Tι είναι καλύτερο για τη διατροφή ενός παιδιού:
Λευκό ή μαύρο ψωμί;
Το μαύρο ψωμί, γνωστό και ως ολικής άλεσης θεωρείται διατροφικά ανώτερο από το λευκό καθώς περιέχει φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Συγκεντρώνει επίσης μια σειρά βιταμινών και μετάλλων και συνήθως περιέχει λιγότερα διογκωτικά.
Το μαύρο ψωμί, γνωστό και ως ολικής άλεσης θεωρείται διατροφικά ανώτερο από το λευκό καθώς περιέχει φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Συγκεντρώνει επίσης μια σειρά βιταμινών και μετάλλων και συνήθως περιέχει λιγότερα διογκωτικά.
Μακαρόνια με σάλτσα ή μακαρόνια με τυρί;
Προτιμήστε τα μακαρόνια με σάλτσα καθώς η σάλτσα ντομάτα περιέχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από ότι το τυρί. Περιέχει επίσης το ισχυρότατο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο τις ιδιότητες του οποίο αναλύσαμε παραπάνω.
Προτιμήστε τα μακαρόνια με σάλτσα καθώς η σάλτσα ντομάτα περιέχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από ότι το τυρί. Περιέχει επίσης το ισχυρότατο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο τις ιδιότητες του οποίο αναλύσαμε παραπάνω.
Παγωτό σοκολάτα ή παγωτό βανίλια;
Το παγωτό βανίλια είναι πιο ενδεδειγμένο καθώς περιέχει συνήθως μικρότερες ποσότητες καφεϊνης. Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση στα παιδιά, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους ενήλικες.
Το παγωτό βανίλια είναι πιο ενδεδειγμένο καθώς περιέχει συνήθως μικρότερες ποσότητες καφεϊνης. Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση στα παιδιά, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους ενήλικες.
Χυμός πορτοκάλι ή χυμός μήλο;
Μοιάζει και είναι αυτονόητο πως ο χυμός πορτοκάλι είναι πιο θρεπτικός από οποιονδήποτε άλλο χυμό. 200ml φρεσκοστιμμένου φυσικού χυμού πορτοκάλι περιέχουν δύο φορές την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σε βιταμίνη C.
Μοιάζει και είναι αυτονόητο πως ο χυμός πορτοκάλι είναι πιο θρεπτικός από οποιονδήποτε άλλο χυμό. 200ml φρεσκοστιμμένου φυσικού χυμού πορτοκάλι περιέχουν δύο φορές την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σε βιταμίνη C.
Κίτρινο ή λευκό τυρί;
Μπορεί τα κίτρινα τυριά να έχουν συνήθως περισσότερα λιπαρά έχουν όμως και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
Μπορεί τα κίτρινα τυριά να έχουν συνήθως περισσότερα λιπαρά έχουν όμως και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
Πίτσα ή τοστ με τυρί;
Το τοστ είναι καλύτερη πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών και αν συγκριθεί με οποιαδήποτε πίτσα του εμπορίου είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή. Αν όμως η πίτσα είναι σπιτική, μπορείτε να τη «διανθίσετε» με λαχανικά όπως η ντομάτα, η πιπεριά ακόμη και το καλαμπόκι που προσφέρουν πολλές βιταμίνες.
Το τοστ είναι καλύτερη πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών και αν συγκριθεί με οποιαδήποτε πίτσα του εμπορίου είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή. Αν όμως η πίτσα είναι σπιτική, μπορείτε να τη «διανθίσετε» με λαχανικά όπως η ντομάτα, η πιπεριά ακόμη και το καλαμπόκι που προσφέρουν πολλές βιταμίνες.
Καρότα ή αρακάς;
Τα καρότα έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από τον αρακά. Έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και βήτα-καροτίνη που είναι εξαιρετική σημαντική για την όραση και το ανοσοποιητικό.
Τα καρότα έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από τον αρακά. Έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και βήτα-καροτίνη που είναι εξαιρετική σημαντική για την όραση και το ανοσοποιητικό.
Κοτόπουλο πανέ ή ψάρι πανέ;
Αν και τα δυο είναι κατεψυγμένα προτιμήστε το παναρισμένο ψάρι που περιέχει Ω-3 λιπαρά οξέα, τόσο πολύτιμα για την ανάπτυξη των νεύρων.
Αν και τα δυο είναι κατεψυγμένα προτιμήστε το παναρισμένο ψάρι που περιέχει Ω-3 λιπαρά οξέα, τόσο πολύτιμα για την ανάπτυξη των νεύρων.
Ζάχαρη ή μέλι;
Το αγνό, παρθένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο από τη ζάχαρη και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Η ζάχαρη, αν και τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια δεν προσφέρει άλλα θρεπτικά συστατικά.
Το αγνό, παρθένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο από τη ζάχαρη και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Η ζάχαρη, αν και τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενέργεια δεν προσφέρει άλλα θρεπτικά συστατικά.
Ξύδι ή λεμόνι;
Η ετυμηγορία εδώ είναι ξεκάθαρη καθώς το λεμόνι είναι άριστη πηγή βιταμίνης C που είναι αντιοξειδωτική και πολύτιμη για την απορρόφηση του σιδήρου των τροφών. Από την άλλη το ξύδι συμβάλλει μόνο στη γεύση των εδεσμάτων.
Η ετυμηγορία εδώ είναι ξεκάθαρη καθώς το λεμόνι είναι άριστη πηγή βιταμίνης C που είναι αντιοξειδωτική και πολύτιμη για την απορρόφηση του σιδήρου των τροφών. Από την άλλη το ξύδι συμβάλλει μόνο στη γεύση των εδεσμάτων.
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου