Αν κανείς είναι πάνω από 40 ετών και ασκείται τακτικά, όχι μόνο διατηρεί καλή φυσική κατάσταση, αλλά μειώνει επίσης την πιθανότητα να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για κάποια ασθένεια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρα Ελεάνορ Γουότς του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για 81.717 ενήλικες 42 έως 78 ετών. Συσχετίστηκε ο χρόνος σωματικής άσκησης με τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω πνευμονίας, εγκεφαλικού, επιπλοκών διαβήτη, θρόμβωσης, σιδηροπενικής αναιμίας, πολύποδα εντέρου, σοβαρών ουρολοιμώξεων και άλλων παθήσεων.
Διαπιστώθηκε ότι μόνο 20 λεπτά καθημερινής άσκησης μείωναν -ανάλογα με το πρόβλημα υγείας- τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο από 4% (στην περίπτωση των πολυπόδων του εντέρου) έως 23% (στην περίπτωση των επιπλοκών του διαβήτη) μέσα στην επόμενη επταετία. Μεγάλη ήταν επίσης η μείωση του κινδύνου νοσηλείας για τις ουρολοιμώξεις και της παθήσεις της χοληδόχου κύστης.
«Οι μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, των πνευμόνων και της καρδιάς, καθώς επίσης να μειώσει τη φλεγμονή», ανέφερε η Δρ. Γουότς.
Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης μέσα στην εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης. Το βασικό μήνυμα και της νέας μελέτης είναι ότι «σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
https://www.onmed.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου