από την Ιωάννα Μίχαλου – dearmom.gr
Η νηπιακή ηλικία είναι μια περίοδος που το παιδί ανπατύσσεται πολύ και μαθαίνει κάθε μέρα καινούρια πράγματα. Μέσα στα πλαίσια της εξερεύνησης του κόσμου, θα κάνει ζημιές, θα είναι άτακτο, δε θα υπακούει και θα παρεκκλίνει από αυτό που εσύ θεωρείς σωστό. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να δώσεις τα κατάλληλα μαθήματα στο παιδί σου και να χτίσεις ανάμεσά σας ένα γερό οικοδόμημα πειθαρχίας, που θα υπάγεται σε σωστούς «κανόνες» και θα είναι παιδαγωγική. Μερικές συμβουλές για να το πετύχεις θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.
Η πειθαρχία δε συνεπάγεται μόνο τιμωρία. Δεν πειθαρχεί ένα παιδί επειδή απλώς του πήρες το παιχνίδι και το έκλεισες στο δωμάτιό του. Αυτό θα έχει ίσως αντίστροφα αποτελέσματα. Πειθαρχία είναι να μπορείς να του δώσεις να καταλάβει γιατί δεν πρέπει να κάνει κάτι που έκανε και να ξέρει σιγά σιγά γιατί δεν πρέπει να το ξανακάνει. Η σκληρή τιμωρία δεν το καταφέρνει.
Ο τόνος που χρησιμοποιείς έχει μεγάλη σημασία. Δεν πρέπει να φωνάζεις, να υστεριάζεις, να ουρλιάζεις! Πρέπει απλώς να είσαι επιβλητική ώστε να περάσεις το μήνυμα στο παιδί. Τα παιδιά αντιδρούν στις φωνές και μακροπρόθεσμα τους κάνει κακό να μεγαλώνουν σε ένα σπίτι γεμάτο υψηλά ντεσιμπέλ.
Έχε συνοχή και συνέχεια σε αυτά που ζητάς. Δεν πρέπει τη μία μέρα να ζητάς το ένα και την άλλη το άλλο. Με αυτόν τον τρόπο θα προκαλέσεις σύγχυση στο παιδί σου και δε θα μπορέσει με τίποτα να πειθαρχήσει. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι «κανόνες» ώστε να μπορεί να τους ακολουθήσει.
Προσπάθησε να διατηρείς θετικό πρόσημο σε όσα λες. Μην είσαι συνεχώς με το «μη» και το «όχι». Αν αντιστρέψεις την πρόταση σου από το «Μην πηγαίνεις μόνος σου στο μπαλκόνι!» και το κάνεις «Είναι καλύτερα να μένεις στο σαλόνι όταν είσαι μόνο σου». Έχει τεράστια διαφορά.
Επιβράβευσε την πειθαρχημένη συμπεριφορά. Δώσε του να καταλάβει πότε έκανε κάτι σωστά ώστε να ξέρει πώς να κινηθεί στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου