Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να αποτραβηχτούν συναισθηματικά από τα παιδιά τους. Άγχος, κούραση, κακές συζυγικές σχέσεις, διαζύγιο, προσωπικά προβλήματα είναι συχνά οι αιτίες. Χωρίς να το καταλαβαίνουν δεν αφήνουν χώρο στα παιδιά τους για αυτενέργεια, πρωτοβουλία. Πόσο κακό είναι αυτό για την ψυχική υγεία των παιδιών τους; Η Αναστασία Γκοτσοπούλου, ψυχολόγος-σχολική σύμβουλος εξηγεί στο tlife.gr!
Πολλοί γονείς ταΐζουν το παιδί που μπορεί να φάει μόνο του, το κάνουν μπάνιο, εμπλέκονται στο παιχνίδι του, τακτοποιούν το δωμάτιο και τα παιχνίδια του, κάνουν τα καθήκοντα για το σχολείο του, ετοιμάζουν τη σχολική του τσάντα, υπερεμπλέκονται στις φιλίες και τη σχολική του ζωή, επεμβαίνουν στους τσακωμούς και το χωρίζουν κ.ο.κ.
Πολλοί γονείς ταΐζουν το παιδί που μπορεί να φάει μόνο του, το κάνουν μπάνιο, εμπλέκονται στο παιχνίδι του, τακτοποιούν το δωμάτιο και τα παιχνίδια του, κάνουν τα καθήκοντα για το σχολείο του, ετοιμάζουν τη σχολική του τσάντα, υπερεμπλέκονται στις φιλίες και τη σχολική του ζωή, επεμβαίνουν στους τσακωμούς και το χωρίζουν κ.ο.κ.
Κάθε φορά όμως, που ο γονιός κάνει για το παιδί του πράγματα που μπορεί να κάνει από μόνο του, του μεταφέρει το μήνυμα ότι ξέρει περισσότερα ή καλύτερα. Έτσι, το παιδί πιστεύει πως είναι ανήμπορο, δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και συνεχώς θα αναζητά «δεκανίκια» στην εφηβική και ενήλικη ζωή του.
Αλλάξτε συμπεριφορά!
Τι πρέπει να κάνετε ως γονείς για να έχετε ανεξάρτητα και ψυχικά υγιή παιδιά:
-Να μην παίρνετε τις ευθύνες του παιδιού σας (πχ. ετοιμασία σχολικής τσάντας), να μην το λυπάστε και να μην προσπαθείτε διαρκώς να το διευκολύνετε όταν έχει να ασχοληθεί με τα καθήκοντά του.
-Αν έσπασε το παιχνίδι του δεν είναι απαραίτητο να το αντικαταστήσετε, αν του παίρνουν τα πράγματα στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό θα πρέπει να τα διεκδικήσει μόνο του, αν έχει διαγώνισμα στο σχολείο δε θα ξενυχτήσετε εσείς διαβάζοντας.
-Να το βοηθάτε σε κάτι, μόνο όταν δεν μπορεί και μετά να το αφήνετε να συνεχίσει μόνο του. Χρειάζεται τις συμβουλές σας και την ενθάρρυνσή σας για το πώς θα χειριστεί τα προβλήματα που του προκύπτουν, αλλά δε χρειάζεται εσάς να του τα λύνετε.
-Το ενοχλούν ή το κοροϊδεύουν στο σχολείο; Περάστε του το μήνυμα ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο του. Δώστε του κάποιες οδηγίες πχ. να πηγαίνει να το λέει στη δασκάλα του. Ακόμα και στα διαλείμματα να ενημερώνει τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς και τη δασκάλα του. Μην εμπλακείτε περισσότερο. Πολλές φορές μάλιστα, τα παιδιά υπερβάλλουν, απλά και μόνο για να προσελκύσουν την προσοχή σας, οπότε μην δίνετε περισσότερη σημασία από όσο χρειάζεται.
-Δείξτε εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Αν έχετε να τους κάνετε κάποια επισήμανση, προτιμήστε αυτό να γίνει τηλεφωνικά ή προσωπικά, χωρίς την παρουσία του παιδιού. Στηρίξτε το έργο τους για να έχει εμπιστοσύνη και το παιδί σ΄αυτούς, να τους ακούει και να εκμεταλλεύεται έτσι την προσπάθεια που γίνεται από το σχολείο για βελτίωση σε όλους τους τομείς.
-Ενθαρρύνετέ το να παίρνει πρωτοβουλίες σε θέματα που το αφορούν όπως τις εξωσχολικές δραστηριότητες που θα επιλέξει, το πώς θα διαχειριστεί το χαρτζιλίκι του (πχ. 2 ευρώ την εβδομάδα).
-Να ελέγχετε την πρόοδο και την συμπεριφορά του παιδιού σας χωρίς υπερβολές και χωρίς να ασχολείστε συνέχεια μαζί του. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Θυμηθείτε τι σας άρεσε να κάνετε παλιότερα ή ανακαλύψτε νέα ενδιαφέροντα. Έτσι αποδεσμεύετε και το παιδί που πιθανά αισθάνεται ότι σας είναι απαραίτητο και δεν τολμά να απομακρυνθεί από εσάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου