Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

 




 




«Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας με καμίας τάδε τα παιδιά…»

 


Το παιδί της τάδε είναι ένα παιδί που ξέρουμε όλοι.

Έχουμε υπάρξει αυτό το παιδί για κάποιον άλλο ή το έχουμε συγκρίνει πολλές φορές με μας, τις επιδόσεις, τον ψυχισμό μας.

Είναι όμως ένα μεγάλο λάθος, ένα εμπόδιο στις νίκες μας και μια τρικλοποδιά στην αυτοπεποίθησή μας.

Κι είναι μια φράση που πολλοί γονείς ασυναίσθητα ή όχι χρησιμοποιούν, για να κινητοποιήσουν το παιδί τους, ενώ έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Παγώνει, πληγώνει, ακινητοποιεί.

Στη συγκεκριμένη μαμά, στο τέλος την πλησίασα και της έδειξα κολπάκια για προπαίδεια. Με την προϋπόθεση να αφήσει τα παιδιά των τάδε στη δική τους μαμά/μπαμπά.

«Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας με καμίας τάδε τα παιδιά...»

«Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας με καμίας τάδε τα παιδιά...»

«Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας με καμίας τάδε τα παιδιά...»

«Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας με καμίας τάδε τα παιδιά...»

«Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας με καμίας τάδε τα παιδιά...»

«Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας με καμίας τάδε τα παιδιά...»

«Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας με καμίας τάδε τα παιδιά...»

«Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας με καμίας τάδε τα παιδιά...»

«Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας με καμίας τάδε τα παιδιά...»

Ευχαριστούμε θερμά τον κο. Μάριο Μάζαρη για την παραχώρηση του άρθρου του. 

https://www.facebook.com/MariosMazaris?fref=nf&ref=embed_post


https://www.themamagers.gr/



“Η καλύτερη θεραπεία είναι η αγάπη – Η αγάπη δεν μας απογοητεύει”

 









Πόση ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη; – Όση η 4η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης

 


H Morgan Stanley εκτιμά ότι οι εταιρείες ΑΠΕ και οι εταιρείες υποδομών data centers θα ενισχυθούν από την ανάπτυξη της AI.

Η ποσότητα ηλεκτρική ενέργειας που χρειάζεται να καταναλώνει η γενετική τεχνητή νοημοσύνη για τα επόμενα χρόνια είναι ίση με αυτή που κατανάλωσε συνολικά η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης για το 2022.

Όπως αναφέρει έρευνα της Morgan Stanley, η ραγδαία επέκταση του κλάδου της generative AI αναμένεται να δει τη χρήση ενέργειας να αυξάνεται με ρυθμούς 70% κάθε χρόνο, από κάτω από 15 τεραβατώρες (TWh) το 2023 σε ύψη 224 TWh μέχρι το 2027, κοντά στις 230 TWh που χρειάστηκε όλη η Ισπανία κατά τη διάρκεια του 2022.

Η έρευνα σημειώνει πως η AI πρόκειται να έχει καθαρή θετική επίδραση στο παγκόσμιο κλίμα, καθώς υποστηρίζει ότι η ευρεία χρήση καθαρής ενέργειας από τον κλάδο θα δει την generative AI να συμβάλλει στον μετριασμό περισσότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι παράγει.

Η δυνατότητα της AI να βοηθήσει τον κόσμο να ενισχύσει την αποδοτικότητα του δικτύου και να αναπτύξει νέες τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών ρύπων -συμπεριλαμβανομένων των μηχανών δέσμευσης, αξιοποίησης και δέσμευσης άνθρακα (CCUS)- θα υπερκαλύψει την αύξηση των εκπομπών που προκαλείται από τη χρήση ενέργειας από τη βιομηχανία AI, αναφέρει η έκθεση.

Οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας έχουν εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια που βασίζονται σε κερδοσκοπικές τεχνολογίες -συμπεριλαμβανομένων της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και της CCUS- ως μέσο αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν αποδειχθεί στον πραγματικό κόσμο.

Η αυξανόμενη ζήτηση του τομέα για ενέργεια θα απαιτήσει, εν τω μεταξύ, μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη νέας ικανότητας παραγωγής καθαρής ενέργειας, αναφέρει η Morgan Stanley, καθώς υποστηρίζει ότι οι εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας και οι εταιρείες υποδομών κέντρων δεδομένων θα ενισχυθούν από την ανάπτυξη της AI.

Προς αύξηση η χρήση ορυκτών καυσίμων

Όπως σημειώνει το MarketWatch, η έκθεση της Morgan Stanley ακολουθεί τις ανησυχίες εμπειρογνωμόνων και επενδυτών ότι η ανάπτυξη του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων που θα οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η αυξημένη ζήτηση ενέργειας του κλάδου της AI θα οδηγήσει πιθανότατα σε αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ακόμη και αν ο τομέας τροφοδοτείται απευθείας από καθαρές πηγές ενέργειας, καθώς η καθαρή αύξηση της ζήτησης ενέργειας θα οδηγήσει άλλους τομείς να αναγκαστούν να χρησιμοποιούν υδρογονάνθρακες αντί αυτού.

Η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί από την αλματώδη αύξηση της ζήτησης για καθαρή ενέργεια από ανταγωνιστικούς τομείς, μεταξύ άλλων από την πράσινη βιομηχανία χάλυβα και για την τροφοδοσία ενός συνεχώς αυξανόμενου στόλου ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) – που θα μπορούσε να δει τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά.

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι οι συστάδες κέντρων δεδομένων θα μπορούσαν να εντείνουν τον ανταγωνισμό για τις προμήθειες καθαρής ενέργειας και να ξεπεράσουν τους τρέχοντες αγωγούς για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι στόχοι καθαρού μηδενικού ισοζυγίου που κατέχουν σήμερα οι εταιρείες κέντρων δεδομένων και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα τις αναγκάσουν να αναπτύξουν νέα καθαρή ενεργειακή ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των μικρής κλίμακας πυρηνικών αντιδραστήρων σχάσης.

https://www.fortunegreece.com/


Ποιες είναι οι 4 απροσδόκητες επενδυτικές προοπτικές για το 2024 σύμφωνα με τη Morgan Stanley

 Οι τομείς ανησυχίας για τους επενδυτές και η αισιόδοξη διάσταση.

Εν μέσω αβέβαιων προοπτικών της αγοράς, ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικής αναταραχής, οι επενδυτές έχουν πολλά να σκεφτούν. Στην τελευταία ετήσια σειρά «Big Debates», η Morgan Stanley Research εντόπισε δεκάδες θέματα από διάφορους τομείς και περιοχές που απασχολούν τους επενδυτές και τις εταιρείες. Μεταξύ αυτών και τέσσερις τομείς ανησυχίας για τους επενδυτές, και δίνει μια άλλη, πιο αισιόδοξη, διάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει προς τα πάνω τις χρηματιστηριακές αγορές, να επηρεάσει τις βιομηχανίες και να διαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία το 2024.

1. Οι αεροπορικές εταιρείες κερδίζουν …έδαφος

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα «παγώσουν» τα ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις τιμές των εισιτηρίων και, εν τέλει, το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο Ravi Shanker, αναλυτής εμπορευματικών μεταφορών και αεροπορικών εταιρειών της Morgan Stanley, πιστεύει ότι τα ταξίδια αναψυχής και τα εταιρικά ταξίδια θα παραμείνουν ισχυρά. Σημειώνει ότι παράγοντες όπως οι το υψηλό κόστος καυσίμων και οι ελλείψεις στο προσωπικό θα περιορίσουν τις διαθέσιμες θέσεις, επιτρέποντας στις αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν να χρεώνουν ένα ασφάλιστρο. «Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα προσθέσουν σημαντική αύξηση της χωρητικότητας το 2024», λέει ο Shanker. «Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες στην πραγματικότητα προσπαθούν να μειώσουν τις προσδοκίες ανάπτυξης, οι οποίες θα πρέπει να προοιωνίζονται καλά για τα έσοδα από τις τιμές των εισιτηρίων».

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την ήπια ζήτηση και τις επιπτώσεις των περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας. Ωστόσο, οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν περιθώρια για άλλη μια σταθερή χρονιά αύξησης εσόδων για ταξίδια στην Ήπειρο, παρά την πιθανή αδυναμία στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, όπου οι πρόσθετες πτήσεις θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις τιμές. Συνολικά, αυτές οι τάσεις θα μπορούσαν να ευνοήσουν τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, αλλά θέτουν σε κίνδυνο τις εμβληματικές αεροπορικές εταιρείες.

2. Η απανθρακοποίηση διατηρεί το επενδυτικό της δυναμικό

Οι αγορές βλέπουν αμυδρά το δυναμικό ανάπτυξης των βιώσιμων επενδύσεων, εν μέρει λόγω αυτού που πολλοί θεωρούν ως αργή πρόοδο στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Οι τιμές έχουν αυξηθεί καθώς οι παραγωγοί προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα κέρδη τους εν μέσω υψηλών επιτοκίων, και ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτό θα σημάνει χαμηλότερη ζήτηση το 2024. Ωστόσο, η Morgan Stanley Research πιστεύει ότι ο αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων βασίζεται στις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες εξακολουθούν να παρέχουν καλύτερα οικονομικά από, ας πούμε, το φυσικό αέριο. Γενικότερα, η απαλλαγή από τον άνθρακα για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων παραμένει προτεραιότητα των Κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

3. Το India’s Run συνεχίζεται

Η Ινδία βρίσκεται σε τροχιά εκπληκτικής ανάπτυξης ενώ έχει γίνει μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλάδο να επεκτείνεται κατά 21% ετησίως φτάνοντας τα 604 εκατομμύρια δολάρια έως το 2032, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley Research.

Παρά αυτή τη δυνατότητα, οι επενδυτές είναι δύσπιστοι ότι η Ινδία μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα. Αναμένουν αστάθεια από τις αναμενόμενες γενικές εκλογές την Άνοιξη του 2024. Η Morgan Stanley Research, ωστόσο, βλέπει αύξηση του ΑΕΠ –που προβλέπεται ότι θα είναι πάνω από 12% για το 2024– υπερδιπλάσια από αυτή της Κίνας.

Αυτό θέτει επίσης τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ινδία σε καλύτερη σχετική θέση για την επίτευξη αύξησης κερδών. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές που πιστεύουν ότι η προοπτική της Ινδίας έχει ήδη προεξοφληθεί μπορεί να θελήσουν να το ξανασκεφτούν, λέει ο Ridham Desai, Chief Equity Strategist της Morgan Stanley για την Ινδία. Ο Desai βλέπει την έναρξη ενός νέου κύκλου επενδύσεων κεφαλαίου, ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, χαμηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές και τη βελτίωση της ισορροπίας στο εμπόριο και την κατανάλωση.

4. Τα φάρμακα για την παχυσαρκία αλλάζουν την αγορά

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία έχουν κατακλύσει τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια. Η χρήση της καινοτόμου κατηγορίας φαρμάκων για την καταστολή της πείνας αυξάνεται, τόσο για τη διαχείριση βάρους όσο και για τη θεραπεία σχετικών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Υπολογίζεται ότι 24 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, ή το 7% του πληθυσμού, θα λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα μέχρι το 2035, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Οι επενδυτές έχουν αναγνωρίσει ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά φαίνεται να αμφισβητούν εάν η πιθανή επίδραση των φαρμάκων για την παχυσαρκία μπορεί να είναι υπερβολική. Η Morgan Stanley Research, ωστόσο, συνεχίζει να αναμένει ότι τα φάρμακα για την παχυσαρκία θα έχουν ευρείες και μόνιμες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τα τρόφιμα, καθώς οι καταναλωτές τρώνε λιγότερο και κάνουν πιο θρεπτικές επιλογές. «Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση για γλυκά, αρτοσκευάσματα, γλυκά και αλμυρά σνακ, αλκοόλ, αναψυκτικά και άλλα πιο τρόφιμα», λέει η αναλύτρια της Morgan Stanley, Pamela Kaufman.

https://www.fortunegreece.com/

Η τεχνητή νοημοσύνη «εισβάλει» στα πανεπιστήμια – Πάνω από τους μισούς φοιτητές τη χρησιμοποιούν για εργασίες

 


Και εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν Gen AI, ελπίζοντας ότι θα ελαφρύνει το φόρτο εργασίας τους.

Περισσότεροι από τους μισούς προπτυχιακούς φοιτητές δηλώνουν ότι συμβουλεύονται προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσουν στις εκθέσεις τους, ενώ τα σχολεία δοκιμάζουν τη χρήση τους στην τάξη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Έρευνα σε περισσότερους από 1.000 προπτυχιακούς φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διεξήχθη από το Ινστιτούτο Hepi, διαπίστωσε ότι το 53% χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν υλικό για τις εργασίες στις οποίες θα βαθμολογηθούν. Ένας στους τέσσερις χρησιμοποιεί εφαρμογές όπως το Google Bard ή το ChatGPT για να προτείνει θέματα και ένας στους οκτώ τις χρησιμοποιεί για τη δημιουργία περιεχομένου.

Μόλις το 5% παραδέχτηκε ότι αντιγράφει και επικολλά μη επεξεργασμένο κείμενο που δημιουργείται από ΤΝ στις αξιολογήσεις του.

Οι εκπαιδευτικοί επιδιώκουν επίσης να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να εξορθολογήσουν το έργο τους, με το Ίδρυμα Education Endowment Foundation (EEF) να εγγράφει σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα για τη χρήση της ΤΝ για τη δημιουργία σχεδίων μαθήματος και διδακτικού υλικού, καθώς και εξετάσεων και υποδειγματικών απαντήσεων.

Ο Dr. Andres Guadamuz, του Πανεπιστημίου του Sussex, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι μαθητές υιοθετούν την ΤΝ και πρότεινε ότι τα ιδρύματα πρέπει να είναι ρητά στη συζήτηση για το πώς να τη χρησιμοποιούν καλύτερα ως εργαλείο μελέτης.

«Έχω εφαρμόσει μια πολιτική ώριμων συζητήσεων με τους φοιτητές σχετικά με τη Gen AI. Μοιράζονται μαζί μου τον τρόπο με τον οποίο την αξιοποιούν», δήλωσε ο Guadamuz.

«Η πρωταρχική μου ανησυχία είναι ο σημαντικός αριθμός μαθητών που δεν γνωρίζει το ενδεχόμενο “ψευδαισθήσεων” και ανακριβειών στην ΤΝ. Πιστεύω ότι είναι ευθύνη μας ως εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίσουμε άμεσα αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Η έρευνα του Hepi διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις μαθητές που χρησιμοποιούν ΤΝ δεν γνωρίζει πόσο συχνά επινοεί στατιστικά στοιχεία, ακαδημαϊκές παραπομπές ή τίτλους βιβλίων για να συμπληρώσει τα κενά που αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν.

Ο Guadamuz είπε ότι είχε δοκίμια που παραδόθηκαν πέρυσι και τα οποία χρησιμοποιούσαν σαφώς μη επεξεργασμένη παραγωγή του ChatGPT, που προδίδονταν από το «βαρετό» ύφος με το οποίο ήταν γραμμένα. Αλλά καθώς η χρήση της ΤΝ έχει εξαπλωθεί, η έρευνα διαπίστωσε ότι λιγότεροι φοιτητές ήταν πρόθυμοι να τη χρησιμοποιήσουν.

«Ο κόσμος εξελίσσεται, και ως εκπαιδευτικοί πρέπει να προσαρμοστούμε θεσπίζοντας σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και πολιτικές, καθώς και σχεδιάζοντας πιο απαιτητικές αξιολογήσεις. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο σε ένα περιβάλλον με περιορισμένους πόρους, όπου οι ακαδημαϊκοί είναι ήδη υπερφορτωμένοι και υποαμειβόμενοι», δήλωσε ο Guadamuz.

Σύμφωνα με την πρόταση του EEF, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του φόρτου εργασίας των εκπαιδευτικών, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας τους. Η Gillian Keegan, υπουργός Παιδείας, δήλωσε ότι η ΤΝ θα μπορούσε να αναλάβει τη «βαριά δουλειά» της βαθμολόγησης και του σχεδιασμού για τους εκπαιδευτικούς.

Στα μισά από τα 58 σχολεία της Αγγλίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του EEF θα δοθεί μια εργαλειοθήκη για τη δημιουργία υλικού αξιολόγησης, όπως ερωτήσεις εξάσκησης, εξετάσεις και υποδείγματα απαντήσεων, και για την προσαρμογή των μαθημάτων σε συγκεκριμένες ομάδες παιδιών. Τα σχέδια μαθήματος που θα δημιουργηθούν με τεχνητή νοημοσύνη θα αξιολογηθούν από μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

https://www.fortunegreece.com/


Απλές και εύκολες μάσκες προσώπου με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι σου

 

Βασίλης Πέρρος – εν οίκω: Μια υπέροχη έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε!

 


Ο Βασίλης Πέρρος είναι ένας καλλιτέχνης που εκτιμώ ιδιαίτερα. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να εκφράζεται και να δημιουργεί. Στις 17 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 12 Μαρτίου 2022, στην gallery Skoufa μπορείτε να απολαύσετε την έκθεσή του “εν οίκω”, μια δουλειά που πραγματικά αξίζει να δείτε. Σημειώστε στην ατζέντα σας την ημερομηνία και περάστε μία βόλτα από τη Σκουφά.

Ο Βασίλης Πέρρος σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει πραγματοποιήσει 7 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει µε έργα του εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων και έχει επιμεληθεί σκηνογραφικά θεατρικές παραστάσεις.

Οι δημιουργίες του είναι πραγματικά ιδιαίτερες…

 

Ο Βασίλης Πέρρος είναι ένας καλλιτέχνης που εκτιμώ ιδιαίτερα. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να εκφράζεται και να δημιουργεί. Στις 17 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 12 Μαρτίου 2022, στην gallery Skoufa μπορείτε να απολαύσετε την έκθεσή του “εν οίκω”, μια δουλειά που πραγματικά αξίζει να δείτε. Σημειώστε στην ατζέντα σας την ημερομηνία και περάστε μία βόλτα από τη Σκουφά.

Ο Βασίλης Πέρρος σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει πραγματοποιήσει 7 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει µε έργα του εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων και έχει επιμεληθεί σκηνογραφικά θεατρικές παραστάσεις.

Οι δημιουργίες του είναι πραγματικά ιδιαίτερες…

 

“Έχεις πινέλα και χρώματα. Ζωγράφισε τον Παράδεισο και μπες μέσα”. Με τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη για οδηγό, ο Βασίλης Πέρρος μας καλεί στο ζωγραφικό του καταφύγιο, όπως το μεταφέρει από το εργαστήριο στην γκαλερί Σκουφά. Το τελευταίο του εικονογραφικό σύνολο δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία. Από το ξεκίνημά της, κατόπιν με τη συνθήκη του εγκλεισμού, ο ζωγράφος δεν έμεινε ερμητικά κλεισμένος, αλλά “κρυφοκοιτούσε” στα σπίτια. Περνούσε το αδιάκριτο βλέμμα του μέσα από τις χαραμάδες κι έριχνε τον φακό του για να συλλάβει τα τεκταινόμενα του σημερινού σπιτιού σε κάθε λεπτομέρεια.

Ο οίκος και το σχήμα του εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα έργα ως εικόνα αρχετυπική. Πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι καθημερινοί και το σπίτι είναι το πεδίο όπου εξελίσσεται η σύγχρονη πραγματικότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Η έννοια του “οίκου” που προστατεύει ως απάγκιο, ενώνει, αλλά μπορεί και να περιορίζει, ακόμη και να συνθλίβει, ζωντανεύει και γίνεται επιφάνεια ζωγραφική. Στις δύο διαστάσεις καθρεφτίζεται ο ζωτικός χώρος όπου ο κόσμος βίωσε τα τελευταία χρόνια την πρωτόγνωρη δοκιμασία του εγκλεισμού υπό το φόβο της αόρατης απειλής.


Το κεντρικό έργο που συμπυκνώνει την ιδέα του Βασίλη Πέρρου, τιτλοφορείται με τον εύγλωττο τίτλο «Exit» (Έξοδος). Είναι καρπός πολύμηνης προσπάθειας, έργο που το(ν) βασάνισε. Πρόκειται για σπονδυλωτό σύνολο από ιστορίες που λειτουργούν αυτόνομα κι όλες μαζί έχουν τη λογική “πολυκατοικίας”.

Την ιδέα της χωροταξίας πήρε όταν δίδασκε εικαστικά τους μαθητές του μέσω Webex. Στο ψηφιακό περιβάλλον άντλησε βιώματα αποκαλυπτικά, “παράθυρα” που του έδωσαν λύσεις ζωγραφικές.
“Αυτή η εικόνα ήρθε και πότισε το μυαλό μου. Παρά τα στενά όρια του μαθήματος κατανοούσες τι επικρατεί σε κάθε οικογένεια, από μικρά ευτράπελα έως τρομερά δυσάρεστες ιστορίες. Παιδιά και γονείς έβγαλαν “ρίζες” επάνω στον καναπέ μπροστά σε μια οθόνη. Αυτήν την εικόνα, λοιπόν, ήθελα να μεταφέρω”, εξηγεί ο δημιουργός.


Το σπίτι, όμως, του ζωγράφου δεν μένει ακίνητο. Έχει πόρους, αναπνέει ως ύπαρξη, μετακινείται, διαστέλλεται, ανοίγει και κλείνει θυμίζοντας συμπληγάδες, παραλλάσσοντας κάθε τόσο την οπτική γωνία, εστιάζοντας σε διαφορετικά σημεία του χώρου ή μεγεθύνοντας τα πρόσωπα. Κάθε φιγούρα παρουσιάζεται με διπλάσιο κεφάλι κατ’ αναλογία με το κανονικό, σε μία “παραμόρφωση της μαριονέτας” όπως την αποκαλεί.
“Ήθελα να δείχνει σαν κουκλοθέατρο με μαριονέτες θλιβερά πραγματικές. Διότι είμαστε θιασώτες ενός έργου που παίζουμε άθελά μας με νήματα αόρατα”.


Στην ντεκουπαρισμένη ζωγραφική επιφάνεια ο Βαλίσης Πέρρος χτίζει το χρονικό μιας εποχής. Αρχιτεκτονεί ένα αναγνωρίσιμο προσωπικό σύμπαν, στο οποίο καλείται να μετάσχει, με δημιουργικό τρόπο, και ο πλέον αμύητος θεατής. Καθένας δηλαδή μπορεί να βρει τον εαυτό του εκεί και οι προσωπικές ιστορίες γίνονται υπόθεση συλλογική. Ο δημιουργός αντλεί τα υλικά του από την παραστατική ζωγραφική για να μιλήσει για την εσωτερίκευση του θανάτου και πώς αυτή η ψυχική καταγραφή επηρεάζεται από μια εξωτερική μαζική απειλή όπως η πανδημία. Μια τέχνη που αποζητά το υπερβατικό μέσα από τον ρεαλισμό. Αν και ζούμε την αυγή της εικονικής πραγματικότητας, η πραγματική πραγματικότητα είναι πιο σκληρή όταν την αντικρίζουμε. Και η τέχνη έχει τη δύναμη να ρίχνει ένα διαφορετικό φως.


“Παρ’ όλα αυτά ο Πέρρος δεν σε καταθλίβει. Αντίθετα, σε παρηγορεί” γράφει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς. “Τρέφει απέραντη αγάπη και ευαισθησία για τους ανθρώπους που πάσχουν. Και η ζωγραφική του αύρα μέσα από μεγαλειώδη μικροπράγματα -σε μια ανθοστήλη, στην παρέα ενός ζώου, στ’ αναμμένο καντήλι, στη ζεστασιά του χαλιού- περνά από τα σπίτια και σε συμφιλιώνει με τη μοίρα, με τον πόνο των ανθρώπων και των πραγμάτων”.

Info:
εν οίκω – 17 Φεβρουαρίου έως 12 Μαρτίου 2022

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ, Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673
Τ.: 210 3603541 & 210 3643025
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ: 10:00-16:00, Τρ & Πεμ: 10:00-21:00, Παρ: 10:00-20:00, Σαβ: 10:30-16:00
website: www.skoufagallery.gr

https://www.tlife.gr/


5 light σούπες για κρύες ημέρες του χειμώνα σαν τη σημερινή

Η θερμοκρασία είναι χαμηλή και είναι πολύ πιθανό να βλέπεις νιφάδες χιονιού από το παράθυρο σου. Τόσο σήμερα όσο και τις επόμενες μέρες θα μείνεις σπίτι κι θα ετοιμάσεις για μεσημεριανό και βραδινό μια ζεστή και νόστιμη σούπα, Είναι άλλωστε ιδανικό πιάτο για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Κι αν προσέχεις τη διατροφή σου έχω τις καλύτερες προτάσεις και πιο συγκεκριμένα 5 light σούπες που θα λατρέψεις. 


Mανιταρόσουπα
(137 θερμίδες / μερίδα)

  • 1 1/4 κιλό άσπρα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 4 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου χαμηλό σε λιπαρά
  • 1 συσκευασία μανιτάρια καθαρισμένα χωρίς το κοτσάνι
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ, ανακατεύεις τα ψιλοκομμένα λευκά μανιτάρια με το χυμό λεμονιού. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατεύεις το ζωμό κοτόπουλου με τα ψιλοκομμένα λευκά μανιτάρια και το σκόρδο και τα αφήνεις να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  • Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνεις το λάδι.
  • Προσθέτεις τα κομμένα μανιτάρια και μαγείρεψε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά. Αλατοπιπερώνεις.
  • Πολτοποιείς τη σούπα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ και βάλε πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύεις με την κρέμα γάλακτος.
  • Σιγοβράζεις για 2 λεπτά, προσθέτεις το κόλιανδρο και αλατοπιπερώνεις.
  • Σερβίρεις με γαρνιτούρα από σοταρισμένα μανιτάρια και μαϊντανό.

Σούπα γλυκοπατάτας
(198 θερμίδες / μερίδα)

  • 2 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1,5 κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
  • 1 κουτ. του γλυκού κουρκουμά
  • 2 κουτ. της σούπας ginger σε σκόνη
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 400 γρ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

Εκτέλεση:

  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις το λάδι σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις το λάδι κάψει, προσθέτεις τις γλυκοπατάτες σου, κομμένες σε κύβους και τις αφήνεις να σοταριστούν για 10 λεπτά.
  • Προσθέτεις τον ζωμό, τον κουρκουμά, το ginger, και λίγο αλάτι. Δυναμώνεις την φωτιά, ανακατεύεις, ανακατεύεις τακτικά, σκεπάζεις με το καπάκι και τα αφήνεις να βράσουν.
  • Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνεις την φωτιά σε μέτρια και αφήνεις να βράσουν για 30 λεπτά.
  • Με ένα ραβδομπλέντερ, αρχίζεις να χτυπάς το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτοντας σταδιακά το γάλα.
  • Μόλις πολτοποιηθούν όλα σου τα υλικά, μοιράζεις σε κουπάκια.

Σούπα λαχανικών
(233 θερμίδες / μερίδα)

  • 5 καρότα, κομμένα και ξεφλουδισμένα
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πατάτες
  • 4 μεγάλες ντομάτες
  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 4 κολοκυθάκια, κομμένα
  • 5 ματσάκια σέλερι
  • 1 κύβος ζωμού κοτόπουλου
  • 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, ζεσταίνεις σε δυνατή φωτιά μία κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό.
  • Αφού πλύνεις όλα τα λαχανικά, τα κόβεις σε μικρούς κύβους.
  • Μόλις το νερό ξεκινήσει να βράζει, ρίχνεις μέσα τον κύβο, όλα τα λαχανικά και το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Χαμηλώνεις σε μέτρια φωτιά, σκεπάζεις με το καπάκι και βράζεις για 55 λεπτά.
  • Ανοίγεις το καπάκι, μυρίζεις, περιχύνεις σε ένα μπολάκι και απολαμβάνεις.

Κολοκυθόσουπα με γιαούρτι
(288 θερμίδες / μερίδα)

  • 2 κουτ της σούπας ελαιόλαδο
  • 6 γεμάτες κουτ. της σούπας γιαούρτι 2%
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό πράσο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 2 κουτ. του γλυκού κουρκουμά
  • Μια πρέζα καυτερό πιπέρι καγιέν
  • 850 γρ. κολοκύθα
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • αλάτι και πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση: 

  • Αρχικά, καθαρίζεις την κολοκύθα σου προσεκτικά, κρατάς τους κολοκυθόσπορους στην άκρη και κόβεις τη σάρκα σε μικρά κυβάκια.
  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, βάζεις το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο να μαλακώσουν. Ρίξε και την κολοκύθα και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμη.
  • Προσθέτεις το ζωμό και αφήνεις το μείγμα να πάρει βράση. Χαμηλώνεις και σιγοβράζεις με κλειστό καπάκι για 40 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτεις το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το καυτερό πιπέρι και το γιαούρτι και αλατοπιπερώνεις. Άφησε για 10 λεπτά ακόμη.
  • Με ένα ραβδομπλέντερ, λιώνεις τη σούπα μέχρι να σχηματιστεί μία κρεμώδης υφής. Μοιράζεις σε μπολάκια και απολαμβάνεις.

Παντζαρόσουπα

(176 θερμίδες/μερίδα)

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι  ψιλοκομμένο
  • 4 παντζάρια σε μικρά καρέ
  • 1 γλυκοπατάτα μεγάλη, σε μικρά καρέ
  • 1 μικρό κομμάτι  φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 600ml ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση: 

  • Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα
  • Προσθέτεις τα παντζάρια, τη γλυκοπατάτα, το τζίντζερ και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά
  • Ρίχνεις το το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνει να βράσουν για 40-45 λεπτά.
  • Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά τα βάζεις στο blender και τα πολτοποιείς 
  • Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο ακόμη ζωμό και ρίχνεις τη σούπα πάλι στην κατσαρόλα για μία ακόμη βράση.

Photos: iStock

https://www.tlife.gr/




Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...