Σήμερα η κοινωνική δικτύωση φαίνεται να διαμορφώνει τη ζωή μας με ποικίλους τρόπους. Δυστυχώς όμως κάποιοι αποτελούν μία έμμεση ή άμεση απειλή στον ψυχοσυναισθηματικό μας κόσμο. Όσο και αν θεωρούμε βοηθητικό το μοίρασμα ευχάριστων ή και δυσάρεστων στιγμών μας, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι «φίλοι» μας στον διαδικτυακό αυτό κόσμο, με αποτέλεσμα να μην πάρουμε αυτό που θέλουμε ή να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που δεν θα μας άρεσε. Συνεπώς, αυτό το «μοίρασμα» θα μπορούσε να είναι γοητευτικό και βοηθητικό από τη μία, να λειτουργήσει όμως και ως παγίδα από την άλλη. Ας δούμε κάποιους από τους λόγους που είναι πιθανό να συμβεί αυτό, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα:
• Ψεύτικη κοινωνικότητα: Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δίνουν μια ψευδαίσθηση κοινωνικής επαφής, ενώ ταυτόχρονα εντείνουν τη μοναξιά των πιο «κλειστών» ανθρώπων.
• Προβλήματα στη σχέση: Αναλογιστείτε, πόσοι από εσάς δεν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με το σύντροφό σας αλλά ο καθένας είναι «χωμένος» στο κινητό του; Πόσα ζευγάρια ενώ βρίσκονται στον ίδιο χώρο ή και καθισμένοι δίπλα ο ένας στον άλλον, παρόλα αυτά ο καθένας «σερφάρει» στο δικό του διαδικτυακό κόσμο, συνομιλώντας – πιο σωστά συν-γράφοντας – ή και φλερτάροντας ακόμα, όχι όμως με τον δικό του σύντροφο.
• Διαδικτυακό φλερτ και απιστία: Πόσο εύκολα φλερτάρει κάποιος ή εμπιστεύεται τα προβλήματα της σχέσης του, πίσω από την ανωνυμία. Το ίδιο εύκολα μπορεί το άτομο που «μας ακούει» και συνήθως είναι του αντίθετου φύλου – χωρίς βέβαια να είναι τυχαία η επιλογή μας, να γίνει το τρίτο πρόσωπο στη σχέση μας. Και το ίδιο άτομο – εφόσον έχει περάσει από το ρόλο του τρίτου ατόμου – μπορεί να είναι αυτό που θα ζητήσει παραπάνω πράγματα από αυτά που θέλαμε να δώσουμε, να μας εκβιάσει, να μας απειλήσει, κλπ.
• Ghosting: Μία συμπεριφορά όπου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε αυτόν που παρακολουθεί κάποιον άλλον, πχ. μετά από έναν χωρισμό για να δει τις κινήσεις του πρώην. Αποτέλεσμα να υπάρξει δυσκολία στη διαχείριση του πένθους χωρισμού και να μην είναι τόσο εύκολο να πάει παρακάτω. Αλλά και για την άλλη πλευρά επίσης είναι άσχημο, Σκεφτείτε να σας παρακολουθεί κάποιος διαδικτυακά…
• Αύξηση μιας εθιστικής συμπεριφοράς: Έχετε προσπαθήσει να μην τσεκάρεται το κινητό σας ένα ολόκληρο απόγευμα; Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί μιλάμε για εθιστική συμπεριφορά. Δυστυχώς, σήμερα το κινητό αποτελεί προέκταση του χεριού μας και απαραίτητο εξάρτημα.
• Αύξηση μιας ζηλότυπης συμπεριφοράς: Πόσα ζευγάρια σήμερα τσακώνονται επειδή έκανε ο ένας like σε μία ανάρτηση, ζητώντας …διαγραφές; Πόσοι είναι εκείνοι που θέλουν να μαθαίνουν τι συμβαίνει στη ζωή των άλλων και τη συγκρίνουν με τη δική τους, με αποτέλεσμα τη ζήλεια και την κακεντρέχεια;
• Μορφή εκβιασμού: Χρειάζεται προσοχή στις αναρτήσεις να μην μας εκθέτουν αλλά και στις φωτογραφίες ή βιντεάκια που στέλνουμε στο σύντροφό μας, σε φίλους ή και αγνώστους ακόμα. Ποτέ δεν ξέρουμε πως θα χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό όταν έχουμε χαλάσει πλέον τη σχέση ή αν ο άγνωστος αρχίσει να μας παρενοχλεί ή να μας εκβιάζει.
• Μορφή εκφοβισμού (bullying): Δυστυχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως έχουμε δει τον τελευταίο καιρό μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά εξυπηρετώντας τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό από το θύτη, οδηγώντας το θύμα σε ακραίες καταστάσεις – ακόμα και στη σκέψη να αφαιρέσει τη ζωή του για να «γλυτώσει».
• Παγίδα στην εύρεση / διατήρηση της εργασίας: Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τις αναρτήσεις σας μπορεί να τις δει ο νυν ή και ο μελλοντικός σας εργοδότης με ότι συνεπάγεται αυτό;
https://www.tlife.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου