Τί γίνεται με την πειθαρχία των παιδιών;
Τα παιδιά προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και άθελα τους δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα των γονιών τους. Τί γίνεται όμως, όταν ένας single γονέας προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις και παράλληλα να θέσει όρια στη συμπεριφορά του παιδιού του;
Η καλή αρχή είναι πολύ βασική. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τους κανόνες τόσο πιο εύκολο είναι για τα παιδιά σας να μάθουν ποιες είναι οι αποδεκτές συμπεριφορές και ποιες όχι. Είναι πολύ δύσκολο ένα παιδί 10 ετών ξαφνικά να του ζητηθούν πράγματα τα όποια ήταν άγνωστα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, αν έχει μάθει το παιδί να μην μαζεύει το δωμάτιο του ή να στρώνει το κρεβάτι του και ξαφνικά να το χαρακτηρίσετε ακατάστατο ή του κάνετε παρατήρηση με άσχημο τρόπο, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη σχέση σας. Καθώς, η συμπεριφορά του παιδιού σας μέχρι τώρα ήταν αποδεκτή από εσάς και ξαφνικά συνειδητοποιεί πως κάνει κάτι λάθος. Τα παιδιά έχουν την τάση να παίρνουν προσωπικά τα όσα λένε οι γονείς τους και κάθε παρατήρηση ερμηνεύεται ως έλλειψη αποδοχής και κατ’ έκταση αγάπης .
Πως μπορείτε να θέσετε τους κανόνες πειθαρχίας στο σπίτι:
Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερης ηλικίας, τότε μιλήστε μαζί τους. Πείτε πως υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει να λύσετε. Εξηγήστε του πως θα πρέπει να βρείτε λύσεις στα προβλήματα σας, που θα εξυπηρετούν και τους δυο. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με μεθόδους εξουσίας, θα είναι δύσκολο στην αρχή να εμπιστευτούν πως η νέα αυτή μέθοδος θα είναι ισότιμη και για τους δυο. Προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί σε κάθε απορία τους. Βρείτε ποιες είναι εκείνες οι συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητα σας, εντοπίστε τις ανάγκες που κρύβονται από πίσω και προτείνετε λύσεις που θα ικανοποιούν και τις δυο πλευρές.
Για τα μικρότερα παιδιά θέστε τους κανόνες του σπιτιού μαζί. Επειδή οι μικροί εξερευνητές σας, στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τον κόσμο, τυχαίνει να παραβούν τους κανόνες, δεν υπάρχει λόγος για φωνές και τιμωρίες. Μιλήστε μαζί τους και πείτε τους τις συνέπειες που είχε σε εσάς η μη αποδεκτή συμπεριφορά τους, καθώς και τα συναισθήματα που νιώσατε. Αν για παράδειγμα, έχετε πει πως κάθε βράδυ πρέπει να είναι το δωμάτιο καθαρό, εξηγήστε στο παιδί ότι νιώθετε αδικία και στεναχώρια που αναγκαστήκατε να το μαζέψατε εσείς. Πάρτε ένα μεγάλο πίνακα και γράψτε με το παιδί τους κανόνες του σπιτιού. Χρησιμοποιήστε εικόνες αν το παιδί σας δεν ξέρει να διαβάζει ή χρωματιστούς μαρκαδόρους για να είναι πιο ευχάριστοι. Ο τρόπος αυτός βοηθά τα παιδιά σας να καταλάβουν ποιες είναι οι επιτρεπτές και ποιες όχι συμπεριφορές. Ακόμα, οι μικροί νομοθέτες έχουν ένα σημαντικό κίνητρο να εφαρμόσουν τους κανόνες αφού συμμετείχαν στη θέσπισή τους.
Να θυμάστε να επαινείτε τα παιδιά σας για τις αποδεκτές τους συμπεριφορές, καθώς με τον τρόπο αυτό τους γνωστοποιείτε πιο είναι το σωστό, ώστε να το επαναλάβουν. Οι τιμωρίες και οι φωνές δεν βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν τι κάνουν λάθος. Μπορεί να φέρνουν στιγμιαία αποτέλεσμα, αλλά δεν εξηγούν τι έφταιξε ώστε να μην το επαναλάβουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου