Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ποιοι είναι οι 10 «μαγικοί» αριθμοί της υγείας που πρέπει να γνωρίζουμε;


Γνωρίζουμε το ύψος μας, το βάρος μας, το νούμερο του παπουτσιού μας, αλλά ξέρουμε ποιοι είναι εκείνοι οι αριθμοί, που έχουν ζωτική σημασία για την υγεία μας; Για μία γρήγορη εκτίμηση, ας ελέγξουμε τους 10 αριθμούς, που ακολουθούν.


Χοληστερίνη
«Τέλεια» επίπεδα χοληστερίνης δεν υπάρχουν, ωστόσο γενικά ορίζονται ως εξής: μικρότερη του 200 mg/dL επιθυμητή, μεταξύ 200 και 239 mg/dL οριακά υψηλή, 240 mg/dL και άνω υψηλή. Το νούμερο αυτό προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τόσο την «καλή» (HDL) όσο και την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Τα τριγλυκερίδια δε, είναι σε φυσιολογικά όρια όταν είναι χαμηλότερα από 150 mg/dL.
Δείκτης Μάζας Σώματος
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στη ζυγαριά για να «μετρήσουν» την υγεία τους, η αλήθεια είναι, ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι εκείνος που έχει σημασία. Για να τον υπολογίσετε, διαιρέστε το βάρος σας (σε κιλά) με το ύψος σας (σε εκατοστά), μετά διαιρέστε το αποτέλεσμα αυτό ξανά με το ύψος σας. Αν και υπάρχει κάποια παραλλαγή στο ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός για τη μάζα σώματος, σε γενικές γραμμές, ο αριθμός αυτός για έναν ενήλικα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 18,5 και του 24,9.
Μέτρηση της μέσης
Όπως ακριβώς και ο ΔΜΣ, έτσι και η περίμετρος της μέσης είναι ένας αριθμός, που υποδεικνύει την υγεία. Έρευνες αναφέρουν, ότι αυτοί που αποθηκεύουν λίπος γύρω από τη μέση έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή προσβολή και διαβήτη, ενώ οι πιθανότητες αυξάνονται σε περιπτώσεις, όπου η περίμετρος της μέσης είναι πάνω από 82 εκατοστά στις γυναίκες και 94 εκατοστά για τους άντρες.
Θερμίδες
Ο μαγικός αριθμός είναι 2.000 θερμίδες ημερησίως για μία υγιή γυναίκα, προκειμένου να διατηρεί το βάρος της και 2.500 θερμίδες για έναν άντρα, ενώ για τις εγκύους, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος τα νούμερα αυτά διαφοροποιούνται ανά περίσταση. Από τις 2.000 αυτές θερμίδες (και τις 2.500 για τους άντρες) το ποσοστό λίπους ημερησίως πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 25%-35%.
Κατανάλωση αλκοόλ
Οι άντρες μπορούν να καταναλώνουν μάξιμουμ 3 με 4 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, δηλαδή λιγότερα από δύο μεγάλα ποτήρια μπύρας (όχι περισσότερα από 21 ποτήρια την εβδομάδα), ενώ στην περίπτωση των γυναικών, τα νούμερα αυτά αλλάζουν σε 2-3 την ημέρα, δηλαδή 250ml κρασί την ημέρα και μάξιμουμ 14 ποτήρια την εβδομάδα, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους.
Αλάτι
Μόλις 6 γραμμάρια είναι η προτεινόμενη, από τους γιατρούς, ποσότητα αλατιού, που πρέπει να λαμβάνει ένας μέσος ενήλικας καθημερινά. Με άλλα λόγια, ένα κουταλάκι του γλυκού. Ωστόσο, επειδή πολλά προϊόντα «κρύβουν» αλάτι μέσα τους, η πλειονότητα των ανθρώπων υπερβαίνει αυτό το νούμερο φτάνοντας στα 8.6 γραμμάρια την ημέρα.
Πίεση
Για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, τα αυξημένα επίπεδα πίεσης είναι αναμενόμενα, τη στιγμή που τα προτεινόμενα βρίσκονται μεταξύ των 90/60 και 120/80, όπου ο πρώτος αριθμός είναι η λεγόμενη «μεγάλη» πίεση (που μετρά το μάξιμουμ της πίεσης της καρδιάς όταν αυτή χτυπά) και ο δεύτερος είναι η «μικρή», αυτή δηλαδή που μετρά τη χαμηλότερη πίεση της καρδιάς, όταν αυτή ηρεμεί μεταξύ των χτύπων. Η χαμηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα ενώ η υψηλή αντίθετα, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών προβλημάτων.
Καρδιακοί παλμοί
Η κανονική καρδιακή συχνότητα για έναν υγιή ενήλικα είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική κατάσταση και ενδεχομένως κάποια φαρμακευτική αγωγή. Όσοι έχουν καλή φυσική κατάσταση, κανονικά έχουν χαμηλότερο καρδιακό παλμό, ενώ στην περίπτωση που αντιληφθείτε, ότι ο καρδιακός ρυθμός σας είναι απότομα πιο αργός ή ταχύτερος από τον κανονικό (περιπτώσεις αρρυθμίας δηλαδή), τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Σάκχαρο
Ο έλεγχος για τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα γίνεται κανονικά μετά από μία περίοδο νηστείας και οι τιμές του σακχάρου ορίζονται ως εξής: πάνω από το 126 mg/dl (χωρίς να προηγηθεί νηστεία), όταν επαναλαμβάνονται τουλάχιστον μία φορά ακόμη, είναι συνώνυμες του σακχαρώδη διαβήτη. Αν οι τιμές αυτές είναι κάτω από 100 mg/dl η πιθανότητα ύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη πρακτικά εκμηδενίζεται. Όταν όμως παρατηρούνται τιμές σακχάρου μεταξύ 101 και 125 mg/dl, γεγονός που καλείται διαταραχή της γλυκόζης νηστείας (προδιαβητική κατάσταση), χρειάζεται μία ειδική εξέταση, που λέγεται καμπύλη γλυκόζης. Ωστόσο, το χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.
Ύπνος
Ο ύπνος είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και αρκετές μελέτες προτείνουν διαφορετικούς αριθμούς στην ερώτηση «πόσες ώρες ύπνου είναι ιδανικές για τον άνθρωπο;» Ωστόσο, αν και η κοινή λογική λέει, ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να κοιμάται όσες ώρες αισθάνεται ότι ξεκουράζεται, οι ώρες αυτές δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 5 ημερησίως, καθώς τόσο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός για να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειάς του, να συμβάλλει στην αναδιοργάνωση των κυττάρων του και να έχει μία ισορροπημένη καρδιακή λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...