Το πόσο καλά κοιμάται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του εμβρύου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine», ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος της εγκύου ενοχοποιείται για διαταραχές στο ανοσοποιητικό της σύστημα, ιδιαίτερα αν πάσχει από κατάθλιψη. Κι αυτό, βέβαια, μπορεί δυνητικά να έχει επιπτώσεις στην υγεία του μωρού, συμπεριλαμβανομένης και της αυξημένης πιθανότητας πρόωρου τοκετού.
Η συγκεκριμένη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, βασίστηκε σε στοιχεία 170 γυναικών που διένυαν την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Οι ειδικοί επί 10 εβδομάδες παρακολουθούσαν τα επίπεδα της κυτοκίνης στον οργανισμό τους, αλλά και τις συνήθειες του ύπνου τους. Μάλιστα, ορισμένες από τις συμμετέχουσες παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης.
Η κυτοκίνη ή κυτταροκίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα ανοσολογικά θέματα της κυτταρικής αύξησης και η λειτουργία της έχει κριθεί σημαντική για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης.Όταν τα επίπεδά της είναι πολύ υψηλά, τότε ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα υγιή κύτταρα της εγκύου, με αποτέλεσμα να γίνεται ευάλωτος σε ασθένειες. Επιπλέον, μπορεί να καταστρέψει το νωτιαίο μυελό που καταλήγει στον πλακούντα και να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι καταθλιπτικές γυναίκες είχαν αυξημένα ποσοστά κυτοκίνης στον οργανισμό τους συγκριτικά με τις υγιείς εγκύους. Επιπλέον, τα επίπεδα αυξάνονταν δραματικά όταν αυτές οι γυναίκες κοιμούνταν κάθε βράδυ λιγότερο από 7 ώρες.
«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα της ποιότητας του ύπνου στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, ειδικά στις γυναίκες που βιώνουν κάποιο είδος κατάθλιψης. Όσο πιο νωρίς διαγνωστούν τα προβλήματα ύπνου σε μια έγκυο, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η θεραπεία που θα της προτείνουν οι ειδικοί», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης και ψυχίατρος, δρ. Μισέλ Οκούν.
«Παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, είμαστε σε θέση να πούμε ότι οι διαταραχές του ύπνου επηρεάζουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα των εγκύων, καθώς και την έκβαση της εγκυμοσύνης. Εκτεταμένες αναλύσεις καταδεικνύουν ότι η κατάθλιψη είναι ικανή να τροποποιήσει τέτοιου είδους συσχετισμούς», προσθέτουν οι ειδικοί.
Πηγή: imommy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου