ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι
- 200 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 βανίλια
Για τη γέμιση:
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 5 πράσινα μήλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για να κάνουμε τη ζύμη, δουλεύουμε με το χέρι το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μετά ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και μόλις απορροφηθούν προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε απαλά με αργές κινήσεις. Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά να σφίξει.
Για να κάνουμε τη γέμιση, αλείφουμε ένα ταψάκι με το μισό από το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την μισή από τη ζάχαρη. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια. Στρώνουμε στη βάση του ταψιού μήλα μέχρι να καλύψουν τα 3/4 του ύψους του ταψιού με το κοίλο μέρος προς τα κάτω. Κατόπιν στρώνουμε μια 2η στρώση μήλα γεμίζοντας τα κενά και με το κοίλο μέρος προς τα πάνω. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Βάζουμε να ψηθεί στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από τον φούρνο, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και σκεπάζουμε τα μήλα. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη μας. Μόλις είναι έτοιμη την αναποδογυρίζουμε και την σερβίρουμε ζεστή.
Για να κάνουμε τη γέμιση, αλείφουμε ένα ταψάκι με το μισό από το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την μισή από τη ζάχαρη. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια. Στρώνουμε στη βάση του ταψιού μήλα μέχρι να καλύψουν τα 3/4 του ύψους του ταψιού με το κοίλο μέρος προς τα κάτω. Κατόπιν στρώνουμε μια 2η στρώση μήλα γεμίζοντας τα κενά και με το κοίλο μέρος προς τα πάνω. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Βάζουμε να ψηθεί στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από τον φούρνο, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και σκεπάζουμε τα μήλα. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη μας. Μόλις είναι έτοιμη την αναποδογυρίζουμε και την σερβίρουμε ζεστή.