Ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Yale, Robert Leahy, παρουσιάζει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να φέρετε ξανά την αισιοδοξία στη ζωή σας, ακολουθώντας 4 απλά βήματα.
Ίσως νιώθετε ότι έχετε «χάσει» το χαμόγελό σας με όλους αυτούς τους αναγκαστικούς περιορισμούς που βιώνετε εσείς και οι άλλοι γύρω σας. Ίσως ακόμη, έχετε φτάσει σε σημείο να σκέφτεστε να παραιτηθείτε από την προσπάθεια για να βελτιώσετε, παρά τις αντίξοες συνθήκες, τη ζωή σας. Τότε, το πιθανότερο είναι πως διανύετε μια περίοδο απαισιοδοξίας, που σας «κρατάει» σε στασιμότητα σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς σας και έχετε την ανάγκη να ανακτήσετε την χαμένη σας αισιοδοξία προκειμένου… να συνεχίσετε τη ζωή σας.
Ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Yale, Robert Leahy, συστήνει 4 βήματα προκειμένου να απομακρύνετε την απαισιοδοξία που έχει «σωρευτεί» στις σκέψεις σας και να καταφέρετε να γίνετε ξανά αισιόδοξοι.
Βήμα 1ο: «Πρώτα από όλα είναι απαραίτητο να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας και να ανακαλέσετε στη μνήμη σας τις απαισιόδοξες σκέψεις που έχετε κάνει τον τελευταίο καιρό ώστε να μπορέσετε να τις αντιμετωπίσετε» αναφέρει ο Robert Leahy.
Μπορεί να έχετε σκεφτεί: «Μεγάλωσα πια και δεν αξίζει να προσπαθήσω για…», «Ό,τι και να κάνω, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει», «Δεν θα καταφέρω ποτέ να γίνω ευτυχισμένη», ή ακόμα, «Με έχουν “καταραστεί”, τίποτα δεν μου πάει καλά».
Οποιεσδήποτε σκέψεις σάς έχουν ωθήσει στην παραίτηση και στην αδράνεια, σύμφωνα με τις συμβουλές του ειδικού, αυτές χρειάζεται να φέρετε στο μυαλό σας για να μπορέσετε να τις «θεραπεύσετε».
Βήμα 2ο: «Αφού έχετε ανακαλέσει στο νου σας τις απαισιόδοξες σκέψεις, δοκιμάστε κάτι διαφορετικό: αμφισβητείστε τες!» σημειώνει ο καθηγητής ψυχολογίας.
«Απλά, “παίξτε” με την ιδέα ότι αυτές οι θέσεις μπορεί να είναι και λανθασμένες» συμπληρώνει ο ίδιος.Και προσπαθήστε να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι οι σκέψεις που εσείς δημιουργείτε κινούνται προς άλλη κατεύθυνση από την επιθυμητή και αυτό είναι που χρειάζεται να αλλάξετε.
Παραδείγματος χάριν, σκεφτείτε: «Δεν έχω μεγαλώσει και τόσο πια, μπορώ να κάνω…» αντί για «Μεγάλωσα πια και δεν αξίζει να προσπαθήσω για…».
Βήμα 3ο: «Και τώρα, έχοντας αντικαταστήσει τις αρνητικές σκέψεις με άλλες πιο αισιόδοξες, μπορείτε να αναλογιστείτε και τις εκατοντάδες άλλες επιλογές που έχετε». Αξίζει να αναλογιστείτε τις εναλλακτικές λύσεις που σας παρέχονται για οποιονδήποτε τομέα της ζωής σας.
«Κι αν ακόμη σκέφτεστε ότι “δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό”, σκεφτείτε πώς ζούσατε μια χαρά στο παρελθόν, χωρίς να το έχετε» αναφέρει ο ειδικός. Η αδράνεια δεν μπορεί να επιφέρει λύση στο πρόβλημά σας, παρά μόνο η δράση.
Γι αυτό είναι απαραίτητο να ανοίξετε τα μάτια σας, να σηκωθείτε από την καρέκλα της απαισιοδοξίας και να κάνετε κάτι για εσάς – οτιδήποτε θεωρείτε ότι μπορεί να «λειτουργήσει» υπέρ σας.
Βήμα 4ο: «Πετάξτε… από το παράθυρο την απαισιοδοξία που έχει “στοιχειώσει” στο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον». Μην αφήνετε τους άλλους να σας «τραβάνε» προς τα πίσω, αλλά εμμείνετε στη νέα κατεύθυνση που έχετε επιλέξει: να κοιτάζετε γύρω σας για εναλλακτικές λύσεις και φυσικά μπροστά σας, με στόχο τη βελτίωση του άμεσου μέλλοντός σας.
«Ακούστε μόνο τη φωνή μέσα σας. Αυτή που προσπαθείτε με τόσο κόπο να “απελευθερώσετε” από τα δεσμά της απαισιοδοξίας. Μην αναλώνεστε στο να απολογείστε για τον δρόμο της αισιοδοξίας που διαλέξατε. Απλά ακολουθήστε τον και καλέστε τους οικείους σας, να ακολουθήσουν εσάς» καταλήγει ο Robert Leahy
http://www.psixologikosfaros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου