Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ερωτήσεις του παιδιού που σας φέρνουν σε αμηχανία; Γράφτηκε από τον Νέλλη Θεοδοσίου

Ερωτήσεις του παιδιού που σας φέρνουν σε αμηχανία;
Δείτε πώς να απαντήσετε
Είναι άπειρες οι φορές που το παιδί μας φέρνει σε αμηχανία και μας «πιάνει» απροετοίμαστους με μία ερώτηση. Δεν υπάρχει πάντα μια σωστή και μία λάθος απάντηση, όμως σίγουρα υπάρχει ο σωστός τρόπος προσέγγισης του παιδιού και αυτός είναι με γνώμονα την ηλικία του. Ας δούμε μερικές σκέψεις που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, για 3 πολύ δύσκολες ερωτήσεις.

Πως μπήκε το μωρό μέσα στην κοιλιά σου;
Προσπαθούμε να αποφεύγουμε ιστορίες για πελαργούς και άλλους μεταφυσικούς τρόπους σύλληψης. Σε παιδιά κάτω των 4-5 ετών, δε χρειάζεται να δώσουμε πολλές λεπτομέρειες, όμως μπορούμε να διαβάσουμε μαζί κάποιο παραμύθι, το οποίο μιλά ειδικά για την σεξουαλική πράξη, χρησιμοποιώντας εικόνες ευσπρόσληπτες για μικρά παιδιά. Σε ένα μεγαλύτερο παιδί 6-7 ετών, μπορούμε, πάλι με τη βοήθεια ειδικού εικονογραφημένου υλικού, να εξηγήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες την αναπαραγωγική διαδικασία. Συνήθως δε θα φτάσει η μία φορά, οπότε πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι για επανάληψη της συζήτησης και περαιτέρω εξηγήσεις σε δεύτερο χρόνο, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό το παιδί μεγαλώνοντας να είναι σωστά ενημερωμένο. Προσοχή! δεν πρέπει η δική μας δυσκολία και αμηχανία να παρερμηνευθεί από το παιδί και να θεωρήσει ότι το σεξ είναι κάτι κακό, κρυφό, που δεν πρέπει να συζητάμε.

Θα χωρίσετε όπως οι γονείς της Μαρίας;
Πολλά παιδιά, ειδικά στις ηλικίες 7 και άνω, συγκρίνουν την οικογένειά τους με τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τα Μ.Μ.Ε.,τους φίλους και κυρίως τους συμμαθητές τους στο σχολείο. Πολλές φορές, λοιπόν, όταν στο σπίτι υπάρχουν εντάσεις και φωνές ή υπάρχει ένταση στην ατμόσφαιρα, χωρίς να λέγεται κάτι, τα παιδιά θεωρούν ότι οι γονείς τους θα χωρίσουν. Αν, τα παιδιά ρωτήσουν κάτι τέτοιο και η σχέση των γονιών είναι καλή, δεν υπάρχει δυσκολία στην εξήγηση που θα δώσουμε. Όταν όμως η σχέση των γονέων, όντως περνά μία κρίση, πως πρέπει να απαντήσουμε στο παιδί; Το κυριότερο είναι να διαχωρίσουμε την αγάπη και τη σχέση των γονιών, από τη σχέση τους με το παιδί. Δεν είναι αρνητικό να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν εντάσεις, έτσι του δείχνουμε ότι μια διαφωνία δεν είναι καταστροφική. Όταν όμως οι γονείς σκέφτονται να χωρίσουν, είναι σκόπιμο να μην καθησυχάσουν το παιδί ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει ποτέ! Καλύτερος τρόπος είναι να του δείξουν ότι όπως και να είναι η μεταξύ τους σχέση, εκείνο θα λαμβάνει πάντα την ίδια αγάπη και φροντίδα και από τους δύο. Έτσι, αρχίζουν να το προετοιμάζουν και για τις επικείμενες αλλαγές.

Γιατί αυτό το παιδάκι είναι μαύρο;
Τα παιδιά είναι αυθόρμητα και έτσι είναι παράλογο να τους ζητήσουμε να είναι πολιτικώς ορθά στο λόγο τους. άλλωστε, κυρίαρχη σημασία είναι να αναπτύξουμε στα παιδιά σεβασμό για το κάθε τι διαφορετικό, από ένα διαφορετικό χρώμα μέχρι την διαφορετική πολιτική επιλογή. Πρέπει, να έχουμε προετοιμάσει το παιδί για τη διαφορετικότητα που υπάρχει γύρω του, ώστε αυτή η στάση ζωής να αρχίσει να καλλιεργείτε μέσα του. αν δεν έχει γίνει αυτή η προετοιμασία, μια αφορμή (π.χ.) ένας καινούριος συμμαθητής), είναι πάντα καλή ευκαιρία για να γίνει αυτό. Προσοχή! Οι γονείς λειτουργούν 100% ως πρότυπα συμπεριφοράς στο θέμα της διαφορετικότητας, οπότε πρέπει οι πράξεις τους να συμβαδίζουν με όσα θα πουν στο παιδί.

Το θέμα συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...