Βέρες
Οι βέρες σύμφωνα με στο σχήμα τους συμβολίζουν την αιώνια αγάπη, τη δύναμη της σχέσης και την ένωση του γαμπρού με τη νύφη. Ο κύκλος αποτελεί ένα σχήμα χωρίς αρχή και τέλος, γι αυτό θεωρείται και σύμβολο τελειότητας. Στην περίπτωση του γάμου υποδηλώνει την αδιάκοπη αλυσίδα των γενεών, μέσα από το μυστήριο της ένωσης του ζευγαριού. Ιστορικά πιστεύεται ότι οι Αιγύπτιοι ήταν αυτοί που φόρεσαν πρώτη φορά βέρες, στο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού χεριού, καθώς ο αρχαίος λαός πίστευε ότι σε αυτό το δάχτυλο κατέληγε η φλέβα της αγάπης που ξεκινούσε από την καρδιά.
Ευλογία των δαχτυλιδιών
Κατά τη διάρκεια της τελετής, η νύφη και ο γαμπρός ευλογούνται με τις βέρες τρεις φορές ο καθένας. Οι βέρες θα περαστούν στο τρίτο δάχτυλο του δεξιού χεριού. Ο κουμπάρος εναλλάσσει τις βέρες τρεις φορές για να υποδείξει την αποδοχή άνευ όρων του ενός από τον άλλο και το πνεύμα αμοιβαίας στήριξης.
Στέφανα
Τα στέφανα είναι σύμβολα βασιλικά. Με το γάμο δημιουργείται ένα νέο βασίλειο, το σπίτι και η οικογένεια του ζευγαριού. Ο Ιερέας αφού ευλογήσει τα στέφανα πάνω στο ιερό ευαγγέλιο, κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια του μελλόνυμφου ζευγαριού.
Στέψη
Ο κουμπάρος αλλάζει τα στέφανα τρεις φορές για να συμβολίσει την ισότιμη, αξιοπρεπή και με αμοιβαία αγάπη στεφάνωση. Το στρογγυλό σχήμα των στεφάνων κρατάει την ύπαρξη του κακού μακριά από το ζευγάρι.
Κρασί
Το κρασί που προσφέρει ο Ιερέας κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και πίνει το ζευγάρι από την ίδια κούπα, αποτελεί σύμβολο του κοινού βίου που αποφάσισαν να μοιραστούν.
Ένωση των χεριών
Το δεξί χέρι του γαμπρού θα ενωθεί με το δεξί χέρι της νύφης τη στιγμή που ο Θεός τους ενώνει σε μια σκέψη, τους στεφανώνει σε μια σάρκα, τους μεταφέρει τη χαρά απόκτησης παιδιών… Τα χέρια τους θα παραμείνουν ενωμένα σε όλη τη διάρκεια της τελετής.
Χορός του Ησαΐα
Κρατώντας το ιερό Ευαγγέλιο, ο Ιερέας καθοδηγεί τους νεόνυμφους γύρω από το χώρο της γαμήλιας τελετής, τρεις φορές εις το όνομα της Αγίας Τριάδας. Η περιστροφική κίνηση συμβολίζει την αιωνιότητα και την πιστή ακολουθία του Χριστού από το ζευγάρι. Αυτά είναι και τα πρώτα βήματα που κάνουν μαζί οι νεόνυμφοι.
Ρύζι
Το ρύζι με το οποίο οι καλεσμένοι ραίνουν τους νεόνυμφους κατά τη διάρκεια του μυστηρίου αποτελεί ευχή για να ριζώσει το ζευγάρι και να έχει βίο ανθόσπαρτο σε όλους τους τομείς της κοινής τους ζωής αλλά και στη δημιουργία της δικής τους οικογένειας.
Κουφέτα
Οι ρίζες τους εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα, τότε όμως έτριβαν αμύγδαλο και το ανακάτευαν με μέλι. Γλυκόπικρα συμβολίζουν τις χαρές και τις λύπες του γάμου. Ακόμη, το αμύγδαλο συμβολίζει τη γονιμότητα και τους διαδόχους που θα αποκτήσει το ζευγάρι.
Ο μονός αριθμός των κουφέτων είναι αδιαίρετος, όπως ακριβώς και οι ζωές της νύφης και του γαμπρού.
Λαμπάδες
Οι λαμπάδες κάνουν την εμφάνιση τους στα βάθη των αρχαίων Ελληνικών χρόνων. Ανάβονται στην εκκλησία και μεταφέρονται από εκεί αναμμένες. Υποδηλώνουν την Θεία Φώτιση που παίρνει από το φως τους το ζευγάρι.
Πέπλο
Η κάλυψη του προσώπου της γυναίκας θεωρείται σημείο υποταγής και συνάμα αγνότητας, από τους αρχαίους χρόνους , μέχρι και στις μέρες μας. Το πέπλο επίσης χρησίμευε για να δώσει προστασία στο ζευγάρι από το κακό μάτι ή τα κακά πνεύματα.
Νυφική Ανθοδέσμη
Η γαμήλια ανθοδέσμη είναι η δήλωση του γαμπρού προς τη νύφη,ότι είναι το λουλούδι στη ζωή του και θα της εξασφαλίσει βίο ανθόσπαρτο με αγάπη και ευτυχία. Η νύφη αργότερα θα πετάξει το μπουκέτο της σε κάποια ανύπαντρη φίλη για να έχει και αυτή την τύχη με το μέρος της. Γι αυτό και λέγεται πως όποια πιάσει το μπουκέτο, θα είναι και η επόμενη που θα παντρευτεί.
Παράνυφοι
Οι παράνυφοι είναι οι αντιπρόσωποι του λαού, του Θεού, της εκκλησίας και μάρτυρες στην υπόσχεση αγάπης και αφοσίωσης μεταξύ του ζευγαριού. Πλαισιώνουν το ανδρόγυνο με την αγάπη τους.
Καλεσμένοι
Η παρουσία των καλεσμένων δεν έχει σχέση μόνο με την κοινωνική υποχρέωση να παραστούν στο Μυστήριο του γάμου δυο ανθρώπων. Η σημασία είναι βαθύτερη. Η Εκκλησία λαμβάνει μέρος στο Μυστήριο του γάμου, με την παρουσία και την προσευχή της.
Μαριέττα Δροσοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου