Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τι πίστευαν για τον αυνανισμό, οι γιατροί στην Ελλάδα, το 1927




Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια ήταν η άποψη των ιατρών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα τόσο για τις ερωτικές επαφές, όσο πολύ περισσότερο για τον αυνανισμό; Σας παρουσιάζουμε σήμερα το βιβλίο ενός Έλληνα ιατρού που εκδόθηκε το 1927 και το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το “απόλυτο εγχειρίδιο για τον αυνανισμό”. Κρίνοντας εκ των υστέρων η επιστημονική κοινότητα φυσικά θα διαφωνεί με τα γραφόμενα, αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πίστευαν οι γιατροί τότε. Το βιβλίο έχει τίτλο: “ ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ- κίνδυνοι- προφύλαξις- θεραπεία. Μελέτη κοινωνική δια γονείς, δασκάλους και νέους”. Διαβάστε το με την ορθογραφία της εποχής...


Διαβάζουμε λοιπόν ότι το βιβλίο έχει ημερομηνία έκδοσης: “Αθήναι 1927, και εκδόθηκε από τα τυπογραφικά καταστήματα των αδελφών Γεράρδων στην οδό Νοταρά 15”. Στην πρώτη σελίδα διαβάζουμε και λίγα λόγια για τον συγγραφέα του που είναι: “Διευθυντής του περιοδικού ΥΓΕΙΑ, ιατρός Μ. Μωυσείδης αντεπιστέλλον μέλος της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρίας Παρισίων και της Γαλλικής εταιρίας της Ευγονικής”
Αντί προλόγου ο ιατρός έχει αντιγράψει τα λόγια του Fournier,περί αυνανισμού: “Από όλα τα πάθη που μαστίζουν και ατιμάζουν την ανθρωπότητα, ο αυνανισμός είνε ίσως το πλέον επίμονον και ασφαλώς το πλέον επονείδιστον”. Και στη συνέχεια ο ίδιος ο ιατρός προλογίζει: “ Κανείς δεν αγνοεί την έπονείδιστον έξιν, η οποία αριθμεί θύματα εις όλας τάς κοινωνικάς τάξεις, και μεταξύ ατόμων τά όποια παρουσιάζουν τά πλέον ευνοϊκά προσόντα διά νά ευδοκιμήσουν και να ώφελήσουν τήν κοινωνίαν.
Την έξιν αυτήν καταδικάζει όχι μόνον ή θρησκεία και ή ηθική αλλά και ή επιστήμη.”
Το βιβλίο του ιατρού συνεχίζει δίνοντας τον ορισμό του Αυνανισμού. Διαβάστε: “ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ εΐνε ή βδελυρά και όλεθρία συνήθεια, καθ’ ήν τά εξω γεννητικά όργανα ερεθίζονται τεχνητώς εϊτε διά τής χειρός, είτε δι’ εργαλείων, είτε απλώς διά τής φαντασίας έπι σκοπώ γενετησίου διεγέρσεως ή καί ικανοποιήσεως τής γενετησίου ορμής. Συνώνυμα πάμπολλα έχουν δοθεί κατά καιρούς εις την λέξιν «αυνανισμός». Ελληνιστί είναι γνωσταί αι λέξεις «δέφεσθαι» των αρχαίων, και «μαλακία» των εκκλησιαστικών συγγραφέων.”
Και μετά τον ορισμό του “αυνανίζεσθαι” ο γιατρός εξηγεί τα είδη του αυνανισμού. Τα διαχωρίζει λοιπόν σε: “Τον ύλικόν ή σωματικόν (διά των χειρώ.ν ή δι’ εργαλείων). Τον ήθικον ή ψυχικόν, και τέλος τον μικτόν (σωματικόν καί ψυχικόν).” και συνεχίζει: Τό τρίτον είδος είνε τό συνηθέστερον καί συχνότερον. Ώς επί τό πλεΐστον, ό αυνανισμός είνε ταύτοχρόνως σωματικός καί ψυχικός.
Ό αυνανισμός καλείται ψυχικος όταν ό γενετήσιος ερεθισμός λαμβάνη χώραν μόνον δι’ ΰπερδιε- γέρσεως τής φαντασίας μέ εικόνας αίσχράς, ή αναγνώσματα άνήθικα, ή θεάματα απρεπή, ανευ έπιψαύσεων επι των γεννητικων οργάνων. Έπι τοϋ ψυχικού αυνανισμού, ό όποιος είνε ΐσως ο πλέον επιβλαβής αλλά επίσης και ό σπανιώτερος, λαμβάνει χώραν μία υπέρμετρος έργασια τής φαντασίας. Σπατάλη νευρικής ουσίας και μεγίστη νευρική και ψυχική εξάντλησις συνοδεύουν συχνά την μορφήν αυτήν του αυνανισμού. Ό ψυχικός αυνανισμός παρατηρεϊται συνήθως εις νευρασθενικούς υψίστου βαθμού.”
Και ο γιατρός εξηγεί το πως γίνεται ο αυνανισμός: “Έάν έξετάσωμεν τον αυνανισμόν μερικώς, διακρίνομεν δύο μορφάς: Τον κατά μάνας (ή μονήρη), και τον αμοιβαίον.
Ό αμοιβαίος εινε πιό ολέθριος από τον μονήρη, τόσον ενεκα τής ηθικής διαφθοράς, τήν οποίαν συνεπάγεται, όσον καί ενεκα των προκλήσεων, αι οποΐαι δημιουργούν τεχνητώς επανειλημμένος γενετησίους άνάγκας.”
Μετά εξηγεί ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να αυνανιστούν, με μια μικρή διαφορά: “Γενικώς δυνάμεθα νά παραδεχθώμεν ότι εις τό άρρεν φΰλον ό αυνανισμός είνε πλέον πρώιμος και πλέον διαδεδομένος παρά εις τό θήλυ. Ό λόγος εΐνε ότι ή γενετήσιος αΐσθητικότης αναπτύσσεται πολύ βραδύτερον εις τό γυναΐκεϊον φΰλον.”
Σειρά στο βιβλίο έχουν οι ηλικίες. Ο γιατρός Μωυσείδης χωρίζει τις ηλικίες σε 3 κατηγορίες και γράφει: “ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (από 0 — 6 ετών). — Κατ’ αρχήν θα ενόμιζέ τις ότι κάποια διανοητική ή τουλάχιστον σωματική ανάπτυξις εινε απολύτως αναγκαία διά την άφυπνισιν του γενετησίου ενστίκτου, καί θά έθεώρει άκατανόητον τήν έμφάνισιν τοΰ αυνανισμου είς τόσον τρυφεράν ηλικίαν.
Δυστυχώς παρατηρήσεις διάσημων παιδιάτρων (Neter και άλλων) βεβαιοΰν κατά τρόπον άδίαμφι- σβήτητον ότι μία ένστικτος ίκανοποίησις τοΰ γενετη­σίου πόθου σύμφωνα με τάς αΰνανιστικάς μεθόδους (αυνανισμός έν σμικρογραφία) μπορεϊ νά παρατηρηθή, ούχι πολΰ σπανίως, κατά τήν πρώτην και δευτέραν παιδικήν ηλικίαν. Ή μικροτέρα ηλικία εις ην παρετηρήθη ό αυνανισμός εινε η τών 5ου, 11ου καί 13ου μηνών. Ό τρόπος τοΰ αυνανισμού κατά την ηλικίαν αυτήν συνίσταται εις κινήσεις καί προστριβάς τών μηρών πρός άλλήλους ή καί έπιψαυσεις τών γεννητικών οργάνων διά τών χειρών.
'Ως πρός τήν αΐτιολογί'αν τής καταστάσεως αυτής διετυπώθησαν διάφοροι γνώμαι. Τινες αποδίδουν αυτήν είς μίαν κληρονομικήν ελαττωματικότητα τοΰ νευρικοϋ συστήματος. ’Άλλοι πάλιν, οί περισσότεροι, θεωρούν ώς υπευθύνους, παθήσεις τής υποφύσεως, τών εσω έκκριτικών αδένων, πρωιμότητα γενετήσιον ανώμαλον, δερματικά; παθήσεις των γεννητικών οργάνων.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (από 6 — 12 ή 14 ετών).— Κατά την περίοδον αυτήν τό πάθος τοΰ αυνανισμού κάμνει τάς μεγαλειτέρας προόδους. ’Εδώ τον κύριον ρόλον παίζουν ή μ ΰ η σ ι ς καί ή μ ί μ η σ ι ς. Άληθιναί έπιδημίαι αυνανισμού παρετηρήθησαν εις λύκεια καί οικοτροφεία. Τά σχολεία, οίασδήποτε φύσεως καί άν ήναι, παρουσιάζουν δυστυχώς τό πλέον κατάλληλόν έδαφος διά την «ανάπτυξιν τοΰ βδελυροΰ πάθους. Ή σχολή διά τοΰ παραδείγματος καί τής ψυχικής μολύνσεως ύποβοηθεϊ τά μέγιστα την διάδοσιν τοΰ αυνανισμοϋ.
Κατά τήν γνώμην ολων τών συγγραφέων ή μεταξύ 12ου καί 14ου έτους περίοδος είνε ή πλέον επικίνδυνος καί αριθμεί τά περισσότερα θύματα.
ΝΕΑΝΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (από 14—20 ή 24 ετών).— Κατά τήν περίοδον αυτήν ό αριθμός τών αύνανιστών είνε ακόμη αρκετός, δεικνύων κάποιαν έλάττωσιν μετά τό 18αν ετος. Αι συνέπειαι τοΰ πάθους κατά τήν περίοδον αυτήν δεν είνε βεβαίως τόσον όλέθριαι, όπως κατά τήν παιδικήν καί τήν σχολικήν, ουχ’ ήττον παρατηρούνται, βλαβαι ψυχικά! καί σωματικοί αρκετά σοβαραί.
ΩΡΙΜΟΣ ΗΛΙΚΙΑ (από 24 — 50 διά τούς άνδρας, καί 20 — 40 διά τάς γυναίκας). — ‘Επίσης κατά την περίοδον αυτήν ό αυνανισμό; αριθμεί αρκετά θύματα. Δυστυχώς υπάρχουν άνδρες και γυναίκες, οι όποιοι και μετά τον γάμον ετι παραδίδονται εις τον αυνανισμόν. Ή χρήσις οίνοπνενματωδών ποτών ύποβοηθεϊ την κακήν εξιν.
ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. — Και κατά την ηλικί­αν αύτήν παρατηρούνται, αν και σπανίως, περιπτώ- σεις αυνανισμού.”
Στη συνέχεια γίνεται ο διαχωρισμός των επιπτώσεων του αυνανισμού. Οι επιπτώσεις χωρίζονται σε σωματικές και σε ψυχικές. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία που αφορά τα παιδιά των αυνανιστών, τα οποία: “έρχονται εϊς τόν κόσμον μέ νεϋρα άδυνατισμένα καί ως εκ τούτου είναι λίαν επιρρεπή εις τόν αυνανισμόν.”
Και συνεχίζει: “ ’Από τά αισθητήρια όργανα απειλούνται ιδίως οι οφθαλμοί· άλλ’ επίσης έκ μέρους τών ωτων, τής οινός, τής γλώσσας αναφαίνονται ενίοτε διαταραχαί, ώς επί τό πλεϊστον νευρικής φύσεως.
ΟΠΤΪΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ. Τάς σχέσεις τοΰ αυνανισμού πρός τάς οφθαλμικά" νόσους έμελέτησεν ιδίως ό Γερμανός όφθαλμολόγος Colm. Βλάβαι ποικίλαι παρετηρήθησαν ώς συνέπειαι τοΰ αυνανισμού.
Έ ρ ε θ ι σ μ ο ί, ξ η ρ ο ι κ α τ ά ρ ρ ο η. καί φλογώσεις του επιπεφυκότος, φωτοφοβίαι όναφερονται ως αποτελέσματα τοΰ αυνανισμού.
Ό ξηρός κατάρρους τοΰ έπιπεφυκότος, ο όποιος συνίσταται είς κάψιμο καί πίεσιν είς τά μάτια μέ έλαφράν έρυθρότητα τοΰ βλενογόνου, άλλα χωρίς εκκρισιν, παρατηρεΐται Ιδίως είς νεάνιδας και δεν υποχωρεί εάν δεν έκλειψη τό πάθος.
Αί διαταραχαι τής ευαισθησίας, προ παντός ή υπερευαισθησία προς τό φως, ή φωτοφοβία, ο βλεφαροσπασμός, συχνά συνοδευόμενα μέ διεύρυνσιν και ακινησίαν τής κόρης, εις μάτια αντικειμενικώς τελείως ακέραια και είς ατομα, ών ή ήλικία μπορεΐ νά δώση ύπονοίας περί αύνανισμοϋ, εΐνε πάντοτε ύποπτα.
ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ. Παρατηρούνται υπεραισθησία ακουστική, συριγμοί ώτων, πόνοι χωρίς άνατομικήν βάσιν.
ΠΕΠΤΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ. Αί διαταραχαι τής πέψεως επί αύνανισμοϋ δεν εΐνε σπάνιαι.
Έν αρχή παρατηρεΐται μία υπερβολική όρεξις, ένα είδος βουλιμίας. Οι νεαροί αύνανισταί κατατρΰχονται συνήθως από μίαν πείναν σχεδόν άκόρεστον καί προσλαμβάνουν ποσότητα τροφών ύπερβολικήν. Δυστυχώς ή άνάπτυξίς των δεν συμβαδίζει μέ την ΰπερσίτισιν πού κάμνουν. Μετά πάροδον ολίγου χρόνου αναφαίνονται δυσπεπτικαί διαταραχαι, αί, πέψεις εΐνε δυσχερείς καί βραδεϊαι, παρατηρούνται συσπάσεις τοΰ στομάχου, βάρος, χαύνωσις, μετεωρισμός, εμετοί, δυσκοιλιότης εναλλασσόμενη υπό διαρροϊας.
Εις τό γυναικειον φύλον παρατηρούνται ιδίως έντονοι σπασμοί τού στομάχου καί κολικοί.
ΆΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ. Ό αυνανισμός επιφέρει συχνά αποτελέσματα ολέθρια επί των οργάνων τής φωνής καί τής αναπνοής. Επηρεάζεται ή άνάπτυξις τοΰ φωνητικού οργάνου και ή εντασις καί ποικιλία των ήχων. Εις μερικούς αύνανιστάς παρατηρεΐται άλλοίωσις τοΰ λόγου, διαδοχή ήχων άναρθρων, μία ασυμφωνία. Εις άλλους αδυναμία τής φωνής, βράχνιασμα, ξηρός βήξ. Ένίοτε άναφαίρεται τελεία απώλεια τής φωνής, (αφωνία).
Εις τά ατομα τά οποία παραδίδονται είς αυνα­νισμόν συχνά παρατηρεΐται μία ατελής άνάπτυξις τον θώρακος- ή παραμικρά άσκησις καθιστά τήν αναπνοήν δΰσκολον καί ταχεΐαν, καί κίνησις κάπως βιαία προκαλεΐ λαχάνιασμα.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ό αυνανισμός έπιδρά ολεθρίως επί τοΰ κυκλοφορικού συστήματος. Παρατηρούνται παλιοί, στενοκαρδία, ταχυκαρδία, πόνοι πρσκάρδιοι μέ αίσθημα πιέσεως, άγχος καρδιακόν.”
Το βιβλίο όπως είπαμε απευθυνόταν τόσο σε γονείς όσο και σε δασκάλους και νέους. Απόψεις και πεποιθήσεις μιας άλλης εποχής...

Τα πάντα για το πελματογράφημα. Τι μπορεί να διαγνώσει




Γνωρίζετε τι είναι το πελματογράφημα και πότε είναι αναγκαίο να κάνουμε αυτή την εξέταση; Τι μπορεί να διαγνώσει και ποιες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος μπορεί να προλάβει; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για μια εξέταση που είναι απλή, μπορεί να γίνει ακόμη και σε μικρά παιδιά και τα αποτελέσματα της προφυλάσσουν από διάφορες παθήσεις...

Του Αθανασίου Μπαδέκα
χειρουργού ορθοπαιδικού τραυματιολόγου,
Προέδρου της επιστημονικής επιτροπής Ευρωπαϊκής Εταιρίας άκρου ποδός- ποδοκνημικής 

Τι είναι το πελματογράφημα:
Είναι μία παρακλινική εξέταση των κάτω άκρων
Το πελματογράφημα είναι ένας ειδικός τάπητας (δυναμοδάπεδο) με αισθητήρες πίεσης, πάνω στον οποίο μπορούμε να στεκόμαστε και να βαδίζουμε και με αυτόν τον τρόπο να αναλύσουμε την στάση και την βάδιση μας.
Που χρησιμεύει:
Γίνεται λοιπόν μία κινητική ανάλυση βάδισης μέσω της οποίας μπορούμε να ανακαλύψουμε και να διαγνώσουμε ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις όχι μόνο των κάτω άκρων αλλά ολόκληρου του σκελετού μας. Για παράδειγμα ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις όπως η πλατυποδία, η κοιλοποδία (υψηλή καμάρα), ανισοκελία , βλαισοποδία, βλαισογωνία, ραιβοκοιλοποδία, υπερπρηνισμός, διαβητικό πόδι, νευρολογικές παθήσεις, ρευματοειδές πόδι, αθλητικές κακώσεις κτλ όχι μόνο μπορούν να προσδιορισθούν αλλά και να δοθεί διάγνωση ως προς την βαρύτητα τον τύπο την μορφή, βαθμό και κατανομή των πιέσεων και να σχεδιασθεί η θεραπεία τους. Κατόπιν με νέο πελματογράφημα μπορεί να αποτυπωθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας. Το πελματογράφημα είναι μία διαγνωστική μέθοδος ανώδυνη, με επαναληψιμότητα, και χωρίς καμία ραδιενέργεια.
Εδώ θα πρέπει να τονισθεί το πελματογράφημα δεν αποτελεί μία μέθοδο για κατασκευή πελμάτων καθότι ακόμη και για να δοθεί οδηγία για κατασκευή πέλματος δεν αρκεί μόνο το πελματογράφημα θα πρέπει να υπάρχει και να έχει βρεθεί και η πάθηση, μόνο τότε έχουμε πέλμα εξατομικεύμενο γαι τον συγκεκριμένο πάσχοντα και για την συγκεκριμένη πάθηση που έχει διαγνωσθεί.
Κάθε πελματογράφημα θα πρέπει να συνοδεύεται από διάγνωση (όπως πχ η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία) από ιατρό εξειδικευμένο που να έχει σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο. (Foot & Ankle Fellowship)
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην χρησιμότητα του πελματογραφήματος (κινητική ανάλυση βάδισης ) στις περίπτωσεις που υποπτευόμαστε η υπάρχει διαβητικό πόδι (μία πάθηση δηλαδή των κάτω άκρων που πρόκυπτει από τον διαβήτη και που μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί προκλινικά πριν την εμφάνιση δηλαδή του διαβήτη σε κλινικό επίπεδο.
Είναι χρήσιμο επίσης να τονιστεί ότι η εξέταση αυτή είναι εντελώς ανώδυνη και χωρίς χρήση καμμίας ακτινοβολίας, μπορεί να εφαρμοστεί σε ενήλικες και παιδιά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΔΕΚΑΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

Ποιοι είναι οι 10 «μαγικοί» αριθμοί της υγείας που πρέπει να γνωρίζουμε;


Γνωρίζουμε το ύψος μας, το βάρος μας, το νούμερο του παπουτσιού μας, αλλά ξέρουμε ποιοι είναι εκείνοι οι αριθμοί, που έχουν ζωτική σημασία για την υγεία μας; Για μία γρήγορη εκτίμηση, ας ελέγξουμε τους 10 αριθμούς, που ακολουθούν.


Χοληστερίνη
«Τέλεια» επίπεδα χοληστερίνης δεν υπάρχουν, ωστόσο γενικά ορίζονται ως εξής: μικρότερη του 200 mg/dL επιθυμητή, μεταξύ 200 και 239 mg/dL οριακά υψηλή, 240 mg/dL και άνω υψηλή. Το νούμερο αυτό προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τόσο την «καλή» (HDL) όσο και την «κακή» χοληστερόλη (LDL). Τα τριγλυκερίδια δε, είναι σε φυσιολογικά όρια όταν είναι χαμηλότερα από 150 mg/dL.
Δείκτης Μάζας Σώματος
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στη ζυγαριά για να «μετρήσουν» την υγεία τους, η αλήθεια είναι, ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι εκείνος που έχει σημασία. Για να τον υπολογίσετε, διαιρέστε το βάρος σας (σε κιλά) με το ύψος σας (σε εκατοστά), μετά διαιρέστε το αποτέλεσμα αυτό ξανά με το ύψος σας. Αν και υπάρχει κάποια παραλλαγή στο ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός για τη μάζα σώματος, σε γενικές γραμμές, ο αριθμός αυτός για έναν ενήλικα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 18,5 και του 24,9.
Μέτρηση της μέσης
Όπως ακριβώς και ο ΔΜΣ, έτσι και η περίμετρος της μέσης είναι ένας αριθμός, που υποδεικνύει την υγεία. Έρευνες αναφέρουν, ότι αυτοί που αποθηκεύουν λίπος γύρω από τη μέση έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή προσβολή και διαβήτη, ενώ οι πιθανότητες αυξάνονται σε περιπτώσεις, όπου η περίμετρος της μέσης είναι πάνω από 82 εκατοστά στις γυναίκες και 94 εκατοστά για τους άντρες.
Θερμίδες
Ο μαγικός αριθμός είναι 2.000 θερμίδες ημερησίως για μία υγιή γυναίκα, προκειμένου να διατηρεί το βάρος της και 2.500 θερμίδες για έναν άντρα, ενώ για τις εγκύους, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος τα νούμερα αυτά διαφοροποιούνται ανά περίσταση. Από τις 2.000 αυτές θερμίδες (και τις 2.500 για τους άντρες) το ποσοστό λίπους ημερησίως πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 25%-35%.
Κατανάλωση αλκοόλ
Οι άντρες μπορούν να καταναλώνουν μάξιμουμ 3 με 4 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, δηλαδή λιγότερα από δύο μεγάλα ποτήρια μπύρας (όχι περισσότερα από 21 ποτήρια την εβδομάδα), ενώ στην περίπτωση των γυναικών, τα νούμερα αυτά αλλάζουν σε 2-3 την ημέρα, δηλαδή 250ml κρασί την ημέρα και μάξιμουμ 14 ποτήρια την εβδομάδα, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους.
Αλάτι
Μόλις 6 γραμμάρια είναι η προτεινόμενη, από τους γιατρούς, ποσότητα αλατιού, που πρέπει να λαμβάνει ένας μέσος ενήλικας καθημερινά. Με άλλα λόγια, ένα κουταλάκι του γλυκού. Ωστόσο, επειδή πολλά προϊόντα «κρύβουν» αλάτι μέσα τους, η πλειονότητα των ανθρώπων υπερβαίνει αυτό το νούμερο φτάνοντας στα 8.6 γραμμάρια την ημέρα.
Πίεση
Για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, τα αυξημένα επίπεδα πίεσης είναι αναμενόμενα, τη στιγμή που τα προτεινόμενα βρίσκονται μεταξύ των 90/60 και 120/80, όπου ο πρώτος αριθμός είναι η λεγόμενη «μεγάλη» πίεση (που μετρά το μάξιμουμ της πίεσης της καρδιάς όταν αυτή χτυπά) και ο δεύτερος είναι η «μικρή», αυτή δηλαδή που μετρά τη χαμηλότερη πίεση της καρδιάς, όταν αυτή ηρεμεί μεταξύ των χτύπων. Η χαμηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα ενώ η υψηλή αντίθετα, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών προβλημάτων.
Καρδιακοί παλμοί
Η κανονική καρδιακή συχνότητα για έναν υγιή ενήλικα είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική κατάσταση και ενδεχομένως κάποια φαρμακευτική αγωγή. Όσοι έχουν καλή φυσική κατάσταση, κανονικά έχουν χαμηλότερο καρδιακό παλμό, ενώ στην περίπτωση που αντιληφθείτε, ότι ο καρδιακός ρυθμός σας είναι απότομα πιο αργός ή ταχύτερος από τον κανονικό (περιπτώσεις αρρυθμίας δηλαδή), τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Σάκχαρο
Ο έλεγχος για τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα γίνεται κανονικά μετά από μία περίοδο νηστείας και οι τιμές του σακχάρου ορίζονται ως εξής: πάνω από το 126 mg/dl (χωρίς να προηγηθεί νηστεία), όταν επαναλαμβάνονται τουλάχιστον μία φορά ακόμη, είναι συνώνυμες του σακχαρώδη διαβήτη. Αν οι τιμές αυτές είναι κάτω από 100 mg/dl η πιθανότητα ύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη πρακτικά εκμηδενίζεται. Όταν όμως παρατηρούνται τιμές σακχάρου μεταξύ 101 και 125 mg/dl, γεγονός που καλείται διαταραχή της γλυκόζης νηστείας (προδιαβητική κατάσταση), χρειάζεται μία ειδική εξέταση, που λέγεται καμπύλη γλυκόζης. Ωστόσο, το χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.
Ύπνος
Ο ύπνος είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και αρκετές μελέτες προτείνουν διαφορετικούς αριθμούς στην ερώτηση «πόσες ώρες ύπνου είναι ιδανικές για τον άνθρωπο;» Ωστόσο, αν και η κοινή λογική λέει, ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να κοιμάται όσες ώρες αισθάνεται ότι ξεκουράζεται, οι ώρες αυτές δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 5 ημερησίως, καθώς τόσο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός για να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειάς του, να συμβάλλει στην αναδιοργάνωση των κυττάρων του και να έχει μία ισορροπημένη καρδιακή λειτουργία.

7 δυναμωτικές τροφές για πολλή ενέργεια


Η μόνη λύση για να υπερνικήσουμε την κόπωση, βρίσκεται σε τροφές που συνδυάζουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, περιέχοντας λίγες θερμίδες, λίπη και ζάχαρη.


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας δεν είναι ιδιαίτερα υγιής και αυτό συχνά επηρεάζει το σώμα και τον οργανισμό μας. Λίγο η κούραση στη δουλειά, λίγο η έλλειψη ενός καλού ύπνου, φτάνει ένα σημείο της ημέρας που νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν και αδυνατούμε να προβούμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Συνήθως το πρωινό είναι ένα γεύμα που προσπερνάμε και έπειτα ή τρώμε ένα γεύμα γεμάτο από κορεσμένους υδατάνθρακες ή επιλέγουμε κάποιο σνακ με ζάχαρη που απλά μας ανοίγει περισσότερο την όρεξη. Η μόνη λύση για να υπερνικήσουμε την κόπωση, βρίσκεται ωστόσο σε τροφές που συνδυάζουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, περιέχοντας λιγότερες από 200 θερμίδες και χωρίς λίπη και ζάχαρη.
Καρύδια και αμύγδαλα
Τίποτα δε βοηθάει περισσότερο στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όσο λίγα αμύγδαλα. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 23 αμύγδαλα το πρωί συνδράμουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου για την υπόλοιπη ημέρα, γι’ αυτό να μην αποφεύγετε αυτό το γεύμα.
Αν πάλι έχετε περιορισμένο χρόνο ή νιώθετε το άγχος να σας καταβάλλει, φάτε 12-14 καρύδια. Τα ω-3 λιπαρά που περιέχουν, θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας και θα τονώσουν το μυαλό σας.
Για κάτι πιο… πικάντικο, μπορείτε να ψήσετε 2 μπολ καρύδια σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν στους 190 βαθμούς κελσίου. Να σημειωθεί ότι το πιπέρι καγιέν έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα
Η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μειώσετε την αίσθηση της πείνας, λόγω των υψηλών επίπεδων πρωτεΐνης που διαθέτει, δίνοντας άμεσα ενέργεια στον οργανισμό.
Για ένα υγιές και δυναμικό πρωινό, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά γιαουρτιού σε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην υγιή πέψη και την ανοσία του οργανισμού, ενώ αποτρέπουν το φούσκωμα.
Μπορείτε επίσης να προσθέτετε γάλα στον καφέ σας ή ακόμη καλύτερα να καταναλώνετε στο πρωινό σας, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, γιατί όσο και αν η καφεΐνη μας ωθεί να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας, η τακτική κατανάλωση μπορεί σε βάθος χρόνου να επηρεάσει την υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου που χάνεται στα ούρα.
Αβοκάντο και ελαιόλαδο
Ένα αβοκάντο την ημέρα την… πείνα κάνει πέρα και μάλιστα είναι ιδιαίτερα δυναμωτικό το μεσημέρι. Τα μονοακόρεστα λίπη στο αβοκάντο και το ελαιόλαδο, κάνουν καλό στην καρδιά και επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου ώστε να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Επιπλέον, το ελαϊκό οξύ στο ελαιόλαδο, βοηθά στην καταπολέμηση της πείνας, ενεργοποιώντας μια περιοχή στον εγκέφαλο που ενημερώνει το σώμα ότι είναι χορτάτο.
Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία των νεφρών και της πίεσης, καθώς και σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β που βοηθά το σώμα να παράγει και να διατηρήσει νέα κύτταρα.
Αν λοιπόν έχετε όρεξη για ένα μεσημεριανό σνακ, επιλέξτε ένα μικρό αβοκάντο, βγάλτε το κουκούτσι, κόψτε το σε κομμάτια και στη συνέχεια περιχύστε το με ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με αλάτι και πιπέρι.
Καλά βρασμένο αυγό
Με 80 περίπου θερμίδες, ένα καλά βρασμένο αυγό, περιέχει πολλές πρωτεΐνες και μπορεί να συγκρατήσει την όρεξή σας για ώρες. Ένα πρωινό πλήρες σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε υδατάνθρακες έχει αποδειχτεί πως μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα κορεσμού ακόμη και για τρεις και τέσσερις ώρες αργότερα, περισσότερο δηλαδή από ένα πρωινό χαμηλό σε πρωτεΐνες αλλά πλούσιο σε υδατάνθρακες. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί σε σχέση με τους υδατάνθρακες και για αυτό παρέχει αίσθηση κορεσμού και υψηλά επίπεδα ενέργειας.
Ένα βραστό αυγό είναι το πιο απλό γεύμα και χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να ετοιμαστεί. Βράστε μερικά όταν έχετε χρόνο και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για να έχετε ένα έτοιμο γεύμα όλη την εβδομάδα. Όταν έρθει η ώρα να τα καταναλώσετε, πασπαλίστε τα με πάπρικα, πιπέρι και αλάτι και στύψτε λίγο χυμό λεμονιού για ένα δυναμωτικό σνακ.
Blueberries (Μύρτιλλα)
Μετά το γεύμα δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για επιδόρπιο, από ένα μπολ με blueberries και γιαούρτι λίγων λιπαρών. Κάθε μπολ περιέχει λίγες θερμίδες χωρίς λιπαρά και θα οξύνει τη συγκέντρωσή σας για το υπόλοιπο της ημέρας.
Τα blueberries είναι από τις πιο πλούσιες αντιοξειδωτικές τροφές, με τις ενώσεις τους να προκαλούν ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Μια πολύ καλή λύση λοιπόν θα ήταν να αντικαταστήσετε τον απογευματινό καφέ με ένα ποτήρι χυμού από blueberries. Ειδικά τα άτομα με προβλήματα μνήμης λόγω ηλικίας, έχει αποδειχτεί πως λειτουργούν καλύτερα αν πίνουν ένα ποτήρι χυμού από blueberries καθημερινά.
Μαύρη σοκολάτα
Πολλές φορές η δουλειά μπορεί να δημιουργήσει άγχος, το οποίο μειώνει την ενέργειά μας για το υπόλοιπο της ημέρας. Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να καταναλώσετε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας. Όχι μόνο απελευθερώνει τις ενδορφίνες που θα βελτιώσουν αμέσως τη διάθεσή σας, αλλά επηρεάζει και τη σεροτονίνη, η οποία κατευνάζει τα νεύρα.
Πλούσια σε φλαβονοειδή, η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτική δύναμη που εμποδίζει τη βλάβης των κυττάρων, ενώ συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνουμε, αφού ένα με δύο κομμάτια είναι αρκετά.
Εσπεριδοειδή
Αν θέλετε να τονώσετε την ενέργειά σας, δεν είναι ανάγκη να φάτε κάτι, αφού μπορείτε… να το μυρίσετε. Τα αρώματα των εσπεριδοειδών έχει αποδειχτεί ότι δημιουργούν εγρήγορση, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε να μυρίσετε ένα πορτοκάλι. Μετά μπορείτε να το φάτε, με τα φυσικά σάκχαρά του να χωνεύονται μέσα σε 30 λεπτά, προσφέροντας γρήγορη ενέργεια.
Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες και διάφορους υδατάνθρακες που προσφέρουν ενέργεια για περισσότερη ώρα από κάποιο γλυκό. Εννοείται φυσικά ότι τρώγοντας για παράδειγμα ένα γκρέιπφρουτ πριν από το γεύμα, μπορείτε να χάσετε και βάρος, οπότε κόψτε το στη μέση, βγάλτε τη φλούδα και πασπαλίστε το με μισό φλιτζάνι τριμμένο τυρί.

17 τροφές- εχθροί του καρκίνου του μαστού


Μπορεί η κληρονομικότητα να αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, αλλά οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής της κάθε γυναίκας έχουν βασικό μερίδιο ευθύνης για την εμφάνιση της νόσου.


Συγκριμένα, υπάρχουν 17 τροφές, οι οποίες συμβάλουν στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά βοηθούν και στον περιορισμό των μεταστάσεων, εφόσον έχετε ήδη εμφανίσει τη νόσο.
Κουρκουμάς
Σε μία μελέτη που έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι ο κουρκουμάς συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και ειδικά μάλιστα όταν υπάρχουν περιπτώσεις εξάπλωσης στους πνεύμονες.
Μούρα
Σύμφωνα με μια μελέτη, τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα μουρα βοηθούν να σταματήσει η ανάπτυξη και η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων μορφών καρκίνου.
Ντομάτες
Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια πηγή ελαϊκού οξέος, το οποίο, όπως αναφέρουν διάφορες μελέτες, αποτελεί βασικό σύμμαχο στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου.
Κόκκινο κρασί
Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το κόκκινο κρασί θεωρείται «ευεργετικό» για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, περισσότερα από δύο ποτήρια την ημέρα, ενδέχεται να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.
Το κόκκινο κρασί μάλιστα φαίνεται πως βοηθά να μειωθούν οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας σε γυναίκες, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο, ενώ μία μελέτη αποκάλυψε ακόμη, ότι η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στη θεραπεία ακτινοβολίας, προστατεύοντας παράλληλα τα υγιή κύτταρα από ενδεχόμενες βλάβες.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών και όλα τα άλλα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν γλυκοσινολάτες, ουσίες που είναι ισχυροί «μαχητές» στον πόλεμο κατά του καρκίνου. Μάλιστα, φαίνεται να έχουν τον πιο επωφελή συνδυασμό των γλυκοσινολατών, όταν πρόκειται για την αποτροπή του καρκίνου του μαστού και άλλων τύπων καρκίνου.
Χυμός ροδιού
Πολλά υποσχόμενη έρευνα στο Ισραήλ δείχνει, ότι ο χυμός ροδιού καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αφήνοντας μόνο τα υγιή κύτταρα ενώ μπορεί να εμποδίσει τη διαμόρφωση νέων καρκινικών κυττάρων.
Πράσινο τσάι
Αρκετές μελέτες δείχνουν, ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και εμποδίζει την εξάπλωσή του σε γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη της επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), μια ένωσης με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Λάδι από λιναρόσπορο
Το λάδι που προέρχεται από λιναρόσπορο, περιέχει υψηλά επίπεδα σε λιγνάνες, μία από τις κύριες κατηγορίες των φυτοοιστρογόνων (χημικά όμοια με τα οιστρογόνα που επίσης δρουν ως αντιοξειδωτικά), που μπορούν να προστατεύσουν από τα καρκινικά κύτταρα, που εξαρτώνται από τα οιστρογόνα.
Σκόρδο
Σύμφωνα με μελέτες, μία ακόμη ευεργετική ιδιότητα του σκόρδου είναι, ότι εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με κρέας. Συγκεκριμένη έρευνα, έδειξε, ότι το σκόρδο μειώνει τις καρκινογόνες χημικές ουσίες (του μαγειρεμένου κρέατος), που μπορεί να συνδεθούν με τον καρκίνο του μαστού.
Μπρόκολο-κουνουπίδι
Το μπρόκολο περιέχει ινδολο-3-καρβινόλη (I3C), μία μεγάλης βιολογικής σημασίας ένωση, η οποία βρίσκεται κυρίως στα σκουροπράσινα λαχανικά (αλλά και αλλού) και καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού, μετατρέποντας τον τύπο των οιστρογόνων, που προκαλούν καρκίνο σε οιστρογόνα πιο ήπιας μορφής. Πλούσια πηγή ινδόλης-3-καρβινόλης είναι επίσης το κουνουπίδι.
Σπανάκι
Μια μελέτη αποκάλυψε ότι, οι γυναίκες που έτρωγαν σπανάκι, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με όσες δεν επέλεγαν το σπανάκι στο εβδομαδιαίο τους μενού.
Γκρέιπ φρουτ
Το γκρέιπ φρουτ εκτός των άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων του, είναι, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, κυρίαρχος παράγοντας αναστολής εμφάνισης και πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.
Κεράσια
Μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν, ότι συγκεκριμένες ενώσεις που περιέχονται στα κεράσια και μάλιστα τα σκουρόχρωμα, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην παρεμπόδιση της εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Φαιοφύκη (είδος από θαλάσσιο φύκι)
Μια διατροφή πλούσια σε κατανάλωση φυκιών, σύμφωνα με μια μελέτη στο UC Berkeley, παρέχει φυτοοιστρογονικές ιδιότητες στον γυναικείο οργανισμό ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οιστραδιόλης ορού. Επιπλέον, τα φύκια περιέχουν χλωροφύλλη και λιπαρά οξέα, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αλλά και φουσοϊδάνη, που διεγείρει την απόπτωση, δηλαδή τον κυτταρικό θάνατο, των καρκινικών κυττάρων.
Αγκινάρες
Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας, συμβάλλει επίσης στον κυτταρικό θάνατο και μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Μια ιταλική μελέτη, αποκάλυψε ότι τα φλαβονοειδή στις αγκινάρες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

8 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί στη Γαλλία


Ανεξαρτήτως εποχής, η Γαλλία είναι ένας ταξιδιωτικός προορισμός με σταθερό ενδιαφέρον και για πολλούς αποτελεί όνειρο ζωής να επισκεφθούν διάφορες περιοχές της. Η άνοιξη όμως είναι μια εποχή που ενδείκνυται ακόμη περισσότερο για ένα ταξίδι στις γαλλικές… ομορφιές.


Η Γαλλία είναι μια χώρα με σταθερό τουριστικό ενδιαφέρον. Πλούσια, τόσο σε φυσικές ομορφιές, αξιοθέατα και ιστορία, όσο και σε γαστρονομικές απολαύσεις και διασκέδαση, είναι ο απόλυτος προορισμός, ιδιαίτερα την άνοιξη.
Από το ρομαντικό Παρίσι μέχρι τις γαλλικές ακτές του Νότου και από τις μαγευτικές μεσαιωνικές της πόλεις μέχρι την εξοχή του Βορρά, η Γαλλία καλύπτει διαχρονικά όλα τα γούστα των ταξιδιωτών.
Ας δούμε λοιπόν 8 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο.
Παρίσι
Τι να πει κανείς για το Παρίσι; Η πόλη του φωτός είναι από τις δημοφιλέστερες πρωτεύουσες της Ευρώπης και ιδανική τόσο για ένα ρομαντικό ταξίδι, όσο και για αναψυχή, με περιήγηση σε όλα τα περίφημα μνημεία του. Ο πύργος του Eiffel είναι το σύμβολο της πόλης, το μουσείο του Λούβρου ( www.louvre.fr/en ) είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων αναβιώνει την περίφημη ιστορία του Βίκτωρος Ουγκώ και οι όχθες του ποταμού Σηκουάνα αποτελούν το καταλληλότερο τοπίο για έναν ανοιξιάτικο περίπατο. Μπορείτε επίσης να περάσετε τη μέρα σας κάνοντας βόλτες στο κέντρο της πόλης για ψώνια ή πίνοντας τον καφέ σας και κρασί σε ένα από τα αμέτρητα bistro της πόλης.
Βερσαλλίες
Οι Βερσαλλίες ( www.chateauversailles.fr/homepage ) βρίσκονται στα δυτικά προάστια του Παρισιού και αποτελούν την πιο πλούσια περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας. Η ιστορία τους φημίζεται από την εποχή της γαλλικής επανάστασης, όταν το παλάτι των Βερσαλλιών αποτελούσε το σπίτι της βασιλικής οικογένειας πριν αυτή οδηγηθεί στην γκιλοτίνα. Εκτός πάντως από το παλάτι, το οποίο ξεχωρίζει για την αριστοκρατική, κλασική αρχιτεκτονική του, μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο κήπος των Βερσαλλιών. «Χαθείτε» στα δρομάκια του για μια ολόκληρη μέρα και όταν νυχτώσει, δειπνήσετε σε κάποιο καλό εστιατόριο που σερβίρει παραδοσιακά, γαλλικά πιάτα.
Bordeaux
Το Bordeaux αποτελεί μια αρκετά ιδιαίτερη και ξεχωριστή πόλη στη Νοτιοδυτική Γαλλία, διαφέροντας από τουριστικές περιοχές που θα συναντήσετε σε άλλες περιοχές της χώρας. Κι αυτό γιατί έχει αποτελέσει σταυροδρόμι πολιτισμών και αγγλική αποικία. Το πανεπιστήμιο της πόλης δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με τα κρασιά, αφού το Bordeaux είναι η πρωτεύουσα των οινοπαραγωγών περιοχών ανά τον κόσμο. Το κρασί του Bordeaux παράγεται από τον 8ο αιώνα και αποτελεί το… βαρύ πυροβολικό της οικονομίας της πόλης.
Κάννες
Ωραίο το Παρίσι, αλλά αν μιλάμε για άνοιξη και κυρίως καλοκαίρι, το επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος στη Γαλλία, μετατίθεται στη Γαλλική Ριβιέρα και ειδικότερα στις Κάννες. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα οι Κάννες ήταν ένα μικρό χωριό, αλλά όλα άλλαξαν όταν η γαλλική αριστοκρατία άρχισε να αγοράζει εξοχικά στην περιοχή και τη μετέτρεψε σε δημοφιλές θέρετρο. Εκτός από την υπέροχη θέα στην Κυανή Ακτή, οι Κάννες είναι το καλύτερο μέρος που μπορείτε να επισκεφθείτε τον Μάιο όταν διεξάγεται το παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ κινηματογράφου (www.festival-cannes.fr ) με την παρουσία αστεριών του Hollywood. Πού αλλού θα πιείτε το ποτό σας δίπλα σε διάσημους ηθοποιούς και σκηνοθέτες;
Monaco
Ο πιο κοσμοπολίτικος προορισμός ολόκληρης της Μεσογείου, είναι το πριγκιπάτο του Monaco. Όπως και οι Κάννες, βρίσκεται στην Κυανή Ακτή και είναι τόσο μικρό που αποτελεί το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος στον κόσμο. Τα σκάφη των εφοπλιστών είναι αναπόσπαστο τμήμα του λιμανιού, ενώ ιδιαίτερη φήμη έχει και το καζίνο της περιοχής. Το μεγάλο ετήσιο γεγονός του πριγκιπάτου είναι το grand prix της F1 (www.formula1.com/races/in_detail/monaco_869/ ) που διεξάγεται στους δρόμους της πόλης κάθε Μάιο και συγκεντρώνει διάσημους από κάθε χώρο. Αν θέλετε να νιώσετε κοσμοπολίτικο αέρα αλά Grace Kelly, το Monaco είναι η περιοχή που πρέπει να επισκεφθείτε.
Avignon/Lyon
Αν αναζητάτε ένα ταξίδι κουλτούρας και τέχνης και θέλετε να επισκεφθείτε μνημεία ιστορικής σημασίας από άλλες εποχές, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνδυάσετε μια εξόρμηση στις πόλεις Avignon και Lyon. Απέχουν 230 χλμ. μεταξύ τους και συγκεντρώνουν και οι δύο μεγάλο ενδιαφέρον.
Η Avignon ξεχωρίζει για τη γοτθική αισθητική της και είναι γνωστή ως έδρα των 7 παπών γαλλικής καταγωγής από το 1309 έως το 1377. Σήμερα είναι το πολιτιστικό κέντρο της Γαλλίας προάγοντας τις τέχνες, με πολλούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να την επισκέπτονται όλο το χρόνο.
Η Lyon από την άλλη, με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια της, είναι βγαλμένη από την εποχή της Αναγέννησης με πολλά σπίτια και μουσεία να εκθέτουν αντικείμενα από αυτή την εποχή. Μπορεί Avignon και Lyon να μη φημίζονται ως κέντρα διασκέδασης, αλλά αυτό το ταξίδι στη Νότια Γαλλία είναι σίγουρα ιδανικό και για τους λάτρεις της ιστορίας και των τεχνών.
Chamonix
Το Chamonix είναι το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο των Άλπεων και ένα από τα πιο γνωστά ανά τον κόσμο. Με υψόμετρο στα 1.035 μέτρα, είναι ο παράδεισος όσων ασχολούνται με σκι και ορειβασία και δεν είναι τυχαίο που φιλοξένησε τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924. Τα ξενοδοχεία και τα σαλέ του είναι μεν ακριβά, αλλά θα σας αποζημιώσουν με τη θέα και τις γευστικά γαλλικά πιάτα που προσφέρουν.
Nίκαια
Η Νίκαια είναι η… πρωτεύουσα της μεσογειακής ακτογραμμής της χώρας και δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί το δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό μετά το Παρίσι. Η μοναδικότητα της περιοχής έγκειται στο ότι συμπυκνώνει όλα τα στοιχεία της Κυανής Ακτής χωρίς να είναι τόσο ακριβή όσο οι Κάννες και το Monaco. Θα συναντήσετε λοιπόν και τα φοινικόδεντρα και τις αμμουδιές και τη νυχτερινή ζωή με τα cocktails, αλλά παράλληλα θα βρείτε και μουσεία και πολλές γνωστές μπουτίκ στο κέντρο της πόλης για να κάνετε τα ψώνια σας. Η Nίκαια συνδυάζει όλα τα θετικά στοιχεία κάθε τουριστικού προορισμού στη Γαλλία και είναι μια πόλη που θα σας μείνει αξέχαστη.

Οι 10 «νοστιμότερες» πόλεις του κόσμου


Το φαγητό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, τόσο που μπορεί να αποτελέσει ακόμα και την αιτία για ένα ταξίδι μας. Όλοι μας έχουμε πλέον, μια αγαπημένη εθνική κουζίνα και ως εκ τούτου έχουμε και ως «Μέκκα» την αντίστοιχη περιοχή από όπου προέρχεται. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν, στις 10 «νοστιμότερες» πόλεις του κόσμου…


Έχετε σκεφτεί ποτέ να ταξιδέψετε για χάρη μιας τοπικής κουζίνας; Σίγουρα οι παρακάτω πόλεις προσφέρουν πολλούς περισσότερους λόγους για να τις επισκεφθείτε, αλλά αν το κάνετε, θα πρέπει να ξέρετε τι και πού να φάτε. Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Παρίσι και το Τόκυο, ποια είναι η πιο γευστική πόλη;
Νέα Υόρκη
Η Νέα Υόρκη είναι μια παγκόσμια μεγαλούπολη και θα μπορούσαμε να σας απαριθμήσουμε εκατοντάδες λόγους γιατί πρέπει να την επισκεφθείτε. Το φαγητό της θα ήταν σίγουρα, μέσα στους σημαντικότερους. Διαθέτει πάνω από 10 χιλιάδες εστιατόρια και καθώς είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θα συναντήσετε μέσα στα όριά της, κουζίνες από όλο τον κόσμο.
Τόκυο
Το μακρινό Τόκυο μοιάζει αρκετά εξωτικό στον δυτικό πολιτισμό και η ιαπωνική κουζίνα εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Τα ψάρια είναι τα βασικά συστατικά της κουζίνας του και αν ταξιδέψετε στην ιαπωνική πρωτεύουσα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε μια βόλτα από την ιχθυαγορά του Tsukiji. Καθημερινά 2500 κιλά ψάρια πωλούνται για να σερβιριστούν κυρίως ως sushi. Εκτός των άλλων, πρόκειται και για την πόλη με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα φαγητού…
Λυών
Η Λυών είναι το επίκεντρο της γαλλικής κουζίνας. Εκεί το φαγητό άρχισε να παίρνει μορφή Τέχνης, με πολλούς σεφ να επιδεικνύουν το ταλέντο τους στον τομέα. Αλλά δεν είναι μόνο η υψηλή κουζίνα που αξίζει στη Λυών, μιας και η πόλη προσφέρει φαγητό για όλα τα γούστα. Η βάση δίνεται κυρίως στις παραδοσιακές συνταγές, με τα τοπικά εστιατόρια «bouchons» να είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε την καλύτερη τοπική κουζίνα, σε συνδυασμό με κάποια από τα καλύτερα γαλλικά κρασιά.
Βαρκελώνη
Ένας από τους λόγους που η Βαρκελώνη αναρριχήθηκε στη λίστα με τις δημοφιλέστερες πόλεις μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, είναι σίγουρα και η μοντέρνα καταλανική κουζίνα. Κρέας με θαλασσινά, φρούτα με πουλερικά και ψάρι με ξηρούς καρπούς, καθώς και η coca -καταλανική εκδοχή της πίτσας- όλα οδηγούν στη γενική παραδοχή ότι το φαγητό που θα δοκιμάσετε στην πόλη του Gaudi, θα σας μείνει αναμφισβήτητα αξέχαστο. Να σημειωθεί επίσης, ότι στη συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται μια παγκοσμίου φήμης αγορά, η Boqueria, όπου θα βρείτε από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φρέσκο ψάρι και κρέας, μέχρι τυριά, αλλαντικά και φυσικά, αμέτρητα tapas.
San Sebastian
Εκτός από τη Βαρκελώνη, μια ακόμη ισπανική πόλη που αξίζει να επισκεφθείτε για το φαγητό της είναι το San Sebastian στη χώρα των Βάσκων. Ξεχωρίζει για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει την έννοια του φαγητού. Εκεί, ένα απλό γεύμα μπορεί να μετατραπεί σε ένα φαντασμαγορικό γεγονός. Αξίζει να επισκεφθείτε την αγορά La Brecha το πρωί, ενώ «must» θεωρούνται τα tapas με τη συνοδεία κρασιού, σήμα κατατεθέν της βασκικής κουζίνας.
Παρίσι
Από ένα τέτοιο αφιέρωμα δε θα μπορούσε να λείπει ποτέ η παριζιάνικη κουζίνα. Η γαλλική πρωτεύουσα φημίζεται για την πληθώρα καλών εστιατορίων και για τα μπιστρό της. Ωστόσο τα ζαχαροπλαστεία της αποτελούν έναν ξεχωριστό κομμάτι της γευστικής κουλτούρας της πόλης. Το Παρίσι έχει προσφέρει τα μέγιστα στην προώθηση της παγκόσμιας κουζίνας, αλλά αν δεν μπορείς να αντισταθείς σε κάτι, αυτό είναι σίγουρα τα γλυκά του.
Κοπεγχάγη
Το πολυβραβευμένο εστιατόριο Noma έκανε την Κοπεγχάγη ή η Κοπεγχάγη έκανε το Noma; Το Noma ( http://noma.dk ) θεωρείται από πολλούς, το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο και πράγματι, αναρωτιέσαι αν η κουζίνα της πρωτεύουσας της Δανίας είναι που το δημιούργησε ή αν η φήμη του ανύψωσε την Κοπεγχάγη ως πόλη που μπαίνει οπωσδήποτε σε τέτοια αφιερώματα. Η αλήθεια βρίσκεται μάλλον, κάπου στη μέση. Από τα εστιατόριά της μέχρι τις καφετέριες και το τοπικό catering, η Κοπεγχάγη έχει εξευγενίσει τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της και δικαίως θεωρείται η γαστρονομική πρωτεύουσα της Σκανδιναβίας.
Λονδίνο
Μιλώντας για παγκόσμια κουζίνα, το Λονδίνο είναι από τις πόλεις που κατάφεραν να συνδυάσουν τις νοστιμιές όλου του κόσμου. Καταρχάς πρόκειται για τη βάση πολλών διάσημων σεφ όπως είναι ο Jaime Oliver, αλλά το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται σε αγορές όπως αυτή του Borough. Η γαστρονομική πολυμορφία της αγγλικής πρωτεύουσας ως σταυροδρόμι πολιτισμών και κουζινών, δημιουργεί μια από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να επιλέξετε να γευματίσετε.
Σάο Πάολο
Το Σάο Πάολο είναι το επίκεντρο της Λατινικής Αμερικής και όπως είναι λογικό, η βραζιλιάνικη αυτή μεγαλούπολη αποτελεί και ένα σημαντικό σταθμό στο θέμα του φαγητού. Πάντοτε η φήμη της κουζίνας του Σάο Πάολο ήταν ξακουστή, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί παγκοσμίως. Το μυστικό είναι η μίξη διαφορετικών εθνικών κουζινών, αφού το Σάο Πάολο αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών. Στις γεύσεις της πόλης θα συναντήσετε μεταξύ άλλων, ιταλικές, ιαπωνικές και λιβανέζικες γευστικές αποχρώσεις και αυτός ο συνδυασμός είναι μοναδικά εκρηκτικός...
Bangkok
Αν σας αρέσουν οι δυνατές γεύσεις και τα έντονα αρώματα, τότε η Bangkok είναι ο ιδανικός γαστρονομικός προορισμός για εσάς. Η ταϋλανδέζικη κουζίνα διακρίνεται για την ποικιλία πικάντικων και γλυκόξινων συνταγών και είναι από τις περιπτώσεις που αξίζει κανείς να δοκιμάσει street food. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αντισταθείς σε αυτές τις δελεαστικές μυρωδιές που θα συναντήσεις σε όλη την πόλη.

Σαμπάνια: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Η σαμπάνια είναι σίγουρα, ένα από τα πιο συναρπαστικά κρασιά του κόσμου. Διαχρονική, εκλεπτυσμένη, πρωταγωνίστρια των γιορτών και της χαράς, με μεγάλη ιστορία και αίγλη, η αυθεντική σαμπάνια εξακολουθεί να αποτελεί… είδος πολυτελείας.


Με γαλλική καταγωγή, η σαμπάνια κατάφερε γρήγορα να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Το κόστος της όμως παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και η ίδια πλέον έχει να ανταγωνιστεί τα φθηνά υποκατάστατα που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.
Όπως και να έχει, η ίδια εξακολουθεί να διατηρεί την ακαταμάχητη γοητεία της, να ευφραίνει τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και να… «αφρίζει» ευχάριστα σε κάθε εξαιρετική περίσταση. Ας γνωρίσουμε καλύτερα την φινετσάτη «champagne» όπως την παρουσίασε το Askmen.
Επικοινωνιακή «φούσκα» ή σταθερή αξία;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα διαπιστώσουμε ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει τελικά τα πάντα. Υπάρχουν προϊόντα που παρά την γενικευμένη ύφεση, διατηρούν το κόστος τους αμετάβλητο και δείχνουν να μην επηρεάζονται διόλου από τις εξωτερικές συγκυρίες. Η σαμπάνια ή το χαβιάρι, είναι δύο απτά τυπικά παραδείγματα.
Πώς όμως, εξηγείται αυτό; Για μερικούς τα ακριβά προϊόντα, είναι σχεδόν πολύτιμα. Κουβαλούν το δικό τους μύθο, έχουν όνομα βαρύ σαν ιστορία, ενώ περιβάλλονται με τη μυστηριώδη αίγλη του παρελθόντος. Το υψηλό τους κόστος είναι συνυφασμένο με την σπανιότητά τους, την πολυδάπανη και χρονοβόρα επεξεργασία τους, τον περιορισμένο χρόνο διάθεσής τους κ.ά. Όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε και πολλά προϊόντα, έχουν κόστος δυσανάλογα μεγάλο, σε σύγκριση με την πραγματική τους ποιότητα και αξία. Στις περιπτώσεις αυτές το υπέρογκο κόστος, είναι αποτέλεσμα καλής επικοινωνιακής στρατηγικής και επιτυχημένης διαφημιστικής εκστρατείας.
Η… «οικοδέσποινα» των γιορτών
Τι μας έρχεται στο μυαλό, όταν σκεφτόμαστε τη σαμπάνια; Συνήθως εκδηλώσεις χαράς, μεγάλες δεξιώσεις, γλέντια γάμου με το κόψιμο της τούρτας και το συνοδευτικό άνοιγμα της σαμπάνιας για το καλό ή επινίκιοι εορτασμοί με το αναπόφευκτο κατάβρεγμα. Το χαρακτηριστικό «ποπ» του φελλού, σηματοδοτεί την έναρξη της γιορτής και ο αφρώδης οίνος ξεκινάει να ρέει άφθονος.
Στις αρχές του 18ου αιώνα, η σαμπάνια χρησιμοποιήθηκε ως βασιλικό ποτό στα ανάκτορα και έκτοτε παρέμεινε συνδεδεμένη άρρηκτα με τις μεγάλες εκδηλώσεις και τους λαμπρούς εορτασμούς.
Βέβαια ο αφρώδης οίνος της διασκέδασης και του γλεντιού, εξακολουθεί να παραμένει ακριβός, σχεδόν απλησίαστος για τους περισσότερους. Το δυσβάσταχτο κόστος των αυθεντικών ποικιλιών σαμπάνιας, ήταν η αφορμή για να γεννηθούν οι απομιμήσεις.
Πολλές χώρες προσπάθησαν να μιμηθούν τις ακριβές φυσαλίδες της σαμπάνιας δημιουργώντας φθηνότερους αφρώδεις οίνους, που όμως δεν συγκρίνονται με την πολυτέλεια και την πραγματική γεύση της γνήσιας σαμπάνιας.
Το Prosecco, το φημισμένο αφρώδες κρασί της Ιταλίας, το γερμανικό Sekt ή το ισπανικό Cava, είναι μερικά μόνο από τα φθηνά αφρώδη κρασιά που διοχετεύονται στην αγορά ως υποκατάστατα της σαμπάνιας.
Η σαμπάνια λοιπόν, έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την κρίση, αλλά και το χαμηλό κόστος των πολλαπλών εναλλακτικών επιλογών από αφρώδεις οίνους. Μπορεί να μην έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος, αλλά δίνει μάχη για να διατηρηθεί στην κορυφή της ιεραρχίας των προτιμήσεων των απανταχού φανατικών της. Την ίδια στιγμή βέβαια εξακολουθεί να πλανάται το εύλογο ερώτημα: «γιατί το κόστος της παραμένει απλησίαστο;».
Ένα όνομα, μια ιστορία
Όταν αγοράζουμε μια σαμπάνια, δεν αγοράζουμε μια συνηθισμένη φιάλη αφρώδους οίνου. Ουσιαστικά επενδύουμε στην ιστορία. Τα κρασιά από την περιοχή της Καμπανίας στη βόρεια Γαλλία, ήταν ήδη γνωστά από τη ρωμαϊκή περίοδο. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που είχαν φυτέψει αμπέλια στην οινοπαραγωγική αυτή περιοχή της Γαλλίας. Όταν οι αμπελώνες έγιναν τμήμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, οι μοναχοί ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται στην παραγωγή κρασιού, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Η τέχνη της παραγωγής της σαμπάνιας τοποθετείται χρονικά, στο τέλος του 17ου αιώνα και αποδίδεται στον Ντομ Πιέρ Περινιόν (1638-1715), έναν Βενεδικτίνο μοναχό του Αβαείου του Ωτβιλιέ, ο οποίος ανακάλυψε τυχαία τη μέθοδο παραγωγής ενός νέου τύπου κρασιού με φυσαλίδες. Για την ιστορία σας λέμε ότι η δημιουργία της πρώτης σαμπάνιας χρονολογείται στις 4 Αυγούστου του 1693.
Αγοράζοντας σαμπάνια Dom Perignon ή Veuve Clicquot, ξέρουμε καλά ότι επιλέγουμε δύο σεβαστές μάρκες, που συνδέονται με δύο ιστορικά πρόσωπα που συνέβαλαν στην τελειοποίηση της μεθόδου παραγωγής της σαμπάνιας. Υψηλή ποιότητα, εκλεπτυσμένη γεύση και διαχρονικότητα, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους που τις κάνουν να υπερτερούν σε σύγκριση με τις πρόσφατες ποικιλίες σαμπάνιας…
Με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης
Η αυθεντική σαμπάνια παράγεται αποκλειστικά και μόνο, στην περιοχή της Καμπανίας. Είναι μια μικρή περιοχή, αλλά η γη της είναι ιδιαίτερα ακριβή. Το κλίμα στην περιοχή είναι αρκετά ψυχρό. Ευλογία λοιπόν ή κατάρα; Και τα δύο μάλλον. Αφενός το κρύο ευνοεί την δευτερογενή ζύμωση των σταφυλιών, που είναι και η κύρια αιτία για τη δημιουργία των χαρακτηριστικών φυσαλίδων, αφετέρου φύονται περιορισμένες-ελάχιστες- ποικιλίες σταφυλιών στην περιοχή. Συγκεκριμένα ευδοκιμούν οι ποικιλίες Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier.
Λόγω της φήμης της αυθεντικής σαμπάνιας πολλά αφρώδη κρασιά ανά τον κόσμο έχουν καταχραστεί την ονομασία της, παρόλο που η ονομασία προέλευσης και το όνομά της είναι προστατευόμενα. Οι προϋποθέσεις παραγωγής ενός αφρώδους οίνου, αλλά και η προέλευσή του (από την ομώνυμη οινοπαραγωγό περιοχή της Γαλλίας) θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες για να μπορεί να φέρει τον τίτλο σαμπάνια.
Δε λείπουν βέβαια και εκείνες οι χώρες που παράγουν φθηνά υποκατάστατα της σαμπάνιας, τα οποία φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, ιδίως σε περιόδους κρίσης.
Η μέθοδος παραγωγής
Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής της σαμπάνιας λέγεται «Methode Champenoise». Πρόκειται για ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που γίνεται σε δύο φάσεις. Η αρχική ζύμωση γίνεται μέσα στα βαρέλια χάλυβα και ακολουθεί η δευτερογενής ζύμωση μέσα στην φιάλη, με την προσθήκη μαγιάς και ζάχαρης (είναι η διαδικασία κατά την οποία ο μούστος μετατρέπεται σε κρασί). Ακολουθεί η ωρίμανση, το «κοσκίνισμα», η απελευθέρωση περιττών ουσιών και η δοσομέτρηση.
Στη συνέχεια, επικολλώνται οι ετικέτες και οι σαμπάνιες είναι έτοιμες να διοχετευτούν στην αγορά. Πλέον οι περισσότερες από τις παραπάνω διαδικασίες γίνονται με τη βοήθεια των μηχανημάτων, ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής, με τους έμπειρους «τεχνίτες» να αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας όλα τα στάδια της παραγωγής. Βέβαια τα έξοδα αυτά για το επιπλέον προσωπικό, προστίθενται στο τελικό κόστος και κάπως έτσι φθάνουμε… στο αστρονομικό της κόστος.
Η διαφημιστική καμπάνια
Οι παραγωγοί σαμπάνιας ήταν ανέκαθεν καλοί στο να προωθούν τον πολυτελή αφρώδη οίνο τους στην αγορά. Παρά το υψηλό της κόστος, η σαμπάνια είχε πάντοτε το αφοσιωμένο μεγάλο της «κοινό». Το καλό μάλιστα είναι ότι στην περίπτωση της σαμπάνιας οι ηλικίες συνεχώς ανανεώνονται. Νεαρότερα ηλικιακά άτομα προστίθενται στους φανατικούς του είδους, παίρνοντας τη θέση της απερχόμενης «παλιάς φρουράς».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μάρκες όπως οι: Cristal, Krug και Dom Perignon, οι οποίες ήταν ανέκαθεν ακριβές. Το άνοιγμα τους όμως σε νέα κοινά, ήταν μια καλή αφορμή για να μειωθεί αρκετά το κόστος τους.
Αξίζει, να δώσουμε μια περιουσία;
Το υψηλό τίμημα της σαμπάνιας ήταν το έναυσμα για να επιδοθούν πολλές χώρες στην παραγωγή φθηνών υποκατάστατων οίνων. Οι παραγωγοί θεωρούσαν, ότι με τον τρόπο αυτό θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό, που δεν έχει την οικονομική άνεση να σπαταλάει χρήματα για περιττές πολυτέλειες. Στην πράξη φάνηκαν να μην διαψεύδονται. Όμως οι παραγωγοί της γνήσιας σαμπάνιας, επιμένουν και προτάσσουν την υπεροχή της αυθεντικής σαμπάνιας.

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...