Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς λένε «στην υγειά μας» από την Αργεντινή μέχρι την Τανζανία

krasi-stin-ugeia-mas

To να πίνεις ένα ποτό μαζί με άλλους είναι μια παγκόσμια γλώσσα φιλίας και γιορτής σε όλο τον κόσμο, αλλά η συγκεκριμένη λέξη ή φράση που συνοδεύει την πράξη διαφέρει από χώρα σε χώρα. Αυτός ο οδηγός για το πώς λέμε «Στην Υγειά Μας» σε άλλες γλώσσες, όμως, θα φανεί χρήσιμος στα επόμενα ταξίδια σας στο εξωτερικό και σίγουρα θα σας βοηθήσει να φερθείτε σωστά σε ένα τραπέζι με αλκοόλ.


Αργεντινή: Με μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, η Αργεντινή είναι γνωστή για τις προπόσεις των οινόφιλων. Όπως και πολλές άλλες ισπανόφωνες χώρες, οι Αργεντίνοι ολοκληρώνουν κάθε πρόποση λέγοντας salud.

Βέλγιο: Οι Βέλγοι έχουν ένα ιδιαίτερο στυλ πρόποσης. Ανυψώνουν το ποτήρι και λένε santé και μετά σηκώνουν το ποτήρι για δεύτερη φορά, ενώ ανταλλάσσουν ματιές με άλλους στο τραπέζι και πίνουν.

Βραζιλία: Στη Βραζιλία, σηκώνουν το ποτήρι τους και κάνουν eye-contact με τους άλλους που πίνουν, ενώ τους εύχονται saúde ή tim-tim (για την υγεία σας).

Κίνα: Στην Κίνα, η πρόποση ganbei σημαίνει «άσπρο πάτο» και το kai pay σημαίνει «αδειάστε το ποτήρι σας», με την προσδοκία να αδειάσουν όλοι τα ποτήρια τους ταυτόχρονα. Μόλις έχετε πιει αρκετά και θέλετε να το διακόψετε, λέτε sui bian, το οποίο μεταφράζεται σε γενικές γραμμές: «Παρακαλείσθε να συνεχίσετε, εγώ θα το κάνω με τον τρόπο μου».

Κόστα Ρίκα: Οι Κοσταρικανοί κάνουν πρόποση λέγοντας pura vida, που σημαίνει καθαρή ζωή. Στην Κόστα Ρίκα, αυτή η φράση είναι κάτι περισσότερο από μια πρόποση - είναι ένας τρόπος ζωής.

Τσεχική Δημοκρατία: Η πρόποση των Τσέχων είναι ένα χαρούμενο na zdraví (στην υγειά σας) και λέγεται σε επίσημες και άτυπες περιπτώσεις.
Δανία: Στη Δανία, πρέπει να περιμένετε έως ότου ο οικοδεσπότης να ευχηθεί σε όλους skål και μετά μπορείτε να πιείτε. Επίσης μπορείτε να δείξετε ότι θέλετε να κάνετε πρόποση χτυπώντας το ποτήρι σας με ένα πιρούνι, αλλά ποτέ δεν το κάνετε αυτό μπροστά σε κάποιον ανώτερο σε ηλικία ή βαθμίδα.

Φινλανδία: Για να κάνετε μια σωστή φιλανδική πρόποση, σηκώνετε το ποτήρι σας από βότκα, aquavit ή koskenkorva και λέτε kippis. Για μια πιο επίσημη πρόποση πείτε maljanne, που σημαίνει «το ποτήρι σας».

Γαλλία: Στην Γαλλία ευχόμαστε στους φίλους votre santé («για την υγεία σας») είτε σε ανεπίσημες είτε και σε επίσημες περιπτώσεις. Σιγουρευτείτε ότι διατηρείτε την επαφή με τα μάτια όταν τσουγκρίζετε τα ποτήρια ενώ μπορείτε να πιείτε μόνο όταν έχετε σιγουρευτεί ότι έχετε κοιτάξει στα μάτια όλους τους συνδαιτυμόνες.

Γερμανία: Στη Γερμανία, μπορείτε να κάνετε μια εγκάρδια πρόποση λέγοντας prost (cheers) ή zum wohli (στην υγειά σας) γύρω από το τραπέζι. Κάθε άτομο τσουγκρίζει το ποτήρι του με το άλλο και κάνει φιλική επαφή με τα μάτια πριν απολαύσει μια γουλιά από μπίρα ή κρασί.

Χονγκ Κονγκ: Οι ντόπιοι κάνουν πρόποση λέγοντας yum bui (cheers) και yum sing (άσπρο πάτο). Ανυψώστε το ποτήρι σας και κάντε επαφή με τα μάτια κατά την πρόποση.

Ουγγαρία: Στην Ουγγαρία, γίνεται μια σωστή πρόποση λέγοντας egészségedre «για την υγεία σας» ή fenékig «άσπρο πάτο».

Ιταλία: Στην Ιταλία μπορείτε να πείτε alla salute και cin-cin. Όλα αυτά σημαίνουν «για την υγεία σας» και μπορούν να ειπωθούν σε κάθε περίπτωση.
Ιαπωνία: Στην Ιαπωνία, ο οικοδεσπότης μπορεί να κάνει πρόποση αφού έχει σερβιριστεί το γεύμα σε όλους. Μερικές φορές η πρόποση λέγεται από όλους μαζί. Το Kampai στα ιαπωνικά σημαίνει «χαμόγελα».

Μεξικό: Στο Μεξικό, σηκώστε το ποτήρι σας λέγοντας salud! Η κυριολεκτική μετάφραση είναι «υγεία».

Ολλανδία: Στην Ολλανδία, λένε proost, πίνοντας το ποτό τους. Οι συνδαιτυμόνες κοιτάζουν ο ένας τον άλλον στα μάτια και τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους πριν καθίσουν στο τραπέζι.

Φιλιππίνες: Η πρόποση για την υγεία ή την επιχειρηματική ευημερία είναι mabuhay που σημαίνει «μακρά ζωή».

Ρωσία: Οι Ρώσοι είναι γνωστό ότι κάνουν πρόποση πριν από κάθε γύρο ποτών, αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη σειρά με την οποία γίνεται αυτό. Αρχίζει με τον φιλοξενούμενο να ευχαριστεί τον επισκέπτη και να αναφέρει τον λόγο για τον οποίο ο καθένας έχει συγκεντρωθεί (γιατί δεν είναι συνηθισμένο να πίνουν χωρίς λόγο). Στη δεύτερη πρόποση, ο φιλοξενούμενος πρέπει να τιμήσει τους γονείς του. Στην τρίτη θα ευχαριστήσει τον οικοδεσπότη. Μετά από αυτό, ανεξάρτητα από την περίπτωση, θα κάνει πρόποση λέγοντας Schweitzer.

Σκωτία: Με συχνές εορταστικές εκδηλώσεις, δεν είναι ασυνήθιστο να γίνονται προπόσεις στη Σκωτία, σε οποιαδήποτε κοινωνική συγκέντρωση. Συνήθως λένε slàinte.

Σερβία: Στη Σερβία, οι προπόσεις συνήθως γίνονται με παραδοσιακή rakija, συχνά αποσταγμένη στο σπίτι. Κάνουν άμεση επαφή με τα μάτια και δηλώνουν δυνατά ziveli, που σημαίνει «Ας ζήσουμε πολύ». Οι ομιλίες γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια επίσημων γεγονότων τόσο από τον οικοδεσπότη όσο και από λίγους επισκέπτες.

Σιγκαπούρη: Το πρόσωπο που κάνει την πρόποση κρατά το ποτήρι του με τα δύο χέρια και κάνει επαφή με τα μάτια ενώ μιλάει. Ο παραλήπτης της πρόποσης κρατάει το ποτήρι του με το δεξί χέρι και ευχαριστεί το άτομο που έκανε την πρόποση.
Νότια Αφρική: Το cheers στην Νότια Αφρικανική είναι gesondheid που μεταφράζεται «για την υγεία σας».

Νότια Κορέα: H πρόποση είναι συνηθισμένη στη Νότια Κορέα. Ο οικοδεσπότης κάνει την πρώτη και ο τιμώμενος του επιστρέφει τη χειρονομία. Σε επίσημες περιπτώσεις, το έθιμο είναι να σηκώσετε το ποτήρι με το δεξί σας χέρι, ενώ χρησιμοποιείτε το αριστερό για να στηρίξετε το πόδι του ποτηριού. Συνήθως λένε gonbae δηλαδή άσπρο πάτο. Στις επίσημες περιστάσεις λένε wihayo δηλαδή «υγεία και ευημερία».

Ισπανία: Στην Ισπανία, οι άνθρωποι πίνουν για την υγεία με ένα εγκάρδιο salud ή salud y amor y tiempo para disfrutarlo – (να έχετε υγεία και αγάπη και χρόνο να το απολαύσετε). Μια ανεπίσημη πρόποση είναι το chin chin.

Σουηδία: Στη Σουηδία, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο οικοδεσπότης κάνει την πρώτη πρόποση, ακολουθούμενος από όσους είναι ανώτεροι σε ηλικία ή σε βαθμό. Η σωστή σουηδική πρόποση είναι skal ή cheers και χρησιμοποιείται τόσο σε επίσημες όσο και σε ανεπίσημες περιπτώσεις. Αυτοί που είναι παρόντες σηκώνουν το ποτήρι τους, κάνουν επαφή με τα μάτια αυτού που εύχεται και έπειτα μπορούν να πιούν.

Τανζανία: Η σωστή πρόποση στα Σουαχίλι (που μιλιέται στην Κένυα, την Ουγκάντα, την Τανζανία και τη Ρουάντα) είναι: μαϊσά μαρίφου (maisha marefu) δηλαδή «μακρά ζωή». Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί άτυπα το afya («καλή ζωή») ή vifijo (cheers) .

Ουκρανία: Tα ουκρανικά δείπνα είναι γεμάτα προπόσεις, συνεχείς προπόσεις. Ο οικοδεσπότης ξεκινά τη νύχτα με το budm, δηλαδή «θα ζούμε για πάντα». Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων αναμένεται να κάνει μια πρόποση λέγοντας το επίσημο za zdorovie.

Πηγή: www.krasiagr.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...