαχανικά την εβδομάδα, συσχετίστηκε με λιγότερες πλάκες β-αμυλοειδούς, σαν να είναι ο εγκέφαλος τέσσερα χρόνια νεότερος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Puja Agarwal, επίκουρη καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγου.

Ανάλογα οφέλη παρείχε και η αποφυγή των τηγανητών φαγητών, πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

https://www.onmed.gr/




Πώς θα χάσουμε το λίπος και τα περιττά κιλά;

 


Το ζήτημα που μας «καίει» αυτό το διάστημα είναι πώς θα χάσουμε τα κιλά και το λίπος των διακοπών, αλλά και της καραντίνας που προηγήθηκε. Ποια διατροφή, όμως, είναι πιο αποτελεσματική;

Οι επιστήμονες δίνουν με σαφήνεια την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αφού σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο Journal of the American College of Nutrition, μια vegan διατροφή με χαμηλά λιπαρά έχει πιο καλά αποτελέσματα στο βάρος, τη σύνθεση του σώματος, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και στα επίπεδα χοληστερίνης, ακόμη και σε σχέση με τη μεσογειακή διατροφή.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν παχύσαρκοι χωρίς ιστορικό διαβήτη, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ακολουθώντας είτε vegan διατροφή, είτε μεσογειακή για 16 εβδομάδες. Στο πλαίσιο της vegan διατροφής, απέφυγαν τα ζωικά προϊόντα και επικεντρώθηκαν σε φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση και όσπρια, ενώ όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή κατανάλωναν φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αποφεύγοντας το κόκκινο κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά. Σε καμία ομάδα δεν υπήρξε περιορισμός θερμίδων και οι συμμετέχοντες δεν έκαναν καμία αλλαγή στην άσκηση ή στα φάρμακα που μπορεί να έπαιρναν. Μετά την ολοκλήρωση των 16 εβδομάδων, οι δύο ομάδες ακολουθούσαν για 4 εβδομάδες την καθιερωμένη τους διατροφή κι έπειτα άλλαζαν ομάδα διατροφής (από vegan σε μεσογειακή και αντίστροφα).

Τα ευρήματα έδειξαν ότι στο πλαίσιο της vegan διατροφής, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 6 κιλά, ενώ στο μεσογειακή διατροφή δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στο βάρος. Ταυτόχρονα, όσοι ακολούθησαν vegan διατροφή έχασαν περίπου 3,4 κιλά περισσότερο λίπος και παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση σπλαχνικού λίπους. Ακόμη, η LDL κακή και η ολική χοληστερόλη μειώθηκαν στο διάστημα της vegan διατροφής, χωρίς μεταβολή στο διάστημα της μεσογειακής διατροφής, ενώ η αρτηριακή πίεση μειώθηκε και στις δύο διατροφές, με μεγαλύτερη μείωση στη μεσογειακή διατροφή.

Αν, λοιπόν, θέλετε να έχετε όλο το «πακέτο», δηλαδή και απώλεια βάρους και καλύτερα αποτελέσματα σε χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση, αλλά και μείωση σπλαχνικού λίπους, μάλλον ήρθε η ώρα να επικεντρωθείτε σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας, στα vegan πρότυπα.
https://www.clickatlife.gr/


Γιατί θέλουμε γλυκό μετά το φαγητό;

 


Μόλις τελειώσατε ένα πλούσιο και λαχταριστό γεύμα κι αντί να αισθάνεστε κορεσμό, λιγουρεύεστε κάτι ακόμα, κάτι γλυκό; Δεν είστε οι μόνοι.

Παρ’ όλο που μπορεί να υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί οι περισσότεροι αναζητάμε κάτι γλυκό μετά το φαγητό μας, η απάντηση δεν είναι απόλυτη.

Κάποιοι διατροφολόγοι ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι έχουν μάθει από τα παιδικά τους χρόνια να περιμένουν επιδόρπιο μετά το γεύμα, ειδικά όταν το γεύμα ήταν φαγητό που δεν ικανοποιούσε απόλυτα τους γευστικούς κάλυκες του παιδιού –όπως π.χ. το μπρόκολο.

Άλλοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η χημεία του εγκεφάλου είναι αυτή που φέρει την «ευθύνη» για την επιθυμία μας για γλυκό μετά το φαγητό. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, η κατανάλωση ζάχαρης ή άλλων υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της τρυπτοφάνης -ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε κάποιες τροφές και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με το αίσθημα της ικανοποίησης και της ευδιαθεσίας.

Η αντιδραστική υπογλυκαιμία είναι ένας ακόμη λόγος που μπορεί να αναζητάμε γλυκό μετά το φαγητό

Ακόμη, για ορισμένους ανθρώπους, ένα βαρύ γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται μεταγευματική ή αντιδραστική υπογλυκαιμία και χαρακτηρίζεται από χαμηλό σάκχαρο στο αίμα που εκφράζεται με αδυναμία, ιδρώτα, τρέμουλο, νύστα, ζαλάδα, άγχος ή σύγχυση. Η κατανάλωση ενός γλυκού, κατά συνέπεια, είναι ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω συμπτώματα.

Αυτή η κατάσταση δημιουργείται συνήθως 1 με 4 ώρες μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακα και είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένη σε άτομα που περνούν γρήγορα το φαγητό που δεν έχουν χωνέψει, από το στομάχι στο λεπτό έντερο.

Το τι προκαλεί την αντιδραστική υπογλυκαιμία παραμένει μυστήριο και μπορεί να οφείλεται σε κάποιες ελλείψεις πεπτικών ενζύμων, σε χαμηλά επίπεδα της ορμόνης γλυκαγόνης και σε ευαισθησία στην επινεφρίνη.

Για να την αντιμετωπίσετε, οι γιατροί συνιστούν να τρώτε μικρότερα γεύματα και να αποφεύγετε τα βαριά, πλούσια σε υδατάνθρακες φαγητά. Φροντίστε τα γεύματά σας να είναι ισορροπημένα, με πολλές φυτικές ίνες και βάλτε τακτικά τη σωματική άσκηση στη ζωή σας.

https://www.clickatlife.gr/



Ξεκινάει δοκιμή για τεστ αίματος που εντοπίζει δεκάδες τύπους καρκίνου

Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές στρατολογούνται στη Μεγάλη Βρετανία για την κλινική δοκιμή.

Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές στρατολογούνται στη Μεγάλη Βρετανία για την κλινική δοκιμή μιας εξέτασης αίματος που θα εντοπίζει τον καρκίνο και η οποία μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στη διάγνωση, καθώς ελπίζεται ότι θα μπορεί να ανιχνεύει περισσότερους από 50 τύπους της νόσου, προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Το τεστ Galleri, όπως ονομάζεται, είναι μια απλή εξέταση αίματος που αναζητά τα πρώτα σημάδια καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνα που είναι συνήθως δύσκολο να εντοπιστούν νωρίς, όπως καρκίνοι του πνεύμονα, του παγκρέατος ή του στομάχου.

Αναπτύχθηκε από την εταιρεία Grail που εδρεύει στην Καλιφόρνια και χρησιμοποιείται ήδη στις ΗΠΑ. Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει ανεπαίσθητες αλλαγές που προκαλούνται από καρκίνους, όταν οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν άλλα εμφανή συμπτώματα.

Λειτουργεί με την εύρεση χημικών αλλαγών σε θραύσματα γενετικού κώδικα – DNA χωρίς κύτταρα (cfDNA) – που διαρρέουν από όγκους στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι αλλαγές δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ένα άτομο έχει σίγουρα καρκίνο. Σημαίνει απλώς ότι μπορεί να έχουν και ότι θα πρέπει να κάνουν κάποιες περαιτέρω εξετάσεις για έλεγχο της υγείας τους.

«Αυτή η γρήγορη και απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας επανάστασης στην ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου εδώ και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του αγγλικού ΕΣΥ (NHS England), Amanda Pritchard.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν δείγμα αίματος – διαδικασία που θα επαναληφθεί άλλες δύο φορές, μετά από 12 μήνες και δύο χρόνια. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε άμεση εξέταση αίματος με το τεστ Galleri. Ωστόσο, τα δείγματα των άλλων θα αποθηκευθούν για να εξεταστούν στο μέλλον, εάν διαγνωστούν με καρκίνο. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για Τυχαιοποιημένη Ελεγχόμενη Δοκιμή (Randomized Control Trial – RCT), που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δουν αν ο καρκίνος ανιχνεύεται σημαντικά νωρίτερα σε άτομα που κάνουν το τεστ. Οι συμμετέχοντες είναι ηλικίας μεταξύ 50 και 77 ετών και δεν πρέπει να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο τα τελευταία τρία χρόνια.

Η ελπίδα είναι ότι οι εξετάσεις αίματος θα βοηθήσουν στην αύξηση των πενταετών ποσοστών επιβίωσης από καρκίνο. Η ανάπτυξη μιας εξέτασης αίματος για τον καρκίνο απασχολεί τους επιστήμονες για πολλά χρόνια χωρίς μεγάλη επιτυχία. Η δημιουργία ενός ακριβούς και αξιόπιστου τεστ έχει αποδειχθεί απίστευτα περίπλοκη.

«Το τεστ θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου», υποστηρίζει ο καθηγητής Peter Sasieni, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της δοκιμής.

Οι ασθενείς των οποίων οι καρκίνοι εντοπίζονται νωρίς – γνωστοί ως στάδιο ένα ή δύο – τυπικά έχουν στη διάθεσή τους ένα ευρύτερο φάσμα θεραπευτικών επιλογών, οι οποίες συχνά μπορεί να είναι λιγότερο επιθετικές. Επίσης, ένας ασθενής που διαγνώστηκε στο αρχικό στάδιο έχει συνήθως μεταξύ πέντε και 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης σε σύγκριση με εκείνους που διαγνώστηκαν στο τέταρτο στάδιο.

Πηγή: iatrikanews.gr



Πώς αυξάνεται η μυϊκή μάζα πέρα από την προπόνηση; Ο ειδικός απαντά

 


Ο Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, PhD, Δημήτρης Γρηγοράκης, του logodiatrofis.gr, μας δίνει την απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα όσων θέλουν να χτίσουν σώμα και να αυξήσουν μυς.

Η μακροχρόνια προπόνηση αυξάνει τη μυϊκή μάζα σε ένα επίπεδο 0-1kg ανά μήνα. Ωστόσο, το επίπεδο της μυϊκής ενδυνάμωσης ποικίλλει μεταξύ των ατόμων. Για αυτόν το λόγο, οι αθλητές και οι προπονητές έχουν διερευνήσει τρόπους για να αυξήσουν πιο γρήγορα την άλιπη μάζα.

Οι πιο σημαντικές ουσίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

Α) Χημικές – Φαρμακολογικές
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα μη διατροφικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για αύξηση της μυϊκής μάζας, δυστυχώς με πλήθος παρενέργειες, πολλές φορές εξαιρετικά σοβαρές, να συνοδεύουν τη λήψη φαρμακευτικών αναβολικών ουσιών από τους αθλητές. Οι πιο συνηθισμένες ουσίες είναι κυρίως ορμόνες, αμφεταμίνες, διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, καρδιοτονωτικά, αντιφλεγμονώδη, ηρεμιστικά, αγγειοδιασταλτικά. Οι ορμόνες αποτελούν την πιο προσφιλή ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στον αθλητισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αναβολικά στεροειδή και κυρίως τα ανδρογόνα με εκπρόσωπο την τεστοστερόνη. Οι παρενέργειες των αναβολικών στεροειδών μπορεί να είναι σοβαρές στον αθλητή. Στις γυναίκες τα ανδρογόνα αναβολικά μπορεί να προκαλέσουν ανδρογενετικό σύνδρομο με αυξημένη τριχοφυΐα, μυς ανδρικού τύπου κ.τλ.

Β) Διατροφικά βοηθήματα – προϊόντα αθλητικής διατροφής
Προϊόν/συμπλήρωμα αθλητικής διατροφής ονομάζεται οποιοδήποτε φαγητό, ποτό, χάπι, ζελέ, σκόνη, σταγόνες ή αναβράζον δισκίο που στοχεύει στην αλλαγή σύνθεσης σώματος, λειτουργίας του οργανισμού ή διατροφικής κατάστασης, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στους αθλούμενους. Επίσης, ένας αριθμός από φυσιολογικούς, βιοχημικούς, ψυχολογικούς και διατροφικούς παράγοντες επηρεάζει την αθλητική απόδοση.

Τρόφιμα και συστατικά των τροφίμων που μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική μάζα ενός ατόμου στην άσκηση έχουν περιγραφεί σαν βοηθήματα, ενώ η χρήση των διατροφικών συμπληρωμάτων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους αθλητές. Σε μια πρόσφατη έρευνα για τη χρήση των σκευασμάτων, σε Νορβηγούς αθλητές εθνικών ομάδων από διάφορα αθλήματα, βρέθηκε ότι το 84% των αθλητών χρησιμοποιούσαν κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα. Οι περισσότεροι κατανάλωναν περισσότερα από ένα συμπληρώματα.

Σε μία άλλη μελέτη 100% των αρσιβαριστών χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής είναι συχνότερη στους αθλητές συγκριτικά με τον ευρύτερο πληθυσμό (34-40%), ενώ μεταξύ πρωταθλητών είναι ακόμα υψηλότερη (59%).

Οι διάφορες θρεπτικές στρατηγικές για την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, περιλαμβάνουν τον υπερσιτισμό, την χορήγηση υδατανθράκων ή/και πρωτεϊνών πριν και μετά από την άσκηση, όπως επίσης και τη διαιτητική συμπλήρωση με διάφορες θρεπτικές ουσίες (π.χ. πρωτεΐνες, γλουταμίνη, αμινοξέα, κρεατίνη, λευκίνη).

Αν και υπάρχουν στοιχεία που προτείνουν ότι διαιτητικοί χειρισμοί ή/και η συμπληρωματική χορήγηση μερικών θρεπτικών ουσιών μπορούν να ενισχύσουν την άλιπη μάζα κατά τη διάρκεια της προπόνησης, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν πλήρως την επιστημονικότητά τους.

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικός Συνεργάτης Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
grigorakis@logodiatrofis.gr

https://www.clickatlife.gr/



Διατροφή, φυτοφαγία και Covid-19: νέες έρευνες

 


Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας ενημερώνει για τα νέα στοιχεία όσον αφορά τη φυτοφαγία και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού έναντι του Covid-19.

 Δυστυχώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού που μαίνεται από τον Μάρτιο του 2020 στη χώρα μας και νωρίτερα παγκοσμίως, όπως φαίνεται δεν είναι τόσο εύκολα αντιμετωπίσιμη. Οι έρευνες συνεχίζονται ακατάπαυστα, με πολλούς ερευνητές και επιστήμονες να αναφέρουν από την αρχή της περιπέτειας ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό.

Στη συνέχεια ήρθαν έρευνες που έδειξαν ότι η υγεία στο μικροβίωμα του εντέρου, η οποία καθορίζεται κυρίως από τη διατροφή, είναι σημαντική όσον αφορά την πρόβλεψη στη σοβαρότητα με την οποία μπορεί να νοσήσει κάποιος, ενώ και η κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πολύ βοηθητική, πιθανόν λόγω της προώθησης της εντερικής υγείας.

 Πλέον, έχουμε διαθέσιμες δύο ακόμη μελέτες που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ μιας φυτοφαγικής διατροφής (vegan/plant-based) και της μείωσης του κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από Covid-19. Η πρώτη που δημοσιεύτηκε ήταν τον Ιούνιο στο BMJ Nutrition Prevention and Health, η οποία αφορούσε σχεδόν 3 χιλιάδες υγειονομικούς κι έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές τροφές παρουσίαζαν μείωση του κινδύνου σοβαρής λοίμωξης. Απεναντίας, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν κατανάλωση περισσότερων τροφών με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά είχαν αύξηση του κινδύνου. Η δεύτερη μελέτη είναι από την Zoe Covid και περιλαμβάνει περισσότερους από 500 χιλιάδες συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη plant-based διατροφή μείωσε τον κίνδυνο λοίμωξης με Covid-19 κατά 10% και τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης κατά 40%.

Μελέτη από το UK biobank που περιλάμβανε 37.988 συμμετέχοντες από τους οποίους συγκεντρώθηκαν στοιχεία για τη διατροφή και πληροφορίες για αποτελέσματα τεστ Covid έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ, λαχανικών και ο θηλασμός σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης, ενώ το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας με μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι παραπάνω προστατευτικές τροφές έχουν βιοενεργά συστατικά που υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό και γι’ αυτό είναι απαραίτητες στην καθημερινότητά μας.

Όλα αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εν μέρει υποθετικά, ωστόσο από την αρχή της πανδημίας οι ερευνητές συγκεντρώνουν στοιχεία και τα ευρήματα που δείχνουν ότι η plant-based διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γίνονται όλο και πιο ισχυρά. Και το καλύτερο; Μια τέτοια διατροφή μειώνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο αύξησης βάρους (άλλο ένα πρόβλημα που προέκυψε κατά το lockdown), κάτι που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2, παράγοντες που παίζουν ρόλο και σε σοβαρές λοιμώξεις με Covid-19.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, παράλληλα με την τήρηση των μέτρων, να προσέχουμε τον εαυτό μας και να γεμίζουμε το πιάτο μας όσο γίνεται περισσότερο με φυσικές, φυτικές τροφές.

Πηγές
https://nutrition.bmj.com/content/early/2020/05/20/bmjnph-2020-000085
https://gut.bmj.com/content/70/4/698
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32762135/
https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/05/18/bmjnph-2021-000272
https://covid.joinzoe.com/post/eating-a-plant-rich-diet-helps-to-protect-against-covid-19

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr
fb page getactive

https://www.clickatlife.gr/



Τι θα συμβεί αν τρώμε καρύδια κάθε μέρα;

 


Απ’ ό,τι φαίνεται θα μειώσουμε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ξέραμε πάντα ότι τα καλά λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες των καρυδιών μόνο καλό μπορούν να μας κάνουν, ωστόσο, άλλη μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στα τέλη Αυγούστου στο Journal Circulation της American Heart Association, ήρθε να το επιβεβαιώσει. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ½ φλιτζάνι καρύδια καθημερινά για δυο χρόνια φάνηκε ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερίνης, να μειώσει τον αριθμό των ολικών LDL σωματιδίων και των μικρών LDL σωματιδίων σε υγιείς, μεγαλύτερους ενήλικες.

Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (ALA), τα οποία έχει φανεί ότι έχουν οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα καρύδια γενικά σχετίζονται με χαμηλότερους δείκτες καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, καθώς μείωναν την LDL χοληστερίνη. Τώρα, όμως, υπάρχει κι άλλος λόγος: βελτιώνουν την ποιότητα των LDL σωματιδίων.

Τα LDL σωματίδια υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρά, πυκνά LDL σωματίδια πιο συχνά συνδέονται με αθηροσκλήρωση, την πλάκα ή τις εναποθέσεις λίπους που συσσωρεύονται στις αρτηρίες. Η εν λόγω μελέτη ξεπερνά τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης, για να πάρει μια πλήρη εικόνα όλων των λιποπρωτεϊνών και την επίδραση της κατανάλωσης καρυδιών καθημερινά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Σε μια υπομελέτη του Walnuts and Healthy Aging Study που διήρκησε δυο χρόνια, όπου εξετάστηκε αν τα καρύδια συμβάλλουν σε υγιή γήρανση του οργανισμού, οι ερευνητές αξιολόγησαν αν η κατανάλωση καρυδιών, ανεξαρτήτως της διατροφής κάποιου ή το που μένει, είχε ωφέλιμη επίδραση στις λιποπρωτεΐνες. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2016 και περιλάμβανε 708 υγιείς συμμετέχοντες ηλικιών 63 μέχρι 79 (68% γυναίκες), από τη Βαρκελώνη και τη Loma Linda της Καλιφόρνιας.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, ενεργής παρέμβασης και ελέγχου. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης πρόσθεσαν μισό φλιτζάνι καρύδια στην καθημερινή τους διατροφή, ενώ οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου απείχαν από την κατανάλωση καρυδιών. Έπειτα από δύο χρόνια, ελέγχθηκαν τα επίπεδα χοληστερίνης των συμμετεχόντων και η συγκέντρωση και αναλύθηκε το μέγεθος των λιποπρωτεϊνών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι στα 2 χρόνια, οι συμμετέχοντες στην ομάδα που κατανάλωνε καρύδια παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερίνης, κατά μέσο όρο 4,3 mg/dL και ολική χοληστερίνη κατά μέσο όρο 8,5 mg/dL. Η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μείωσε επίσης τον αριθμό των συνολικών LDL σωματιδίων κατά 4,3% και των μικρών LDL σωματιδίων κατά 6,1%. Αυτές οι αλλαγές στη συγκέντρωση και τη σύνθεση των LDL σωματιδίων σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμη μειώθηκε και η IDL, πρόδρομος της LDL και τέλος, η πτώση της LDL ήταν μεγαλύτερη στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες (7,9% και 2,6% αντίστοιχα). Κι αν ανησυχείτε για τις θερμίδες και την πρόσληψη βάρους, να σας πούμε ότι στο πλαίσιο της μελέτης, δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο.

Με την αρχή της νέας σεζόν, λοιπόν, ας βάλουμε και τα καρύδια στο πρόγραμμα!

https://www.clickatlife.gr/



Ξέρετε το αντίδοτο στην υπερκατανάλωση ζάχαρης;

Η κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών έχει πολλαπλές βλαβερές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις στον οργανισμό μας, με απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου του αίματος, πρόσληψη θερμίδων, επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό κ.ά. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να αποφύγουμε τη ζάχαρη και τα γλυκά. Αν, ωστόσο, τύχει να παρεκκλίνουμε, τι κάνουμε;

Αρχικά φροντίστε να μην... παρεκκλίνετε περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, για να αποφύγετε τα προβλήματα στην υγεία και το βάρος σας. Αφετέρου, αν βρεθείτε σε στιγμή αδυναμίας, τότε στη συνέχεια φροντίστε να 

Ενυδατωθείτε. Το νερό συμβάλλει στη φυσική αποβολή της ζάχαρης από τον οργανισμό, γι' αυτό συνεχίστε να πίνετε νερό σαν να είναι καλοκαίρι με... καύσωνα. 

Κινηθείτε. Είτε αυτό σημαίνει συστηματική άσκηση, είτε περπάτημα, είτε χορός, είτε κάποιο παιχνίδι, βρείτε τον τρόπο που θα σας κάνει να κινηθείτε, να κάψετε ενέργεια γρήγορα και να βελτιώσετε τη ροή του αίματος, ώστε ο οργανισμό να λειτουργεί σωστά και να κάψει ό,τι παραπανίσιο φάγατε. 

Κάντε σωστές διατροφικές επιλογές. Ειδικά έπειτα από μια υπερκατανάλωση, το πιο σοφό είναι να απέχετε από γλυκά και ζάχαρη και να επιλέγετε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακα, που περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Τέτοιες τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί κ.ο.κ. σας παρέχουν σταθερή ενέργεια χωρίς απότομες αυξομειώσεις, επιτρέποντας στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί πιο γρήγορα. Δοκιμάστε μήλο με φιστικοβούτυρο ή χούμους με στικ λαχανικών και δείτε πώς αυτές οι τροφές μπορούν να ισορροπήσουν τα πράγματα.
https://www.clickatlife.gr/


Όσφρηση και φαγητό: τι λέει νέα έρευνα

Πέρα από αυτό που φαντάζεστε, η όσφρηση παίζει έναν ακόμη σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας και αντίστροφα.

Όταν περνάμε έξω από έναν φούρνο ή ένα ζαχαροπλαστείο, οι μυρωδιές συνήθως μας «γαργαλούν» τη μύτη, ειδικά αν είμαστε πεινασμένοι. Έχει συμβεί σε όλους και θα συμβεί ακόμη πολλές φορές στη ζωή μας. Η γνώση, μάλιστα, ότι οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις με βάση τη… μύτη τους, οδήγησε μεγάλα brand να αυξήσουν την οσμή στα προϊόντα τους σε εστιατόρια, οδηγώντας σε μεγάλες αυξήσεις στις πωλήσεις.

Σύμφωνα, όμως, με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology, το φαγητό που μόλις φάγαμε πριν περάσουμε έξω από τον φούρνο μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα να σταματήσουμε για γλυκό, κι όχι επειδή νιώθουμε χορτάτοι.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Northwestern βρήκαν ότι γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι σε οσμές, με βάση το γεύμα που καταναλώσαμε λίγο νωρίτερα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν πριν βγείτε τη βόλτα σας, φάγατε κουλουράκια και τυροπιτάκια στο σπίτι ή στο γραφείο, έχετε μικρότερη πιθανότητα να σταματήσετε στον επόμενο φούρνο που θα συναντήσετε, όχι γιατί δεν πεινάτε, αλλά γιατί δεν σας μυρίζει τόσο έντονα πλέον.

Η όσφρηση ορίζει το τι τρώμε και αντίστροφα
Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν μόλις καταναλώσει ένα γεύμα, είτε ψωμάκια κανέλας είτε πίτσα, είχαν μικρότερη πιθανότητα να αντιληφθούν οσμές που ταίριαζαν με το γεύμα που κατανάλωσαν, αλλά όχι τις υπόλοιπες οσμές. Τα ευρήματα στη συνέχεια συνδυάστηκαν με απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου που έδειξαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου στα μέρη που επεξεργάζονται στις οσμές. Σύμφωνα με αυτά, όπως οι οσμές παίζουν το ρόλο τους σε αυτά που τρώμε, μπορούν και αντίστροφα αυτά που τρώμε να ελέγξουν την αίσθηση οσμής μας.  

Αυτό, φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έχει ρίζες ακόμη και στους προγόνους μας, οι οποίοι όταν έβγαιναν να βρουν τροφή, αν είχαν φάει π.χ. μούρα, δεν ήταν πλέον ευαίσθητοι στη μυρωδιά τους, αλλά παρέμεναν ευαίσθητοι στη μυρωδιά των μανιταριών. Και κάπως έτσι εξασφάλιζαν ποικιλία στις τροφές.

Αν η όσφρησή μας, ωστόσο, δεν λειτουργεί καλά, η αλληλεπίδραση αυτή επηρεάζεται και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφή και την παχυσαρκία, ενώ υπάρχει διασύνδεση ακόμη και με κακό ύπνο, κάτι που βρίσκεται υπό διερεύνηση. Σε παλιότερη μελέτη, πάντως, είχε βρεθεί ότι η απόκριση του εγκεφάλου σε μια οσμή μεταβάλλεται σε άτομα που δεν έχουν κοιμηθεί καλά.

Για να πραγματοποιήσει τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέθεσε τους συμμετέχοντες σε μυρωδιές που αποτελούσαν μίξη οσμών που προέρχονταν από τροφές και άλλες πηγές (π.χ. πίτσα και πεύκο ή κανέλα και κέδρο), που ταιριάζουν μεταξύ τους και είναι διακριτές. Η αναλογία της οσμής από τρόφιμο ή όχι ποίκιλλε σε κάθε συνδυασμό και έπειτα από κάθε μίξη οσμών, οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν στο ποια οσμή ήταν πιο κυρίαρχη: αυτή που προερχόταν από το τρόφιμο ή η άλλη;

Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη δοκιμασία μέσα σε μαγνητικό τομογράφο: αρχικά νηστικοί κι έπειτα έχοντας καταναλώσει γεύμα που ταίριαζε σε μια από τις δυο οσμές. Η ομάδα φυσικά μελέτησε την ποσότητα της οσμής που χρειαζόταν ώστε να κυριαρχεί και βρήκε ότι όταν οι συμμετέχοντες πεινούσαν, χρειάζονταν μικρότερο ποσοστό της οσμής της τροφής στο μείγμα για να την αντιληφθούν ως κυρίαρχη –για παράδειγμα, ένας πεινασμένος συμμετέχων χρειαζόταν το 50% της οσμής της κανέλας για να την αντιληφθεί ως κυρίαρχη. Αν, όμως, ήταν χορτάτος, χρειαζόταν 80% της οσμής της κανέλας. Μέσω της μαγνητικής τομογραφίας, η ερευνητική ομάδα παρείχε έξτρα στοιχεία για την υπόθεση, η οποία έδειχνε μια παράλληλη αλλαγή στο μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις οσμές μετά το γεύμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα βοηθήσει στην κατανόηση της λούπας μεταξύ οσμής και πρόσληψης φαγητού, ενώ υπάρχει και η ελπίδα να βοηθήσει την έρευνα στο πώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να παίξει το ρόλο της σε αυτό.

https://www.clickatlife.gr/



Ερυθριτόλη: είναι ασφαλές υποκατάστατο της ζάχαρης;

 



Σε μια εποχή που ψάχνουμε μανιωδώς να μειώσουμε τη ζάχαρη και να την αντικαταστήσουμε με άλλα γλυκαντικά, φυσικά και μη, στη διατροφή μας, χρειάζεται να γνωρίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά των υποκατάστατων. Στο μικροσκόπιο σήμερα η ερυθριτόλη, για την οποία μας δίνει περισσότερες πληροφορίες η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αδαμαντία Παπαϊωάννου.

Τι είναι η ερυθριτόλη;
Από χημικής πλευράς πρόκειται για μία πολυόλη, δηλαδή σακχαρο-αλκοόλη. Είναι και αυτή ένας υδατάνθρακας, όπως η ζάχαρη (σακχαρόζη), και χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό στη βιομηχανία των τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια η ερυθριτόλη κερδίζει έδαφος στην αγορά των τροφίμων, καθώς θεωρείται ένα ασφαλές υποκατάστατο της ζάχαρης, το οποίο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, δεν συνοδεύεται από αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας.

Πού βρίσκεται η ερυθριτόλη;
Η ερυθριτόλη βρίσκεται, φυσικά, σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Τα σταφύλια, τα μανιτάρια, το πεπόνι, καθώς και κάποια ζυμωμένα τρόφιμα, όπως η σάλτσα σόγιας, το τυρί και το κρασί είναι όλα φυσικές πηγές ερυθριτόλης. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε την ερυθριτόλη σαν μεμονωμένο προϊόν, όπου πωλείται για οικιακή χρήση. Χρησιμοποιείται επίσης ως πρόσθετο στη βιομηχανία τροφίμων. Η χρήση της απαντάται συνήθως σε αρτοσκευάσματα, γλυκά, γαλακτοκομικά προϊόντα και μη-αλκοολούχα ποτά. Για την παραγωγή της, στη βιομηχανία των τροφίμων, χρησιμοποιούνται μικροοργανισμοί (βακτήρια, μύκητες και ζύμες) που παράγουν ερυθριτόλη μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με τη στέβια ή την ασπαρτάμη, επειδή βελτιώνει τη γεύση τους.  Τέλος, χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό στις τσίχλες, λόγω του πλεονεκτήματος της να μην ζυμώνεται από τα στοματικά βακτήρια και να μην προκαλεί φθορές στα δόντια.

Ποιες οι διαφορές της με την κοινή ζάχαρη;
Μία από τις βασικές διαφορές της ετυθριτόλης σε σχέση με την απλή ζάχαρη είναι ότι δεν έχει θερμίδες και συνεπώς δεν παρέχει καθόλου ενέργεια στον οργανισμό μας. Αυτό συμβαίνει διότι απλά το σώμα μας δεν μπορεί να μεταβολίσει πλήρως αυτό το μόριο και το αποβάλλει μέσω των ούρων, χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης. Είναι αλήθεια ότι ο γλυκαιμικός δείκτης της ερυθριτόλης είναι 0 (ο γλυκαιμικός δείκτης της ζάχαρης αντίστοιχα είναι 65).

Επίσης, αντίθετα από ότι η ζάχαρη, η ερυθριτόλη δεν προκαλεί φθορές στα δόντια. Όσον αφορά στη γλυκύτητα, η εριθρυτόλη φτάνει σε ένταση το 60-80% της γεύσης της ζάχαρης. Σε σύγκριση με άλλα υποκατάστατα της ζάχαρης, η ερυθριτόλη δεν αφήνει κάποια επίγευση, κάτι το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο για τη βιομηχανία των  τροφίμων. Παρ' όλα αυτά δεν επιλέγεται συχνά λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής της.

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση της στα τρόφιμα;
Η ερυθριτόλη είναι ένας φυσικά απαντώμενος υδατάνθρακας. Η χρήση της είναι εγκεκριμένη σε πάνω από 60 χώρες. Στην Ευρώπη τέθηκε υπό αξιολόγηση, το 2003, από την Ευρωπαϊκή αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) και εγκρίθηκε για χρήση ως πρόσθετο τροφίμων με τον κωδικό E 968. Το 2015 τέθηκε ξανά υπό αξιολόγηση για τη χρήση της σε μη αλκοολούχα αναψυκτικά. Εξετάστηκε η πιθανή επίδραση στην κινητικότητα του εντέρου με πιθανά καθαρτικά αποτελέσματα, όπως άλλες πολυόλες (ξυλιτόλη, σορβιτόλη κ.ά.). Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, σύμφωνα με την EFSA, όταν η ερυθριτόλη χρησιμοποιείται σε ποσοστό 1,6% στα μη αλκοολούχα αναψυκτικά.

Ερυθριτόλη και υγεία
Η ερυθριτόλη θεωρείται μία πολύ καλή επιλογή για να αντικαταστήσει κανείς την κοινή ζάχαρη, ειδικά όταν πάσχει από διαβήτη ή προδιαβήτη. Καθώς τα βακτήρια του εντερικού μας σωλήνα είναι ανίκανα να τη διασπάσουν, απορροφάται από τον οργανισμό μας και αποβάλλεται μέσω των ούρων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην επηρεάζει τις τιμές του σακχάρου και την έκκριση ινσουλίνης. Ταυτόχρονα, έρευνες πάνω στα πιθανά οφέλη για την υγεία, δείχνουν ότι η ερυθριτόλη μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στο ενδοθήλιο (πρόκειται για την εσωτερική στοιβάδα των αγγείων μας). Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου είναι πολύ συχνή σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και η αθηροσκλήρωση που προκύπτει τελικά αποτελεί κύρια αιτία νοσηρότητας και θανάτου σε αυτά τα άτομα.

Το γεγονός ότι δεν ζυμώνεται από τα εντερικά βακτήρια σημαίνει ότι δεν προκαλεί αντίστοιχες δυσάρεστες συνέπειες, όπως η παραγωγή αερίων, ο μετεωρισμός και η διάρροια. Για το λόγο αυτό είναι η μόνη πολυόλη που επιτρέπεται σε «low FODMAPs» διατροφή. Τοξικολογικές μελέτες  δείχνουν ότι η ερυθριτόλη είναι ασφαλής για χρήση στον γενικό πληθυσμό αλλά και στις εγκύους γυναίκες. Τέλος, μελέτες δείχνουν την πιθανή αντιοξειδωτική δράση της ερυθριτόλης έναντι των ελεύθερων ριζών.

Καταλήγοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η έκθεση στη γλυκιά γεύση αυξάνει την επιθυμία μας για αυτήν, καθώς οι γευστικοί μας κάλυκες «εκπαιδεύονται» στις προτιμήσεις τους, ανάλογα με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Έτσι λοιπόν, τα υποκατάστατα της ζάχαρης, ακόμη και εάν δεν έχουν θερμίδες και πάλι θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό να σχετίζονται με την παχυσαρκία ακόμα και όσα δεν έχουν καθόλου θερμίδες, όπως η ερυθριτόλη.

Αδαμαντία Παπαϊωάννου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc 
https://mfn.gr
Instagram Page: Mindfoodness Nutrition

Πηγές

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1537

https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/maltitol

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/erythritol

https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/additional-information-about-high-intensity-sweeteners-permitted-use-food-united-states

Ajami M, Seyfi M, Abdollah Pouri Hosseini F, et al. Effects of stevia on glycemic and lipid profile of type 2 diabetic patients: A randomized controlled trial. Avicenna J Phytomed. 2020;10(2):118-127

Ashwell M. Stevia, Nature’s Zero-Calorie Sustainable Sweetener: A New Player in the Fight Against Obesity. Nutr Today. 2015;50(3):129-134. doi:10.1097/NT.0000000000000094

Boesten, DaniëlleM & Hartog, Gertjan & Decock, Peter & Bosscher, Douwina & Bonnema, Angela & Bast, Aalt. (2015). Health effects of erythritol. Nutrafoods. 14. 1-7. 10.1007/s13749-014-0067-5.

Choudhary AK. Aspartame: Should Individuals with Type II Diabetes be Taking it? Curr Diabetes Rev. 2018;14(4):350-362. doi: 10.2174/1573399813666170601093336. PMID: 28571543

Lean ME, Hankey CR. Aspartame and its effects on health. BMJ. 2004;329(7469):755-756. doi:10.1136/bmj.329.7469.755

Mäkinen KK. Gastrointestinal Disturbances Associated with the Consumption of Sugar Alcohols with Special Consideration of Xylitol: Scientific Review and Instructions for Dentists and Other Health-Care Professionals. Int J Dent. 2016;2016:5967907. doi:10.1155/2016/5967907

Regnat K, Mach RL, Mach-Aigner AR. Erythritol as sweetener-wherefrom and whereto?. Appl Microbiol Biotechnol. 2018;102(2):587-595. doi:10.1007/s00253-017-8654-1

Schiffman SS, Rother KI. Sucralose, a synthetic organochlorine sweetener: overview of biological issues. J Toxicol Environ Health B Crit Rev. 2013;16(7):399-451. doi:10.1080/10937404.2013.842523

M. Yanina Pepino, Courtney D. Tiemann, Bruce W. Patterson, Burton M. Wice, Samuel Klein. (2013) Sucralose Affects Glycemic and Hormonal Responses to an Oral Glucose Load. Diabetes Care Sep, 36 (9) 2530-2535; DOI: 10.2337/dc12-2221

Υang Q. Gain weight by “going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings: Neuroscience 2010. Yale J Biol Med. 2010;83(2):101-108

https://www.clickatlife.gr/


Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...