Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Παιχνίδι: πώς ενισχύει την κοινωνικότητα του παιδιού


Παιχνίδι: πώς ενισχύει την κοινωνικότητα του παιδιού
Το παιχνίδι των παιδιών παρουσιάζει αλλαγές κατά τη διάρκεια της βρεφικής, νηπιακής και παιδικής ηλικίας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το πρώτο παιχνίδι αλληλεπίδρασης του βρέφους είναι με τους γονείς του.
Καθώς το παιδί μεγαλώνει και εξελίσσεται αναζητά νέους ανθρώπους για να παίξει και να δημιουργήσει φιλίες. Το παιχνίδι λειτουργεί ως μέσο για να δοκιμάσει το παιδί όλων των ειδών τα συναισθήματα (χαρά, λύπη, ανταγωνισμό) από την επιτυχία μέχρι την αποτυχία και στο τέλος να μάθει να τα διαχειρίζεται. Επιπλέον, μαθαίνει κοινωνικούς κανόνες συμπεριφοράς και συνεργασίας. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής παρακάτω παραθέτει τα οφέλη του παιχνιδιού στην κοινωνικότητα ενός παιδιού.
Τα οφέλη του παιχνιδιού στην Κοινωνικότητα
Βοηθάει το παιδί να αναπτύξει φιλίες
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να έρχονται σε επαφή και να παίζουν με τα υπόλοιπα παιδιά. Μέσα από τη δημιουργία φιλίας αναπτύσσονται συναισθήματα όπως εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, συνεργασία κ.α.
Να πάρει μέρος σε ομαδικά παιχνίδια
Η κοινωνικότητα ενός παιδιού αυξάνεται μέσα από τα ομαδικά παιχνίδια. Το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται, να υπακούει σε κανόνες αλλά και πώς να χειρίζεται τις συγκρούσεις. Μέσα από το ομαδικό παιχνίδι βιώνει τον αμοιβαίο συμβιβασμό και τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους.
Αυξάνει το αίσθημα της συνεργασίας
Το παιδί μέσα από το παιχνίδι μαθαίνει να συνεργάζεται. Μοιράζεται τα παιχνίδια του καθώς και τις σκέψεις και τις ιδέες του. Επίσης, οι κοινωνικές δεξιότητες και η φαντασία του ενισχύονται σημαντικά ενώ παράλληλα αναδεικνύονται τα κρυφά ταλέντα.
Βελτιώνει το εύρος προσοχής
Το παιχνίδι έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την προσοχή ενός παιδιού. Καθώς παίζει και ασχολείται με μία δραστηριότητα αυξάνεται η διάρκεια της προσοχής του. Το παιχνίδι του είναι ευχάριστο ενισχύοντας έτσι για περισσότερο χρόνο το ενδιαφέρον του.
Δημιουργεί επιλογές
Τα κατάλληλα παιχνίδια ωφελούν τη σκέψη, τον χαρακτήρα και τον ψυχισμό ενός παιδιού. Η συναναστροφή με άλλα παιδιά δίνει την δυνατότητα στο παιδί να επιλέξει ποιος φίλος του ταιριάζει και με ποιον μπορεί να αναπτύξει καλύτερη επικοινωνία.
Συμβουλές για γονείς:
• Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ευκαιρίες στο παιδί να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά
• Θα πρέπει να παρακολουθούν διακριτικά και να μην επιλύουν εκείνοι τις διαφορές των παιδιών
• Όταν υπάρχουν συγκρούσεις ή αντιδικίες να συζητούν οι γονείς και τη θέση του άλλου και να τους προτείνουν εναλλακτικές λύσεις
• Να μη πιέζουν τα παιδιά που από τη φύση τους είναι ντροπαλά ή δειλά
• Να μη λειτουργούν ανταγωνιστικά π.χ. να πιέζουν το παιδί να βγει πρώτο σε ένα άθλημα
Αν οι γονείς παρατηρήσουν ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν κοινωνικές σχέσεις, να τις αναπτύξουν ή ακόμη και να τις διατηρήσουν είναι καλό να επισκεφτούν ένα ψυχολόγο. Ο ψυχολόγος θα τους καθοδηγήσει και θα τους συμβουλεύσει σχετικά με την ενίσχυση της κοινωνικότητας του παιδιού.
Πηγή: www.mandou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...