Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ: Το βίντεο για TOYΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ που έκανε ΌΛΟ τον κόσμο ΝΑ ΔΑΚΡΥΣΕΙ...




Πολλές φορές δεν εκτιμάμε την αγάπη που μας δίνεται…

Παρακολουθήστε ένα συγκινητικό βίντεο για την αγάπη ενός ...
πατέρα…





ΔΕΙΤΕ ΤΟ:






Μετάφραση υποτίτλων….
Θέλω έναν καλύτερο πατέρα
Ένας που να μην είναι κωφάλαλος (σημείωμα στη πλάτη της) ο πατέρας μου είναι κωφάλαλος
Ένας πατέρας σαν όλους τους άλλους πατεράδες (μαυροπίνακας) ο πατέρας μου είναι κωφάλαλος
Ένας πατέρας που να μπορεί ν’άκούει τις ελπίδες μου και τους φόβους μου
Ένας πατέρας που μιλάει και που με καταλαβαίνει (πατέρας στη νοηματική) «Σας παρακαλώ μην αφήσετε την κόρη μου να πάθει κάτι! Έχω λεφτά, έχω σπίτι! πάρτε τα όλα! Η κόρη μου δεν μπορεί να πεθάνει!» (πατέρας θυμάται – στη νοηματική)




Φάε κι’άλλο αγάπη μου. Σε βοηθάει να μεγαλώσεις… (πατέρας θυμάται – στη νοηματική) Να είσαι καλή στο σχολείο…(πατέρας στη νοηματική) Η κόρη μου έχει γενέθλια σήμερα…(στην τούρτα) «Χρόνια Πολλά! Να είσαι πάντα χαρούμενη. Με αγάπη. Μπαμπάς» (πατέρας στη νοηματική) Γεννήθηκα κωφάλαλος. Λυπάμαι γι’αυτό. Δεν μιλάω σαν τους άλλους μπαμπάδες. Αλλά θέλω να ξέρεις πως σε αγαπώ με όλη μου την καρδιά.
(στο νοσοκομείο) Πάρτε το αίμα μου!
Δεν υπάρχουν τέλειοι πατεράδες..αλλά η αγάπη του θα είναι πάντα τέλεια.
ΠΗΓΗ

Πότε ο άνδρας είναι ευτυχισμένος στην σχέση/ γάμο του !!



Το κλειδί για ένα μακρύ και ευτυχισμένο γάμο, όσον αφορά τον άνδρα, δεν έχει να κάνει τόσο με τα κοινά ενδιαφέροντα και τη συμβατή προσωπικότητα της συζύγου του όσο με κάτι πιο απλό και οφθαλμοφανές: Με την ελκυστική εμφάνιση της γυναίκας του.

Αυτό προκύπτει από μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η ψυχολόγος Andrea Meltzer από το Southern Methodist University Dedman College of Humanities and Sciences η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology.
Η Μέλτζερ ανακάλυψε ότι οι άνδρες που αισθάνονται φυσική έλξη από τη γυναίκα τους παίρνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το γάμο τους και ότι αυτή η ικανοποίηση έχει διάρκεια στο χρόνο. Αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ελκυστικότητα του άνδρα δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο στην ικανοποίηση που αντλεί η γυναίκα από το γάμο της. Επιβεβαιώνεται έτσι η κοινή πεποίθηση ότι οι άνδρες δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στην εμφάνιση απ? ότι οι γυναίκες.

Η Meltzer παρακολούθησε τα τέσσερα πρώτα χρόνια γάμου 450 ζευγαριών και μαζί με τους συνεργάτες της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες νιώθουν πραγματικά ευτυχισμένοι όταν η γυναίκα τους παραμένει ελκυστική.

«Η γοητεία που ασκεί μια περιποιημένη και φυσικά ελκυστική γυναίκα στην ικανοποίηση του άνδρα είναι πολύ πιο ισχυρή από την αυτήν που ασκούν οι ωραίοι σύζυγοι στις γυναίκες τους» επισημαίνει η Meltzer.

Η ευτυχία είναι μεταδοτική

Από την άλλη μεριά, οι ελκυστικές σύζυγοι ένιωθαν επίσης μεγαλύτερη ευτυχία στο γάμο τους και οι ερευνητές το απέδωσαν στο γεγονός ότι το να είναι ικανοποιημένος ο άνδρας οδηγεί σε άνοδο της ευτυχίας στην γυναίκα.

Φαίνεται ότι η ευτυχία των ανδρών είναι ανταποδοτική. Οι άνδρες επιβραβεύουν με διάφορους τρόπους την φυσική έλξη που νιώθουν για τη γυναίκα τους κι έτσι υπάρχει ένα αμφίδρομο αλισβερίσι χαράς και ικανοποίησης.

Αντίθετα, οι άνδρες που δεν έχουν δίπλα τους όμορφη γυναίκα φαίνεται επίσης να το… ανταποδίδουν, με αποτέλεσμα οι γυναίκες, στην περίπτωση αυτή, να νιώθουν λιγότερη ευτυχία από το γάμο τους, ενδεχομένως και δυστυχία.

Μια παρόμοια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 από το Ινστιτούτο Σχέσεων στο UCLA είχε καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Οι ερευνητές διατύπωσαν, τότε, την άποψη ότι οι άνδρες που δήλωσαν τυχεροί επειδή παντρεύτηκαν όμορφη γυναίκα είχαν συγχρόνως και πιο ευτυχισμένες γυναίκες. Φαίνεται ότι οι άνδρες είναι πιο πιστοί και πιο έτοιμοι να προσφέρουν ικανοποίηση στις όμορφες συζύγους τους, είχε αναφέρει ο επικεφαλής εκείνης της μελέτης, ο καθηγητής ψυχολογίας Benjamin Karney.

Οι μελέτες αυτές είναι βέβαια ενδιαφέρουσες αλλά δεν είναι σίγουρο ότι προσφέρουν κάτι παραπάνω από αυτά που είναι αυτονόητα –τουλάχιστον για τους άνδρες. Είναι γνωστό ότι οι άνδρες ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο από τις γυναίκες για την εμφάνιση του αντίθετου φύλου.

Πάντως, ένας λόγος που ο άνδρας θέλει η όμορφη γυναίκα του να είναι ευτυχισμένη δεν είναι μόνο για λόγους ανταπόδοσης. Θέλει να είναι ευτυχισμένη και για να μην του φύγει. Επίσης, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν πλούσιους συζύγους έχουν μεγαλύτερη διάθεση για σεξ στο γάμο για να μην δώσουν ευκαιρία στον άνδρα τους για εξωσυζυγική σχέση. Με άλλα λόγια, η ανταπόδοση έχει και κάποιο ιδιοτελή σκοπό.
πηγή

Πόσο ρεύμα καταναλώνουν οι οικιακές συσκευές; - Ποιες συσκευές "πλουτίζουν" τη ΔΕΗ




Την στιγμή που τα τιμολόγια της ΔΕΗ παίρνουν κάθε χρόνο την… ανιούσα, δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγουμε να υπολογίζουμε ακόμα και το παραμικρό κόστος κατανάλωσης για τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές...
Θέλοντας λοιπόν να μάθουμε πόσο «κοστίζουν» οι συσκευές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση στο σπίτι, το in2life.gr με βάση το τρέχον τιμολόγιο της ΔΕΗ και την ενδεικτική τους ισχύ, κατέληξε στο τελικό τους κόστος ανά ώρα λειτουργίας.


Αν θέλετε να υπολογίσετε το πόσο θα σας κάψουν στον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ δεν έχετε παρά να πολλαπλασιάσετε το κόστος που σας δίνουμε με τον χρόνο που χρησιμοποιείτε την κάθε συσκευή, μετά με την ημέρα και στο τέλος με τους μήνες (4).


Έτσι για παράδειγμα ένα ενδεικτικό κόστος για δύο ώρες χρήσης πλυντηρίου ρούχων εβδομαδιαίως για τέσσερεις μήνες είναι: 2x4 = 8 ώρες τον μήνα x 4μήνες = 32 ώρες x 0,31€/ώρα = 10€.


Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:



* Το κόστος κατανάλωσης ανά κιλοβατώρα ανέρχεται στα 0,14€ και περιλαμβάνει χρέωση ενέργειας (0,07793€) χρέωση για εκπομπές αέριων ρύπων (0,01227€), χρέωση δικτύου μεταφοράς (0,00541€), λοιπές χρεώσεις (0,00046€), χρέωση δικτύου διανομής (0,0203€), χρέωση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (0,00699€) και ΦΠΑ 13%. Ισχύει για καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.


* Στο κόστος κατανάλωσης δεν συμπεριλαμβάνονται πάγιες χρεώσεις, δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και το «χαράτσι».


* Η ωριαία κατανάλωση είναι στρογγυλοποιημένη.

Από αυτισμό κινδυνεύουν τα παιδιά μεγαλύτερων μπαμπάδων

Από αυτισμό κινδυνεύουν τα παιδιά μεγαλύτερων μπαμπάδων

Τα παιδιά των οποίων ο πατέρας ήταν άνω των 40 χρόνων κατά τη σύλληψή τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν με τη διαταραχή του αυτισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στη διεθνούς εμβέλειας έρευνα στην οποία πήραν μέρος 92.000 άντρες, οι επιστήμονες προειδοποιούν τους άντρες ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει η πατρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σύμφωνα με το βιολόγο αναπαραγωγής, καθηγητή Robert Norman, «τα ωάρια σχηματίζονται στη μήτρα της γυναίκας και παραμένουν εκεί μέχρι να χρησιμοποιηθούν.

Αντίθετα, οι άντρες αναπαραγάγουν συνεχώς νέα σπέρματα και όσο περνούν τα χρόνια η ποιότητα του σπέρματος είναι λιγότερο ικανοποιητική».

Ο ίδιος θα προσθέσει ότι «τα τελευταία 20 χρόνια προειδοποιούμε τις γυναίκες ότι θα πρέπει να είναι υγιείς και γυμνασμένες προκειμένου να έχουν μια καλή εγκυμοσύνη και να φέρουν στο κόσμο υγιή παιδιά, ενώ δεν κάναμε απολύτως τίποτε για τους άντρες».

Ο καφές συνεισφέρει στην ενυδάτωση


Ο καφές συνεισφέρει στην ενυδάτωση

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση καφέ προκαλεί διούρηση και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του οργανισμού… Καιρός όμως να επαναπροσδιορίσετε, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων ετών έρχονται να ανατρέψουν τους μύθους του παρελθόντος και να αναδείξουν το ακριβώς αντίθετο.

Με άλλα λόγια ο καφές, όχι μόνο δεν μας αφυδατώνει, αλλά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωσή μας. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, τα οποία αναφέρουν στην επίσημη θέση τους ότι όλα τα ροφήματα και ποτά που δεν περιέχουν αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων και των καφεϊνούχων όπως ο στιγμιαίος ή ο ελληνικός καφές, συνεισφέρουν στην καθημερινή μας ενυδάτωση.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), στις συστάσεις που αφορούν την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού αναφέρει πως τα στερεά τρόφιμα συμμετέχουν στην πρόσληψη υγρών σε ένα ποσοστό που φτάνει μόλις το 20%, ενώ το πόσιμο νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, καφεϊνούχα και μη, είναι αυτά που κυρίως συνεισφέρουν (κατά 80%) στην ενυδάτωση του οργανισμού, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά.

Παρότι πράγματι η καφεΐνη μπορεί να εκδηλώσει ήπια διουρητική δράση βραχυπρόθεσμα, ο οργανισμός λειτουργεί αντιρροπιστικά και εξισορροπεί τις απώλειες υγρών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με έρευνες, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης να μην επηρεάζει αρνητικά την ενυδάτωση του οργανισμού μας συνολικά. Εξάλλου, η δόση καφεΐνης που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ είναι μικρή για να εμφανίσει τέτοιου είδους επίδραση στον οργανισμό. Αντιθέτως, επειδή ο καφές αποτελείται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από νερό, προσμετρά στην καθημερινή μας πρόσληψη υγρών.

Πηγή: 
nutrimed.gr

Ο καφές ίσως εμποδίζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού

Ο καφές ίσως εμποδίζει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς που κάνουν θεραπεία με ταμοξιφαίνη, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποCancer Causes and Control.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λουντ, με επικεφαλής την Δρ Μαρία Σίμονσον, παρακολούθησαν για μια περίοδο πέντε ετών κατά μέσο όρο πάνω από 600 καρκινοπαθείς, από τις οποίες οι 300 έπαιρναν τη συγκεκριμένη αντικαρκινική θεραπεία.

Η ταμοξιφαίνη, μια συχνή ορμονική θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης νέων όγκων, μπλοκάροντας τους υποδοχείς των οιστρογόνων. Οι ασθενείς που έπαιρναν ταμοξιφαίνη από του στόματος μαζί με δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, εμφάνισαν μείωση -σε ποσοστό πάνω από το μισό- στον ρυθμό επανεμφάνισης του καρκίνου, σε σχέση με όσες γυναίκες έπαιρναν ταμοξιφαίνη πίνοντας είτε λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ τη μέρα, είτε καθόλου καφέ.

Όπως εξηγεί η Δρ Σίμονσον, «ο καφές φαίνεται να ‘ενεργοποιεί' την ταμοξιφαίνη και να την κάνει πιο αποτελεσματική». 

Οι επιστήμονες πάντως παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν με ποιo τρόπο ο καφές αλληλεπιδρά με την φαρμακευτική θεραπεία, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της τελευταίας.

Οι ερευνητές και στο παρελθόν έχουν συνδέσει την κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού. Η καφεϊνη έχει, επίσης, φανεί σε προηγούμενες μελέτες ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. 

Οι σουηδοί επιστήμονες, μετά και τα ευρήματα της νέας μελέτης, επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν νέες έρευνες για τον πιθανό ρόλο του καφέ στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. 

«Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού», δήλωσε η Δρ Έλενα Γιέρνστρομ, καθηγήτρια Πειραματικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Λουντ. 

Ο ελληνικός καφές συντελεί στη μακροζωία

Ο ελληνικός καφές συντελεί στη μακροζωία

Ο ελληνικός καφές συμβάλλει στην μακροζωία και την καλή υγεία, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που έγινε στην Ικαρία, εστιάζοντας στα μυστικά της καλής ζωής των κατοίκων του νησιού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη εστιάζει στην Ικαρία, αφού το ακριτικό νησί συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων του κόσμου. 

Σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το ποσοστό αυτό είναι δεκαπλάσιο, με ταυτόχρονη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής.

Οι ερευνητές της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπονούν διαρκή μελέτη για την καταγραφή των κλινικών και παρακλινικών χαρακτηριστικών, καθώς και των συνηθειών των κατοίκων της Ικαρίας, μέσης και προχωρημένης ηλικίας, προκειμένου να εξηγήσουν πως ο τρόπος ζωής στο νησί δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων.

Σε δημοσίευση που έκαναν στο επιστημονικό έντυπο Vascular Medicine, ο επίκουρος καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, στίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. 

Το ενδοθήλιο επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα.

Οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στον καφέ, επειδή άλλες πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει ελαφρά τον κίνδυνο παθήσεων της στεφανιαίας αρτηρίας, ενώ μπορεί και να λειτουργεί προστατευτικά για το ενδοθήλιο.

Η μελέτη αφορούσε ένα δείγμα 71 ανδρών και 71 γυναικών σε σύνολο 673 μονίμων κατοίκων της Ικαρίας, ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν την υγεία των 142 κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση καφέ. Η μεγάλη πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.

«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», σύμφωνα με τον Δρ Σιάσο.

Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στη σχέση διατροφής και υγείας της καρδιάς, αν και, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές ασκεί την προστατευτική δράση του για την καρδιαγγειακή υγεία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι δύο ακόμα νέες έρευνες αναδεικνύουν τη συμβολή του καφέ (αν και όχι κατ' ανάγκη του ελληνικού) στην καλή υγεία. 

Η πρώτη, που έγινε από Ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα αφορούσε από 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74 ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση 13 χρόνια.

Όσο περισσότερο καφέ και πράσινο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους έπιναν σπανίως καφέ. Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο.

Η δεύτερη έρευνα έγινε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καφές συντελεί σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες οδηγοί είχαν 63% μειωμένο κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, συνέπεια της κατανάλωσης καφέ και της πνευματικής και σωματικής εγρήγορσης που αυτός τους προσέφερε. 

Η ένταση του φωτός επηρεάζει τις αποφάσεις μας

Η ένταση του φωτός επηρεάζει τις αποφάσεις μας

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο δείχνει ότι τα συναισθήματα μας, είτε είναι αρνητικά είτε θετικά, τα βιώνουμε πολύ πιο έντονα όταν βρισκόμαστε σε φως υψηλής έντασης. Οι ερευνητές μελέτησαν το ασυνήθιστο παράδοξο του φωτισμού και του τρόπου που συνδέεται με το ανθρώπινο συναίσθημα.

«Προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι τις ηλιόλουστες μέρες οι άνθρωποι είναι πιο αισιόδοξοι για το χρηματιστήριο, αναφέρουν περισσότερη ευεξία και είναι πιο πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια, ενώ η παρατεταμένη έκθεση στο σκοτάδι και τη συννεφιά μπορεί να οδηγήσει σε εποχιακή συναισθηματική διαταραχή» εξηγεί η επίκουρος καθηγήτρια Alison Jing Xu και συνεχίζει: «εμείς αντιθέτως βρήκαμε ότι τις ηλιόλουστες μέρες οι άνθρωποι με ροπή στην κατάθλιψη ουσιαστικά γίνονται περισσότερο καταθλιπτικοί.» Επισημαίνει ακόμη ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξάνονται στο τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πειράματος ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πολλά και διαφορετικά πράγματα όπως μια πικάντικη σάλτσα, την επιθετικότητα ενός φανταστικού χαρακτήρα, την ελκυστικότητα ενός προσώπου, τα αισθήματά τους για συγκεκριμένες λέξεις και τη γεύση δυο χυμών κάτω από διαφορετικές συνθήκες φωτισμού.

Το αποτέλεσμα; Κάτω από το έντονο και λαμπερό φως η ένταση των συναισθημάτων ήταν μεγαλύτερη. Στο πιο φωτεινό δωμάτιο οι συμμετέχοντες ήθελαν πιο πικάντικη σάλτσα, πίστευαν ότι ο φανταστικός χαρακτήρας ήταν πιο επιθετικός, βρήκαν τη γυναίκα πιο ελκυστική, ένιωθαν πιο όμορφα με τις θετικές λέξεις και πιο άσχημα με τις αρνητικές και έπιναν περισσότερο από τον νόστιμο χυμό και λιγότερο από τον άλλο.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των καθημερινών αποφάσεων λαμβάνεται σε συνθήκες δυνατού φωτός, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε υποστηρίζουν οι ερευνητές, ότι η επίλυση μιας διαφωνίας ή η λήψη μιας σωστής απόφασης ίσως να γίνει καλύτερα σε πιο χαμηλό φωτισμό. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Journal of Consumer Psychology.

Όσο καλύτερη όραση, τόσο υψηλότερη νοημοσύνη, λένε οι επιστήμονες

Όσο καλύτερη όραση, τόσο υψηλότερη νοημοσύνη, λένε οι επιστήμονες

Ένα νέο οπτικό τεστ μπορεί να μετρήσει την ευφυΐα, αφού υπολογίζει την υποσυνείδητη ικανότητα του εγκεφάλου να απομονώνει αυτόματα τις κινήσεις στο βάθος και στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου και να επικεντρώνει την προσοχή του στο κέντρο και σε ό,τι βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Όσοι είναι πιο καλοί σε αυτό το επιλεκτικό «φιλτράρισμα», έχουν επίσης καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.

Είναι η πρώτη φορά που ένα καθαρά αισθητηριακό τεστ αποδεικνύεται ότι σχετίζεται τόσο στενά με τα τεστ νοημοσύνης. Θα μπορούσε να παρέχει, έτσι, μια μη λεκτική μέθοδο για να ελέγχεται η νοημοσύνη των ανθρώπων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροεπιστήμης Δρ Ντούτζε Τάντιν του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, ζήτησαν από εθελοντές να παρακολουθήσουν σύντομης διάρκειας βιντεοκλίπ με μαύρες και άσπρες μπάρες διαφόρων μεγεθών, που κινούνταν σε μια οθόνη και οι οποίες, άλλοτε συγκεντρώνονταν στο κέντρο, άλλοτε απλώνονταν σε όλο το εύρος της οθόνης. Επίσης, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε κλασσικά τεστ νοημοσύνης.

Το πείραμα έδειξε ότι όσοι εθελοντές ήταν πιο ικανοί στο να επικεντρώνονται στις μπάρες στο κέντρο, χωρίς να διασπώνται από τις άλλες κινήσεις στο υπόβαθρο, ήταν επίσης αυτοί με το υψηλότερο «σκορ» στο νοητικό τεστ. Οι πιο έξυπνοι μπορούσαν πιο γρήγορα να «πιάσουν» την κίνηση των ράβδων στο κέντρο της οθόνης, απομονώνοντας τις περισπάσεις στο οπτικό υπόβαθρο. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει το εύρημα προηγούμενης μελέτης ότι οι εξυπνότεροι άνθρωποι έχουν πιο γρήγορα οπτικά αντανακλαστικά.

Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης είναι σαφώς καλύτεροι στο να εστιάζουν την προσοχή τους στο κέντρο μιας εικόνας, «καταπιέζοντας» στον εγκέφαλό τους τις άλλες κινήσεις στο βάθος ή στο περιθώριο του οπτικού πεδίου. Όσο, όμως, περισσότερο μεγαλώνει το οπτικό πεδίο και η εικόνα γίνεται μεγαλύτερη, τόσο οι πιο έξυπνοι δυσκολεύονται να συλλάβουν όλες τις κινήσεις (γι’ αυτό οι πιο έξυπνοι εθελοντές τα κατάφεραν πολύ χειρότερα, όταν έπρεπε να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των ράβδων που απλώνονταν τόσο στο επίκεντρο όσο και στην υπόλοιπη οθόνη).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση ανάμεσα στη νοημοσύνη και την οπτική αντίληψη δείχνει ότι, καθώς ο εγκέφαλος βομβαρδίζεται καθημερινά από ένα τεράστιο όγκο αισθητηριακών πληροφοριών, η αποτελεσματικότητά του (άρα και η νοημοσύνη), μεταξύ άλλων, έχει να κάνει με το πόσο καλά αποκλείει εκείνες τις οπτικές πληροφορίες που θεωρεί άχρηστες, συνεπώς κρατά για επεξεργασία λιγότερο όγκο δεδομένων.

Όπως εξηγεί ο Δρ Τάντιν, «η ταχεία επεξεργασία των πληροφοριών και ερεθισμάτων πράγματι μετράει, όμως είναι μόνο η μισή ιστορία. Έχει σημασία αν κανείς απομονώνει τα λιγότερο σημαντικά πράγματα και εστιάζεται σε αυτό που είναι σημαντικό». Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νέα έρευνα δεν πρόκειται να καταργήσει τα παραδοσιακά τεστ νοημοσύνης».

Η πολλή ζάχαρη βλάπτει τον εγκέφαλο

Η πολλή ζάχαρη βλάπτει τον εγκέφαλο

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σακχάρων όπως η φρουκτόζη μπορεί να ελαττώσει τις νοητικές δυνάμεις, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε πειραματόζωα και έδειξε ότι μειώθηκε η ικανότητα μάθησης και η μνήμη τους, μετά τη διατροφή τους με πολλή φρουκτόζη.
Τις επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου στον εγκέφαλο και τις νοητικές επιδόσεις του, παράλληλα όμως δείχνει ότι τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος Άντζελες (UCLA),  τάισαν δύο ομάδες αρουραίων, αντί για νερό, με σιρόπι καλαμποκιού που είχε υψηλή ποσότητα φρουκτόζης, η οποία υπάρχει συνήθως σε γλυκά, αναψυκτικά κ.α. Η μία ομάδα ζώων τρεφόταν και λιπαρά οξέα ωμέγα-3 με την μορφή του οξέος DHA και του λιναρόσπορου (ουσίες που ενισχύουν τον εγκέφαλο και προστατεύουν τους νευρώνες από βλάβες), ενώ η άλλη όχι.

Οι καβγάδες φθείρουν την καρδιά


Οι καβγάδες φθείρουν την καρδιά

Οι καβγάδες με τον σύντροφό μας δεν μας αναστατώνουν μόνο, αλλά βλάπτουν και την καρδιά μας, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Utah ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο σύντροφός τους είναι πότε υποστηρικτικός και πότε όχι, παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα σκλήρυνσης των αρτηριών τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αρτηρίες τους νοσούν και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν και οι δυο σύντροφοι αντιλαμβάνονται την υποστήριξη που λαμβάνουν ο ένας από τον άλλο ως ελλιπή, τα επίπεδα της σκλήρυνσης των αρτηριών και των δυο τους είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Αρκετές έρευνες θεωρούν ότι η ποιότητα της σχέσης μας αποτελεί δείκτης της υγείας μας. Η διαφορά της συγκεκριμένης έρευνας, είναι ότι εστιάζει στο γεγονός ότι οι σχέσεις χαρακτηρίζονται τόσο από θετικούς, όσο και από αρνητικούς παράγοντες, με άλλα λόγια από αμφιθυμία.

Οι ερευνητές ρώτησαν 136 ζευγάρια –με μέσο όρο ηλικίας τα 63 χρόνια- να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να υπολογίσουν την ποιότητα του γάμου τους, καθώς και τα επίπεδα υποστήριξης που αντιλαμβάνονται ότι δέχονται από τον σύντροφό τους. Συμπέραναν, λοιπόν, ότι το 30% θεωρούσε τον σύντροφό του υποστηρικτικό, ενώ το 70% τον θεωρούσε αμφίθυμο, δηλαδή πότε υποστηρικτικό και πότε όχι.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα ζευγάρια που έχουν αμφίθυμες απόψεις σχετικά με τον τρόπο που βλέπει ο ένας τον άλλο, αλληλεπιδρούν με τέτοιους τρόπους που τελικά αυξάνεται το στρες και υποτιμάται η προοπτική υποστήριξης στη σχέση», εξηγεί ο Bert Uchino, από το Πανεπιστήμιο της Utah.

Όταν τρώμε γρήγορα παχαίνουμε πιο εύκολα

Όταν τρώμε γρήγορα παχαίνουμε πιο εύκολα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που όταν τρώνε κατεβάζουν το φαγητό τους σχεδόν αμάσητο. Ο μικρός χρόνος κατανάλωσης του φαγητού όμως, πέρα από το γεγονός ότι δεν βοηθάει την καλή πέψη του, σχετίζεται και με αύξηση του σωματικού βάρους.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι βιολογικά όταν τρώμε κάτι, το μήνυμα ότι υπάρχει τροφή και άρα κορεσμός από το στομάχι για να φτάσει στον εγκέφαλο χρειάζεται τουλάχιστον 15-17 λεπτά.

Στην ουσία λοιπόν ό,τι τρώμε μέχρι τότε είναι σαν να μην το τρώμε, καθώς δεν αισθανόμαστε ότι χορταίνουμε. Το αποτέλεσμα είναι να τρώμε περισσότερο φαγητό.

Για αυτό το λόγο άλλωστε, μπορεί να σας έχει συμβεί όταν φάτε γρήγορα το φαγητό να αισθάνεστε ότι πεινάτε κι άλλο, αλλά να τύχει κάτι (π.χ. να ανάψει κάποιος ένα τσιγάρο ή να σηκωθεί για κάτι άλλο από το τραπέζι) και επανερχόμενος στο πιάτο του, έχοντας περάσει λίγη ώρα, να αισθάνεται χορτάτος.

Πηγή: 
neadiatrofis.gr

Κυτταρική θεραπεία υπόσχεται ίαση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας

Κυτταρική θεραπεία υπόσχεται ίαση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα κυτταρικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας όπως προκύπτει από μεγάλη κλινική δοκιμή που έγινε στο Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan-Kettering, στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, σχεδόν οι εννέα από τους δέκα ασθενείς με προχωρημένη μορφή της νόσου, μετά τη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένων Τ-κυττάρων (από το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα) παρουσίασαν πλήρη ύφεση του καρκίνου.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Μισέλ Σαντελέν εξηγούν ότι «αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνουν πως η κυτταρική θεραπεία αποτελεί μια ισχυρή θεραπεία για τους ασθενείς που έχουν εξαντλήσει όλες τις συμβατικές θεραπείες».

Η κλινική δοκιμή έγινε σε 16 ασθενείς που έπασχαν από β-οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, μια μορφή αιματολογικού καρκίνου που αναπτύσσεται στα β-κύτταρα και είναι δύσκολο να θεραπευτεί, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς υποτροπιάζουν. Μόνο των 30% των ασθενών ανταποκρίνονται θετικά στη χημειοθεραπεία. Χωρίς επιτυχή μεταμόσχευση μυελού των οστών, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών είναι μικρό. 

Οι επιστήμονες χορήγησαν στους ασθενείς ανοσοποιητικά Τ-κύτταρα που είχαν «επανεκπαιδευθεί» μέσω γενετικής τροποποίησης, ώστε να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Σχεδόν στο 90% των ασθενών ο καρκίνος εξαφανίστηκε.

Η εστιασμένη κυτταρική ανοσοθεραπεία είναι μια σχετικά νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τη γρίπη και άλλους ιούς, δεν αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα, αδυνατεί να εκριζώσει τη νόσο. Αν όμως «μάθει» να βλέπει τον καρκίνο ως εχθρό, τότε αποκτά και πάλι το πλεονέκτημα.

Εδώ και μια δεκαετία, οι επιστήμονες προσπαθούν να «εκπαιδεύσουν» τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στον καρκίνο. Το 2003, για πρώτη φορά, οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan-Kettering κατάφεραν να το πετύχουν αυτό σε δοκιμές που έκαναν σε ποντίκια.

Τον Μάρτιο του 2013, ανακοίνωσαν ότι έκαναν την πρώτη μικρή κλινική δοκιμή της κυτταρικής θεραπευτικής μεθόδου σε πέντε ασθενείς με προχωρημένη β-οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Και οι πέντε έκτοτε έχουν παραμείνει «καθαροί» από καρκίνο.

Η νέα κλινική δοκιμή είναι η δεύτερη σε μεγαλύτερο πλέον δείγμα ασθενών και στέφθηκε επίσης με μεγάλη επιτυχία. Την εμπορική πατέντα για την πολλά υποσχόμενη μέθοδο έχει αποκτήσει, από το Δεκέμβριο του 2013, η εταιρία Juno Therapeutics.

Στις πιθανές παρενέργειες της μεθόδου περιλαμβάνονται συμπτώματα τύπου γρίπης, όπως πυρετός και μυϊκοί πόνοι, χαμηλή αρτηριακή πίεση και δυσκολία αναπνοής. Οι ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει ένα διαγνωστικό τεστ που εντοπίζει τους ασθενείς, οι οποίοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες κλινικές δοκιμές που θα δείξουν αν η κυτταρική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...