Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αποβολής και εκτοπικής εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Tobacco Control».
Οι παθητικές καπνίστριες έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες θνησιγένειας, δηλαδή να γεννηθεί το μωρό τους νεκρό.
Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με τα χρόνια που μια γυναίκα υπήρξε παθητική καπνίστρια πριν μείνει έγκυος, γράφουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο και το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι έγκυοι που καπνίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής και επιπλοκών της εγκυμοσύνης, αλλά τα στοιχεία για την τυχόν επίδραση του παθητικού καπνίσματος στην εγκυμοσύνη δεν είναι επαρκή.
Για να διερευνήσουν το θέμα, πραγματοποίησαν μία μεγάλη μελέτη παρατήρησης, αναλύοντας το ιστορικό 80.762 εθελοντριών που συμμετείχαν στην επονομαζόμενη μελέτη WHI (Women’s Health Initiative).
Όλες οι εθελόντριες είχαν ηλικία άνω των 50 ετών και όλες είχαν μείνει κατά το παρελθόν έγκυοι τουλάχιστον μία φορά.
Από τις γυναίκες αυτές, οι 5.082 (το 6,3%) είναι νυν καπνίστριες, οι 34.830 πρώην καπνίστριες και οι 40.850 δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Οι μη καπνίστριες χωρίστηκαν σε ομάδες αναλόγως με το κατά πόσον είχαν εκτεθεί παθητικά στον καπνό τσιγάρων ως παιδιά, ως ενήλικες στο σπίτι και ως ενήλικες στη δουλειά.
Από τις εθελόντριες της μελέτης, το 32,6% (οι 26.307) ανέφεραν ότι είχαν αποβάλλει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, οι 3,552 (το 4,4%) ότι είχαν γεννήσει μία φορά νεκρό βρέφος και οι 2.033 (το 2,5%) ότι είχαν μία εκτοπική εγκυμοσύνη.
Αν και η μελέτη επιβεβαίωσε πως, σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες, όσες κάπνιζαν είχαν κατά 44% περισσότερες πιθανότητες θνησιγένειας, κατά 43% περισσότερες πιθανότητες εκτοπικής εγκυμοσύνης και κατά 16% περισσότερες πιθανότητες αποβολής, οι μη καπνίστριες κινδύνευαν ακόμα περισσότερο.
Μάλιστα όσο περισσότερα χρόνια διαρκούσε η παθητική έκθεση στον καπνό των τσιγάρων, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος.
Έτσι, όσες ήταν παθητικές καπνίστριες επί περισσότερα από 10 χρόνια είτε ως παιδιά είτε ως ενήλικες στη δουλειά, είχαν κατά 61% περισσότερες πιθανότητες εκτοπικής εγκυμοσύνης, κατά 55% περισσότερες πιθανότητες θνησιγένειας κατά 17% περισσότερες πιθανότητες αποβολής.
Τον ίδιο κίνδυνο διέτρεχαν και όσες ήταν παθητικές καπνίστριες επί περισσότερο από 20 χρόνια στο σπίτι.
Η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται εκτοπική όταν το γονιμοποιημένο ωάριο δεν εμφυτεύεται στην μήτρα, αλλά παραμένει στη σάλπιγγα όπου γίνεται η γονιμοποίηση και αρχίζει να αναπτύσσεται εκεί.
ΠΗΓΗ: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου