Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

10 fun facts και 10 ιστορικά στοιχεία για του Αγίου Βαλεντίνου

Κάποιοι μισούν αυτή τη μέρα όταν δεν είναι σε σχέση, αλλά τη λατρεύουν όταν έχουν ταίρι. Κάποιοι άλλοι πάλι τη μισούν έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως σχεσιακής κατάστασης. Δε χρειάζονται νομίζω παραπάνω συστάσεις. Είναι η 14η Φεβρουαρίου, η «μέρα των ερωτευμένων».

Η εξέλιξη αυτής της ημέρας είναι λίγο-πολύ γνωστή, με τους ερωτευμένους να τη γιορτάζουν με κλισέ ή πρωτότυπο τρόπο και τους singles να διχάζονται σε δύο κατηγορίες, σ’ αυτούς που δεν τους νοιάζει και σ’ αυτούς που βιώνουν τη θλίψη της μοναξιάς. Υπάρχουν όμως κάποια ιστορικά στοιχεία και παράξενα δεδομένα γύρω απ’ αυτή τη γιορτή που πολλοί δε γνωρίζουμε. Γι’ αυτό, πάμε να δούμε μαζί 10 από κάθε κατηγορία.

 

Ιστορικά στοιχεία

pillow1323424

1. Η πιο διαδεδομένη ιστορία σχετικά με την προέλευση της γιορτής αυτής είναι εκείνη του αυτοκράτορα Κλαύδιου του Β’. Ο εν λόγω είχε απαγορεύσει τους γάμους των Ρωμαίων κατά τη διάρκεια των πολέμων -για ευνόητους στρατηγικούς λόγους. Ο Βαλεντίνος όμως ως ιερωμένος εκτελούσε κρυφά γάμους, αγνοώντας τις διαταγές του αυτοκράτορα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο φυλακίστηκε κι εκτελέστηκε· συγκεκριμένα αποκεφαλίστηκε έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου 169.

 

2. Κατά τη Βικτωριανή εποχή, ο κόσμος θεωρούσε κακή τύχη το να υπογράφει τις κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου. Δεισιδαιμονίες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν.

3. Και μιας κι ανέφερα τη λέξη «δεισιδαιμονίες», κατά τον Μεσαίωνα οι νεαρές γυναίκες την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έτρωγαν ιδιαίτερα περίεργα φαγητά, πιστεύοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα ονειρευτούν τον μέλλοντα σύζυγό τους. Αλλά όπως το κόβω μάλλον αγρυπνία έκαναν με όσα φαντάζομαι ότι κατανάλωναν.

 

4. Το κόκκινο τριαντάφυλλο -το οποίο έχει καθιερωθεί ως σύμβολο του έρωτα αυτού που το προσφέρει για τον αποδέκτη- ήταν το αγαπημένο φυτό της Αφροδίτης, της αρχαίας Ελληνίδας θεάς του έρωτα.

 

5. Οι άνθρωποι άρχισαν ν’ ανταλλάσσουν ερωτικές επιστολές από τον 17ο αιώνα και μετά. Παρ΄ όλα αυτά, ήταν το 1840 που ξεκίνησε η μαζική παραγωγή θεματικών καρτών αφιερωμένων στην ημέρα των ερωτευμένων. Η κίνηση αυτή έλαβε χώρα από την καλλιτέχνη και επιχειρηματία Έσθερ Χάουλαντ -η οποία καθιερώθηκε ως η «μητέρα του αμερικανικού Βαλεντίνου»- στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περίτεχνα διακοσμημένες κάρτες της ήταν στολισμένες με δαντέλες και κορδέλες κι ήταν αυτές που οδήγησαν στην εμπορευματοποίηση της ημέρας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

6. Σύμφωνα με τον βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο του 17ου αιώνα, κάθε λουλούδι στέλνει ένα διαφορετικό μήνυμα στον λήπτη του. Ο συγκεκριμένος «μυήθηκε» στη γλώσσα των λουλουδιών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Περσία. Η πρωτότυπη αυτή πληροφορία και νέα γνώση εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη με αποτέλεσμα κάπου στα τέλη του ίδιου αιώνα να γίνει δημοφιλής η προσφορά κόκκινων τριαντάφυλλων ως ένδειξη έρωτα κι αγάπης.

 

7. Κι αφού είδαμε πώς ξεκίνησε το έθιμο με τα κόκκινα τριαντάφυλλα, γίνεται ν’ αφήσουμε απ’ έξω τα σοκολατάκια; Το πρώτο κουτί με σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς δημιούργησε ο Richard Cadbury, γιος του John Cadbury, ιδρυτή της θρυλικής σοκολατοβιομηχανίας. Δοξασμένο το όνομα όσων ασχολήθηκαν με τη σοκολάτα. Ο Richard Cadbury είχε την ιδέα να βάλει τα σοκολατάκια σε μικρά κουτιά για ν’ αυξήσει τις πωλήσεις, ώσπου το 1861 σκέφτηκε να τα βάλει σε κουτί-καρδιά για την ημέρα των ερωτευμένων. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε.

 

8. Ωραία και καλοδεχούμενα όλα τα δώρα που δίνονται ως ένδειξη αγάπης κι έρωτα, αφού η χειρονομία είναι αυτή που μετράει. Δεν είχε όμως την ίδια άποψη ο αυτοκράτορας Shahjahan της Ινδίας, αφού προσέφερε ως δώρο στη γυναίκα του για να της εκφράσει τον έρωτά του, το Taj Mahal. Παραμένει έως σήμερα το έμβλημα του αιώνιου έρωτα και για τον λόγο αυτό κάθε 14η Φεβρουαρίου συγκεντρώνει πλήθη ανθρώπων.

 

9. Ο Άγιος Βαλεντίνος που γιορτάζεται αυτή την ημέρα είναι επίσημα γνωστός ως «Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης» κι αυτό για να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους συνονόματους αγίους. Βλέπετε, ήταν από τα πιο δημοφιλή ονόματα μεταξύ 2ου και 8ου αιώνα. Φαντάζεστε κάποιος απ’ αυτούς να μαρτύρησε εξ’ αιτίας ενός χωρισμού και να βγει ξαφνικά στη μόδα και ο Άγιος Βαλεντίνος, ο Χωρισμένος, να μας γλεντήσουν κανονικά σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουμε;

 

10. Στη Βασιλική της Santa Maria στο Cosmedin της Ρώμης βρίσκεται το κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου. Τα λείψανά του βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής σε κατακόμβη της Ρώμης, στις αρχές του 1800, κι όπως συνηθίζεται μοιράστηκαν σε διάφορες λειψανοθήκες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων αυτές στην Τσεχία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία, την Αγγλία και τη Γαλλία.

Κάποιοι μισούν αυτή τη μέρα όταν δεν είναι σε σχέση, αλλά τη λατρεύουν όταν έχουν ταίρι. Κάποιοι άλλοι πάλι τη μισούν έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως σχεσιακής κατάστασης. Δε χρειάζονται νομίζω παραπάνω συστάσεις. Είναι η 14η Φεβρουαρίου, η «μέρα των ερωτευμένων».

Η εξέλιξη αυτής της ημέρας είναι λίγο-πολύ γνωστή, με τους ερωτευμένους να τη γιορτάζουν με κλισέ ή πρωτότυπο τρόπο και τους singles να διχάζονται σε δύο κατηγορίες, σ’ αυτούς που δεν τους νοιάζει και σ’ αυτούς που βιώνουν τη θλίψη της μοναξιάς. Υπάρχουν όμως κάποια ιστορικά στοιχεία και παράξενα δεδομένα γύρω απ’ αυτή τη γιορτή που πολλοί δε γνωρίζουμε. Γι’ αυτό, πάμε να δούμε μαζί 10 από κάθε κατηγορία.

Fun facts

1. Σε πολλές χώρες η 14η Φεβρουαρίου γιορτάζεται όχι μόνο ως η «ημέρα των ερωτευμένων» αλλά κι ως «η ημέρα της αγάπης και της φιλίας». Ισχύουν κανονικά όλα τα έθιμα, ενώ είναι και μια ευκαιρία να δείξει κανείς την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του προς τα φιλαράκια του. Στην Ιαπωνία πάλι, εκείνη την ημέρα οι γυναίκες προσφέρουν στον έρωτά τους γλυκά και μάλιστα έχει σημασία η ποιότητα της σοκολάτας που θα διαλέξουν. Ακριβώς έναν μήνα μετά, δηλαδή στις 14 Μαρτίου που ονομάζεται «Λευκή Ημέρα», το ταίρι τους πρέπει ν’ ανταποδώσει τη χειρονομία.

 

2. Την ημέρα των ερωτευμένων έχουν την τιμητική τους και κάποια κατοικίδια, αφού περίπου το 3% των ανθρώπων με ζωάκια θα τους δώσει μια κάρτα εκείνη την ημέρα. Αν κάποιος αξίζει ένα «ευχαριστώ» για την αγάπη που προσφέρει, είναι σίγουρα ένα κατοικίδιο.

 

3. Συμπληρωματικά με το προηγούμενο να πούμε ότι τα νοικοκυριά στην Αμερική ξοδεύουν περίπου 751,3 εκατομμύρια δολάρια σε δώρα για τα κατοικίδιά τους την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου.

 

4. Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, οι ποσότητες σοκολάτας που πωλούνται αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο. Παιδιά στο ρελαντί, μην έχουμε καμία έλλειψη και τρέχουμε και δε φτάνουμε.

 

5. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γίνονται κατά μέσο όρο 220.000 προτάσεις γάμου.

 

6. Σε συνέχεια του προηγούμενου, περίπου 6 εκατομμύρια ζευγάρια αρραβωνιάζονται.

 

7. Κάθε χρόνο, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στην πόλη Verona της Ιταλίας, παραλαμβάνονται περίπου 1000 γράμματα, τα οποία απευθύνονται στην Ιουλιέτα.

 

8. 145 εκατομμύρια κάρτες Αγίου Βαλεντίνου στέλνονται κάθε χρόνο μόνο στην Αμερική, με την πλειοψηφία αυτών να έχουν παραλήπτες δάσκαλους και δασκάλες, έπειτα παιδιά, μητέρες και τέλος συζύγους.

 

9. Το φιλί με τη μεγαλύτερη διάρκεια δόθηκε σε σχετικό διαγωνισμό την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και διήρκεσε 30 λεπτά. Λογικά θα μπορούσαν να κάνουν μέχρι κι απονεύρωση χωρίς αναισθησία από το μούδιασμα, αλλά τουλάχιστον μπήκαν στο βιβλίο Γκίνες.

 

10. Φαίνεται πως το 40% των ανθρώπων είναι κατά της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
https://www.pillowfights.gr/

Κλιματική αλλαγή: προλαβαίνουμε να τη σταματήσουμε;

 

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας εξηγεί γιατί η φυτοφαγία είναι μια επιλογή που πρέπει να αναλογιστούμε για το καλό του πλανήτη.

Η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως έχει αυξηθεί και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ολοένα και πιο συχνά, κάτι που έχουμε διαπιστώσει και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπου το χιόνι πλέον στην Αθήνα, είναι κάτι που αναμένουμε ετησίως. Η σύντομη απάντηση, λοιπόν, για το αν είναι πολύ αργά να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή είναι ναι, σύμφωνα με άρθρο του Associated Press. Υπάρχει, όμως, ακόμη περιθώριο να προλάβουμε τις επιδράσεις της, καθώς κάθε έξτρα βαθμός στην υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Αναφορά του 2021 από κορυφαίους επιστήμονες σε σχέση με το κλίμα παρείχε νέα ανάλυση της ευκαιρίας που έχει ο πλανήτης να βάλει ένα όριο στους 1,5 ή 2 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή μέχρι τις ερχόμενες δεκαετίες και να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους για την ευημερία και την προστασία του πλανήτη –Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να κρατηθεί κάτω από το επίπεδο των 2 βαθμών Κελσίων σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα ή 1,5 για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Αν και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πιθανό να παραμείνουμε μέσα στο όριο, ωστόσο εφιστούν την προσοχή στο ότι απαιτούνται άμεσες και ραγδαίες μειώσεις μεγάλης κλίμακας στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Το να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι πολύ πιθανό, ενώ ο στόχος να παραμείνουμε στο όριο μοιάζει με… ασθενή σε μηχάνημα υποστήριξης.

Χωρίς δραματικές αλλαγές και δράση ως προς τη μείωση των εκπομπών, η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως βρίσκεται σε τροχιά ανόδου 2,5 με 4,5 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2100, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κι αν αυτό σας φαίνεται μακρινό, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πράγμα θα αρχίσει να σοβαρεύει πολύ νωρίτερα. Μόλις φτάσουμε στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, θα υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενα κύματα καύσωνα, μεγαλύτερες περίοδοι με ζέστη και μικρότερες περίοδοι με κρύο. Κι όταν φτάσουμε τους 2 βαθμούς, θα πρέπει να διαχειριστούμε πολύ σημαντικά θέματα αντοχής όσον αφορά τις καλλιέργειες και την υγεία.

Δεν έχει χαθεί, όμως, ακόμη η ελπίδα, όπως αναφέρουν.

Την περίοδο της δημοσίευσης της αναφοράς, η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College of London, δήλωσε ότι η επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου παραμένει πιθανή, αν το δούμε από επιστημονική σκοπιά. Η ίδια σημειώνει πως αν μειώσουμε παγκοσμίως τις εκπομπές στο «καθαρό μηδέν» (δηλαδή να μην προσθέτουμε νέες εκπομπές στην ατμόσφαιρα, αλλά να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα εκπομπών που παράγεται με την ποσότητα που απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα) μέχρι το 2040, υπάρχει ακόμη πιθανότητα να πιάσουμε τον 1,5 βαθμό.

Αν όλες οι εκπομπές αερίων του ανθρώπου που παγιδεύουν τη θερμότητα σταματούσαν σήμερα, η θερμοκρασία του πλανήτη θα συνέχιζε να αυξάνεται για μερικές δεκαετίες, αλλά στη συνέχεια θα σταθεροποιούνταν, σύμφωνα με τους κλιματολόγους. Αν οι άνθρωποι δεν παράγουν πρόσθετα αέρια που οδηγούν σε υπερθέρμανση του πλανήτη, οι φυσικές διεργασίες θα ξεκινούσαν να απομακρύνουν την περίσσια διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία θα ξεκινούσε σταδιακά να πέφτει.

Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της καθυστέρησης να λάβουμε μέτρα και της θερμοκρασίας και στη συνέχεια μεταξύ θερμοκρασίας και κινδύνου σοβαρών επιπτώσεων, όπως αναφέρει ο senior ερευνητής, Ajay Gambhir, του Grantham Institute for Climate Change and the Environment στο Imperial College of London. Δυστυχώς βλέπουμε ήδη αυτές τις συνέπειες, είτε πρόκειται για έντονο καύσωνα, φωτιές, καταστροφές σοδιών, αποχρωματισμό κοραλλιογενών υφάλων κ.ο.κ.

Όσο, λοιπόν, καθυστερούμε στη μείωση των εκπομπών, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η θερμοκρασία και οι συνέπειες πλέον θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές και ανυπόφορες.

Μια διατροφή κατά βάση φυτοφαγική είναι μια σημαντική στροφή που μπορείτε να κάνετε για την προστασία του κλίματος, του πλανήτη, των ζώων και της υγείας σας, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο προϊόντα ζωικής προέλευσης και επεξεργασμένα προϊόντα και επιλέγοντας φυτικές τροφές από ντόπιους παραγωγούς. Ας ξεκινήσουμε από το πιάτο μας!

Πηγή
https://apnews.com/article/science-climate-and-environment-7190588fe4c05ed5f044ec6aa31d2f64

https://www.clickatlife.gr/

Φτιάξτε την τέλεια μανιταρόσουπα για τον χειμώνα

 


Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρία Παναγιωτοπούλου από το diatrofi.gr μας βάζει σε χειμερινό mode με μια υπέροχη μανιταρόσουπα, απλή, θρεπτική και πεντανόστιμη.

Τα μανιτάρια είναι ένα υπέροχο υλικό που μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την εποχή με διάφορους τρόπους. Δεν συγκαταλέγονται στα λαχανικά, αλλά στην οικογένεια των μυκήτων και αποτελούνται από νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ελάχιστα λιπαρά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη, ενώ το 90% της σύστασης τους είναι νερό.

Η πρωτεΐνη των μανιταριών είναι υψηλής βιολογικής αξίας όπως αυτή του κρέατος, γιατί περιέχει όλα απαραίτητα αμινοξέα που πρέπει να λάβει ο άνθρωπος από την τροφή του. Έτσι, τα μανιτάρια και ειδικά η μανιταρόσουπα αποτελούν εξαιρετικό τρόφιμο για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, αλλά και όλους τους υπόλοιπους που θέλουν να τρέφονται πιο υγιεινά και να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση κρέατος.

Διατροφική αξία μανιταριών (πηγή: USDA)

Ποσότητα ανά 100g
Θερμίδες (kcal)22
Λιπίδιο0,3 g
Κορεσμένα λιπαρά0,1 g
Χοληστερόλη0mg
Νάτριο5mg
Κάλιο318 mg
Υδατάνθρακες3,3 g
Φυτικές ίνες1 g
Ζάχαρη2 g
Πρωτεΐνη3,1 g
Βιταμίνη C2,1 mg
Σίδηρος0,5 mg
Βιταμίνη B60,1 mg
Μαγνήσιο9 mg
Ασβέστιο3 mg
Βιταμίνη D7 IU
Βιταμίνη B120 µg

Υλικά που θα χρειαστείτε για 2 μερίδες μανιταρόσουπα

  • 500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια
  • 500 γραμμάρια σπανάκι
  • 1 μαρούλι
  • 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 1 – 2 πράσα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Πώς να φτιάξετε την μανιταρόσουπα
Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά όλα τα υλικά και τα ψιλοκόβουμε.

Σιγοβράζουμε την μανιταρόσουπα σε χαμηλή φωτιά για 20- 30 λεπτά, προσθέτοντας 1 ποτήρι νερό. Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Extra tips

  • Κατά το βράσιμο μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλιά της σούπας ρύζι για να χυλώσει περισσότερο. Στην συγκεκριμένη μανιταρόσουπα ταιριάζει και το αυγολέμονο για όσους το συνηθίζουν.
  • Μπορείτε επίσης να αχνίσετε τα πράσα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα υλικά, να τα σουρώσετε και να πετάξετε το νερό τους, ώστε όταν τα ενώσετε με τα υπόλοιπα υλικά της σούπας να μην έχετε φούσκωμα/αέρια ή λοιπές ενοχλήσεις.
  • Τα κονσερβοποιημένα μανιτάρια δεν ταιριάζουν στην συγκεκριμένη μανιταρόσουπα.

Καλή όρεξη!

Μαρία Παναγιωτοπούλου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Τούμπα Θεσσαλονίκης
πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών
www.diatrofi.gr

https://www.clickatlife.gr/



Τι είναι η καταμέτρηση υδατανθράκων στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1

 Η καταμέτρηση υδατανθράκων βρίσκει εφαρμογή στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και εξυπηρετεί την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος μετά τα γεύματα. Συνεπώς, συμβάλλει και στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c.

Πότε κάνουμε καταμέτρηση υδατανθράκων

Όταν ο ασθενής ακολουθεί εντατικοποιημένο πρόγραμμα θεραπείας με ινσουλίνη. Συγκεκριμένα, όταν ακολουθεί αγωγή βασικής και γευματικών δόσεων ινσουλίνης. Σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα με την κρίση του ιατρού, ακολουθεί είτε συγκεκριμένες δόσης ινσουλίνης σε κάθε γεύμα άρα λοιπόν προσαρμόζει τους υδατάνθρακες του γεύματος στη δόση, είτε αντίστροφα μετρά τους υδατάνθρακες κάθε γεύματος και προσαρμόζει ανάλογα την δόση της ινσουλίνης.

Πως κάνουμε την καταμέτρηση υδατανθράκων σε μια διατροφή για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1

Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Επίσης, θα πρέπει να εκπαιδευτούμε ώστε να ξέρουμε πόσους υδατάνθρακες έχει κάθε τρόφιμο. Σε αυτό είναι πολύτιμη η βοήθεια ενός διαιτολόγου με εμπειρία στη διαχείριση του διαβήτη. Οι ομάδες τροφίμων που έχουν υδατάνθρακες είναι τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα αμυλούχα λαχανικά.

Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε την μέθοδο των ισοδυνάμων προκειμένου να υπολογίσουμε τους υδατάνθρακες ενός γεύματος. Προϋπόθεση για την καλή εφαρμογή της μεθόδου καταμέτρησης υδατανθράκων είναι ο ασθενής να γνωρίζει δύο βασικά πράγματα:

1. Την ευαισθησία του στην ινσουλίνη, δηλαδή πόσα mg/dL μειώνει το σάκχαρο του αίματος 1 μονάδα ινσουλίνης και
2. Πόσες μονάδες ινσουλίνης αντιστοιχούν σε ένα ισοδύναμο υδατανθράκων

Ένα ισοδύναμο υδατανθράκων είναι η ποσότητα της τροφής που περιέχει 10 ή 15 γραμμάρια υδατανθράκων. Τη διαφορά αυτή (10 ή 15γρ) εντοπίζουμε στις διάφορες εθνικές οδηγίες των αντίστοιχων διαβητολογικών εταιρειών. Στην Ελλάδα, ως 1 ισοδύναμο ορίζουμε την ποσότητα τροφής που έχει 15γρ υδατανθράκων.

Γάλα και προϊόντα του

Κάθε ισοδύναμο γάλακτος περιέχει 12γρ υδατανθράκων, 8γρ πρωτεΐνης και ποσότητα λίπους 0-8γρ. Με βάση την λιποπεριεκτικότητα τους, τα διακρίνουμε σε:

Γαλακτοκομικά πολύ χαμηλού λίπους (0-3γρ) 
Αποβουτυρωμένο γάλα1 φλ
Γάλα με 1 ή 1,5% λίπος1 φλ
Γάλα εβαπορέ-εγκυτιωμένο-αποβουτυρωμένο1/2 φλ
Γάλα αποβουτυρωμένο σε σκόνη1/3 φλ
Γάλα σόγιας αποβουτυρωμένο1 φλ
Γιαούρτι από αποβουτυρωμένο γάλα180γρ
Γαλακτοκομικά μετρίου λίπους (5γρ) 
Γάλα 2% λιπαρά1 φλ
Γιαούρτι από γάλα με 2% λιπαρά180γρ
Γαλακτοκομικά υψηλού λίπους (8γρ) 
Γάλα πλήρες1 φλ
Γάλα εβαπορέ-εγκυτιωμένο-πλήρες1 φλ
Κατσικίσιο γάλα1 φλ
Γιαούρτι180γρ
Κεφίρ1 φλ

*φλ= φλιτζάνι χωρητικότητας 240ml, γρ=γραμμάρια

Λαχανικά

Κάθε ισοδύναμο λαχανικών περιέχει 5γρ υδατανθράκων, 2γρ πρωτεϊνών και 1-4γρ φυτικών ινών και αντιστοιχεί σε ½ φλ μαγειρεμένα λαχανικά ή 1 φλ ωμά.

ΑγγούριΠράσα
ΑγκινάραΚρεμμύδια
ΜανιτάριαΡαπανάκια
ΜαρούλιΚουνουπίδι
ΑντίδιαΛάχανο
ΜελιτζάνεςΡαδίκια
Βούβες-σινάπιΣέλινο
ΒλίταΣπανάκι
ΜπρόκολοΛάχανο σγουρό
ΜπάμιεςΛαχανάκια Βρυξελλών
ΓογγύλιαΛάχανο τουρσί
ΠαντζάριαΣπαράγγια
ΚαρόταΝτομάτες
ΠιπεριέςΧυμός λαχανικών /πελτές ντομάτας κτλ
Κολοκυθάκια 

Φρούτα και υδατάνθρακες για υπολογισμό στον διαβήτη τύπου 1

Κάθε ισοδύναμο της ομάδας των φρούτων περιέχει 15γρ υδατανθράκων.

Ανανάς¾ φλ 
Αχλάδι1τμχ110γρ
Βερίκοκκα4 τμχ150γρ
Μήλο1 τμχ120γρ
Μανταρίνι2 τμχ220γρ
Καρπούζι1 φέτα380γρ
Κεράσια12 τμχ85γρ2
Δαμάσκηνο2 τμχ140γρ
Γκρέϊπφρουτ½ τμχ330γρ
Μάνγκο½ τμχ160γρ
Μούρα¾ φλ 
Σταφύλια17 τμχ85γρ
Φράουλες10 τμχ 
Πεπόνι¾ φλ280γρ
Νεκταρίνι1 τμχ140γρ
Ροδάκινο1 τμχ110γρ
Πορτοκάλι1 τμχ180γρ
Μπανάνα1 τμχ120γρ
Χυμοί
Πορτοκάλι½ φλ
Μήλο½ φλ
Ανανάς½ φλ
Σταφύλι1/3 φλ
Δαμάσκηνο1/3 φλ
Γκρέιπφρουτ½ φλ

Ψωμί, δημητριακοί καρποί, όσπρια, αμυλούχα λαχανικά και υδατάνθρακες

Κάθε ισοδύναμο παρέχει 15γρ υδατανθράκων, 3γρ πρωτεϊνών και 0-1γρ λιπους.

Ψωμί (όλα τα είδη)1 φέτα (30γρ)
Βρώμη½ φλ
Φρυγανιές μικρές2 τμχ
Ψωμί hot dog½ τμχ (30γρ)
Ψωμί χάμπουργκερ½ τμχ (30γρ)
Τορτίγια (15 εκ διάμετρος)1 τμχ
Τορτίγια (55 εκ διάμετρος)1/3 τμχ
Παξιμάδια2 τμχ
Φρυγανιά τριμμένη3 κσ
Πίτα (για σουβλάκι)½ τμχ
Κριτσίνια μικρά4 τμχ
Κριτσίνια μεγάλα2 τμχ
Κράκερ4 τμχ (20γρ)
Κρουτόν1 φλ
Κουλούρι Θεσσαλονίκης½ τμχ
Αλεύρι3 κσ
Νιφάδες βρώμης/σιταριού/καλαμποκιού½ φλ
Ρύζι (όλα τα είδη) μαγειρεμένο1/3 φλ
Κους κους1/3 φλ
Ζυμαρικά μαγειρεμένα1/3 φλ
Πλιγούρι½ φλ
Noodles½ φλ
Όσπρια
Φασόλια μαγειρεμένα (όλα τα είδη-η ποσότητα αναφέρεται στον καρπό)½ φλ
Φάβα/ρεβίθια/φακές μαγειρεμένα (η ποσότητα αναφέρεται στον καρπό)½ φλ
Αμυλούχα λαχανικά
Αρακάς μαγειρεμένος½ φλ
Φασολάκια μαγειρεμένα½ φλ
Πατάτα1 τμχ (85γρ)
Γλυκοπατάτα½ τμχ
Πουρές πατάτας (χωρίς τη λιπαρή ύλη)½ φλ
Καλαμπόκι βρασμένο½ φλ
Ποπ κορν (χωρίς τη λιπαρή ύλη)3 φλ
Κάστανα4 τμχ

Πρωτεΐνες και λιπαρά στην καταμέτρηση υδατανθράκων στον διαβήτη τύπου 1

Όταν μετράμε τους υδατάνθρακες ενός γεύματος προκειμένου να υπολογίσουμε την δόση της γευματικής ινσουλίνης θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τα άλλα θρεπτικά συστατικά του. Βέβαια, θα πρέπει να συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα πρέπει αυτά να ξεπερνούν μια συγκεκριμένη ποσότητα για να τα λάβουμε υπόψη μας.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε συχνότερα για τον υπολογισμό τους έχει ως εξής:

-Αρχικά, υπολογίζουμε το κρέας λευκό ή κόκκινο εάν ξεπερνά τα 120 γραμμάρια. Συγκεκριμένα, για κάθε 120γρ κοτόπουλου/γαλοπούλας/χοιρινού/μοσχαρίσιου κτλ κρέατος υπολογίζουμε ένα ισοδύναμο υδατανθράκων (15γρ).

-Επίσης, για κάθε 150γρ ψαριού υπολογίζουμε ένα ισοδύναμο υδατανθράκων (15γρ). Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά ψητό ψάρι. Σε περίπτωση όμως που αυτό είναι παναρισμένο, θα πρέπει να υπολογίσουμε και την αντίστοιχη ποσότητα φρυγανιάς. Από την άλλη, όταν το ψάρι είναι τηγανιτό, υπολογίζουμε και την αντίστοιχη ποσότητα λιπαρής ύλης όπως παρακάτω.

Για να υπολογίσουμε τα λιπαρά του γεύματος, αυτά θα πρέπει να ξεπερνούν τα 15 γραμμάρια που αντιστοιχούν σε 3 ισοδύναμα λίπους. Έτσι λοιπόν, για κάθε 15γρ λίπους στο γεύμα υπολογίζουμε ένα ισοδύναμο υδατανθράκων.

Η αναλογία μονάδων ινσουλίνης ανά ισοδύναμο υδατανθράκων και η ευαισθησία στην ινσουλίνη διαφέρουν μεταξύ των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότις οι δύο αυτές παράμετροι διαφέρουν από άτομο σε άτομο και θα πρέπει να εξατομικεύονται αυστηρά, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού που παρακολουθεί τον ασθενή. Επίσης, είναι δυνατόν οι τιμές τους να διαφέρουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Ιδιαίτερα, σημαντικές διαφορές παρατηρούμε μετά την εκτέλεση άσκησης και ιδίως όταν αυτή είναι άσκηση με αντιστάσεις. Δηλαδή, άσκηση που γίνεται με βάρη, με λάστιχα ή με το βάρος του σώματος.

Στο Doc Diet αναλαμβάνουμε την θρεπτική υποστήριξη και εκπαίδευση ασθενών με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 με δια ζώσης ή online συνεδρίες. Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Γιατί μας αρέσει τόσο η σοκολάτα και πώς μπορεί να γίνει πιο υγιεινή; Ο ειδικός απαντά

 



Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος Νικόλαος Δήμζας κοιτά τις έρευνες και μας αναλύει τι συμβαίνει με τη σοκολάτα και γιατί μας… αναστατώνει τόσο και πώς μπορεί να γίνει πιο υγιεινή.

Οι επιστήμονες έχουν αποκωδικοποιήσει τη φυσική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο στόμα όταν τρώμε ένα κομμάτι σοκολάτας, καθώς αυτό αλλάζει από στερεό σε λείο γαλάκτωμα που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν εξαιρετικά ακαταμάχητο.

Αναλύοντας κάθε ένα από τα βήματα, η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Λιντς ελπίζει ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας «νέας γενιάς» σοκολάτας που θα έχει την ίδια αίσθηση και υφή, αλλά θα είναι πιο υγιεινή για όσους την καταναλώνουν.

Κατά τη διάρκεια του διαστήματος που η σοκολάτα βρίσκεται στο στόμα, η αίσθηση που αφήνει, προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο η σοκολάτα «λιπαίνεται», είτε από συστατικά της ίδιας, είτε από το  σάλιο ή από συνδυασμό και των δύο.

 Το λίπος της σοκολάτας καθορίζει τις ιδιότητες και την γεύση της
Το λίπος παίζει ρόλο-κλειδί, ο οποίος ξεκινά σχεδόν αμέσως μόλις ένα κομμάτι σοκολάτας έρθει σε επαφή με τη γλώσσα. Μετά από αυτό, τα στερεά σωματίδια κακάο απελευθερώνονται και δρουν μέσω της αίσθησης της αφής. Έτσι, το λίπος που βρίσκεται στα βαθύτερα στρώματα στο εσωτερικό της σοκολάτας διαδραματίζει έναν μάλλον περιορισμένο ρόλο και θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς να υπάρξει αντίκτυπος στην υφή ή την γεύση της σοκολάτας.

Η Anwesha Sarkar, καθηγήτρια της Σχολής Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Λιντς, λέει: «Ο μηχανισμός λίπανσης των τροφίμων εξηγεί τον μηχανισμό με τον οποίο το τρόφιμο γίνεται αισθητό στη στοματική κοιλότητα. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη γνώση μπορούμε να σχεδιάσουμε τρόφιμα με καλύτερη γεύση και υφή ή μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία».

Αν μια σοκολάτα έχει 5% λίπος ή 50% λίπος θα σχηματίσει σταγονίδια στο στόμα και αυτό μας δίνει την αίσθηση της σοκολάτας. Ωστόσο, είναι η θέση του λίπους στην επιφάνεια της σοκολάτας που έχει σημασία σε κάθε στάδιο της λίπανσης, και αυτό έχει σπάνια ερευνηθεί.

Το στρώμα λίπους που βρίσκεται στο απώτατο στρώμα της σοκολάτας, έχει τη μεγαλύτερη σημασία, ακολουθούμενο από την αποτελεσματική επικάλυψη των σωματιδίων του κακάο από λίπος. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά κάνουν τη σοκολάτα να αφήνει την εξαίρετη αυτή αίσθηση.

Η μελέτη — η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Applied Materials and Interface — δεν διερεύνησε τον μηχανισμό με τον οποίο γευόμαστε την σοκολάτα. Αντιθέτως, επικεντρώθηκε στον μηχανισμό της αντίληψης της αίσθησης και την υφής της.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας μια μαύρη σοκολάτα πολυτελείας, σε μια τεχνητά κατασκευασμένη από το Πανεπιστήμιο του Leeds, επιφάνεια τριών διαστάσεων (3D) η οποία προσομοιάζει την ανθρώπινη γλώσσα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναλυτικές τεχνικές της μηχανικής για να διεξάγουν τη μελέτη, η οποία περιελάμβανε επιτόπια απεικόνιση. Οι συγκεκριμένες τεχνικές μηχανικής έχουν να κάνουν με το πώς αλληλεπιδρούν οι επιφάνειες και τα υγρά, τα επίπεδα τριβής μεταξύ τους και ποιος είναι ο ρόλος της λίπανσης: σε αυτήν την περίπτωση, το σάλιο και η υγρή φάση της σοκολάτας.

Όταν η σοκολάτα έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα, απελευθερώνει μια λιπαρή μεμβράνη που επικαλύπτει τη γλώσσα και τις λοιπές επιφάνειες της στοματικής κοιλότητας. Είναι αυτή η λιπαρή μεμβράνη που κάνει τη σοκολάτα να απαλή καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στο στόμα.


Αλλάζοντας τον τρόπο που φτιάχνεται η σοκολάτα μπορεί να γίνει πιο ωφέλιμη για την υγεία
Η έρευνά αυτή δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες που ασχολούνται με την τεχνολογία τροφίμων να επανα-σχεδιάσουν τη μαύρη σοκολάτα και να μειώσουν τη συνολική περιεκτικότητα της σε λίπος.

Οι ερευνητές θεωρούν πως  η μαύρη σοκολάτα μπορεί να παραχθεί με μια αρχιτεκτονική η οποία θα χαρακτηρίζεται από διαβαθμίσεις στο λίπος που καλύπτει την επιφάνεια της σοκολάτας και τα σωματίδια του κακάο, ώστε να προσφέρουν την περιζήτητη γευστική  εμπειρία, χωρίς να προσθέτουν πάρα πολύ λίπος στο σώμα της σοκολάτας.

Επίσης, οι φυσικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη μελέτη μπορούν να εφαρμοστούν και στην τεχνολογία παρασκευής άλλων τροφίμων που υφίστανται αλλαγή φάσης. Δηλαδή, σε περιπτώσεις στις οποίες μια ουσία μετατρέπεται από στερεό σε υγρό,  όπως είναι για παράδειγμα το παγωτό, η μαργαρίνη ή ορισμένα τυριά.

Νικόλαος Δήμζας
Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
www.docdiet.gr

https://www.clickatlife.gr/





Πώς θα κάνουμε το σπίτι μας να μοσχοβολά;

 


Πέρα από την καθαριότητα, τα αρωματικά κεριά και τα λουλούδια, υπάρχει κάτι ακόμη που μπορεί να λείπει από το σπίτι, προκειμένου να έχει την ιδανική μυρωδιά που σας φτιάχνει τη διάθεση όταν επιστρέφετε.

Δεν υπάρχει πιο ωραία αίσθηση από το να επιστρέφουμε στο σπίτι μας έπειτα από μια δύσκολη ημέρα. Κι όταν ανοίγοντας την πόρτα, αυτό μοσχοβολά αρώματα που μας φτιάχνουν τη διάθεση, νιώθουμε πιο πλήρεις, ξεκούραστοι και απολαμβάνουμε τη ζεστασιά του ακόμα καλύτερα. Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Με αρωματικά fragrance sticks στα αρώματα που μας ταιριάζουν και μας χαλαρώνουν.

Μια τέτοια cozy αρωματική συλλογή μπορείτε να βρείτε από την Avgerinos Cosmetics, το ελληνικό brand vegan καλλυντικών προϊόντων, που εγκαινίασε τη νέα κατηγορία «Home Scents by AVGERINOS COSMETICS», με συστατικά υψηλής ποιότητας και πρώτες ύλες φιλικές προς την επιδερμίδα αλλά και τη φύση, βασισμένη στα 6 signature αρώματα του brand – Baby talc, Hammam, My musk, Perla, Queen και Stars.

Μπορείτε να τα τοποθετήσετε όπου εσείς θέλετε, στο σπίτι, στο γραφείο ή στον χώρο που γυμνάζεστε, και αποτελούν τις πιο chic προτάσεις δώρων, για μία διαφορετική εμπειρία wellness.


Διαλέξτε ανάμεσα στα αρώματα:
  • Baby talc – Perfume is the key to our memories, με νότες απο ylang ylang, πορτοκάλι και βανίλια.
  • Hammam – I love your scent… all around, από πικάντικα μπαχαρικά και βανίλια που θα χαρίσει τα πιο σαγηνευτικά vibes στον χώρο σας με ανατολίτικη διάθεση.
  • My musk – Damn… Positive vibes, με νότες από Musk, μανταρίνι και γιασεμί που δημιουργεί αίσθηση «καθαρότητας» και φρεσκάδας στον χώρο.
  • Perla – Relax and unwind, από άνθη της Άπω Ανατολής που θα δώσει ένα chic twist στον χώρο σας.
  • Queen – Playful moments… για έναν spicy τόνο σε κάθε χώρο που θα επιλέξετε να το τοποθετήσετε.
  • Stars – A fragrance that smells like love με νότες από λοβό βανίλιας και κεχριμπάρι για ένα σύννεφο αισθησιασμού.
  • https://www.clickatlife.gr/


Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...