Το ποντίκι έχει γίνει ο καθημερινός μας σύντροφος, είτε εργαζόμαστε στον υπολογιστή για τη δουλειά μας, είτε για διασκέδαση. Το Ελβετικό Κέντρο Ηλεκτρονικής και Μικροτεχνικής στο Νεσατέλπαρουσιάζει τη νέα συσκευή που θεωρείται το ποντίκι του μέλλοντος.
Ονομάζεται υπολογιστής διαστήματος. Η συσκευή που χρησιμοποιείται ως ένα τρισδιάστατο ποντίκι, θα αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε με τους υπολογιστές, προσφέροντας εξαιρετική βοήθεια σε όσους σχεδιάζουν ανάλογα προγράμματα. Ο υπολογιστής διαστήματος, αυτό το μικρό μαύρο κουτί, χρησιμοποιεί ένα σύστημα που στηρίζεται στο φως και τη σκιά, για να συλλάβει την τρισδιάστατη θέση με ακρίβεια νανόμετρου. Μπορεί να μπει σε τηλέφωνα, υπολογιστές, επίπεδες οθόνες και laptops.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μηχάνημα για να μετακινήσουμε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο και να το στρέψουμε με ακριβή τρόπο, όπως ακριβώς θέλουμε. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε επίσης ως τηλεχειριστήριο. Ένα μόνο κουμπί αρκεί για να σερφάρουμε σε διαφορετικά μενού. Ο υπολογιστής διαστήματος στηρίζεται στην αρχή της απεικόνισης σκιάς. Ας φανταστούμε ότι αυτό το άσπρο χαρτί είναι ένας αισθητήρας εικόνας, όπως για παράδειγμα, μια κάμερα υπολογιστή. Εάν τοποθετήσω το χέρι μου σε μια σταθερή απόσταση από αυτόν τον αισθητήρα, οι μεταβολές της θέσης μιας πηγής φωτός ανιχνεύονται από τον υπολογιστή διαστήματος. Η προβαλλόμενη σκιά, η οποία αναλύεται από τον αισθητήρα, μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε την τρισδιάστατη θέση της φωτεινής πηγής. Όταν κινούμαστε, αλλάζει θέση, όσο πλησιάζουμε ή απομακρυνόμαστε, μεγαλώνει ή μικραίνει. Η αρχή είναι πολύ απλή και στηρίζεται στο κινέζικο θέατρο σκιών και στην απεικόνιση σκιών» αναφέρει ο μηχανικός Ερίκ Γκρενέ.
Το «CyclePower» είναι άλλη μια εφαρμογή που στηρίζεται στον υπολογιστή διαστήματος. Χάρις σ’ αυτό το μικρό φως που είναι τοποθετημένο στο πετάλι, οι άνθρωποι που γυμνάζονται, μπορούν να μάθουν τη φυσική δύναμη που ασκούν, σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ερασιτέχνες, που θέλουν να βελτιώσουν τις ποδηλατικές τους ικανότητες αλλά και από τους κορυφαίους αθλητές για να μετρήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν, κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, είτε σε εσωτερικό, είτε σε εξωτερικό χώρο.
Ο ανιχνευτής ήλιου (Sun Tracker) στηρίζεται επίσης στον υπολογιστή διαστήματος. Καθώς ανιχνεύει την τρισδιάστατη θέση κάθε φωτεινής πηγής με ιδιαίτερη ακρίβεια, μπορεί να υπολογίσει ακριβώς και τη θέση του Ήλιου. Ο ανιχνευτής ήλιου μετράει κάθε νέα θέση του ήλιου, κάθε δέκα λεπτά, με απόλυτη γωνιακή ακρίβεια. Τέτοιες μετρήσεις είναι απαραίτητες για τις ιδιαίτερα απαιτητικές διαστημικές εφαρμογές, όπως η τοποθέτηση δορυφόρων, αλλά και η πλοήγηση αεροσκαφών.
Ο υπολογιστής διαστήματος μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης στην μικροχειρουργική για την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος, επέμβαση που χρειάζεται απόλυτη ακρίβεια. Αυτή η εφαρμογή γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Βιοϊατρικής Μηχανικής Artorg στη Βέρνη.
«Η παραδοσιακή χειρουργική χρησιμοποιεί μια στερεοκάμερα, που είναι πολύ πιο μεγάλη, πολύ πιο δαπανηρή και σίγουρα λιγότερα ακριβής. Ο υπολογιστής διαστήματος μας βοηθά με το φως που είναι τοποθετημένο πάνω στο κρανίο του ασθενή, να οδηγήσουμε το ρομποτικό χέρι και να δημιουργήσουμε με το τρυπάνι ένα πέρασμα για να φτάσουμε στον κοχλία» υπογραμμίζει η μηχανικός Αμίνα Τσεμπίρα.
Πηγή:
gr.euronews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου