Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Στο Βέλγιο βάζουν φόρο και στον βασιλιά

Στο Βέλγιο βάζουν φόρο και στον βασιλιά
Η βασιλική οικογένεια στο Βέλγιο θα αρχίσει να πληρώνει για πρώτη φορά φόρους και παράλληλα θα απολέσει ορισμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Έλιο ντι Ρούπο, κάτι που αντιμετώπισαν ήδη και άλλες μοναρχίες στην Ευρώπη εν μέσω της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας.
Η βελγική κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις να μεταρρυθμίσει το σύστημα των επιχορηγήσεων προς τον βασιλικό οίκο της χώρας αφότου μέσα ενημέρωσης της χώρας είχαν αποκαλύψει στις αρχές της χρονιάς πως η βασίλισσα Φαμπιόλα, χήρα του τέως μονάρχη Μποντουέν, σχεδίαζε να μεταβιβάσει ένα ακίνητο στην Ισπανία κατά τρόπο ώστε να αποφύγει την καταβολή του αναλογούντος φόρου. Το σχέδιό της προκάλεσε έντονες επικρίσεις από μέρους του πρωθυπουργού Έλιο ντι Ρούπο.
Βάσει του νέου συστήματος, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Βελγίου αργά χθες βράδυ, στο εξής μόνον ο/η μονάρχης, ο/η διάδοχος και ο/η σύζυγος του/της ή ο χήρος ή η χήρα του/της θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν χρήματα από το κράτος. Επίσης, θα λαμβάνει χρήματα ένας ή μία μονάρχης που αποχωρεί από το θρόνο.
Επιπλέον, ο βασικός οίκος θα απολέσει τις φοροαπαλλαγές του—ως σήμερα η βασιλική οικογένεια του Βελγίου δεν όφειλε να καταβάλλει φόρο εισοδήματος ή φόρο προστιθέμενης αξίας.
Στην Ολλανδία, το βόρειο γείτονα του Βελγίου, μόνον ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ, η σύζυγός του βασίλισσα Μάξιμα και η τέως βασίλισσα Βεατρίκη λαμβάνουν κρατική αποζημίωση και απολαμβάνουν φοροαπαλλαγών.
Στη Βρετανία, πολλά μέλη του βασιλικού οίκου λαμβάνουν ετήσια επιδόματα, αλλά από την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία με τη σειρά της διαθέτει ένα εισόδημα που εγκρίνει η βουλή. Πληρώνει φόρο.
Με βάσει το νέο σύστημα στο Βέλγιο η αποζημίωση που λαμβάνει η βασίλισσα Φαμπιόλα, 84 ετών, θα μειωθεί σε περίπου 450.000 ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ. Ο σύζυγός του Μποντουέν απεβίωσε το 1993. Ο αδελφός του Αλβέρτος είναι ο σημερινός μονάρχης.
Τα αδέλφια του πρίγκιπα διαδόχου Φιλίππου, ο Λοράν και η Άστριντ, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση αλλά σε επίπεδο υποδιπλάσιο του μεγάλου τους αδελφού.
Στο μέλλον τα αδέλφια του πρίγκιπα ή της πριγκίπισσας διαδόχου δεν θα λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.
πηγή:koolnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...