Γράφει η Ζωή Αργύρη
To να κατανοήσετε το παιδί σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να μάθετε σαν γονείς καθώς αυτό αποτελεί βοηθητικό παράγοντα στο να γίνετε πιο αποτελεσματικοί στην καθοδήγηση και ανατροφή τους καθώς μεγαλώνουν και ωριμάζουν. Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε πάντα πως το παιδί σας έχει μοναδικά χαραχτηριστικά προσωπικότητας τα οποία παραμένουν συνεπή καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Ένας εύκολος, λοιπόν, τρόπος να κατανοήσετε τον απλό μα συγχρόνως πολυδιάστατο τρόπο σκέψης του παιδιού σας είναι παρατηρώντας το καθώς κοιμάται, τρώει ή παίζει.
Ψάξτε εκείνα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που το χαρακτηρίζουν σαν προσωπικότητα. Ποιες δραστηριότητες του αρέσουν;
Προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές ή χρειάζεται χρόνο για να νιώσει οικεία με νέα πράγματα ή πρωτόγνωρες καταστάσεις; Ασφαλώς σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια δυσπροσαρμοστικότητα σε περιόδους μεγάλης αλλαγής των δεδομένων της ζωής του παιδιού, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.
Επιπρόσθετα, ένας πάρα πολύς σημαντικός παράγοντας που θεωρώ αδήριτη ανάγκη να λάβει κάθε γονιός υπόψιν είναι η επικοινωνία.
Μιλήστε με τα παιδιά σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Κλέψτε χρόνο από την εξαντλητική καθημερινότητα και αφιερώστε τον στο να αποκτήσετε πληροφορίες για τη μέρα του παιδιού σας στο σχολείο, τις φιλίες του, τυχόν ανησυχίες ή φόβους, σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες ή οτιδήποτε άλλο θέλει να εξωτερικεύσει και να μοιραστεί μαζί σας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαζί τους μείνετε απερίσπαστοι και επικεντρωθείτε όχι μόνο σε αυτά που μοιράζεται μαζί σας λεκτικά αλλά και στη γλώσσα του σώματός του καθώς μπορεί να αποκαλύψει πολλά περισσότερα από όσα οι λέξεις μπορούν να «πουν».
Για να τα διευκολύνετε στο να ανοίξουν την ψυχούλα τους και να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, κάντε τους ερωτήσεις απλές αλλά ουσιαστικές αποφεύγοντας οποιοδήποτε επικριτικό ή αυστηρό σχόλιο ακόμη και αν δεν σας βρίσκουν σύμφωνο όσα ακούτε.
Συνεχίζοντας, δεν θα μπορούσα να παραλείψω να αναφερθώ στο δυναμικότερο παράγοντα κατανόησης σε πρώτο επίπεδο και μεταγενέστερα οικοδόμησης μια υγιούς και ισχυρής παιδικής προσωπικότητας: αυτοεκτίμηση! Η αποδοχή και αγάπη, εκ μέρους των παιδιών,της μοναδικής προσωπικότητάς τους είναι το κλειδί για την επιτυχία στη μετέπειτα ζωή τους.
Το χτίσιμο μίας θετικής εικόνας για τον εαυτό τους είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ευτυχία και επιτυχία των παιδιών και των εφήβων.
Η δημιουργία μιας γόνιμης σχέσης παιδιού-γονέα τροφοδοτεί το παιδί με ένα ασφαλές υπόβαθρο ικανό να γίνει το έδαφος για να αναπτυχθεί ο υγιής σεβασμός του εαυτού αλλά και των άλλων. Τα παιδιά θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα το χρόνο που θα τους αφιερώσετε και το αίσθημα ικανοποίησης και ασφάλειας που θα τους δημιουργήστε δείχνοντάς τους πως τα αποδέχεστε και τα αντιμετωπίζετε σαν υπέροχες και μοναδικές οντότητες. Αυτό τα κάνει να νιώθουν ήρεμα και ασφαλή.
Τέλος, για κάποιους λόγους που θα αναλύσω σε επόμενο άρθρο, κάποια παιδιά δεν αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες τόσο εύκολα όσα κάποια άλλα.
Σίγουρα η αδυναμία του παιδιού να συνάψει φιλικές σχέσεις ή η απόρριψη αυτού από το περιβάλλον του είναι το ίδιο επίπονη και για το γονέα ο οποίος αδυνατεί να αντιμετωπίσει την καταστάση και απελπίζεται καθώς βλέπει το παιδί του μοναχικό ή σε άλλες περιπτώσεις προσκολλημένο σε εκείνον.
Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να στρέφονται προς την κοινωνικοποίηση των παιδιών τους από μικρή ηλικία κάτι το οποίο βέβαια προυποθέτει όπως έχουμε αναφέρει παραπάνω την κατανόηση της ψυχοσύνθεσης του παιδιού τους έτσι ώστε να κινηθεί κατάλληλα και να μπορέσει να το απελευθερώσει.
Εν κατακλείδι, να σημειώσουμε πως όλοι οι γονείς θα αντιμετωπίσετε κάποια στιγμή στη ζωή τους λακουβίτσες στο δρόμο προς την κατανόηση του πολύπλοκου και μοναδικού τρόπου σκέψης των παιδιών σας. Αυτό δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να σας αγχώνει ή να σας απελπίζει.
Επικοινωνήστε ουσιαστικά με τα παιδιά σας, ακούστε όσα η καρδιά τους έχει να σας αποκαλύψει και τότε σίγουρα θα βρείτε το κλειδί σε κάθε σεντούκι αμφιβολιών και ανησυχιών που σας ταλανίζουν!
CoverPhoto: @Larry Towell
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου