Η μαγεία του είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν και πότε θα το δεις. Όμως, αν σταθείς τυχερός, θα’χεις να θυμάσαι μια από τις πιο μαγικές εικόνες στη ζωή σου. Ρίξαμε μια ματιά στο φυσικό φαινόμενο αυτό, για να είμαστε έτοιμοι.
Χρώματα, αιφνίδιοι σχηματισμοί και ουράνιες μεταμορφώσεις. Ίσως το πιο εντυπωσιακό θέαμα της φύσης, aurorae ή σέλας, δεν εμφανίζεται καθημερινά στον ουρανό. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που το κάνουν τόσο μοναδικό.
Ας ξεκινήσουμε με αυτό.
Και μετά με αυτές τις εικόνες.
(Reykjavik, Ισλανδία)
(Ivalo, Φινλανδία)
(Kiruna, Σουηδία)
(Tromsø, Νορβηγία)
(Shetland, Ηνωμένο Βασίλειο)
Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα, γράφουμε όλα όσα πιθανότατα δεν ξέρεις για αυτό το “θαύμα” της φύσης.
Οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας τους… Ταράνδους τους, ενώ οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταμάταγαν τα έλκηθρα και μάζευαν τα κουδούνια για να μη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας, το οποίο φοβόντουσαν ότι ήταν μια δαιμονική οντότητα που θα τους άρπαζε
Οι φάσεις του φαινομένου aurorae
Δεν είμαστε οι κατάλληλοι για να κάνουμε επιστημονική ανάλυση αυτού του μαγικού φαινομένου, όμως καλό θα ήταν να πούμε κάποια βασικά για το πώς δημιουργείται.
Πρώτη φάση: Φορτισμένα σωματίδια ( (κυρίως ηλεκτρόνια, αλλά και πρωτόνια) από το διάστημα παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης.
Δεύτερη φάση: Τα σωματίδια μετακινούνται προς το βόρειο πόλο.
Τρίτη φάση: Τελικά αντιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας.
Τέταρτη φάση: Δημιουργούν ένα από τα πιο όμορφα φυσικά φαινόμενα του κόσμου.
Όταν μιλάμε για το βόρειο σέλας λοιπόν, ουσιαστικά αναφερόμαστε στο φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και που παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές (Πολικό Σέλας), τόσο στον Βόρειο ημισφαίριο, όσο και στο Νότιο, αποκαλούμενο αντίστοιχα “Βόρειο Σέλας” και “Νότιο Σέλας”.
(Λαπωνία)
Ήξερες ότι:
- Το φαινόμενο Βόρειο Σέλας, (aurora borealis), πήρε το όνομά του από τη Ρωμαϊκή θεότητα της Αυγής, Aurora, και τη γεωγραφική περιοχή του Βοριά και δόθηκε από τον Γάλλο φιλόσοφο, αστρονόμο και επιστήμονα Pierre Gassendi το 1621.
- Το σέλας είναι πιο συχνό να παρατηρηθεί κατά μήκος ζώνης της οποίας το κέντρο απέχει από τους πόλους περίπου 10 μοίρες, ενώ ακριβώς πάνω από τους πόλους εμφανίζεται πολύ αραιότερα. Το κέντρο της ζώνης εμφάνισης του βόρειου σέλαος βρίσκεται κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδίας και άρα πιο κοντά στην Αμερικανική ήπειρο παρά στην Ευρώπη. Όσο νοτιότερα κινούμαστε από αυτή τη ζώνη, τόσο σπανιότερη γίνεται η εμφάνιση του φαινομένου.
- Πώς ο άνθρωπος να εξηγήσει ένα τέτοιο φαινόμενο, όταν κανείς δεν είχε ιδέα από επιστημονικές εξηγήσεις; Οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας τους… Ταράνδους τους, ενώ οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταμάταγαν τα έλκηθρα και μάζευαν τα κουδούνια για να μη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας, το οποίο φοβόντουσαν ότι ήταν μια δαιμονική οντότητα που θα τους άρπαζε.
- Οι μύθοι και οι θρύλοι του σέλαος, δεν σταματούν εκεί. Οι Εσκιμώοι πίστευαν πως τα χρώματα αυτά στον ουρανό ήταν οι ψυχές των νεκρών που αναζητούσαν τους δικούς τους. Έτσι, όσο διαρκούσε το φαινόμενο δεν έβγαζαν κιχ μην τυχόν και κατέβει το Σέλας χαμηλά και τους αρπάξει αναγνωρίζοντάς τους από τη φωνή τους.
- Την Μεσαιωνική περίοδο η εκκλησία το παρουσίαζε ως προμήνυμα μεγάλου κακού, σκορπώντας τον τρόμο στους πιστούς, που δεν συμμορφώνονταν με τις επιταγές της. Κλασσικές είναι οι γκραβούρες της εποχής, παρουσιάζουν το Σέλας ως ένα θηρίο της Κόλασης.
- Μπορείτε να δείτε το βόρειο σέλας ουσιαστικά σε οποιοδήποτε σημείο στο βόρειο ημισφαίριο, που βρίσκεται μέσα ή ακριβώς επάνω στη ζώνη του σέλαος, σχεδόν πάνω στον αρκτικό κύκλο. Το φαινόμενο δημιουργείται από την αλληλεπίδραση του μαγνητισμού της γης και του ηλιακού ανέμου.
Πότε να ταξιδέψεις
Όπως είπαμε και πριν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δεις το μοναδικό αυτό θέαμα, όμως υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένα μέρη του πλανήτη οι πιθανότητες αυξάνονται, γι’αυτό, πήγαινε διαβασμένος.
Οι καταλληλότερες περίοδοι για να δει κανείς το σέλας στο βόρειο ημισφαίριο είναι ο Οκτώβριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Μπόλικο σκοτάδι και λιγότερη συννεφιά από άλλους μήνες.
Θα ήταν καλό να πετύχεις την κατάλληλη φάση της νέας σελήνης, όταν δηλαδή το φεγγάρι δε φαίνεται καθόλου.
Ο σκοτεινός ουρανός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητά σας να δείτε το βόρειο σέλας
Η ιστοσελίδα www.timeanddate.com, πάει ένα βήμα παραπέρα το ταξίδι σου. Μπορείς να ελέγξεις τις ώρες που έχει σκοτάδι και φως για κάθε μήνα, σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο.
Κρουαζιέρα θα σε πάω
Θα ήταν δυνατόν τα ταξιδιωτικά γραφεία να μην έχουν σπεύσει να οργανώσουν τα καλύτερα πακέτα για τους ταξιδιώτες που θέλουν να δουν το σέλας;
Αρχικά, υπάρχει η κρουαζιέρα. Η πιο δημοφιλής είναι στα φιόρδ ή στην Αλάσκα. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, είναι και οι εκδρομές με έλκηθρο με σκύλους, ενώ για όσους θέλουν κάτι πλήρως οργανωμένο, υπάρχουν εταιρείες που οργανώνουν εξολοκλήρου εκδρομές για την παρατήρηση του βόρειου σέλαος, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων, της διαμονής και άλλων δραστηριοτήτων.
Τα καλύτερα μέρη για να δει κανείς το βόρειο σέλας για το 2013-2014
Οι χώρες και οι περιοχές τους που είδατε στις 5 πρώτες φωτογραφίες στην αρχή του κειμένου είναι τα καλύτερα μέρη για να δείτε το βόρειο σέλας και μάλιστα, σύμφωνα με το www.skyscanner.net, έχουν αρκετά οικονομικά πακέτα, σε αντίθεση με την Αλάσκα ή το Νότιο Πόλο όπου μάλλον το ταξίδι θα σας κοστίσει μια μικρή περιουσία. Ελέγξτε τη ζώνη του σέλαος για να δείτε πού βρίσκονται οι πιο κοντινές πόλεις. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στη ζώνη, τόσο πιθανότερο είναι να το δείτε.
Αν το φαινόμενο αυτό έχει πάρει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια σου, περιμένουμε το σχόλιό σου.
http://cosmo.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου