Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Οι κιρσοί είναι θέμα αισθητικής αλλά και υγείας



Η προσεγμένη εμφάνιση είναι δείγμα αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης. Στην περίπτωση που αναφερόμαστε στους κιρσούς, ένα πρόβλημα που αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες, η καλή εικόνα της επιδερμίδας αντικατροπτρίζει και την καλή υγεία του οργανισμού.
Οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν πως οι κιρσοί, πέρα από πρόβλημα αισθητικής φύσεως είναι και ιατρικό. Για να καταλάβουμε πώς ακριβώς το εννοούν, αρκεί να σκεφτούμε πως πρόκειται για τμήματα φλεβών στα οποία το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά.
Με πιο απλά λόγια, αποτελούν τμήματα φλεβών στα οποία δεν κυκλοφορεί καλά το αίμα το λεγόμενο φλεβικό, αυτό δηλαδή που ταξιδεύει από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Επισήμως ορίζονται ως «οι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων που έχουν οφιοειδή πορεία» και δεν είναι τίποτε άλλα παρά πιο μεγάλες φλέβες που προεξέχουν του δέρματος και όταν εμφανίζονται συνιστούν ένα σοβαρό στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας.
Τα αίτια και τι μπορεί να προκαλέσουν
Η πρωταρχική αιτία δημιουργίας κιρσών στα πόδια είναι συνήθως μια «δομική αδυναμία» του φλεβικού τοιχώματος, γι' αυτό και η κληρονομικότητα παίζει εδώ μεγάλο ρόλο στη δημιουργία τους (πρωτογενείς κιρσοί). Υπάρχει επίσης περίπτωση η αιτία δημιουργίας των κιρσών να είναι μια παλιά εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση(δευτερογενείς κιρσοί).  Με τον καιρό επιφέρουν αίσθημα κόπωσης, πόνους δυσκολία στην κίνηση και μπορεί να καταλήξουν σε επικίνδυνα φλεβικά έλκη.

Το lifestyle η βοήθεια στο πρόβλημα 
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που αν υιοθετηθούν και ενταχθούν στον καθημερινό τρόπο ζωής, θα βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη ή και την επιβράδυνση της ανάπτυξης των κιρσών, όπως:
-Η άσκηση
-Η διακοπή του καπνίσματος
-Ο έλεγχος του βάρους
-Η διατροφή
-Ο κατάλληλος ρουχισμός
-Η αποφυγή της ορθοσταστίας
Το σπουδαιότερο όμως όλων είναι η απόφαση για οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Τα καλά νέα είναι πως η αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται εύκολα, ανώδυνα κι αποτελεσματικά με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως laser, steam, αφρός, μικροφλεβεκτομές, στις περισσότερες περιπτώσεις.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε 
-Πρέπει πάντα να γίνεται ασφαλής διάγνωση με triplex φλεβών κι αιμοδυναμικός έλεγχος.
-Η επέμβαση από αγγειοχειρουργό εξειδικευμένο στις σύγχρονες τεχνικές γίνεται με τοπική αναισθησία μόνο. 
-Αμέσως μετά την επέμβαση, κανονικά ο ασθενής σηκώνεται από την κλίνη και περπατά, χωρίς πόνους και χωρίς να χρειάζεται η παραμονή του στην κλινική.
-Η κατάλληλη στιγμή να απαλλαγείτε από τους κιρσούς είναι τώρα που το καλοκαίρι βρίσκεται μια ανάσα μακριά.   
Για να είστε σίγουροι ότι στοχεύετε σωστά στην αντιμετώπιση των κιρσών, πρέπει να είστε σίγουροι και με τον Ιατρό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.veincenter.gr ή επικονωνήστε με τον επιστημονικό υπεύθυνο κ. Αθανάσιο Σιαφάκα, Αγγειοχειρουργό, εκ των κορυφαίων στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων στην Ελλάδα, με ειδική και πολύχρονη εμπειρία στη διάγνωση και αντιμετώπιση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων που μπορεί να σας προτείνει μέσα από τη σωστή διάγνωση και τον κατάλληλο σχεδιασμό, την επέμβαση που ταιριάζει αποκλειστικά σε εσάς.
https://www.clickatlife.gr

Ποιες είναι οι πιο εθιστικές ουσίες;



Μια έρευνα κατατάσσει τις επικίνδυνες ουσίες με βάση την εθιστικότητά τους, σωματική και ψυχολογική.
Μία ομάδα ψυχιάτρων, χημικών και ειδικών στα φάρμακα στο Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων του Ηνωμένου Βασιλείου, ταξινόμησαν τις πιο επικίνδυνες ουσίες βάσει τριών παραγόντων: πόση σωματική βλάβη προκαλούν, πόσο εθιστικές είναι και πόσο βλάπτουν την κοινωνία συνολικά, με τη ζημιά να κρίνεται από παράγοντες όπως το κόστος που δαπανάται για την υγειονομική περίθαλψη των χρηστών τους. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Παρακάτω βρίσκονται οι πέντε χειρότερες ουσίες με βάση την εξάρτηση που προκαλούν. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν περαιτέρω τους παράγοντες που καθορίζουν πόσο εθιστική είναι μια ουσία:
-Ευχαρίστηση, η ευφορία που αισθάνεται ένας χρήστης από την ουσία η ψυχολογική εξάρτηση.
-Η ένταση της επιθυμίας που νιώθει ένας χρήστης, όταν του λείπει η ουσία.
-Η σωματική εξάρτηση, οι πονοκέφαλοι ή άλλα σωματικά συμπτώματα που βιώνει ο χρήστης, όταν σταματάει τη χρήση της ουσίας.
Η ηρωίνη κατέλαβε την υψηλότερη θέση στον κατάλογο, όσον αφορά την εξάρτηση. Η ουσία έλαβε τρία στα τρία από την άποψη της ευχαρίστησης, της επιθυμίας και της σωματικής εξάρτησης.
Η κοκαΐνη έλαβε επίσης τρία από τα τρία όσον αφορά την ευχαρίστηση. Ωστόσο, θεωρήθηκε ότι είναι ελαφρώς λιγότερο ψυχολογικά εθιστική από την ηρωίνη και περίπου κατά το ήμισυ εθιστική, ως προς τη σωματική εξάρτηση.
Από την άποψη του ψυχολογικού εθισμού, η νικοτίνη βαθμολογήθηκε σχεδόν ως εξίσου εθιστική με την κοκαΐνη: Η νικοτίνη έλαβε 2,6 στα 3, σε σύγκριση με την κοκαΐνη που πήρε 2,8. Αλλά θεωρήθηκε επίσης λιγότερο ευχάριστη και πολύ λιγότερο σωματικά εθιστική.
Τα βαρβιτουρικά, ηρεμιστικά φάρμακα που κάποτε ήταν ευρέως συνταγογραφούμενα για το άγχος, έλαβαν δύο στα τρία για τη γενική εξάρτηση – κατατάχθηκαν ως λιγότερο ευφορικά και λιγότερο εθιστικά για το σώμα από τη νικοτίνη, την ηρωίνη και την κοκαΐνη.
Το αλκοόλ θεωρήθηκε λιγότερο εθιστικό ψυχολογικά από τον καπνό, αν και κατατάχθηκαν στο ίδιο επίπεδο από την άποψη της «απόλαυσης» και της εθιστικότητάς τους, λαμβάνοντας 2,3 στα 3. Το αλκοόλ και ο καπνός είχαν επίσης παρόμοια φυσική εξάρτηση συνολικά.

Πηγή: iatrikanews

Παν μέτρον άριστον και στον ύπνο



Ο πολύς ύπνος, όπως και ο ελλιπής, μπορεί να κάνει κακό στην υγεία.
Όταν ένα άτομο υποφέρει από στέρηση ύπνου μέσα στην εβδομάδα, η απόλαυση μιας πολύωρης παράδοσης στην αγκαλιά του Μορφέα μέσα στο Σαββατοκύριακο μπορεί να φαίνεται ως η λογική αντίδραση, για να καλύψει τα… κενά. Είναι όμως ευεργετικό αυτό για τον οργανισμό; 
Αντιθέτως, φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμιο για την υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMC Public Health διαπίστωσε ότι τόσο ο υπερβολικά πολύς όσο και ο υπερβολικά λίγος ύπνος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
Η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Κολέγιο της Σεούλ, ανέλυσε τα στοιχεία 133.608 ανδρών και γυναικών ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών. Οι 44.930 άνδρες και 88.678 γυναίκες τοποθετήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες ύπνου: λιγότερο από έξι ώρες ύπνου, έξι έως οκτώ ώρες ύπνου, οκτώ έως δέκα ώρες ύπνου και πάνω από δέκα ώρες ύπνου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέφεραν ότι οι άνδρες που κοιμούνταν για λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο από εκείνους που κατάφερναν να κοιμούνται για οκτώ ώρες. Το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται σε διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, υψηλή αρτηριακή πίεση και λίπος γύρω από την περιοχή της μέσης.
Επιπλέον, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που κοιμούνταν συνήθως λιγότερο από έξι ώρες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης.
Ενώ μερικοί μπορεί να υποθέσουν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν για περισσότερο από δέκα ώρες ήταν σε καλύτερη κατάσταση, η έρευνα απέδειξε το αντίθετο: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες στη συγκεκριμένη κατηγορία είχαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έχουν περιττό λίπος γύρω από τη μέση.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του μεταβολικού συνδρόμου και των συστατικών του ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες», δήλωσε η Claire E. Kim, επικεφαλής της μελέτης. Οι συντάκτες της μελέτης σημείωσαν, ωστόσο, ότι η έρευνά τους είναι μόνο παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εξαγάγει οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα.

Πηγή: iatrikanews

Καρπούζι vs πεπόνι: crash test στα δύο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού



Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, μας δίνει απαντήσεις για το αν το καρπούζι και το πεπόνι παχαίνουν, τη θρεπτική τους αξία και τους μύθους που τα αφορούν.
Καρπούζι, το γλυκό
Το καρπούζι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή φρούτου που είναι εξαιρετικά δροσιστική, χωρίς να μας δίνει πολλές θερμίδες. Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σεβιταμίνες Α, C,  B6, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες χωρίς να έχει λιπαρά και χοληστερίνη. Θεωρείται τροφή με χαμηλή θερμιδική πυκνότητα καθώς αποτελείται από 92% νερό και μόνο 5% ζάχαρη. Για όσους δυσκολεύονται στη λήψη επαρκούς ποσότητας υγρών, το καρπούζι αποτελεί μια καλή λύση, καθώς ενυδατώνει και συμβάλλει στη διούρηση. Χρειάζεται, όμως, προσοχή έτσι ώστε η κατανάλωση του να γίνεται κάποια ώρα μετά το κυρίως γεύμα έτσι ώστε να μην προκληθεί δυσπεψία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε υγρά. Τέλος, το καρπούζι είναι σύμμαχος για όσους έχουν δυσκοιλιότητα λόγω των φυτικών ινών που περιέχει και συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου.

Η θρεπτική αξία του καρπουζιού (θρεπτικά συστατικά/περιεκτικότητα ανά 100 γρ.)
Τα 100 γρ. καρπουζιού έχουν 33 θερμίδες, 7,7 γρ. υδατάνθρακες και 94 γρ. νερό. Ακόμη, φτάνουν τα 0,62 γραμμάρια πρωτεΐνης, τα 7,7 γραμμάρια υδατανθράκων, τα 0,13 γραμμάρια σε λιπαρά και τα 4532 mcg λυκοπένιο.  
Πεπόνι, το αρωματικό 
Το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις μας, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, αλλά και λόγω των χαμηλών θερμίδων, αφού αποτελείται από 90% νερό και 6% ζάχαρη. Είναι μια φυσική πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς περιέχει βιταμίνη Α, C και β-καροτίνη. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα, άλλα και προβλήματα που συνδέονται με τη μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης. Τέλος, είναι πλούσιο σε κάλιο, που συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, έχει διουρητική δράση και μπορεί να παρεμποδίσει την κακή χοληστερόλη (LDL) να υποστεί χημικές μεταβολές που προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό.

Η θρεπτική αξία του πεπονιού (θρεπτικά συστατικά/περιεκτικότητα ανά 100 γρ.)
Τα 100 γρ. πεπονιού αποδίδουν μόνο 35 θερμίδες, 8,16 γρ. υδατάνθρακες και 90 γρ. νερό. Περιέχει σάκχαρα ολικά (εκ των οποίων μόνο φρουκτόζη και φυσικά όχι ζάχαρη) 6,6%, καροτίνη (πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α) 48 μg, μαγνήσιο 10 mg, βιταμίνη C 9mg, βιταμίνη Α 0.19mg, κάλιο 210 mg και φυτικές ίνες 0,8 γραμμάρια.

Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Kλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο «Σώμα Υγιές» www.somaygies.gr
Κωνσταντινουπόλεως 22 & Γρ. Λαμπράκη 315, Νίκαια
info@somaygies.gr, fb page

Ποιες δέκα χώρες πίνουν τον περισσότερο καφέ;



Μπορεί να νομίζετε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ από εσάς στον κόσμο, αλλά πέφτετε έξω.
Ο καφές είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα των περισσότερων ανθρώπων εκεί έξω, που για πολλούς αποτελεί συνήθεια χωρίς την οποία η ημέρα δεν μπορεί να ξεκινήσει. Οι πρώτοι καταναλωτές καφέ, μάλιστα, εντοπίστηκαν τον 15ο αιώναστην Υεμένη και σήμερα υπάρχουν παντού, με ένα café να ξεφυτρώνει σε κάθε γωνιά μεγαλύτερων και μικρότερων πόλεων. Ποιες χώρες, όμως, καταναλώνουν την περισσότερη καφεΐνη από το αγαπημένο τους ρόφημα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ;
Φινλανδία
Στη σκανδιναβική αυτή χώρα, η κατανάλωση καφέ φτάνει τα 12,2 κιλά κατά κεφαλήν, γι’ αυτό και βρίσκεται στην κορυφή. Όσο για το τι καφέ προτιμούν; Όσο πιο ελαφρύ τόσο το καλύτερο.
Σουηδία
Η έννοια “fika” εδώ σημαίνει κυριολεκτικά «διάλειμμα για καφέ» κάτι που τηρούν οι Σουηδοί, προτιμώντας τον κλασικό, γαλλικό καφέ, σκέτο. Η κατανάλωσή τους φτάνει τα 10 κιλά ανά άτομο το έτος.
Ισλανδία
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο κάθε Ισλανδός καταναλώνει 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Ο καφές τους πρέπει να είναι απαραιτήτως πικρός και η κατανάλωση φτάνει τα 8,43 κιλά/άτομο.

Νορβηγία
Η αστική τάξη της χώρας καθιέρωσε τον καφέ ως ένα δημοφιλές ρόφημα τον 18ο αιώνα και η Νορβηγία αποτελεί άλλη μια χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά, που τον καταναλώνει σε μεγάλο βαθμό. Εκεί προτιμούν τον καφέ τους σκέτο, συχνά με κάποιο γεύμα και η κατανάλωση φτάνει τα 8,68 κιλά/άτομο.
Αυστρία
Μετά την τούρκικη πολιορκία της Αυστρίας τον 17ο αιώνα, η κουλτούρα του καφέ κυριάρχησε στη χώρα. Η κατανάλωση φτάνει τα 7,8 κιλά/άτομο και οι Αυστριακοί προτιμούν κάποια είδη καφέ, όπως fiaker με μπόλικη κρέμα, mazagran, mélange που θυμίζει καπουτσίνο ή mokka, δηλαδή εσπρέσο.
Ελβετία
Οι Ελβετοί αγαπούν πολύ τον καφέ με βάση τον εσπρέσο και καταναλώνουν 7,63 κιλά του αγαπημένου του ροφήματος ανά έτος. Μέσα στους αγαπημένους τους καφέδες βρίσκεται και ο caffè crema που θεωρείται ότι προήλθε από εκεί.
Λίβανος
Εκεί σερβίρουν “kahweh” κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή σκέτο και δυνατόκαφέ. Κι αφού τον πιουν, έπειτα τον «λένε» προβλέποντας το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι ο καφές που καταναλώνουν, πάντως, φτάνει τα 7,2 κιλά/άτομο.

Δανία
Οι Δανοί καταναλώνουν 6,9 κιλά καφέ το έτος ο καθένας και προτιμούν τον καφέ τους από καφετιέρες φίλτρου που έχουν στο σπίτι τους ή πρέσες καφέ Bodum. Πολλοί, μάλιστα, πίνουν καφέ με κάθε γεύμα τους.
Καναδάς
Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα της χώρας, το οποίο καταναλώνεται ακόμη περισσότερο κι από το νερό βρύσης. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες για καφέ είναι το Second Cup, τα Starbucks και το Tim Hortons, ενώ η κατανάλωση ανέρχεται στα 6,67 κιλά κατά κεφαλήν.
Γερμανία
Στους Γερμανούς αρέσει ο καβουρντισμένος καφές φίλτρου, αλλά και ο καπουτσίνο. Έρευνα του 2017, μάλιστα, έδειξε ότι όλο και περισσότεροι αγοράζουν μηχανή καφέ εσπρέσο και καλής ποιότητας καφέ, προκειμένου να τον φτιάξουν στο σπίτι, όπως πρέπει. Η κατανάλωση φτάνει τα 6,5 κιλά/άτομο.

Αν αναρωτιέστε για την Ελλάδα, να σας πούμε ότι είναι 14η και καταναλώνει 5,8 κιλά καφέ/άτομο και βρίσκεται αμέσως μετά τη Βραζιλία, η οποία φτάνει τα 5,9 κιλά. Μεγαλύτερη κατανάλωση έχει η Κύπρος με 6,1 κιλά/ άτομο.  
https://www.clickatlife.gr

Εσείς πίνετε σωστά την μπίρα σας;




Ξέρουμε τι σκέφτεστε: ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να πιει κάποιος μπίρα. Λάθος! Και το πιθανότερο, μάλιστα, είναι να μην την απολαμβάνετε όσο θα μπορούσατε.
Ο καιρός έχει «ανοίξει» και η μπίρα σίγουρα μπαίνει πιο συχνά στο ποτήρι μας το τελευταίο διάστημα. Πριν, όμως, πούμε «στην υγειά μας», υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν, από το ποτήρι που θα χρησιμοποιήσουμε, μέχρι το περιβάλλον στο οποίο θα την απολαύσουμε. Ας τα δούμε αναλυτικά:
Περιβάλλον και προετοιμασία
Πρώτ’ απ’ όλα, για να απολαύσετε την μπίρα σας θα πρέπει να είστε χαλαροί, σε ένα μέρος που σας εμπνέει, χωρίς πολλά πράγματα να σας τραβούν την προσοχή, ώστε η μπίρα να έχει την αμέριστη προσοχή σας. Ένας εύκολος τρόπος να προετοιμάσετε τον ουρανίσκο σας, ειδικά αν δοκιμάζετε πολλές μπίρες, είναι να ξεπλένετε με λίγο νερό και να τρώτε κράκερ χωρίς αλάτι ή γαλλικό ψωμί στο ενδιάμεσο. Έτσι θα «καθαρίσετε» τη γεύση σας, ώστε να περάσετε στην επόμενη μπίρα. Αν έχετε ήδη καταναλώσει κάποιο πικάντικο ή λιπαρό γεύμα, καλό θα ήταν να μην προχωρήσετε σε γευσιγνωσία, γιατί το σοκ του ουρανίσκου σας, δεν θα σας αφήσει να τη γευτείτε όπως πρέπει. Το τσιγάρο, επίσης, επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που θα γευτείτε μια μπίρα –κι όχι μόνο.
Το σωστό ποτήρι
Καταρχάς να πούμε ότι είναι πάντα καλύτερο να πίνετε την μπίρα σας από ποτήρι κι όχι από το μπουκάλι, κάτι που ισχύει ειδικά αν το μπουκάλι έχει σκούρο χρώμα. Μην απασχολείστε πολύ με το να ταιριάξετε το σωστό ποτήρι με την μπίρα που πίνετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κλασικό ίσιο, μεγάλο ποτήρι μπίρας αρκεί, ενώ μπορείτε να πιείτε τις περισσότερες μπίρες και σε ένα μεγάλο ποτήρι τύπου κρασιού. Ο στόχος σας πρέπει να είναι πάντα να βλέπετε την μπίρα και το χρώμα της και το ποτήρι σας να είναι καθαρό.

Η κατάλληλη θερμοκρασία
Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει πολύ τη γεύση, είναι η θερμοκρασία. Αν η μπίρα σας είναι πολύ κρύα, θα παγώσουν οι γευστικοί σας κάλυκες, ενώ η χαμηλή θερμοκρασία ενισχύει το ανθρακικό, την ξηρότητα και την πικράδα της μπίρας, Όλα αυτά συμβάλλουν στο να μην νιώσετε καλά τη γεύση της. Η σωστή θερμοκρασία ενισχύει τη γεύση της, τη γλυκύτητα, την οξύτητα, το άρωμα μιας μπίρας και πρέπει να θυμάστε ότι οι Lager είναι καλύτερο να καταναλώνονται στους 4-7 βαθμούς Κελσίου, οι Ale στους 10 βαθμούς και οι πιο δυνατές ale στους 12-15 βαθμούς ή σε θερμοκρασία κελαριού. Για να είστε σίγουροι ότι η μπίρα σας είναι έτοιμη, βγάλτε την από το ψυγείο 30 λεπτά πριν τη δοκιμάσετε. Αν δεν είναι πλέον κρύα, βάλτε τη σε έναν κουβά με παγάκια για 15 λεπτά.
Πώς να τη βάζετε στο ποτήρι
Κάτι που αξίζει να θυμάστε πάντα, είναι ότι η μπίρα είναι σχεδιασμένη να κάνει αφρό. Μην τη βάζετε στο ποτήρι σας, λοιπόν, έτσι ώστε να απαλλαχτείτε από αυτόν. Κρατήστε το ποτήρι σας στις 45 μοίρες και αφήστε τη να χυθεί αργά στο ποτήρι. Μόλις αυτό γεμίσει μέχρι τη μέση, κρατήστε το ίσιο και βάλτε την υπόλοιπη μπίρα σας στη μέση, σηκώνοντας απαλά το μπουκάλι. Με τις θολές, αφήστε περίπου 1 εκατοστό μπίρας στο μπουκάλι, στριφογυρίστε έντονα κι έπειτα χύστε το κι αυτό στο ποτήρι σας. Έτσι η μαγιά που έχει μαζευτεί στον πάτο θα διαλυθεί. Αν δεν θέλετε να την καταναλώσετε, αφήστε αυτό το 1 με 1,5 εκατοστό στο μπουκάλι.

Γευτείτε την όπως πρέπει
Φτάσαμε στο καλύτερο σημείο! Αφού, λοιπόν, πάρετε το χρόνο σας να εξετάσετε το χρώμα της και την καθαρότητά της, κάντε ένα δυνατό στριφογύρισμα στο ποτήρι, μυρίστε τη κι έπειτα πιείτε μια γουλιά. Αφήστε τη να κυλήσει στη γλώσσα σας και να πλημμυρίσει το στόμα σας, ώστε να τη νιώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα. Πριν την καταπιείτε, προσέξτε το σώμα της, το ανθρακικό, τη θερμοκρασία και την κρεμώδη υφή που μπορεί να έχει. Όταν την καταπιείτε, τότε θα έχετε την ευκαιρία να νιώσετε την ξηρότητα και την επίγευσή της. Τότε είναι που θα μπορέσετε να σχηματίσετε την τελικά σας άποψη και να τσουγκρίσετε στην «υγειά σας» πιο σίγουροι!
https://www.clickatlife.gr

Τo ελληνικό κρασί κάνει θραύση στην Αυστραλία



Στη μακρινή ήπειρο φαίνεται πως πίνουν στην υγειά τους με ελληνικό κρασί.
Η εικόνα, αλλά και οι εξαγωγικές επιδόσεις του ελληνικού κρασιού φαίνεται πως βελτιώνονται θεαματικά από χρόνο σε χρόνο στην αυστραλιανή αγορά. Ήδη καταγράφεται σημαντική  αύξηση  εξαγωγών, πάνω από 20% την τελευταία τριετία, ενώ παγιώνεται σταδιακά και η αντίληψη για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  του στο καταναλωτικό κοινό. Είναι ενδεικτικό ως προς αυτό ότι σε έρευνα στην Αδελαΐδα, στο ειδικό κοινό που παρακολούθησε τις φετινές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής των Wine of Greece, το 67% όσων είχαν αγοράσει παλαιότερα και δοκιμάσει ελληνικό κρασί το χαρακτήρισαν ανεπιφύλακτα ως υψηλής ποιότητας. 
Δύο ακόμη στοιχεία που ενισχύουν τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση της θέσης του ελληνικού κρασιού στην αγορά της Αυστραλίας, είναι αφενός η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή καταναλωτών και εμπλεκομένων στην οινική αγορά  στις εκδηλώσεις προώθησης και προβολής που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος και αφετέρου το εντεινόμενο ενδιαφέρον των αυστραλιανών ΜΜΕ. Αυτό, μάλιστα, προκύπτει από το μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων που έδωσαν ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, Βαγγέλης Αργύρης, και ο MW, Γιάννης Καρακάσης, που σηκώνει μαζί με τον Γρηγόρη Μιχαήλο AIWS, το βάρος των masterclasses.
Οι φετινές εκδηλώσεις διήρκεσαν από 7 έως τις 25 Ιουνίου και διεξήχθησαν σε Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Μπρισμπέιν και Αδελαΐδα με υπεύθυνη την Ελένη Μπλούχου. Περιελάμβαναν 8 θεματικά masterclasses και 15 hospitality masterclasses και ειδικές παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες για ειδικούς του κλάδου (εστιατόρια, εισαγωγείς, δημοσιογράφους, οινοχόους, αγοραστές), καταναλωτικές δράσεις καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με το University of South Australia (συμμετείχαν  διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες).


Όπως αναφέρει η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ, Μαρία Τριανταφύλλου, η έντονη παρουσία των Wines of Greece στην Αυστραλία αντανακλάται και σε ένα ιδιαίτερο γεγονός, μεγάλης διαφημιστικής προβολής και συγκεκριμένα στη συνεργασία με τη Universal Pictures, για τη χορηγία σε κρασί, της παγκόσμιας επίσημης πρεμιέρας του φιλμ “Mamma Mia! Here we go again” στο Σίδνεϊ στις 17 Ιουλίου.
https://www.clickatlife.gr

Βόλτα στα καλύτερα bar του εξωτερικού με τον Μιχάλη Παπαζήση



Στον απόηχο Skinos MCF (Mediterranean Cocktails Festival) 2018, ταξιδεύουμε σε όμορφες πόλεις μέσα από τον φακό του Μιχάλη Παπαζήση της Bar Academy και ανακαλύπτουμε τα καλύτερα bar και κοκτέιλ σε Παρίσι, Νέα Υόρκη, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη.
Στις αρχές Ιουλίου ολοκληρώθηκε το Mediterranean Cocktail Festival by Skinos, η μεγαλύτερη γιορτή του μεσογειακού κοκτέιλ, όπου περισσότερα από 80 bars σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Λευκωσία, Λεμεσσό και Βυρηττό σέρβιραν Skinos cocktails φτιαγμένα με υλικά της μεσογειακής φύσης.
Ο Μιχάλης Παπαζήσης με φόντο τον Πύργο του Άιφελ
Στη διάρκεια των 3 εβδομάδων του MCF2018, ο Μιχάλης Παπαζήσης της Bar Academy ταξίδεψε σε Παρίσι, Νέα Υόρκη, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη, γυρίζοντας όμορφα μικρά βίντεο τόσο με τη ζωή εκεί όσο, κυρίως, και με μερικά από τα καλύτερα bars τους.
Ταξιδέψτε μαζί του στις όμορφες αυτές πόλεις και χώρες, δροσιστείτε με υπέροχα κοκτέιλ και δείτε πώς φτιάχνονται, σε μερικά από τα καλύτερα bar του κόσμου.
Το ταξίδι ξεκινά εδώ.

https://www.clickatlife.gr

Πορτοκαλί κρασιά: ήρθαν για να μείνουν ή για να εντυπωσιάσουν;



Είναι το νέο χρώμα στο φάσμα του κρασιού: πορτοκαλί κρασί, δηλαδή λευκό,φτιαγμένο σαν κόκκινο. Ο Simon Woolf του decanter.com αποκαλύπτει τους μύθους πίσω από αυτό το αρχαίο στυλ οινοποίησης.
Τα πορτοκαλί κρασιά είναι τα πιο χαρακτηριστικά, συναρπαστικά και food friendly κρασιά στα ράφια μας σήμερα, με βαθιές αποχρώσεις, έντονα αρώματα και πολύπλοκες γεύσεις. Έτσι λένε αυτοί που το αγαπούν. Όσοι τα μάχονται, από την άλλη, πιστεύουν ότι το πορτοκαλί είναι τα νέα ρούχα του αυτοκράτορα, αγαπημένα μόνο από μοντέρνους sommelier και hipsters που συγχωρούν τον οξειδωμένο, ελαττωματικό χαρακτήρα τους. Τα κρασιά έχουν μια δυσάρεστα περίεργη γεύση που κανένας καταναλωτής οίνου δεν θα προτιμούσε ποτέ να πίνει για ευχαρίστηση.
Ποιος έχει δίκιο;
Πριν απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, πρέπει να ξέρετε τι ακριβώς είναι ένα πορτοκαλί κρασί. Ο όρος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τους λευκούς οίνους, όπου τα σταφύλια έμειναν σε επαφή με τις φλούδες τους για ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για λευκό κρασί που γίνεται σαν να ήταν κόκκινο. Το αποτέλεσμα διαφέρει όχι μόνο στο χρώμα, αλλά είναι επίσης πολύ πιο έντονο στη μύτη και στον ουρανίσκο, μερικές φορές με σημαντικές τανίνες.
Ο όρος «πορτοκαλί κρασί» επινοήθηκε το 2004 από τον David Harvey του βρετανικού εισαγωγέα κρασιού Raeburn Fine Wines, ενώ εργαζόταν στο κελάρι του Frank Cornelissen στην περιοχή της Αίτνας της Σικελίας. Ο Harvey εξηγεί: «Δεν σκόπευα να φτιάξω μια λέξη, απλώς τη χρησιμοποίησα και έμεινε». Κάποιοι προτιμούν τα «πορτοκαλί κρασιά», ενώ άλλοι αμφισβητούν την ανάγκη για συγκεκριμένο όρο. Ο Saša Radikon, οινοποιός στο κτήμα της οικογένειάς του στο Friuli Collio, επιβεβαιώνει: «Το όνομα μπορεί να μην είναι ιδανικό, αλλά αυτό το ύφος κρασιού χρειάζεται τη δική του κατηγορία. Εάν οι πελάτες παραγγείλουν ένα λευκό κρασί και τους φέρουν κάτι που έχει αυτό το εκπληκτικό σκούρο χρώμα, μπορεί να μην ικανοποηθούν». Πηγαίνει τον ορισμό περαιτέρω: «Για μένα, ένα κατάλληλο πορτοκαλί κρασί πρέπει να ζυμωθεί με άγριες ζύμες και χωρίς έλεγχο θερμοκρασίας, διαφορετικά καταπιέζονται τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να εξαγάγουμε από τις φλούδες».
Οι προκαταλήψεις και η παραπληροφόρηση φαίνεται να περιβάλλουν αυτό το είδος κρασιού. Οι επικριτές υποθέτουν λανθασμένα ότι το πορτοκαλί ή καφέ χρώμα σηματοδοτεί την οξείδωση ή ότι η διαδικασία επαφής με τις φλούδες χαλάει αναπόφευκτα το κρασί. Κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια! Το χρώμα προέρχεται από τις φλούδες και όχι από την οξείδωση και παρ’ όλο που το στυλ του οινοποιού είναι συχνά οξειδωτικό (τα open-top βαρέλια ή οι πλαστικοί οινοποιητές είναι πολύ δημοφιλείς), οι παραγωγοί συνήθως σφραγίζουν τα δοχεία μετά τη ζύμωση για να εξασφαλίσουν ότι οι οίνοι παραμένουν φρέσκοι.
Η σύγχυση με αυτή την άλλη αμφιλεγόμενη κατηγορία, τα «φυσικά κρασιά» είναι επίσης μεγάλη. Είναι αλήθεια ότι πολλοί παραγωγοί orange wine ενδιαφέρονται για την ελάχιστη παρέμβαση και το χαμηλό θείο, αλλά αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένα πορτοκαλί κρασί.
Με μεγάλη και πλούσια ιστορία
Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για φευγαλέα μανία ή μόδα είναι επίσης εσφαλμένος. Στο Friuli και το γειτονικό σλοβενικό Brda, η διαβροχή των λευκών σταφυλιών είναιτόσο παλιά όσο και οι λόφοι του Collio. Υπάρχει μια πολύ πρακτική βάση: οι λευκοί οίνοι που έχουν κάνει διαβροχή, έχουν γενικά αυξημένη μακροζωία, λόγω των αντιοξειδωτικών στις τανίνες που δρουν ως συντηρητικό. Το 1844, ο Matija Vertovec, ένας ιερέας από την κοντινή κοιλάδα Vipava, περιέγραψε τα οφέλη στο εγχειρίδιό του Vinoreja za Slovence (Οινοποίηση για Σλοβένους). Προτείνει την απομάκρυνση του δέρματος σε μια περίοδο από 24 ώρες μέχρι 30 ημέρες, σημειώνοντας ότι «βελτιώνει τη γεύση και την αντοχή του κρασιού και εξασφαλίζει ότι θα ζυμωθεί μέχρι να γίνει ξηρό». Ωστόσο, αυτή η σεβάσμια μέθοδος ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι οινοποιίες εκβιομηχάνθηκαν στη δεκαετία του 1970 -οι δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα και οι καλλιεργημένες ζύμες ήταν η νέα θρησκεία και ο φρέσκος, ουδέτερος λευκός Pinot Grigio, το άγιο δισκοπότηρο.

Γρήγορα προς τα μέσα της δεκαετίας του 1990: Ο Stanislao 'Stanko' Radikon (πατέρας του Saša) και ο Josko Gravner, δύο οινοπαραγωγοί από το χωριό Oslavia, αναζητούσαν μια «μεθοδολογία πιο back-to-basics». Ο Radikon θεώρησε ότι η Ribolla Gialla, μια χοντρόφλουδη, αλλά όχι πολύ αρωματική, λευκή ποικιλία, μπορούσε να δώσει περισσότερα. Η αποκάλυψη ήρθε το 1995: η μακρά επαφή με τις φλούδες, όπως έκανε και ο παππούς του Στάνκο, ήταν ο τρόπος για να ξεκλειδωθεί η δυναμή της. Ο Saša Radikon αντικατοπτρίζει το πόσο χάθηκε η δυναμική χάρη στην μη χρήση αυτής της τεχνικής: «Για χρόνια, είναι σαν να φτιάχναμε ροζέ από τα σταφύλια του Château Pétrus».
Ο Gravner αναζήτησε έμπνευση πιο μακριά. Οι Γεωργιανοί οινοπαραγωγοί παρασκευάζουν κρασί σε qvevris (αμφορείς σε μορφή κωνικού σχήματος, που θάβονται στο έδαφος) για τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Τυπικά, οι λευκοί οίνοι σε qvevri περνούν έξι μήνες με τις φλούδες τους, μια μακρά παράδοση άγνωστη στη Δύση. Ο Gravner επισκέφθηκε το 2000 και ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που άλλαξε εξ ολοκλήρου τον τρόπο που οινοποιούσε το 2001.
Ο οινοπαραγωγός Collio Nicola Manferrari, διάσημος για τα καθαρά, ποικιλιακά κρασιά του Borgo del Tiglio, είναι λιγότερο ενθουσιασμένος για την αλλαγή του στυλ. «Κάνοντας ένα κρασί σαν αυτό είναι απλώς ένα απόβλητο του terroir του Friuli -θα μπορούσε να γίνει οπουδήποτε», λέει. «Καλύπτει τα πάντα: terroir, ποικιλία. Πρόκειται για μια πρωτόγονη μέθοδο, μια αντίδραση». Ο Manferrari αντιπροσωπεύει μία πλευρά ενός πολωμένου χάσματος στην περιοχή.
Η ποικιλία σταφυλιού και το terroir είναι σημαντικοί παράγοντες, καθώς ορισμένες ποικιλίες αντιδρούν καλύτερα στην διαβροχή του δέρματος από άλλες. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάκαμψη του πορτοκαλί κρασιού άρχισε στην Οσλαβία. Η Ribolla Gialla, με τις παχιές γευστικές φλούδες, ταιριάζει απόλυτα στο μικροκλίμα στους γύρω λόφους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το terroir θα πρέπει να αποκρύπτεται με τη χρήση διαβροχής του δέρματος για τα λευκά σταφύλια περισσότερο από ό,τι για τα κόκκινα.
Οι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με το στυλ, μερικές φορές με καλά αποτελέσματα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη πραγματικοί ειδικοί εκτός Ιταλίας, Σλοβενίας και Γεωργίας. Η τεχνική μπορεί να είναι δύσκολη για να επιτευχθεί χωρίς σημαντική δεξιότητα και εμπειρία στην οινοποίηση και πολύ λίγοι είναι αρκετά γενναίοι για να προσπαθήσουν.

Πηγή: www.krasiagr.com

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ ως Graphic diary



Το σπουδαίο βιβλίο σε νέα μορφή από τις εκδόσεις Πατάκη.
«Φαίνεται σαν να έχουν περάσει χρόνια από την Κυριακή το πρωί. Συνέβησαν τόσα πολλά, που μου φαίνεται λες κι ολόκληρος ο κόσμος γύρισε ξαφνικά ανάποδα». Άννα Φρανκ

 

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, παγκοσμίως γνωστό και αγαπημένο, παρουσιάζεται τώρα σε μια εντελώς νέα μορφή: ως Graphic Diary. Με μοναδικό τρόπο συνδέει το πρωτότυπο κείμενο με ζωντανούς διαλόγους και διηγήσεις, που βασίζονται στο ημερολόγιο, μέσα από την εντυπωσιακή και γεμάτη συναίσθημα δουλειά και εικονογράφηση των Άρι Φόλμαν και Νταβίντ Πολόνσκυ. Και οι δύο είναι γνωστοί για το κινηματογραφικό τους αριστούργημα Waltz with Bashir, το οποίο μεταξύ άλλων προτάθηκε για Όσκαρ. Με όση ζωντάνια γράφει η Άννα Φρανκ για τη ζωή της στην Kρυψώνα, τον φόβο της μην ανακαλυφθεί, αλλά και για τα εφηβικά της συναισθήματα, τόσο άμεση, σχεδόν κινηματογραφική, είναι η εικονογράφηση.
https://www.clickatlife.gr

Δυο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Ίκαρος για της ώρες της καλοκαιρινής ραστώνης



Ένα μυθιστόρημα για μεγάλους και ένα για παιδιά μόλις κυκλοφόρησαν.
Sebastian Barry
Μέρες δίχως τέλος
Ο Ιρλανδός Sebastian Barry επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα τοποθετημένο στην Αμερική κατά τα μέσα του 19ου αιώνα: μια δυνατή ιστορία δύο ανδρών που ζουν κάποιες από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της Αμερικής.

Μόνο και μόνο για την εξαιρετική χρήση της γλώσσας, το «Μέρες δίχως τέλος» του Sebastian Barry ξεχώρισε ανάμεσα στα μυθιστορήματα της χρονιάς. Επικό στη σύλληψή του αλλά συγκριτικά συνοπτικό σε έκταση, αυτό το σκληρό και συνάμα υπέροχο βιβλίο παρουσιάζει τον πιο γοητευτικό αφηγητή που έχουμε γνωρίσει. Ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα γραμμένο από έναν Ιρλανδό.
TLS, Books of the Year 2016 
Θοδωρής Παπαϊωάννου, Ίρις Σαμαρτζή
Αντάμα


Μετά τη μεγάλη επιτυχία των βιβλίων «Ανάποδα» (Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2015) και «Απέναντι» (Ειδικό βραβείο βιβλιοπωλείων Public, 2016), ο Θοδωρής Παπαϊωάννου μας παρουσιάζει το «Αντάμα», το τρίτο παραμύθι του με πρωταγωνιστές τον Μέλιο και τη Μελανή!

Στο «Αντάμα» τα δύο αγαπημένα σκαθάρια εξερευνούν τον ξεχωριστό κόσμο που τους περιβάλλει, κι ανακαλύπτουν πόσο υπέροχο είναι να μοιράζεσαι τις καθημερινές στιγμές της ζωής μ’ ένα αγαπημένο πρόσωπο. 

https://www.clickatlife.gr

Έξι βιβλία για το καλοκαίρι



Προτάσεις για αναγνώσματα από Έλληνες και ξένους δημιουργούς που ταιριάζουν στο καλοκαίρι.
Χρωματιστό μαύρο
Δημήτρης Αντωνίου
Κέδρος
Μια διακοπή ρεύματος γίνεται η αιτία για να ξετυλιχθεί το κουβάρι.

Ιστορίες παράλληλες, βαθιά ανθρώπινες ή εξωφρενικές, που αποκαλύπτουν κρυφές πτυχές της ζωής των ηρώων ή τα πρωτόγονα ένστικτά τους.

Οι χαρακτήρες, καθημερινοί άνθρωποι που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Όνειρα, επιδιώξεις, αποδοχή ή μη της νέας πραγματικότητας, προσωπικές πεποιθήσεις ή μοιρολατρική συναίνεση, αποξένωση και φόβος.

Μια ιδιαίτερη παρτίδα σκάκι, με ετερόκλητα πιόνια, ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και αμφίβολη έκβαση.

Ένα πολύχρωμο παζλ, που αποτυπώνει γεγονότα και συμβάντα από τη ζωή των κατοίκων των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

Καταιγιστικό, επίκαιρο, ανθρώπινο, χιουμοριστικό, δραματικό, κοινωνικό, μυστηριώδες.
Η κορφή του κήπου
Μαργαρίτα Σκουμπουρδή
Γαβριηλίδης
Όταν έφτασα στην κορφή του κήπου, το πρώτο που έκανα ήταν να γυρίσω στους παιδικούς τόπους κρατώντας παλιές φωτογραφίες. Ήθελα να δω τις αλλαγές γύρω και μέσα μου.
Παρατηρούσα προσπερνώντας με τα βήματα τον χρόνο. Τι να έγιναν ο κύριος Αντώνης, το παιδί με τα ξυλοπόδαρα, η μάνα, ο Τάσος και όλοι εκείνοι που αν τους παρατηρούσες μάντευες από μία ιστορία; Ίσως να χάθηκαν στον δρόμο σαν απλοί περιπατητές, αφήνοντας πίσω τους το νήμα της περιέργειάς μου για τις προθέσεις τους. Διότι όλοι στην κοινή τους πορεία ήταν μοναδικοί και με βλέμμα διαφορετικό.
Άνεμος φλεβαριάτικος κρύωνε τον νου και το σώμα μου. Ντυμένος σχεδόν ανοιξιάτικα, έπαιζα με την υγεία μου. Καυτές οι σκέψεις στο κεφάλι μου καθώς κουκουλωνόμουν και στο τέλος, που ένιωθα σαν να ήταν όλα ευχάριστα, δαιμονικά σχεδόν με φίλησε στο μάγουλο η βροχή. Ύστερα τα σύννεφα διαλύθηκαν.
Φύλαξα τρυφερά τις αηδονοφωλιές και σφύριξα χαρωπά καλωσορίζοντας την άνοιξη. "Πατρίδα! Με χώμα ξερό, θάλασσα, ηλιαχτίδα!" αναφώνησα και χαμογέλασα. 
Μ. Σ.
Τα διηγήματα
Πέτρος Τατσόπουλος
Οξύ
Όλα τα διηγήματα του Πέτρου Τατσόπουλου, διασκορπισμένα μέχρι σήμερα σε τέσσερις συλλογές - "Κινούμενα σχέδια" (1984), "Ανάλαφρες ιστορίες" (1995), "Κομεντί" (1999), "Πικάντικες ιστορίες" (2005)-, είναι συγκεντρωμένα πλέον στον τόμο που κρατάτε στα χέρια σας. Μια αιχμηρή ματιά στον σύγχρονο τραγέλαφο.

Τα κεντρομόλα αισθήματα έχουν τη δική τους παθολογία. Η μάσκα του πρώτου προσώπου πιο συγκεκριμένα, ελιξίριο της πειστικής αφήγησης, έχει τρόπους να βάζει τη ζωή να μιλάει από τα μύχια της σάμπως να βρίσκεται στο όριο της ειλικρίνειας. Σε αυτή την τέχνη της παραπειστικής παρέλασης ενός κυνισμού που έχει δική του πρακτική αισθητική και στην ανάγκη καλιγώνει τον ψύλλο, ο Πέτρος Τατσόπουλος μπορεί να θεωρείται δεξιοτέχνης.
Με πρόσφορες μουτσούνες διάφορα πρόσωπα που έχουν εξασφαλισμένη την έξωθεν κακή μαρτυρία, κατορθώνει ένα κλίμα κομψής εξαχρείωσης που ταλαντεύεται αυτάρεσκα ανάμεσα στα τεκταινόμενα του αστυνομικού δελτίου και στις εμμονές μιας δοκιμασμένης διηγηματογραφίας η οποία σπουδάζει την αξία μέσα στο ευτελές. Κωστής Παπαγιώργης
Ντιάλιθ' ιμ, Χριστάκη
Σωτήρης Δημητρίου
Εκδόσεις Πατάκη
«Λέγεται ότι το πρώτο βιβλίο εκβάλλει µε ορµή. Ίσως γιατί ο συγγραφέας ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ιστορία του. Πιθανώς αυτή η ορµή αφήνει βαθύτερα ίχνη στον αναγνώστη.
Τουλάχιστον στον τότε συγκαιρινό του. 

Ο τρόπος χτίζεται λιθαράκι λιθαράκι µε τα χρόνια. Το "τίποτα" πλέον µπορεί να γίνει διήγηµα. Και ίσως είναι πιο πιθανόν -κι από την έλλειψη προθέσεως- να φωτίσει, κατά τι, κάτι. 

Ίσως η αλήθεια -αν υπάρχει- ταυτίζεται µε την παρηγορία των µορφών. Όπως ίσως συµβαίνει και µε τις όψεις της -εσαεί κρυβοµένης- φύσεως».  Σ. Δ.

Το "Ντιάλιθ’ ιµ, Χριστάκη" έχει τιµηθεί µε το βραβείο διηγήµατος της εφηµερίδας Τα Νέα (1987).
Το 2014 συγκαταλέχθηκε στα 100 καλύτερα βιβλία της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, σύµφωνα µε έρευνα του περιοδικού bookpress και του βιβλιοπωλείου Πολιτεία.
Μέρες δίχως τέλος
Sebastian Barry
μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Ίκαρος, 2018

 
Ο Τόμας ΜακΝάλτι, μόλις δεκαεπτά ετών, και ο σύντροφός του Τζον Κόουλ κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό τη δεκαετία του 1850 και παίρνουν μέρος στους ινδιάνικους πολέμους και στη συνέχεια στον αμερικανικό εμφύλιο. Ορφανοί, έχοντας βιώσει και οι δυο τρομερές κακουχίες, και παρά τις φρικαλεότητες που αντικρίζουν, βρίσκουν τις μέρες που διανύουν γεμάτες φως και ζωντάνια. Στη συνέχεια συναντούν μια μικρή Ινδιάνα, και μια πιθανότητα ευτυχίας διαφαίνεται, αρκεί να μπορέσουν να επιβιώσουν. Παρά τη βία που κυριαρχεί, διαμορφώνεται το πορτρέτο μιας απρόσμενης και συγκινητικής οικογένειας.

Κινούμενο από τις πεδιάδες της αμερικανικής Δύσης μέχρι το Τενεσί, το μυθιστόρημα του Sebastian Barry είναι ένα αριστούργημα ατμόσφαιρας και γλώσσας που μας προκαλεί να δούμε αυτά που έχουν πραγματική σημασία, ακόμη και τις μέρες που μοιάζουν ατελείωτες και χωρίς ελπίδα.

Το βιβλίο τιμήθηκε με τα Costa Book Award for Novel 2016 και Walter Scott Prize 2017, και επιπλέον βρέθηκε στη μακρά λίστα των The Man Booker Prize 2017, HWA Endeavour Ink Gold Crown 2017 και Andrew Carnegie Medals for Excellence in Fiction 2018.

Τον Φεβρουάριο του 2018 ο Sebastian Barry τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση των Ιρλανδικών Γραμμάτων (Laureate for Irish Fiction).
Τα πάντα γίνονται κομμάτια
Τσινούα Ατσέμπε
μετάφραση: Κατερίνα Χαλμούκου
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Στη νιγηριανή φυλή των Ίμπο, ο Οκόνκουο είναι σεβαστός. Δυναμικός -έως βίαιος-, αυτοδημιούργητος, περήφανος, ενσαρκώνει τις αξίες ενός πολιτισμού όπου νόμος είναι οι παραδόσεις της φυλής. Σαν ήρωας αρχαίας τραγωδίας, ο Οκόνκουο γραπώνεται από την εξουσία που έχει πάνω στην οικογένειά του και στη φυλή, γιατί αδυνατεί να αποδεχτεί το μύχιο φόβο του για την αποτυχία και την αδυναμία, ένα φόβο που τον βασάνιζε σε όλη του τη ζωή, με ενδεχόμενο να ακυρώσει την ίδια του την ύπαρξη. Μια σειρά ατυχών περιστατικών τον υποχρεώνει σε εξορία· αυτό ορίζουν οι απαράβατοι νόμοι, κι εκείνος, πρώτος απ' όλους, οφείλει να τους σεβαστεί. Όταν όμως φτάνει η στιγμή που του επιτρέπεται να επιστρέψει, ο Οκόνκουο βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα: οι Ευρωπαίοι έχουν φτάσει στο χωριό, οι ιεραπόστολοι έχουν φέρει το διχασμό, όλα έχουν αλλάξει, τα πάντα γίνονται κομμάτια κι ο Οκόνκουο αγανακτεί, αγωνίζεται, μα έχει χάσει κάθε ελπίδα σε μια κοινωνία που δεν αναγνωρίζει πλέον.

[...] Το BBC Culture απευθύνθηκε σε ειδικούς ανά τον κόσμο για να προτείνουν πέντε φανταστικές ιστορίες που θεωρούσαν ότι είχαν διαμορφώσει τρόπους σκέψης ή επηρεάσει την ιστορία. Σε αυτό το πλαίσιο, απάντησαν 108 συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, κριτικοί και μεταφραστές σε 35 χώρες, που επέλεξαν βιβλία, ποιήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα κ.α. σε 33 διαφορετικές γλώσσες. Στην κορυφή βρέθηκε η "Οδύσσεια" του Ομήρου και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η "Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά". Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα:
1- "Οδύσσεια" (Όμηρος, 8ος αιώνας πΧ)
2- "Η Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά" (Χάριετ Μπίτσερ Στόου, 1852)
3- "Φρανκενστάιν" (Μαίρη Σέλεϊ, 1818)
4- "1984" (Τζορτζ Όργουελ, 1949)
5- "Τα πάντα γίνονται κομμάτια" (Τσινούα Ατσέμπε, 1958)
[...]
πηγή : HuffingtonpostBestselling book

Ποια είναι η καλύτερη αποτοξίνωση για το καλοκαίρι;



Aφήστε τις δίαιτες και τις ειδικές διατροφές. Δεν είναι η εποχή για τέτοιες πολυτέλειες. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και επιστρέψτε στη φύση για τη σοφία της. Της Σάντυς Τσαντάκη.
Τι θα λέγατε έτσι για αλλαγή αυτό το καλοκαίρι να αγαπήσουμε ξανά όλα τα γιατροσόφια της γιαγιάς; Τις μυστικές συνταγές; Kαι να βάλουμε ελαιόλαδο στα μαλλιά μας, να σταματήσουμε να τα ταλαιπωρούμε με σεσουάρ και σίδερα, να τα αφήσουμε στην ησυχία τους και να τα φροντίσουμε με ειδικές μάσκες;
Aυτός είναι ένας τρόπος. Ένας άλλος είναι να σταματήσουμε να το παρακάνουμε με τα καλλυντικά και τις κρέμες, να επιμείνουμε στη σωστή ενυδάτωση και να προσπαθήσουμε να βάζουμε μόνο τα απαραίτητα στο πρόσωπό μας.
Ποια είναι αυτά; Αντιηλιακό, μάσκαρα, ρουζ και ένα φωτεινό κραγιόν, αν και το τελευταίο μπορεί να μην χρειάζεται καν. Και η καλύτερη αποτοξίνωση για το καλοκαίρι; Για το μακιγιάζ και την περιποίηση του προσώπου;
Φυσικά προϊόντα, σαν αυτά που συναντάμε στα ράφια του σούπερμαρκετ και δεν κοστίζουν μια περιουσία, ψάθινο καπέλο, αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένας καινούργιος εαυτός μας δεν θα αργήσει να ξαναγενννηθεί… Υπερβολές; Μια δοκιμή θα μας πείσει.
ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...