Μια ένεση της ορμόνης που εκκινεί την εφηβεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ψυχολογικών σεξουαλικών προβλημάτων, υποστηρίζει μια ερευνητική ομάδα από τη Βρετανία, με επικεφαλής και έναν έλληνα επιστήμονα.
Η φυσική ορμόνη που ονομάζεται κισπεπτίνη έχει συνδεθεί με τα ρομαντικά συναισθήματα που είναι απαραίτητα για το αναπαραγωγικό σύστημα του σώματος.
Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου χορήγησαν σε 29 υγιείς νεαρούς άνδρες ενέσεις κισπεπτίνης και ανακάλυψαν ότι η ορμόνη αύξησε την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε εικόνες ζευγαριών σε σεξουαλικές ή ρομαντικές καταστάσεις.
Η μαγνητική τομογραφία έδειξε αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά τη σεξουαλική διέγερση και τον ρομαντισμό. Το αποτέλεσμα δεν αναπαράχθηκε όταν οι εθελοντές έβλεπαν μη ερωτικές εικόνες.
Ο καθηγητής Waljit Dhillo, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία συναισθηματικών παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα. Ο εγκέφαλος παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή, αλλά αυτός ο ρόλος είναι μόνο εν μέρει κατανοητός, όπως δήλωσε.
«Οι αρχικές διαπιστώσεις μας είναι καινούριες και συναρπαστικές, καθώς δείχνουν ότι η κισπεπτίνη παίζει ρόλο στην τόνωση μερικών από τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις που οδηγούν στο σεξ και την αναπαραγωγή», είπε ο καθηγητής Dhillo. «Σε τελική ανάλυση, είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε κατά πόσο η κισπεπτίνη θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ψυχοσεξουαλικές διαταραχές και ενδεχομένως να βοηθήσει αμέτρητα ζευγάρια που αγωνίζονται να συλλάβουν».
Η κισπεπτίνη φάνηκε επίσης να συμμετέχει στη ρύθμιση της διάθεσης και τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενέσεις κισπεπτίνης δεν επηρέασαν τη θετική διάθεση, αλλά μείωσαν την αρνητική, επηρεάζοντας τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται όχι μόνο με τη ρομαντική αγάπη, αλλά και τη μητρική αγάπη, ακόμη και την άνευ όρων αγάπη.
Ο συν-συγγραφέας της έρευνας, Δρ Αλέξανδρος Κομνηνός, επίσης από το Imperial College, δήλωσε:
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η κισπεπτίνη ενισχύει τη σεξουαλική και ρομαντική δραστηριότητα του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα μειώνει την αρνητική διάθεση. Αυτό αυξάνει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι η κισπεπτίνη μπορεί να βρει χρήσεις στη θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών και της κατάθλιψης, οι οποίες αποτελούν σημαντικά προβλήματα υγείας που εμφανίζονται συχνά μαζί. Βεβαίως, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθούν αυτές οι δυνατότητες».
Η ερευνητική ομάδα, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation, σχεδιάζει να μελετήσει τις επιπτώσεις της κισπεπτίνης σε μια μεγαλύτερη ομάδα, αποτελούμενη από άνδρες και γυναίκες.
Πηγή: iatrikanews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου