Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Φτιάξτε την τέλεια μανιταρόσουπα για τον χειμώνα

 


Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρία Παναγιωτοπούλου από το diatrofi.gr μας βάζει σε χειμερινό mode με μια υπέροχη μανιταρόσουπα, απλή, θρεπτική και πεντανόστιμη.

Τα μανιτάρια είναι ένα υπέροχο υλικό που μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την εποχή με διάφορους τρόπους. Δεν συγκαταλέγονται στα λαχανικά, αλλά στην οικογένεια των μυκήτων και αποτελούνται από νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ελάχιστα λιπαρά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη, ενώ το 90% της σύστασης τους είναι νερό.

Η πρωτεΐνη των μανιταριών είναι υψηλής βιολογικής αξίας όπως αυτή του κρέατος, γιατί περιέχει όλα απαραίτητα αμινοξέα που πρέπει να λάβει ο άνθρωπος από την τροφή του. Έτσι, τα μανιτάρια και ειδικά η μανιταρόσουπα αποτελούν εξαιρετικό τρόφιμο για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, αλλά και όλους τους υπόλοιπους που θέλουν να τρέφονται πιο υγιεινά και να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση κρέατος.

Διατροφική αξία μανιταριών (πηγή: USDA)

Ποσότητα ανά 100g
Θερμίδες (kcal)22
Λιπίδιο0,3 g
Κορεσμένα λιπαρά0,1 g
Χοληστερόλη0mg
Νάτριο5mg
Κάλιο318 mg
Υδατάνθρακες3,3 g
Φυτικές ίνες1 g
Ζάχαρη2 g
Πρωτεΐνη3,1 g
Βιταμίνη C2,1 mg
Σίδηρος0,5 mg
Βιταμίνη B60,1 mg
Μαγνήσιο9 mg
Ασβέστιο3 mg
Βιταμίνη D7 IU
Βιταμίνη B120 µg

Υλικά που θα χρειαστείτε για 2 μερίδες μανιταρόσουπα

  • 500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια
  • 500 γραμμάρια σπανάκι
  • 1 μαρούλι
  • 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 1 – 2 πράσα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Πώς να φτιάξετε την μανιταρόσουπα
Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά όλα τα υλικά και τα ψιλοκόβουμε.

Σιγοβράζουμε την μανιταρόσουπα σε χαμηλή φωτιά για 20- 30 λεπτά, προσθέτοντας 1 ποτήρι νερό. Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Extra tips

  • Κατά το βράσιμο μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλιά της σούπας ρύζι για να χυλώσει περισσότερο. Στην συγκεκριμένη μανιταρόσουπα ταιριάζει και το αυγολέμονο για όσους το συνηθίζουν.
  • Μπορείτε επίσης να αχνίσετε τα πράσα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα υλικά, να τα σουρώσετε και να πετάξετε το νερό τους, ώστε όταν τα ενώσετε με τα υπόλοιπα υλικά της σούπας να μην έχετε φούσκωμα/αέρια ή λοιπές ενοχλήσεις.
  • Τα κονσερβοποιημένα μανιτάρια δεν ταιριάζουν στην συγκεκριμένη μανιταρόσουπα.

Καλή όρεξη!

Μαρία Παναγιωτοπούλου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Τούμπα Θεσσαλονίκης
πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών
www.diatrofi.gr

https://www.clickatlife.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...