Υλικά συνταγής
- 500 γρ. φύλλο για καταΐφι
- 1250 ml φρέσκο γάλα ή αραιωμένο εβαπορέ
- 280 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 5 αυγά
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
- λίγη μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη ή εσάνς
- 600 ml κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 κουταλιές της σούπας απόσταγμα μαστίχας (λικέρ)
- 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα καβουρντισμένα χοντροκομμένα
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 360 γρ. ζάχαρη
- 180 γρ. νερό
Εκτέλεση συνταγής
- Ετοιμάζετε πρώτα την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Βάζετε σε ένα μπολ τα αυγά με την κρυσταλλική ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν και να αφρατέψουν. Ρίχνετε το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύετε και στη συνέχεια προσθέτετε μέσα στο μείγμα κατά μικρές ποσότητες το γάλα αφού πρώτα το έχετε ζεστάνει καλά.
- Αδειάζετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και αφήνετε την κρέμα να βράσει και να δέσει ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά από μερικές βράσεις, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τη μαστίχα και το μισό βούτυρο. Αφήνετε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει και να πήξει.
- Στο μεταξύ ξαίνετε το κανταΐφι για να ανοίξει με τα δάχτυλα. Βουτυρώνετε ένα ταψί, το στρώνετε μέσα και το ψήνετε στους 160 °C για 10΄-20΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει. Κατόπιν βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και βράζετε για 7. Μόλις δέσει το σιρόπι το κατεβάζετε από τη φωτιά και όπως είναι ζεστό σιροπιάζετε το ζεστό που μόλις έχετε βγάλει από το φούρνο. Αφήνετε το σιροπιασμένο κανταΐφι να κρυώσει.
- Στρώνετε την κρέμα πάνω στο καταΐφι και βάζετε το ταψί στο ψυγείο να κρυώσει. Κατόπιν χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη να γίνει πολύ σφιχτή σαντιγί, προσθέτετε το απόσταγμα μαστίχας και τη στρώνετε στο γλυκό πάνω από την κρέμα, κάνοντας αν θέλετε γραμμές με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Κόβετε το εκμέκ σε τετράγωνα κομμάτια και γαρνίρετε με τα φιστίκια ή τα αμύγδαλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου