Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Τι είναι το NGL - Η εφαρμογή που έχουν τα περισσότερα παιδιά -ακόμη και κρυφά- στο κινητό τους

 Μάθετε γιατί αυτή η ανώνυμη εφαρμογή δεν είναι τόσο ασφαλής όσο φαίνεται για τα παιδιά.



Έχετε ακούσει για την εφαρμογή NGL; Τα αρχικά της εφαρμογής αυτής προέρχονται από τη φράση «not gonna lie = δεν πρόκειται να πω ψέματα», έναν όρο που συνήθως οι έφηβοι χρησιμοποιούν πριν αποκαλύψουν κάτι δυνητικά ντροπιαστικό ή καταστροφικό για τους άλλους. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε για να δώσει στους χρήστες του Instagram τη δυνατότητα να λαμβάνουν ανώνυμες ερωτήσεις ή μηνύματα από τους ακόλουθούς τους. Θυμίζει λίγο την ASK.FM, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο.

Οπότε τι είναι αυτό το NGL; Είναι ασφαλές για τα παιδιά ή όχι;

Τι είναι η εφαρμογή NGL;

Το NGL είναι μια σχετικά νέα εφαρμογή. Λανσαρίστηκε τον Νοέμβριο του 2021 και μέχρι στιγμής έχει ληφθεί περισσότερο από 15 εκατομμύρια φορές σε κινητά τηλέφωνα. Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί παράλληλα με το Instagram, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες πλατφόρμες όπως είναι το SnapChat.

Σκεφτείτε το σαν μια ανώνυμη συνομιλία. Εάν συνδέσετε τον λογαριασμό σας στο Instagram με την εφαρμογή NGL, μπορείτε να προσκαλέσετε τους ακόλουθούς σας ή οποιονδήποτε «πέσει πάνω» στον λογαριασμό σας στο IG να σας στείλει μηνύματα - ανώνυμα μην το ξεχνάτε αυτό. Δεδομένου ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν «κλικ» σε έναν σύνδεσμο στον λογαριασμό σας στο IG για να στείλουν το μήνυμα, γνωρίζουν την ταυτότητά σας — ή τουλάχιστον όσα αποκαλύπτετε μέσω του Instagram.

Για παράδειγμα κάποιος κάνει κλικ στον σύνδεσμο του NGL, πληκτρολογεί ένα μήνυμα και με το «send» το στέλνει. Ο χρήστης λαμβάνει το μήνυμα χωρίς να ξέρει ποιος κρύβεται πίσω από αυτό. Αν για παράδειγμα ο λογαριασμός του παιδιού σας στο Instagram είναι δημόσιος, ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ μπορεί να του στείλει μήνυμα.

Μπορεί ένα παιδί να έχει ιδιωτική συνομιλία στο NGL;

Όχι! Ο μόνος τρόπος για να απαντήσει ένα παιδί στο μήνυμα, είναι αναρτώντας το μήνυμα στον λογαριασμό του μέσω Instagram Story.

Αφού ανοίξει ένα μήνυμα, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει «Reply». To «Reply» θα τον οδηγήσει στο Instagram δημιουργώντας ένα insta story ώστε να απαντήσει.

Από τη στιγμή που θα γίνει η ανάρτηση, όλοι οι φίλοι του μπορούν να δουν την ιστορία αυτή.

Είναι πραγματικά αυτά τα μηνύματα ανώνυμα ή όχι; Μπορεί κάποιος να δει ποιος του στέλνει μηνύματα μέσα από το NGL;

Ενώ τα μηνύματα είναι ανώνυμα, οι χρήστες μπορούν να πληρώσουν μια συνδρομή για να μπορούν να λαμβάνουν «στοιχεία».

Τα «στοιχεία» δεν είναι συγκεκριμένα, έτσι δεν μπορείς να μάθεις ή να μαντέψεις ποιος έστειλε το μήνυμα. Τα στοιχεία το μόνο που δείχνουν είναι η τοποθεσία, ηώρα που στάλθηκε το μήνυμα καθώς και τον τύπο τηλεφώνου ή τη διεύθυνση IP που χρησιμοποιήθηκε.

Είναι το NGL μια ασφαλής εφαρμογή για τα παιδιά;

Αν και δείχνει «αθώα», στην πραγματικότητα δεν είναι. Το NGL κρύβει πολλούς κινδύνους για τα παιδιά. Εκτός από την απαίτηση ενός λογαριασμού Instagram, ο οποίος συνοδεύεται από τους δικούς του κινδύνους, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι του NGL είναι η πιθανή χρήση του από διαδικτυακούς εκφοβιστές και ο τρόπος που ενθαρρύνει τους νέους να έχουν εμμονή με το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς.

Διαδικτυακός εκφοβισμός μέσω NGL

Από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν αυτές οι ανώνυμες εφαρμογές κοινής χρήσης έχουν προκαλέσει αρκετές ανησυχίες στους γονείς.

Τα παιδιά λένε ό,τι θέλουν χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες. Πράγματα που μπορεί να είναι καταστροφικά για την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία ενός άλλου παιδιού.

Τον Μάρτιο του 2022, το Snapchat απαγόρευσε αυτούς τους τύπους εφαρμογών στην πλατφόρμα του (όχι με επιτυχία αφού υπάρχουν μέχρι και σήμερα -sendit, yolo, ngl- και τις χρησιμοποιούν τα παιδιά), αφού αντιμετώπισε μηνύσεις από γονείς παιδιών που είχαν αυτοκτονήσει μετά από διαδικτυακό εκφοβισμό που δέχτηκαν μέσα από αντίστοιχες πλατφόρμες.

Με την πιθανότητα κινδύνου, το NGL προβάλλει την ικανότητά του να δημιουργεί μια εμπειρία ασφαλή για τα παιδιά μέσω της «παγκόσμιας τεχνητής νοημοσύνης του».

Σύμφωνα με τον ιστότοπό τους, αυτό φιλτράρει τα επιβλαβή μηνύματα ή τον εκφοβισμό. Δυστυχώς, το φίλτρο δεν ανταποκρίνεται στη διαφημιστική εκστρατεία του NGL.

Παρόλο που δεν επιτρέπει τα επιβλαβή μηνύματα όπως «Αυτοκτόνησε», δεν φιλτράρει τη λιγότερο επικίνδυνη ρητορική μίσους όπως: «Όλοι σε μισούν», «Είσαι χοντρός και άσχημος» ή «είσαι χαζός» κ.α.

Επίσης επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν βωμολοχίες (slatina είναι ένας νέος όρος που χρησιμοποιούν για τα κορίτσια), απειλητικά emoji (όπως μαχαίρια, όπλα) και σεξουαλικά μηνύματα.

Το φίλτρο δεν αποκλείει χρήστες που έχουν στείλει στο παρελθόν κακόβουλα μηνύματα. Οι νταήδες έχουν απεριόριστες πιθανότητες να προσπαθήσουν να πληγώσουν άτομα που γνωρίζουν μέσα από την εφαρμογή αυτή.

NGL και ψυχολογία παιδιών

Ακόμα κι αν το NGL μπορούσε να φιλτράρει τον εκφοβισμό και τη ρητορική μίσους, θα συνέχιζε να είναι καταστροφικό για τα έφηβα παιδιά.

Η ιδέα και μόνο στη λήψη ανώνυμων μηνυμάτων σχετικά με το τι σκέφτονται οι συνομήλικοί τους για εκείνα - τροφοδοτεί την ανασφάλεια και κάνει τους εφήβους είτε να κλείνονται στον εαυτό τους είτε να δημιουργούν μεγάλη ιδέα για εκείνον.

Με τη σειρά του, αυτό οδηγεί σε αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, έλλειψη αυτοεκτίμησης και χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ενισχύει την πεποίθηση του ισχυρού, του όμορφου, του sexy κάνοντας αγόρια και κορίτσια, να συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο στους γύρω τους, εξαιτίας αυτής της ενθάρρυνσης μέσα από το NGL.

Ρητορική μίσους από τους ίδιους τους χρήστες

Μέσα από τις ερωτήσεις που γίνονται, μπορεί να ζητηθεί η άποψη που έχουν οι ίδιοι οι χρήστες για φίλους, γνωστούς, συμμαθητές. Μέσα από τις απαντήσεις τους μπορεί οι ίδιοι να γίνουν οι «νταήδες» γράφοντας άσχημα και αρνητικά σχόλια για παιδιά που δεν συμπαθούν ή που δεν γνωρίζουν.

Τι να κάνετε ως γονείς

Οι έφηβοι φυσικά θέλουν να ξέρουν τι σκέφτονται οι συνομήλικοί τους. Αυτή η περιέργεια είναι που κάνει το NGL τόσο δημοφιλές.

Αντί να πούμε στα παιδιά μας ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, το να εξηγήσουμε γιατί δεν είναι καλή ιδέα θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους που αρνείστε.

Προετοιμαστείτε για την αντίδρασή τους! Όταν ένα παιδί θέλει μια εφαρμογή, είναι αμείλικτο. Να ξέρετε ότι και άλλοι γονείς αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν κρυφούς λογαριασμούς, θα σας αποκλείσουν από τη λίστα τους ώστε να μην μπορεί ο νέος τους λογαριασμός να εμφανιστεί στο feed σας ακόμη και ως προτεινόμενη επαφή ή απλά θα πατήσουν το κουμπί του περιορισμού και έτσι δεν θα βλέπετε κανένα story που αναρτούν.

Μιλήστε στα παιδιά σας για τις εφαρμογές και τους κινδύνους που κρύβουν

Η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τους κινδύνους της εμμονής με τις απόψεις των άλλων μπορεί να βοηθήσει. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας και ενισχύστε τη συναισθηματική ασφάλεια, την αυτοπεποίθηση και την αποδοχή του εαυτού τους. Οι ερωτήσεις μέσα από το NGL μόνο κακό μπορεί να τους κάνουν.

πηγή: gabbwireless.com

https://www.mothersblog.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...