Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να αποκτήσω παιδί;

Picture


Στις μέρες μας, οι περισσότερες γυναίκες περιμένουν τα μέσα της τρίτης ή τις αρχές της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους, για να αποκτήσουν παιδί. Οι γιατροί θεωρούν αυτήν την ηλικιακή περίοδο "περασμένη" και υψηλού κινδύνου. Ακόμα, αρκετοί ειδικοί αναρωτιούνται, αν οι γονείς αυτής της ηλικίας έχουν την απαιτούμενη ενέργεια για να αντέξουν τις βρεφικές αϋπνίες και την ιδιαίτερη φροντίδα που χρειάζονται τα παιδιά.

Πρώτο παιδί στα σαράντα

Picture
Παραδόξως, τα ζευγάρια που αποκτούν το πρώτο τους παιδί στα σαράντα, παρουσιάζουν θετική προοπτική και νιώθουν συναισθηματική πληρότητα. Καλό είναι βέβαια, να αλληλεπιδρούν με μικρότερης ηλικίας ζευγάρια. Αναφορές δείχνουν, ότι οι γονείς μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν υψηλότερη οικονομική άνεση, συγκριτικά με τους νεαρούς γονείς. Επίσης, έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές και το επαγγελματικό τους πλάνο. Φαίνεται λοιπόν, ότι οι γονείς που βρίσκονται κοντά στα σαράντα, τείνουν να αφοσιώνονται σε υψηλό βαθμό, στον τομέα της ανατροφής του παιδιού και λιγότερο στους τομείς των σπουδών, της καριέρας και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. 


Ένα μεγάλο ποσοστό γονέων (άνω των σαράντα ετών), δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να είχαν αποκτήσει παιδί, 5 με 10 έτη νωρίτερα, εκφράζοντας τη θέση ότι με το πέρασμα του χρόνου, αμβλύνονται οι φυσικές ικανότητες και αντοχές του ατόμου. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η γέννηση ενός παιδιού, σε κάνει να νιώθεις νεότερος. Σε μια μελέτη που έλαβε χώρα στην Αγγλία, φάνηκε ότι οι γυναίκες που αποκτούν παιδί στα σαράντα, τείνουν να ζουν περισσότερο. Συγκεκριμένα, έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να φτάσουν στην ηλικία των 100. H γέννηση ενός παιδιού, αυτήν την χρονική στιγμή, λειτουργεί αναζωογονητικά για την μητέρα.  


Η ιδανική ηλικία για τη μητρότητα, προκύπτει από τη συνάρτηση του βιολογικού και ψυχολογικού χρόνου. Ο πρώτος παράγοντας δηλώνει ότι μετά τα 30 έτη, η πιθανότητα αποβολής βαθμιαία αυξάνεται. Ο δεύτερος παράγοντας είναι πιο σύνθετος και προσδιορίζεται δυσκολότερα. Διαφέρει από άτομο σε άτομο και σχετίζεται με τις σπουδές, τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, την οικονομική άνεση και από μια σειρά άλλων παραγόντων. Η συνειδητή απόφαση για την απόκτηση ενός παιδιού, είναι ο καταλληλότερος οιωνός για το παιδί και τους γονείς. 

Η απόκτηση παιδιού σε νεαρή ηλικία (κάτω των 18 ετών) συνήθως δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή αλλά αναγκαία συνθήκη. Συχνά, πρόκειται για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (εκτός πλάνου και προγραμματισμού) ή για έναν εφηβικό έρωτα που δεν έχει "δοκιμαστεί" στα δύσκολα. 

Στον αντίποδα, η απόκτηση πρώτου παιδιού σε μεγάλη ηλικία (άνω των 40 ετών), οδηγεί μερικούς γονείς σε μια εξιδανικευμένη στάση και συμπεριφορά απέναντι προς το παιδί. Τείνουν να είναι υπερπροστατευτικοί, να επικεντρώνονται αποκλειστικά γύρω από την μητρότητα και να παραμελούν  ατομικές τους ανάγκες. 

Ο βιολογικός χρόνος προσδιορίζεται θετικά, πριν την ηλικία των 30. Αντίθετα, ο ψυχολογικός χρόνος, για πολλές γυναίκες, προσδιορίζεται μετά τα 30 έτη, καθώς μεσολαβούν οι ακαδημαϊκές σπουδές, η επαγγελματική σταδιοδρομία, η οικονομική ασφάλεια κ.α. Η γυναίκα λοιπόν, για να προσδιορίσει την κατάλληλη ηλικία της μητρότητας, πρέπει να "ζυγίσει" σωστά, αυτά τα δύο επίπεδα του χρόνου. 

                                                                              Συντακτική Ομάδα του Site
                                                                                           πηγή: www.psychologytoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...