Θέλετε να χάσετε 3 με 4 κιλά, να γίνει η κοιλιά σας πιο επίπεδη, να μπορέσετε να χωρέσετε στο παλιό - αγαπημένο σας παντελόνι; Φυσικά! Αλλά το θέμα είναι να το καταφέρετε απλά και γρήγορα.
Πολλές γυναίκες αντιδρούν και μόνο στη λέξη δίαιτα. Ναι, η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να ακολουθούμε αυστηρήδιατροφή που απαιτεί να προγραμματίσουμε τι θα ψωνίσουμε, πότε και τι θα μαγειρέψουμε, τι και πότε θα φάμε. Ας δούμε, λοιπόν, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε -εκτός από αυστηρή δίαιτα- για να χάσουμε 4 με 5 κιλά, ώστε να αισθανθούμε καλύτερα, να αποτοξινωθούμε και να ξεφουσκώσουμε.
Όχι στο αλάτι, ναι στα λαχανικά και στα φρούτα
Γνωρίζουμε όλες ότι για να ξεφουσκώσουμε και να αποτοξινωθούμε είναι σκόπιμο να πίνουμε πολλά υγρά και παράλληλα να αποφεύγουμε τα αλμυρά και τα βαριά φαγητά. Αυτή η γενική αντίληψη που έχουμε βασίζεται σε μια διατροφική αλήθεια: Το νάτριο (το αλάτι δηλαδή) προκαλεί κατακράτηση και ευνοεί το φούσκωμα, ενώ αντίθετα το κάλιο -όπως και το νερό (βασικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων)- ευνοούν τη διούρηση άρα το ξεφούσκωμα και την αποτοξίνωση. Επιπλέον, αυξάνοντας τα λαχανικά και τα φρούτα καταναλώνουμε πολλές φυτικές ίνες, που μας χορταίνουν, ενώ μειώνοντας τις αλμυρές τροφές -που είναι συνήθως οι πιο λιπαρές- χάνουμε και λίπος. Με τη βοήθεια των ειδικών στηριχτήκαμε στις παραπάνω διαπιστώσεις για να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα διατροφής (δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση δίαιτα και δεν ενδείκνυται για να τηρούμε σε σταθερή βάση) το οποίο αποτελεί σύνολο διατροφικών οδηγιών που μπορούμε να ακολουθήσουμε για δέκα με δεκαπέντε ημέρες ώστε να χάσουμε κατά μέσο όρο δύο κιλά. Στη συνέχεια, μπορούμε για δέκα με δεκαπέντε ημέρες να επιστρέψουμε στη συνηθισμένη μας διατροφή (αποφεύγοντας τις υπερβολές) και έπειτα να επαναλάβουμε για άλλες δέκα με δεκαπέντε το πρόγραμμα «αποτοξίνωσης», για να χάσουμε άλλα δύο κιλά περίπου. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί φυσικά από το βάρος και τη συμμόρφωσή μας.
Το πρόγραμμα διατροφής
Στόχος είναι να αυξήσουμε την πρόσληψη του καλίου και να μειώσουμε εκείνη του νατρίου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προτιμήσουμε κάποιες συγκεκριμένες τροφές, να αποκλείσουμε κάποιες άλλες και να ακολουθήσουμε κάποιες ειδικές συμβουλές στη μαγειρική.
Ας πούμε ναι σε: φρούτα, λαχανικά, πατάτες, όσπρια, λαδερά φαγητά, άπαχη πρωτεΐνη, λεμόνι, καρυκεύματα και μυρωδικά, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, σέλινο, δυόσμο, βασιλικό κ.λ.π.
Πιο συγκεκριμένα:
Φρούτα όπως: μπανάνα, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, καρπούζι, πεπόνι, βερίκοκα, που είναι όλα πλούσια σε κάλιο.
Λαχανικά όλων των ειδών (νωπά, στον ατμό ή ψητά) μαζί με κάρδαμο, ρόκα, μαϊντανό και σέλινο, που είναι επίσης πολύ καλές πηγές καλίου.
Πατάτες, κατά προτίμηση ψητές ή στον ατμό (tip: Όταν τις καθαρίσουμε, είναι σκόπιμο να μην τις αφήσουμε στο νερό).
Άπαχη πρωτεΐνη όπως: ασπράδι αυγού, στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψαρονέφρι, φέτα ψαριού, γαρίδες, καλαμαράκια.
Ας πούμε όχι σε: κονσέρβες, έτοιμο φαγητό, αρτοσκευάσματα (συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού), λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά. Τα έτοιμα φαγητά και τα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, που είναι η βασική πηγή πρόσληψης νατρίου. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί), αυτά για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό χρειάζονται τετραπλάσια ποσότητα νερού απ' αυτή που περιέχουν, οπότε και επιβαρύνουν το σώμα με κατακράτηση.
Ας πούμε όχι σε: κονσέρβες, έτοιμο φαγητό, αρτοσκευάσματα (συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού), λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά. Τα έτοιμα φαγητά και τα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, που είναι η βασική πηγή πρόσληψης νατρίου. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί), αυτά για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό χρειάζονται τετραπλάσια ποσότητα νερού απ' αυτή που περιέχουν, οπότε και επιβαρύνουν το σώμα με κατακράτηση.
Πώς θα μαγειρέψουμε
Το κάλιο είναι υδατοδιαλυτό γι' αυτό δεν πρέπει να ταλαιπωρούμε τα τρόφιμα πλένοντάς τα και βράζοντάς τα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα. Σκόπιμο είναι να τα προτιμήσουμε νωπά, ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα και βραστά στον ατμό. Όσον αφορά τα πρόσθετα λιπαρά, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο. Για να νοστιμίζουν τα φαγητά -αλλά και για να αυξήσουμε παράλληλα την πρόσληψη καλίου και να μειώσουμε εκείνη του νατρίου- δεν θα πρέπει να βάζουμε καθόλου αλάτι, αλλά να προσθέτουμε ρίγανη, πολύ λεμόνι και αρκετό κρεμμύδι.
Μερικές νόστιμες προτάσεις
Εκτός από τις νωπές πλούσιες σαλάτες που θα αποτελέσουν βασικό στοιχείο της διατροφής μας για τις ημέρες που θα ακολουθήσουμε αυτό το πρόγραμμα, μπορούμε επίσης να επιλέξουμε και από τα παρακάτω πιάτα:
- Φάβα με λίγο λάδι και πολύ κρεμμύδι
- Μαυρομάτικα φασόλια, φακές, φασόλια (γίγαντες ή σούπα)
- Πατάτες στον ατμό ή στο φούρνο με λάδι και λεμόνι
- Πουρέ πατάτας
- Λαδερά, όπως πράσινα φασολάκια, αρακά, μπάμιες, κουκιά, τουρλού (διάφορα λαχανικά με σάλτσα ντομάτας στην κατσαρόλα)
- Μπριάμ (πατάτες με κολοκυθάκια και σάλτσα ντομάτας στο φούρνο)
- Ιμάμ (μελιτζάνες με κρεμμύδι και σάλτσα ντομάτας στο φούρνο)
- Ομελέτα με τρία ασπράδια, διάφορα λαχανικά (π.χ. πιπεριά, κρεμμύδι, μανιτάρια) και λίγο λάδι
- Ψητές ροδέλες από καλαμάρι ή γαρίδες βραστές/ ψητές
- Ψητό/ βραστό στήθος κοτόπουλο (χωρίς πέτσα), φιλέτο ψαριού (πέρκα ή γλώσσα), χοιρινό ψαρονέφρι, φιλέτο γαλοπούλας
Φτιάχνοντας μόνοι μας το ιδανικό μενού
Για να συνθέσουμε το καθημερινό μας μενού, χρειάζεται να έχουμε κάποιους βασικούς κανόνες στο μυαλό μας.
Πρέπει κάθε μέρα να τρώμε πρωινό. Ένα μεγάλο ποτήρι φυσικός χυμός ή μια φρουτοσαλάτα ή μια ομελέτα φτιαγμένη μόνο από ασπράδια.
Για το μεσημέρι μπορούμε να επιλέξουμε μία μερίδα ή 120 γρ. μαγειρεμένης άπαχης πρωτεΐνης και μια μεγάλη σαλάτα ή από ψητά λαχανικά ή από βραστά χόρτα.
Το βράδυ μπορούμε να φάμε ένα μικρότερο γεύμα το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε άπαχη πρωτεΐνη, αν δεν υπήρχε στο μεσημεριανό μας. Έτσι: Αν το μεσημέρι φάγαμε λαδερό, όσπρια ή πατάτες, το βράδυ θα πρέπει να φάμε 60 γρ. μαγειρεμένης άπαχης πρωτεΐνης (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, γαρίδες, καλαμαράκια, ψαρονέφρι) μαζί με μια σαλάτα, ψητά λαχανικά ή χόρτα. Αν το μεσημέρι φάγαμε πρωτεΐνη, το βράδυ θα πρέπει να φάμε μια μερίδα λαδερό, μια μερίδα ψητές πατάτες με σαλάτα ή μια ομελέτα με σαλάτα (αν δεν φάγαμε το πρωί).
Συμπληρώνουμε το διαιτολόγιο με δύο ενδιάμεσα σνακ(δεκατιανό και απογευματινό) τα οποία μπορεί να είναι: ένα φρούτο ή μία χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί.
Ποια ποτά επιτρέπονται
Εκτός όμως από ό,τι τρώμε, σημαντική αλλαγή στο σώμα μας μπορούν να προκαλέσουν και τα ποτά που καταναλώνουμε.Προτιμήστε: πολύ νερό, χυμούς φρούτων και λαχανικών, καφέ, τσάι με λεμόνι, κρύο τσάι με λεμόνι και μέλι. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ προτιμήστε το κρασί. Αποφύγετε:Τα αναψυκτικά, γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη, τη σόδα, γιατί περιέχει νάτριο, τα αλκοολούχα ποτά και κυρίως την μπύρα, γιατί φουσκώνει.
Η σημασία της σωματικής άσκησης
Εύλογο είναι πως τα αποτελέσματα και οι αλλαγές που θα παρατηρήσουμε στο σώμα μας μέσα σε διάστημα 10-15 ημερών δεν μπορούν να είναι θεαματικά, θα είναι όμως σίγουρα πιο ενθαρρυντικά αν συνδυάσουμε την προσεγμένη διατροφή με σωματική δραστηριότητα. Δεν αρκεί βέβαια απλώς να αυξήσουμε τη σωματική δραστηριότητα για λίγες ημέρες ώστε να αυξηθεί ο βασικός μεταβολικός μας ρυθμός, αλλά οι έστω και λίγες αυτές ημέρες άσκησης μπορούν τουλάχιστον να τον ερεθίσουν. Σε κάθε περίπτωση θα βελτιωθεί -έστω και λίγο- όχι μόνο το σώμα μας, που θα το νιώθουμε πιο σφριγηλό, αλλά και η διάθεσή μας. Η καλύτερη επιλογή άσκησης για να ξεφουσκώσουμε είναι η αερόβια. Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζουμε είναι ότι η αερόβια άσκηση για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σημασία δεν έχει η ένταση, αλλά η διάρκεια. Το μυστικό για οποιαδήποτε αερόβια άσκηση είναι να διαρκεί πάνω από 20 λεπτά, γιατί από κει και πέρα αρχίζει να «καίγεται» το λίπος. Ιδανικό λοιπόν είναι να αφιερώνουμε 30-35 λεπτά κάθε φορά. Μερικές απλές ιδέες είναι να:
-Κάνετε κάθε απόγευμα μια βόλτα.
-Πηγαίνετε και να επιστρέφετε από τη δουλειά σας περπατώντας.
-Κάνετε στατικό ποδήλατο ή διάδρομο.
-Ανεβαίνετε τις σκάλες στο σπίτι ή στη δουλειά.
Με τη συνεργασία του Χάρη Δημοσθενόπουλου (MSc, κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος, απόφοιτος των Πανεπιστημίων Sheffield & Leeds Metropolitan UK).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου