Συνηθίζατε να ψιθυρίζετε τρυφερά λόγια στ’ αυτί του, να είστε συνέχεια αγκαλιά και να βλέπετε τις αγαπημένες σας ταινίες, να μαγειρεύετε μαζί και να ταΐζετε ο ένας τον άλλον, ενώ τώρα μιλάτε μόνο για τη φροντίδα του παιδιού και για τα ρούχα του αλλά και τα … κατορθώματά του; Αν νομίζετε ότι το πάθος σας έχει εξατμιστεί μέσα στη ρουτίνα και την καθημερινότητα, ρίξτε μια ματιά στις προτάσεις μας για να ανανεώσετε τον ρομαντισμό σας.
Η πατρότητα και η μητρότητα είναι διάσημη για το …κουκούλωμα του ρομαντισμού σε μία σχέση. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της μητρότητας, οι λόγοι είναι εμφανείς – στερείστε τον ύπνο σας και υποφέρετε από τα σκαμπανεβάσματα των ορμονών σας. Το μωρό μονοπωλεί της προσοχής σας. Όμως ακόμα και την περίοδο μετά τον απογαλακτισμό, δηλαδή όταν δεν είναι απαραίτητο οι μαμάδες να είναι συνέχεια πάνω από το παιδί τους, συχνά συνεχίζουν να αισθάνονται «παρατημένες» και ότι δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις από το να φροντίζουν μόνο το μωρό τους, να εργάζονται, να μαγειρεύουν και να καθαρίζουν το σπίτι. Το αποτέλεσμα αυτών; Ο γάμος τους μοιάζει περισσότερο με την αλλαγή μιας βρόμικης πάνας, παρά με ρομαντική συμβίωση.
Τα καλά νέα είναι ότι το πάθος μπορεί να υπάρχει όσο ζείτε και οι δύο μαζί, όμως δεν μπορείτε να περιμένετε να γίνουν όλα απλά και μόνα τους. Με θέληση και προσπάθεια από κοινού , θα καταφέρετε να είστε περήφανη για το γάμο σας, για τον σύντροφό σας, αλλά και τον εαυτό σας.
Να κάνετε αυτά που συνηθίζατε να κάνετε και περνάγατε καλά.
Θυμηθείτε αυτά που κάνατε πριν μείνετε έγκυος, ή ακόμα και πριν παντρευτείτε. Ποια ήταν αυτά που κάνατε μαζί και περνάγατε καλά γελώντας σαν ζευγάρι; Είναι καιρός να τα ανακαλύψετε ξανά – και άλλα πολλά που δεν είχατε βρει παλιότερα. Αρχίστε να παίζετε με τα πόδια σας κάτω από το τραπέζι ξανά ή ξεθάψτε τα αγαπημένα σας CDs και χορέψτε μαζί όπου σας κάνει κέφι. Μην πάτε στα επαγγελματικά δείπνα που μπορείτε να αποφύγετε και προτιμείστε να μείνετε σπίτι οι δύο σας και να βρεθείτε πιο κοντά. Φιληθείτε σε κάθε ευκαιρία όπως άλλωστε κάνατε και παλιά.
Αφιερώστε χρόνο ο ένας για τον άλλο- κάντε πράγματα μαζί.
Αν καταγράψετε κάπου τι έχετε κάνει από την ώρα που ξυπνήσατε θα εκπλαγείτε από τις πόσες πολλές ώρες σπαταλάτε σε ανούσια πράγματα, όπως το να ψάχνετε άσχετα πράγματα στο διαδίκτυο. Να θυμάστε πως όλοι μας έχουμε εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα – το πώς θα τις διαθέσουμε κάνει τη διαφορά. Προσπαθήστε να εξοικονομήσετε λίγο χρόνο, ακόμα και αν δεν ξεπερνάει μερικά λεπτά, για να μιλήσετε και να επανασυνδεθείτε. Ακόμα και αν πηγαίνετε στην καφετέρια ης γειτονιάς σας ή και στο γυμναστήριο μαζί, βοηθάει στο να δεθείτε και άλλο και να τονώσετε τη σχέση σας.
Μην παραμελείτε τη σεξουαλική σας ζωή.
Η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού είναι σημαντικό βαρόμετρο για τη σχέση. Είναι εκείνες οι ιδιωτικές, μοναδικές στιγμές που δύο άνθρωποι που αγαπιούνται, γίνονται ένα και μοιράζονται τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους. Είναι οι στιγμές που οι παρεξηγήσεις λύνονται χωρίς καν να κουβεντιαστούν, που ο θυμός καταλαγιάζει και η σωματική κόπωση μοιάζει αμελητέα και αδιάφορη. Το ζευγάρι, λοιπόν, επιβάλλεται να φροντίζει τη σεξουαλική του ζωή γιατί δένεται ακόμα περισσότερο, τονίζει την εμπιστοσύνη αλλά και την επιβεβαίωση μέσα στη σχέση και απομακρύνει τον κίνδυνο της απιστίας. Ακόμα κι όταν υπάρχουν παιδιά, οικονομικά προβλήματα ή σωματική κόπωση, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα “εμπόδια” σαν δικαιολογίες και να αναβάλλετε τη συνεύρεση με τον σύντροφό σας. Η ένωσή σας θα σας τονώσει ψυχολογικά και θα σας γεμίσει με δύναμη και αισιοδοξία, άρα και με μεγαλύτερη ενέργεια και αποτελεσματικότητα στην καθημερινότητά σας.
Επιδιώξτε τη σωματική επαφή χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει σεξ.
Σύμφωνα με την κα Αναστασία Φρόντζου – Χρηστίδη «Μην διστάζετε να εκδηλώσετε την τρυφερότητά σας με αγγίγματα και χάδια. Δεν είναι απαραίτητο, αυτά πάντα να οδηγούν σε σεξουαλική επαφή. Ένας τέτοιος συσχετισμός θα ήταν ατυχής, θα σας κούραζε, θα σας άγχωνε και πιθανώς θα σας εκνεύριζε. Ένα άγγιγμα στην πλάτη, ένα χάιδεμα στα μαλλιά ή μια αγκαλιά μπορούν να πουν πολύ περισσότερα από τα λόγια. Ακόμα κι όταν γύρω υπάρχει κόσμος και το ζευγάρι δεν μπορεί να πει πολλά, αυτές οι, σχεδόν αόρατες, κινήσεις, “φωνάζουν”: εγώ είμαι εδώ για σένα, σε σκέφτομαι και σ’ αγαπώ ακόμα κι όταν δεν είμαστε μόνοι μας, ακόμα κι όταν μας απασχολούν κι άλλα πράγματα!»
Φροντίστε την εμφάνισή σας ακόμα και μέσα στο σπίτι.
Το ότι είστε παντρεμένη δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμελήσετε την εμφάνισή σας. Το να φροντίζετε, η εικόνα που βλέπει ο άλλος να είναι περιποιημένη και –γιατί όχι- ποθητή, σημαίνει ότι σέβεστε στον εαυτό σας, τον άλλον αλλά και τη σχέση σας. Φυσικά, δεν εννοούμε πως αυτό θα πρέπει να γίνει εμμονή κι αυτοσκοπός, αλλά καλό είναι να υπάρχει μια μικρή … έννοια για το τι βλέπει ο άλλος απέναντί του. Δεν χρειάζεται να είστε βαμμένη μέσα στο σπίτι και να κυκλοφορείτε με ψηλοτάκουνα (αυτό θα ήταν αφύσικο και θα μαρτυρούσε ανασφάλεια) αλλά ούτε και να είστε εντελώς ατημέλητη. Αυτά, βέβαια, ισχύουν και για τους άντρες, οι οποίοι, όπως έχει παρατηρηθεί, συνηθίζουν να κάνουν πολλές εκπτώσεις στην εμφάνισή τους μέσα στο σπίτι, μετά το γάμο!
Μάθετε να διαφωνείτε και όχι να τσακώνεστε!
Το ότι αγαπιέστε και παντρευτήκατε, δεν σημαίνει ότι θα έχετε πάντα την ίδια γνώμη για όλα τα θέματα. Επίσης, το ότι, αρκετά συχνά, θα έχετε διαφορετική άποψη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ταιριάζετε, ότι κακώς παντρευτήκατε και ότι … πρόκειται να χωρίσετε. Αρκεί, βέβαια, τα θέματα για τα οποία δεν συμφωνείτε, να μην είναι μείζονος σημασίας (πχ θέμα ειλικρίνειας, πίστης κλπ). Αυτό, όμως, που είναι εξαιρετικά σημαντικό και αρκετά ζευγάρια παραβλέπουν είναι η ανάγκη να μάθουν την “τέχνη” να διαφωνούν. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βλέπουν με ωριμότητα τις διαφωνίες τους, να σέβονται τη γνώμη του άλλου αλλά και να υπερασπίζονται το δικαίωμά του να την εκφράζει πολιτισμένα, όποια κι αν είναι αυτή. Έτσι, το ζευγάρι θα βγαίνει πάντα κερδισμένο, ηεπικοινωνία τους θα είναι μοναδική και η σχέση θα έχει περισσότερες πιθανότητες να … αναθερμανθεί μετά από κάθε διαφωνία.
Αποδράστε με τον σύντροφό σας.
Πολλά ζευγάρια, βάζουν τα παιδιά τους μπροστά από τον γάμο τους χωρίς καν να το αντιληφθούν. Αν εσείς και ο σύζυγός σας ανταλλάζετε καθημερινά τα νέα του νοικοκυριού και δεν έχετε τίποτε άλλο να συζητήσετε, τότε είσαστε ένα από αυτά. Ζητήστε ευγενικά από τους γονείς ή τα πεθερικά σας να σας κρατήσουν τα παιδιά και εκμεταλλευθείτε ένα Σαββατοκύριακο για να αποδράσετε από όλους και όλα κάθε έναν ή δύο μήνες. Αν το κανονίζετε από πριν, και μόνο αυτή η διαδικασία θα σας διώξει το στρες. Να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι όχι μόνο δεν πειράζει να είσαστε μακριά, πού και πού, από τα παιδιά σας, αλλά αντίθετα, κάτι τέτοιο, θα είναι μάλιστα και πολύ ευεργετικό για την ψυχολογία των παιδιών. Παιδιά και γονείς δεν θα πρέπει να είναι προσκολλημένοι μεταξύ τους. Το ζευγάρι έχει ανάγκη να περνά μόνο του χρόνο, ώστε να ανανεώσει τις δυνάμεις του και τη διάθεσή του και να επιστρέψει πιο ευδιάθετο στα παιδιά του.
Βρείτε τα ενδιαφέροντα του συζύγου σας και κάντε του χατίρια.
Η καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, προϋποθέτει εκατέρωθεν ενδιαφέρον για τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα του άλλου. Ζητήστε του να σας πει τι τον κάνει να νιώθει ωραία (πχ πρωινό στο κρεβάτι, να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με τους φίλους του, να πάει σε μια έκθεση αυτοκινήτου κλπ) και κάντε του τα χατίρια που και που.
Πείτε κι εσείς σ’ εκείνον τι σας ευχαριστεί.
Μην περιμένετε τον άλλο να μαντέψει τις επιθυμίες σας. Με όμορφο τρόπο, δηλαδή χωρίς γκρίνια και υπονοούμενα, καθοδηγήστε τον. Μιλήσετε ανοιχτά στον σύντροφό σας για το τι σας δίνει χαρά, τι σας ξεκουράζει και τι σας ευχαριστεί. Σεβαστείτε την πιθανή αδυναμία του να σας τα προσφέρει… όλα και ευχαριστήστε τον για την κατανόηση, την καλή του προαίρεση να σας κάνει ευτυχισμένη και την εκδήλωση της αγάπης του.
Αποφύγετε την … αυτοεκπληρούμενη προφητεία!
Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που πιστεύουν πως “ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα”. Το παράδοξο είναι πως αυτά τα ζευγάρια, τελικά επιλέγουν να προχωρήσουν σε γάμο. Όμως, το μέλλον αυτών των γάμων συνήθως είναι δυσοίωνο, κι αυτό, εξ αιτίας ενός ψυχολογικού φαινομένου, γνωστό ως “αυτοεκπληρούμενη προφητεία”. Σύμφωνα με αυτή, ο άνθρωπος που πείθει τον εαυτό του πως κάτι που τον αφορά είναι αρνητικό (χωρίς να έχει λόγους να το κάνει), τελικά, υποσυνείδητα οδηγεί τον εαυτό του στο να λειτουργήσει έτσι, ώστε να επιβεβαιώσει την αρχική του πρόβλεψη-προφητεία, ότι δηλαδή αυτό που του συμβαίνει είναι αρνητικό. Στην περίπτωσή μας, αυτός που πιστεύει πως στον γάμο δεν υπάρχει ενδιαφέρον και πάθος, πείθει τελικά τον εαυτό του και υποσυνείδητα τον οδηγεί να συμπεριφέρεται τουλάχιστον αδιάφορα. Έτσι, τη σχέση … επισκέπτεται η ρουτίνα, η κούραση και ο εκνευρισμός. Το ζευγάρι περνάει κρίση και τα θεμέλια του γάμου κλυδωνίζονται. Γι’ αυτό πάντα να θυμάστε πως πρέπει να σκέφτεστε θετικά και αισιόδοξα για το γάμο σας για να μην προκαλέσετε από μόνοι σας αυτά που φοβάστε!
Με την συνεργασία της κας Αναστασίας Φρόντζου-Χρηστίδη (σύμβουλος σχέσεων παιδιού & οικογένειας)
Τα καλά νέα είναι ότι το πάθος μπορεί να υπάρχει όσο ζείτε και οι δύο μαζί, όμως δεν μπορείτε να περιμένετε να γίνουν όλα απλά και μόνα τους. Με θέληση και προσπάθεια από κοινού , θα καταφέρετε να είστε περήφανη για το γάμο σας, για τον σύντροφό σας, αλλά και τον εαυτό σας.
Να κάνετε αυτά που συνηθίζατε να κάνετε και περνάγατε καλά.
Θυμηθείτε αυτά που κάνατε πριν μείνετε έγκυος, ή ακόμα και πριν παντρευτείτε. Ποια ήταν αυτά που κάνατε μαζί και περνάγατε καλά γελώντας σαν ζευγάρι; Είναι καιρός να τα ανακαλύψετε ξανά – και άλλα πολλά που δεν είχατε βρει παλιότερα. Αρχίστε να παίζετε με τα πόδια σας κάτω από το τραπέζι ξανά ή ξεθάψτε τα αγαπημένα σας CDs και χορέψτε μαζί όπου σας κάνει κέφι. Μην πάτε στα επαγγελματικά δείπνα που μπορείτε να αποφύγετε και προτιμείστε να μείνετε σπίτι οι δύο σας και να βρεθείτε πιο κοντά. Φιληθείτε σε κάθε ευκαιρία όπως άλλωστε κάνατε και παλιά.
Αφιερώστε χρόνο ο ένας για τον άλλο- κάντε πράγματα μαζί.
Αν καταγράψετε κάπου τι έχετε κάνει από την ώρα που ξυπνήσατε θα εκπλαγείτε από τις πόσες πολλές ώρες σπαταλάτε σε ανούσια πράγματα, όπως το να ψάχνετε άσχετα πράγματα στο διαδίκτυο. Να θυμάστε πως όλοι μας έχουμε εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα – το πώς θα τις διαθέσουμε κάνει τη διαφορά. Προσπαθήστε να εξοικονομήσετε λίγο χρόνο, ακόμα και αν δεν ξεπερνάει μερικά λεπτά, για να μιλήσετε και να επανασυνδεθείτε. Ακόμα και αν πηγαίνετε στην καφετέρια ης γειτονιάς σας ή και στο γυμναστήριο μαζί, βοηθάει στο να δεθείτε και άλλο και να τονώσετε τη σχέση σας.
Μην παραμελείτε τη σεξουαλική σας ζωή.
Η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού είναι σημαντικό βαρόμετρο για τη σχέση. Είναι εκείνες οι ιδιωτικές, μοναδικές στιγμές που δύο άνθρωποι που αγαπιούνται, γίνονται ένα και μοιράζονται τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους. Είναι οι στιγμές που οι παρεξηγήσεις λύνονται χωρίς καν να κουβεντιαστούν, που ο θυμός καταλαγιάζει και η σωματική κόπωση μοιάζει αμελητέα και αδιάφορη. Το ζευγάρι, λοιπόν, επιβάλλεται να φροντίζει τη σεξουαλική του ζωή γιατί δένεται ακόμα περισσότερο, τονίζει την εμπιστοσύνη αλλά και την επιβεβαίωση μέσα στη σχέση και απομακρύνει τον κίνδυνο της απιστίας. Ακόμα κι όταν υπάρχουν παιδιά, οικονομικά προβλήματα ή σωματική κόπωση, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα “εμπόδια” σαν δικαιολογίες και να αναβάλλετε τη συνεύρεση με τον σύντροφό σας. Η ένωσή σας θα σας τονώσει ψυχολογικά και θα σας γεμίσει με δύναμη και αισιοδοξία, άρα και με μεγαλύτερη ενέργεια και αποτελεσματικότητα στην καθημερινότητά σας.
Επιδιώξτε τη σωματική επαφή χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει σεξ.
Σύμφωνα με την κα Αναστασία Φρόντζου – Χρηστίδη «Μην διστάζετε να εκδηλώσετε την τρυφερότητά σας με αγγίγματα και χάδια. Δεν είναι απαραίτητο, αυτά πάντα να οδηγούν σε σεξουαλική επαφή. Ένας τέτοιος συσχετισμός θα ήταν ατυχής, θα σας κούραζε, θα σας άγχωνε και πιθανώς θα σας εκνεύριζε. Ένα άγγιγμα στην πλάτη, ένα χάιδεμα στα μαλλιά ή μια αγκαλιά μπορούν να πουν πολύ περισσότερα από τα λόγια. Ακόμα κι όταν γύρω υπάρχει κόσμος και το ζευγάρι δεν μπορεί να πει πολλά, αυτές οι, σχεδόν αόρατες, κινήσεις, “φωνάζουν”: εγώ είμαι εδώ για σένα, σε σκέφτομαι και σ’ αγαπώ ακόμα κι όταν δεν είμαστε μόνοι μας, ακόμα κι όταν μας απασχολούν κι άλλα πράγματα!»
Φροντίστε την εμφάνισή σας ακόμα και μέσα στο σπίτι.
Το ότι είστε παντρεμένη δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμελήσετε την εμφάνισή σας. Το να φροντίζετε, η εικόνα που βλέπει ο άλλος να είναι περιποιημένη και –γιατί όχι- ποθητή, σημαίνει ότι σέβεστε στον εαυτό σας, τον άλλον αλλά και τη σχέση σας. Φυσικά, δεν εννοούμε πως αυτό θα πρέπει να γίνει εμμονή κι αυτοσκοπός, αλλά καλό είναι να υπάρχει μια μικρή … έννοια για το τι βλέπει ο άλλος απέναντί του. Δεν χρειάζεται να είστε βαμμένη μέσα στο σπίτι και να κυκλοφορείτε με ψηλοτάκουνα (αυτό θα ήταν αφύσικο και θα μαρτυρούσε ανασφάλεια) αλλά ούτε και να είστε εντελώς ατημέλητη. Αυτά, βέβαια, ισχύουν και για τους άντρες, οι οποίοι, όπως έχει παρατηρηθεί, συνηθίζουν να κάνουν πολλές εκπτώσεις στην εμφάνισή τους μέσα στο σπίτι, μετά το γάμο!
Μάθετε να διαφωνείτε και όχι να τσακώνεστε!
Το ότι αγαπιέστε και παντρευτήκατε, δεν σημαίνει ότι θα έχετε πάντα την ίδια γνώμη για όλα τα θέματα. Επίσης, το ότι, αρκετά συχνά, θα έχετε διαφορετική άποψη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ταιριάζετε, ότι κακώς παντρευτήκατε και ότι … πρόκειται να χωρίσετε. Αρκεί, βέβαια, τα θέματα για τα οποία δεν συμφωνείτε, να μην είναι μείζονος σημασίας (πχ θέμα ειλικρίνειας, πίστης κλπ). Αυτό, όμως, που είναι εξαιρετικά σημαντικό και αρκετά ζευγάρια παραβλέπουν είναι η ανάγκη να μάθουν την “τέχνη” να διαφωνούν. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βλέπουν με ωριμότητα τις διαφωνίες τους, να σέβονται τη γνώμη του άλλου αλλά και να υπερασπίζονται το δικαίωμά του να την εκφράζει πολιτισμένα, όποια κι αν είναι αυτή. Έτσι, το ζευγάρι θα βγαίνει πάντα κερδισμένο, ηεπικοινωνία τους θα είναι μοναδική και η σχέση θα έχει περισσότερες πιθανότητες να … αναθερμανθεί μετά από κάθε διαφωνία.
Αποδράστε με τον σύντροφό σας.
Πολλά ζευγάρια, βάζουν τα παιδιά τους μπροστά από τον γάμο τους χωρίς καν να το αντιληφθούν. Αν εσείς και ο σύζυγός σας ανταλλάζετε καθημερινά τα νέα του νοικοκυριού και δεν έχετε τίποτε άλλο να συζητήσετε, τότε είσαστε ένα από αυτά. Ζητήστε ευγενικά από τους γονείς ή τα πεθερικά σας να σας κρατήσουν τα παιδιά και εκμεταλλευθείτε ένα Σαββατοκύριακο για να αποδράσετε από όλους και όλα κάθε έναν ή δύο μήνες. Αν το κανονίζετε από πριν, και μόνο αυτή η διαδικασία θα σας διώξει το στρες. Να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι όχι μόνο δεν πειράζει να είσαστε μακριά, πού και πού, από τα παιδιά σας, αλλά αντίθετα, κάτι τέτοιο, θα είναι μάλιστα και πολύ ευεργετικό για την ψυχολογία των παιδιών. Παιδιά και γονείς δεν θα πρέπει να είναι προσκολλημένοι μεταξύ τους. Το ζευγάρι έχει ανάγκη να περνά μόνο του χρόνο, ώστε να ανανεώσει τις δυνάμεις του και τη διάθεσή του και να επιστρέψει πιο ευδιάθετο στα παιδιά του.
Βρείτε τα ενδιαφέροντα του συζύγου σας και κάντε του χατίρια.
Η καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, προϋποθέτει εκατέρωθεν ενδιαφέρον για τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα του άλλου. Ζητήστε του να σας πει τι τον κάνει να νιώθει ωραία (πχ πρωινό στο κρεβάτι, να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με τους φίλους του, να πάει σε μια έκθεση αυτοκινήτου κλπ) και κάντε του τα χατίρια που και που.
Πείτε κι εσείς σ’ εκείνον τι σας ευχαριστεί.
Μην περιμένετε τον άλλο να μαντέψει τις επιθυμίες σας. Με όμορφο τρόπο, δηλαδή χωρίς γκρίνια και υπονοούμενα, καθοδηγήστε τον. Μιλήσετε ανοιχτά στον σύντροφό σας για το τι σας δίνει χαρά, τι σας ξεκουράζει και τι σας ευχαριστεί. Σεβαστείτε την πιθανή αδυναμία του να σας τα προσφέρει… όλα και ευχαριστήστε τον για την κατανόηση, την καλή του προαίρεση να σας κάνει ευτυχισμένη και την εκδήλωση της αγάπης του.
Αποφύγετε την … αυτοεκπληρούμενη προφητεία!
Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που πιστεύουν πως “ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα”. Το παράδοξο είναι πως αυτά τα ζευγάρια, τελικά επιλέγουν να προχωρήσουν σε γάμο. Όμως, το μέλλον αυτών των γάμων συνήθως είναι δυσοίωνο, κι αυτό, εξ αιτίας ενός ψυχολογικού φαινομένου, γνωστό ως “αυτοεκπληρούμενη προφητεία”. Σύμφωνα με αυτή, ο άνθρωπος που πείθει τον εαυτό του πως κάτι που τον αφορά είναι αρνητικό (χωρίς να έχει λόγους να το κάνει), τελικά, υποσυνείδητα οδηγεί τον εαυτό του στο να λειτουργήσει έτσι, ώστε να επιβεβαιώσει την αρχική του πρόβλεψη-προφητεία, ότι δηλαδή αυτό που του συμβαίνει είναι αρνητικό. Στην περίπτωσή μας, αυτός που πιστεύει πως στον γάμο δεν υπάρχει ενδιαφέρον και πάθος, πείθει τελικά τον εαυτό του και υποσυνείδητα τον οδηγεί να συμπεριφέρεται τουλάχιστον αδιάφορα. Έτσι, τη σχέση … επισκέπτεται η ρουτίνα, η κούραση και ο εκνευρισμός. Το ζευγάρι περνάει κρίση και τα θεμέλια του γάμου κλυδωνίζονται. Γι’ αυτό πάντα να θυμάστε πως πρέπει να σκέφτεστε θετικά και αισιόδοξα για το γάμο σας για να μην προκαλέσετε από μόνοι σας αυτά που φοβάστε!
Με την συνεργασία της κας Αναστασίας Φρόντζου-Χρηστίδη (σύμβουλος σχέσεων παιδιού & οικογένειας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου