Η εγκυμοσύνη για την κάθε γυναίκα είναι ο πιο σημαντικός σταθμός στη ζωή της. Μέσα από το δικό της σώμα και τη δική της ψυχή, θα βγει ένας άλλος «μικρός άνθρωπος». Η γέννηση του παιδιού της σηματοδοτεί την ολοκλήρωσή της και την ωριμότητά της ως γυναίκα, σύντροφος και μητέρα.
Η εγκυμονούσα γυναίκα βιώνει πολλές ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές. Τα συναισθήματά της κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο είναι πολλές φορές αντιφατικά: από τη μία χαίρεται, νιώθει έντονη συγκίνηση που θα γίνει μητέρα και θα ολοκληρώσει τους πολλαπλούς ρόλους της, από την άλλη όμως έχει ανησυχίες και ερωτηματικά, νευρικότητα, φόβο και αμηχανία σχετικά με το πώς θα τα καταφέρει, αν είναι έτοιμη για τον νέο της ρόλο, για την υγεία του παιδιού της…
Πρωταρχικός της στόχος είναι η εγκυμοσύνη, που μέρα με τη μέρα νιώθει να προχωράει μέσα από τις σωματικές αλλαγές, προετοιμάζοντάς την για το βρέφος που θα έχει στην αγκαλιά της μετά από εννέα μήνες. Οι σωματικές αυτές αλλαγές ξεκινούν με την διακοπή του κύκλου της περιόδου. Στην αρχή η γυναίκα βλέπει τη θηλυκότητά της αλλά και την σεξουαλική της επιθυμία λόγω των ορμονικών μεταβολών να αυξάνεται, το στήθος της να αλλάζει, να μεγαλώνει σε μέγεθος, το σώμα της να αποκτά περισσότερες καμπύλες, γεγονός μάλιστα που και ο σύζυγός της προσέχει και συνήθως το βρίσκει πιο θελκτικό και ερωτικό.
Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει, ξεκινούν οι ζαλάδες και οι εμετοί, οι πόνοι στη μέση, η κοιλιά της αρχίζει και μεγαλώνει σταδιακά. Συμπτώματα που από τη μία την χαροποιούν εφόσον γνωρίζει ότι πρόκειται για τις αλλαγές αυτές που δηλώνουν ότι «όλα πάνε καλά» και που θα φέρουν το πολυπόθητο μωρό της στον κόσμο, από την άλλη όμως μπορεί να της προκαλούν και δυσφορία. Νιώθει το σώμα της να αλλάζει, να μεταμορφώνεται, αισθάνεται λιγότερο ελκυστική και επιθυμητή καθώς η κοιλιά της μεγαλώνει. Σκέφτεται ότι δεν είναι τόσο σεξουαλική πια στα μάτια του ερωτικού της συντρόφου, ενώ η σεξουαλική της επιθυμία διαφοροποιείται βλέποντας ίσως ότι και ο σύντροφός της την αποφεύγει. Σε αυτό το σημείο είναι εύκολο το ζευγάρι να πέσει στην παγίδα της αποφυγής των σεξουαλικών επαφών καθώς εκείνη σταματάει να του εκφράζει τις σεξουαλικές της ανάγκες, αλλά και εκείνος μέσα από τη δική του αμηχανία και το φόβο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο απέχει επίσης. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό γυναικών που αρνείται επίμονα τη σεξουαλική επαφή λόγω αυτού του φόβου, όπου εδώ είναι χρήσιμη μία επίσκεψη στο γυναικολόγο που θα μπορέσει να καθησυχάσει το ζευγάρι εφόσον συντρέχουν όλες οι συνθήκες ασφάλειας και η εγκυμοσύνη διεξάγεται ομαλά.
Η σεξουαλική επιθυμία στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως αυξάνεται λόγω των ορμονών (αν και δεν συμβαίνει πάντα). Οι δύο σύντροφοι και μελλοντικοί γονείς, λοιπόν, μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκονται σεξουαλικά και η συνουσία μπορεί να παραμένει ευχάριστη και για τους δύο. Η κολπική εφύγρανση είναι πιο έντονη λόγω των ορμονών, ενώ και ο οργασμός θεωρείται ασφαλής για το έμβρυο, όταν δεν συντρέχουν άλλοι αρνητικοί παράγοντες. Όταν, βέβαια, η κοιλιά της γυναίκας μεγαλώσει αρκετά θα χρειαστεί να επιλέξει στάσεις που θα είναι πιο εύκολες και θα βολεύουν την εγκυμονούσα περισσότερο όπως η επαφή στο πλάι, με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα για να μην πιέζεται. Επίσης, το σεξ τους θα πρέπει να είναι λιγότερο έντονο σωματικά, όμως το ζευγάρι μπορεί να παίζει ελεύθερα και με αισθησιασμό ο ένας με το σώμα του άλλου, καθώς σεξ δεν είναι μόνο η καθεαυτό ερωτική πράξη.
Σε κάθε περίπτωση, η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού στην εγκυμοσύνη, βοηθάει στο να νιώθουν οι δύο σύντροφοι πιο κοντά ο ένας στον άλλον και να έχουν καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. H σωματική τρυφερότητα και ο αισθησιασμός που αναβλύζει όταν ο άνδρας ξαπλώνει δίπλα στην έγκυο γυναίκα του, χαϊδεύοντας απαλά το μωρό του πάνω από την κοιλιά της, δείχνοντάς της όλη τη συναισθηματικότητά του, δένει το ζευγάρι και τους φέρνει πιο κοντά. Η καλή ψυχική και σωματική επαφή του ζευγαριού δημιουργούν καλή ψυχική και σωματική κατάσταση στην έγκυο, γεγονός που εξασφαλίζει ένα υγιές μωρό.
πηγή: faysbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου