Οι κατσαρίδες αποδεικνύονται πολύ σκληρές για να πεθάνουν και μεταλλάσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικές στα εντομοκτόνα και να επιζούν σαν είδος.
Οι κατσαρίδες είναι ένα από τα ζωικά είδη που έχουν 350 εκατομμύρια χρόνια εμπειρίας στο να παθαίνουν «ανοσία» στις εχθρικές συνθήκες του περιβάλλοντος και να επιζούν σαν είδος. Η τελευταία τους μάχη για επιβίωση είναι εναντίον του ανθρώπινου είδους που προσπαθεί να τις εξοντώσει με κατσαριδοκτόνα. Σύμφωνα με την αναφορά που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, σταδιακά οι κατσαρίδες αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες, με αλλαγές που συμβαίνουν στους νευρώνες της γεύσης, ώστε να μην πέφτουν θύματα των κατσαριδοκτόνων που βασίζονται στην προτίμησή τους για συγκεκριμένες γεύσεις, όπως αυτή της γλυκόζης.
Η «τακτική της γλυκόζης» χρησιμοποιείται από τις εταιρείες απεντόμωσης από τη δεκαετία του 1990. Ψεκάζουν τους χώρους με δηλητήριο «κρυμμένο» σε γλυκόζη. Οι κατσαρίδες από κάποια στιγμή κι έπειτα δεν αντιδρούν στο δηλητήριο. Ο λόγος είναι γιατί μέσα στα χρόνια, οι αισθητήρες της γεύσης τους, προσαρμόστηκαν ώστε να μην αντιλαμβάνονται πια την γλυκόζη ως κάτι γλυκό (άρα και νόστιμο), αλλά ως κάτι πικρό (άρα και απεχθές). Άρα, δεν «τσιμπάνε» πια.
Η μεταστροφή αυτή των κατσαρίδων οδηγεί στην ανθεκτικότητά τους στα δηλητήρια που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να τις καταστρέψουν, ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει όλα αυτά τα εκατομμύρια χρόνια που υπάρχουν στη γη, περισσότερα από τον άνθρωπο. Έτσι, όπως γράφουν και στο Gizmodo, την επόμενη φορά που θα δείτε μία κατσαρίδα στο δρόμο, πριν την εξολοθρεύσετε με οποιονδήποτε αηδιαστικό και πρακτικό τρόπο, σκεφτείτε μήπως να της μιλήσετε ευγενικά, ώστε όταν κατακτήσουν τον πλανήτη, να σας ανταποδώσουν την χάρη που τους φερθήκατε καλά.
Πηγή: digitallife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου