Πως τα καταφέρνει ένας μπαμπάς σε μια single οικογένεια;
Είναι πολύ δύσκολο για ένα γονιό να μεγαλώνει μόνος του το παιδί του. Πόσο μάλλον για ένα μπαμπά το έργο αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Οι περισσότεροι μπαμπάδες μαθαίνουν από τα λάθη τους για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται. Διαβάστε ποια είναι τα πιο γνωστά που θα πρέπει να αποφεύγονται:
• Μην είστε τόσο αυστηροί με τους κανόνες: Υπάρχει περίπτωση να θέσετε κάποιους κανόνες τους οποίους τα παιδιά σας να μην μπορούν να τηρήσουν. Δεν χρειάζεται να είστε αυστηροί μαζί τους και αδιάλλακτοι, απλά συζητήστε μαζί τους και βρείτε μια λύση που να είναι κοινά αποδεκτή και στους δύο σας.
• Μια σύντροφος στη ζωή σας: Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια σχέση σταθερή καθώς την χρειάζεστε και εσείς αλλά και το παιδί. Μην κρύβετε την ύπαρξη του παιδιού από φόβο ότι δεν το αποδεχτεί, να είστε ειλικρινής από την πρώτη στιγμή. Προσοχή, σαφώς έχετε δικαίωμα στον έρωτα, αλλά αποφύγετε να γνωρίζετε κάθε σύντροφό σας στα παιδιά. Kαλό θα είναι να έρθουν σε επαφή εφόσον είστε σίγουρος. Επίσης, ξεκαθαρίστε στο παιδί πως καμία δεν θα αντικαταστήσει τη μητέρα του και πως η σύντροφός σας θέλει απλώς να είναι φίλη μαζί του.
• Η επικοινωνία με το παιδί σας: Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχετε επικοινωνία με τα παιδιά σας. Μπορείτε να κουβεντιάζετε μαζί τους για διάφορα θέματα. Ειδικά αν έχετε κόρη, δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε άβολα να κουβεντιάσετε ορισμένα θέματα, μην έχετε ταμπού για τις συζητήσεις αυτές. Μια καλή ιδέα είναι να έχετε προσωπικό χρόνο με τα παιδιά σας έξω από το σπίτι. Προσπαθήστε να μια φορά την εβδομάδα να πηγαίνετε για φαγητό ή να κάνετε κάτι που ευχαριστεί και τους δύο, καθώς το σπίτι είναι φορτισμένο συναισθηματικά και οι συζητήσεις αυτές γίνονται πιο εύκολα σε ουδέτερο περιβάλλον.
• Πείτε την αλήθεια: Όταν σας ρωτάει πού βρίσκεται η μαμά, δεν μπορείτε να το πληγώνετε λέγοντάς του ότι σας παράτησε ή να μην απαντάτε καθόλου. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία πως το λέτε. Bρείτε τα λόγια που δεν θα το στεναχωρήσουν και δώστε του απαντήσεις με ειλικρίνεια. Η βοήθεια από έναν ειδικό είναι μια καλή λύση σ” αυτές της περιπτώσεις. H λέξη «ειδικός» δεν χρειάζεται να σας προξενεί φόβο και ανησυχία, καθώς το παιδί σας χρειάζεται ειδική στήριξη.
• Ο άλλος γονιός: Aν με τη μητέρα του έχετε χωρίσει, αλλά για διάφορους λόγους το παιδί μένει μαζί σας, εξασφαλίστε συχνές συναντήσεις με τη μαμά του, ώστε να μοιράζεται ποιοτικό χρόνο μαζί της. Ακόμα, αποφύγετε να κάνετε αρνητικά σχόλια για εκείνη. Το ότι δεν τα βρήκατε ως ζευγάρι, δεν αναιρεί το ρόλο της μητέρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου