Είναι δύσκολη διαδικασία, γιατί από τη δική μας θέση νιώθουμε ασφάλεια, μπορούμε να κρίνουμε ή να επεμβαίνουμε με το έτσι θέλω στις ζωές των άλλων, χωρίς ουσιαστικά κάποιο ρίσκο. Γινόμαστε πολλές φορές άδικοι, απόλυτοι ή αυστηροί με τις επιλογές των άλλων. Ο λόγος είναι πώς ποτέ δεν έχουμε προσπαθήσει να βιώσουμε αυτό που νιώθουν και να δούμε την κατάσταση μέσα από τα δικά τους μάτια.
Ξεχνάμε πώς είμαστε διαφορετικοί και πως ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται και αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα. Για να έρθουμε πιο κοντά όμως θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μπαίνουμε στη θέση του.
• Την ώρα μιας διαφωνίας: Κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας με κάποιον δοκιμάστε να αλλάξετε ρόλους. Προτείνετε για λίγα λεπτά να μπει στη θέση τη δική σας και εσείς στη δική του. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορείτε να καταλάβετε ο ένας τον άλλον αλλά και να ξανά δείτε την δική σας άποψη από μια άλλη οπτική.
• Επιστροφή του μηνύματος. Μόλις τελειώσει την άποψη του ο συνομιλητής σας, προσπαθήστε να του πείτε αυτό που καταλάβατε. Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως «Αυτό που καταλαβαίνω ότι λες είναι… Σωστά;». Μόλις, επιβεβαιώσει ότι έχετε κατανοήσει σωστά την άποψη σας, τότε εκφράστε την δική σας και προτείνετε να κάνει και εκείνος το ίδιο.
• Προσπαθήστε να κατανοείτε πρώτα καλά και μετά να εκφράσετε την άποψη σας. Για παράδειγμα, όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, αναρωτηθείτε τι εννοεί ο συγγραφέας. Εξηγήστε τον σε κάποιον άλλον.
Ακούστε καλά όταν σας μιλάνε οι άλλοι, στην συνέχεια περάστε τα λόγια τους ως βίωμα σας και μετά εκφέρεται την γνώμη σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου